2 Ağu 2018

Rahim Kanseri Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi


 
Endometrium ya da uterus kanseri isimleriyle de anılan rahim kanseri kadınlar arasında en sık rastlanan ikinci, dünya genelinde ise en sık görülen üçüncü kanser türü. Ölümcül bir kanser türü olmasına rağmen erken evrede tespit edildiğinde başarılı tedavi oranı oldukça yüksek. Çoğunlukla 45 yaş ve üzeri kadınlarda görülen rahim kanseri, araştırmalara göre; daha çok gelişmiş ülkelerde görülüyor. 
Rahim Kanseri Nedir?

Rahim kanseri rahim kası, rahim içi ya da rahim ağzında oluşup büyüyor. Rahim hücrelerindeki değişimle kendini gösteren rahim kanserlerinin iki ana tipi bulunuyor. İlki rahim içi mukozası (endometriyum) nedeniyle oluşan kanserler, bir diğeri ise sarkom ismi verilen ve rahim içi kaslarında beliren kanserler. Sarkomlar nadir görülür o nedenle rahim kanserleri dendiğinde, endometriyal kanserler akla gelmektedir.
Rahim Kanseri Belirtileri Nelerdir? 

Rahim kanserinin tedavisi erken teşhisle çok yüksek olduğundan, belirtilere dikkat etmek, büyük önem taşıyor. Belirtiler ise şu şekilde görülebilir:
Menopoz geçirmiş olan kadınlarda anormal vajinal kanama şeklinde, menapoza girmemiş kadınlarda ise rahim kanseri belirtisi, adetler arası kanama şeklinde gerçekleşir. Buna ek olarak; kanlı ve kokulu akıntılar, cinsel ilişki sonrası vajinal kanama, karında ve rahimde şişkinlik, ağrı hissi de diğer belirtiler arasında sayılabilir. Rahim kanseri ileri evreye ulaştığında kabızlık ya da sindirim problemleri, bitkinlik ve aşırı kilo kaybı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. 7 günden uzun süren adet kanamaları, 21 günden daha sık görülen adet kanamaları ve karnın alt kısmındaki şişlik ya da ağrı gibi belirtiler de ciddiye alınmalı ve hemen bir hekime başvurulmalı. 

Rahim Kanserinin Oluşmasına Ve Gelişmesine Etki Eden Faktörler Nelerdir? 
Özellikle yumurtalıkları ilgilendiren hormon düzensizliklerinde veya menopoz sonrası alınan kontrolsüz öströjen hormonu sebebiyle rahim kanseri riski artabiliyor. Bunlara ek olarak rahim kanserine yakalanma riskini artırdığı belirlenen etmenler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

       Aşırı kilo, obezite,

       Düzensiz adet,

       Doğum yapmamış kadınlarda

       Meme kanserini önlemek ya da tedavi etmek amacıyla kullanılan tamoksifen,

       Genetik faktörler: Ailede daha önce rahim kanseri geçirmiş biri ya da birilerinin olması,

       Tiroit rahatsızlığı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, safra kesesini ilgilendiren rahatsızlıklar,

       Uzun süre karşılanmamış östrojen içeren hormon ilaçlarını kullanmak

 
Rahim Kanseri Teşhisi Nasıl Konulur?  

Rahim kanseri teşhisi pelvik muayene, endometrial biyopsi, ultrasonografi ve histeroskopi ile konur.

       Pelvik muayene: Öncelikle sağlık geçmişi ve adet düzeni gibi değerlendirmelerin yapılıp ardından genel jinekolojik muayyene ile rahim ağzı, rahim ve vajina dokuları inceleme yöntemi.

       Endometrial biyopsi: Rahmin içinden ufak bir doku alınarak, anormal hücrelerin varlığını mikroskopla kontrol etme yöntemi.

       Ultrasonografi: Rahim içini, rahim duvarının kalınlığını ve rahmin genişliğini kontrol etmek için kullanılan yöntem.

       Histeroskopi: Rahmin içini incelemek ya da gerekli durumlarda cerrahi müdahaleye yardımcı olarak kullanılan ışıklı ince bir teleskopla müdahale yöntemidir.

 
Rahim Kanseri Tedavisi Nasıl Gerçekleşir? 

Rahim kanserinde en yaygın tedavi cerrahi yöntemler aracılığıyla gerçekleşir ancak kemoterapi, radyoterapi ve hormonal tedaviler birlikte ya da tek başlarına da kullanılabilmektedir. Kanser tanısının konulmasının ardından kanserin türü, tümörünün yayılımı, yapısı, hastanın yaşı, genel sağlığı ve çocuk beklentisi gibi durumlar göz önünde bulundurularak en uygun tedavi yöntemine karar verilir. Cerrahi yöntemin uygulanma durumunda alınacak dokunun büyüklüğü tümörün yapısı, pozisyonu ve büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Ufak bir dokunun ya da rahmin tamamının alınması gerekebilir. Bazen yumurtalık ve fallop tüpleri de alınabilir. Uygulanacak cerrahi yöntem aparoskopi ya da robotik cerrahi şeklinde olabilir. Alınan dokular patalojik olarak incelenir. Cerrahi yöntem uygulanamayan ya da tekrarlama riski olan hastalarda radyoterapi uygulanabilir. Kimi durumda cerrahi müdahale sonrası tümörün boyutunu küçültmek için radyoterapi tedavisi kullanılabilir. Kemoterapi, kanseri rahim dışına yayılmış, tekrarlama riski olan veya tekrarlamış hastalar için kullanılan başlıca tedavi yöntemidir. Hormon tedavisi ise, östrojen miktarını progesteron seviyesi ile dengelemek için uygulanır. Tekrarlayan rahim kanseri vakalarında da tercih edilir.

Florence Nightingale Hastaneleri Kanser Merkezi'nde kanser hastaları, Radyasyon Onkolojisi, Radyoloji, Nükleer Tıp, Patoloji, Kanser Cerrahisi, Medikal Onkoloji ve Tıbbi Genetik alanında uzman hekimlerin bulunduğu Tümör Konseyi'nde multidisipliner olarak değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucunda, bireyin kanser tedavi haritası belirlenir. Kanser tedavisinde yüksek başarı oranlarına sahip Florence Nightingale Hastaneleri bunu gelişmiş teknolojiye sahip cihazlar ve alanında uzman doktorları ile gerçekleştirmektedir. Hastanede tedavi süresince diyet planlaması ya da psikolojik danışmanlık gibi hizmetler de sunulmaktadır. Rahim kanseri ile mücadelenizde her an profesyonel kadrosuyla yanınızda olan Florence Nightingale Hastanesi'nin kanser tanı ve tedavi olanakları uluslararası standartlardadır. Siz de erken tanı için zaman geçirmeden başvurabilir, rahim kanseri tedavinizde Florence Nightingale Hastaneleri'nin olanaklarından faydalanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe