21 Eki 2014

Montessori Eğitim Nedir?



Bu sıralar çokca duyduğum montessori eğitime bayağı aklım kaymaya başladı.Bursa da semineri de olmuş fakat kaçırdım birdahakine mutlaka gideceğim.

Araştırmalarım sonucu çoğu danıştığım kişi ilk bu kitabı okuyarak başlamamı söyledi.Akşam kitabı bitirdim.

Kısaca eğitimin açıklaması şöyle;

Montessori eğitimi İtalyan bir doktor ve eğitimci olan Maria Montessori tarafından geliştirilen ve serbestlik, sınırlar içinde özgürlük ile bir çocuğun doğal psikolojik, fiziksel ve sosyal gelişimine verdiği önem ile tanımlanan bir eğitim yaklaşımıdır.

Bu eğitim sistemine göre çocuğa çok fazla müdahale edilmemeli.Hepimiz yapıyoruzdur dökersin ben yedireyim,yapamazsın ben yapayım diyerek çocuklarımıza kendi istediğimiz gibi yön vermeye çalışırız.İsteriz ki bizim istediğimiz saatte uyusun ,herşeyi bizim istediğimiz gibi yapsın vs vs .İşte bizim bu müdahaleci yaklaşımlarımız çocuğu kendi içinde kişilik kargaşası yaşamasına sebep oluyormuş.

Eee nerden başlayıp ne yapmak gerek diyerek inceledim.Öncelikle evde çocuğa ait bir oyun alanı olmalı.Oturulan oda içerisinde bir kilim yada bir battaniye yayarak burası senin özgürlük alanın diye öğretilmeli.Zamanla evin geneline yayılmaktan vazgeçebiliyorlarmış bunu duyduğuma pek sevindim :)

Sonrasında mutfakta ,banyoda ,odasında kendi ihtiyaçlarına kolaylıkla erebileceği alanlar oluşturulmalı.Mesela mutfakta çocuğun boyuna göre bir çekmece seçip içerisine onun mama tabağı,kaşığı,çatalı konulabilir.Böylece oda sofra hazırlamaya yardımcı olacaktır.

Gelelim kitaba kitapta içerisinde fotoğraflarla anlatılan evde uygulanabilincek etkinlikler var.

Biz başlangıç olarak kaşık tutmayı pekiştirmek için (bunun ince motor gelişiminede katkısı var daha sağlam kalem tutacaktır.)
Fotoğraftaki etkinliği yaptık.
Sol tarafına boş kaseyi koydum sağına da içi nohut dolu kaseyi koydum.Ve önce eliyle sonra kaşıkla aktarmasını önce ben gösterdim sonra kendisine bıraktım.İlk sefer için gayet başarılıydı.Daha sonra bunu kırmızı mercimek ve un ilede yapabiliyoruz.Ama bizim için şimdilik nohut ideal çünkü kırmızı mercimeği aktarmakta zorlandı küçük olduğu için etrafa dağıldı ve sinirleri bozuldu.Ara ara denemeye devam ediyoruz.Takviye olarakda Ela nın önüne artık tabağını koyuyorum ve döke saça yemek yemesine izin veriyorum.Kaşık ,çatal ve kalem kullanımı gayet iyi.

Birde mutfak aletlerinden bir etkinlik yaptık bildiğiniz kevgiri ters çevirdik ve deliklerinden fırın makarnada kullanılan kalın spagetti çubuklarını geçirmesini gösterdim çok eğlendi bunuda sık sık yapıyoruz.Deliklere sokmak baştan zor gibi görünsede hırs yapıp denemekten vazgeçmiyorlar.


Montessori de plastik oyuncak yok çoğu metaryel ahşap bende unnado bebek sitesinde düzenli yayınlanan ahşap oyuncaklardan 1-2 tane aldım Ela resmen bayıldı.



 




Fotoğraftaki kutu içinde ahsap harfler var ve kutu içinde 2 adette ip var.Çocuklar el becerilerinin gelişmesi için ahşap harfleri ipe geçirmeye çalışıyorlar daha küçük yapamaz dedim ama umduğumdan çok başarılı sonuçlar aldım.Tabi hocamızın emeklerini unutmamak lazım :)

 
 
 
 
 
 
 
Birde fotoğrafta yine ahşap tan parmak kuklalar var ki Ela nın bunları nasıl sevdiğini anlatamam yaşlı olanlar anneanne ve dedesi diğerleri annesi babası ve abisi hepsini sayıyor ve sonunda ELA yok diyor.Sonra abi diye gösterdiğini Ela diye gösteriyor abiside "hayır o benim "deyince başlıyor çığlıklar demekki anlıyor ters birşey söylendiğini :)


Başlangıç olarak bu etkinlikleri yaptık.Yeni etkinlikler öğrendikçe yazarım.

Sevgiyle kalın,
Montessori anne

16 yorum:

  1. yerim ben o bıcırları :) Ela'da ymeğini kendi yiyor çok mutlu oluyor kendi yeyince. bişey sorcam o ipe dizdiğiniz nerden bulabilirim?
    öpüyorum bıcırları :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kendileri birşey başardıkca daha mutlu oluyorlar buarada hosgeldin :) ipe dizilen ahsapları unnado.com dan ahşap oyuncaklara bakabilirsin ya da facebook üzerinden oyuncakannesi diye bir sayfa var orayada bakabilirsin.

      Sil
  2. Duymuştum. :) bu arada ben de bekliyorum :))

    YanıtlaSil
  3. Bloguma bekliyorum yani :)

    YanıtlaSil
  4. ben bu tarz hiç etkinlk neyin yapmıyorum yaa:(( 17 aylık benim oğluumda takipteyim bende başlasam iyi olur sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle yap canım 0-6 yaş arasında ne öğretirsen kardır.Hepsi çok basit ve cocuk icin faydalı şeyler ;)

      Sil
  5. Şuan 14 aylık oğlum,bende 10.ayda başlamıştım yapmaya.bazı oyunları seviyor özellikle sulu olanları bazılarıysa şuan dikkatini bile çekmiyor..kendi kendine yemeyede en baştan beri yapıyoruz birtek çorbayı ben veriyorum:)) bilmiyorum bu özgürlüğün sonu nereye gidicek:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))))))) valla sonumuz pek parlak değil sanırım bu cocuklarda asırı bir özgüven patlaması olacak bu gidisle :))

      Sil
  6. Ben de bir süredir Montessori sistemine merak sarmış durumdayım. Ordaki aktiviteler daha eğlenceli geliyor bana ve kızıma. Ama biz şimdilik sadece evde yapılan etkinliklerle sınırlıyız. Montessori eğitimi veren kreşlerin ücretleri oldukça pahalı ve sayıları az. Umarım ülkemizde bu eğitimi veren okulların sayısı artar ve sistem yayılır.
    Biyiliyorsunuzdur gerçi ama ben de bloğumda da Montessori eğitimi hakkında naçizane bilgiler vermiştim. Bakmak isterseniz http://www.neslicetarifler.blogspot.com.tr/2015/02/montessori-egitim-sistemi.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ziyaret ettim blogunu cok guzel bilgiler var gercekten daha yolun basındayken bu sistemi benimserseniz gercekten cok faydasını gorursunuz okula bile gerek kalmayacaktır gercekten cok pahalı suan montessori sisteminde ki kreşler.

      Sil
  7. Gülşahcım sana birşey danışmak ve tecrübelerinden faydalanmak istiyorum. Benim kızım 11 aylık olacak yakında. Evde elimden geldiği kadar Montessori aktiviteleri yapmaya çalışıyorum ama ufak olduğu için sınırlı şeyler yapabiliyorum. Mesela mama kutusunu renkli bantlarla kaplayıp, üzerine matkapla delikler açıp içinden kurdelalar geçirdim. Ben bayıldım ama kızımın pek ilgisini çekmedi :) iki oynadı bıraktı. Sen neler tavsiye edersin? Neler yapabilirim? (Bu arada benim ufaklık henüz yürümüyor, emekliyor ve herşeyi ağzına sokuyor.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tam vakti gercekten :) bu sıra eline sürekli kaşık ver kaşık tutmayı yaşından önce öğrenirse rahat edersin üstüne döker diye de asla endişelenme verde yogurtu bi güzel kaşıklasın :) bir sepete corap koy,top koy,ayıcık koy,araba koy,bebek koy sonra bana arabayı verirmisin yada o elindeki ne gibi sorular sor güzel başlangıc olur birde mutlaka flaş kartlardan edin blogumda var hatta kitapyurdundan almıstım dil gelisimine inanılmaz katkısı var hala oynuyoruz o kartlarla ;) bana mailde atabilirsin detaylı yardımcı olurum canım ;)

      Sil
  8. Önerilerin için teşekkürler Gülşahcım. Flash kartlardan baktım D&R'da da varlar. İnternetten alınca yarı fiyata hatta :) Merak ettiklerimi sorarım gene. Öpüyorum seni..

    YanıtlaSil
  9. Bu kitabı ben de okumuş ve bayağı bilgi sahibi olmuştum.

    YanıtlaSil
  10. Etkinlikler çok faydalı oluyor çocuklar için :)

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe