27 Eki 2014

Çocukluk Kanseri NÖROBLASTOM

Cumartesi sabahı butik kurabiye yapan bir arkadaşın 2,5 yaşında kızının vefat ettiğini duyduğumda çok üzüldüm.Detayları okuduğumda daha bir şaşırdım.Koskoca doçent doktor bile annenin uyarmasına rağmen karnındaki kitle için birşey yok demiş ve ayağını gögüs kafesine kadar alçıya almış.Ağrı artınca fakültede yapılan tetkikler sonucu 4.evreye ulaşmış bir NÖROBLASTOM olduğu ortaya çıkmış.Çok sinsi bir çocuk kanseri olan bu hastalığın teshisi geç kalınmadan konulabilseydi şimdi o küçük melek annesinin kollarında olacaktı.


Hangi doktora ne kadar güvenmeli bilemiyorum.Aile sağlık bakanlığına şikayette bulunmuş ama neye yarar kim dinderebilir ki evlat acısını.

Nedir bu NÖROBLASTOM diye merak edip araştırdım.Hiçbir şikayet ihmale gelmez.

 

  NÖROBLASTOM


Her yıl ülkemizde 200 çocuğa nöroblastom teşhisi koyulmaktadır.Nöroblastom çocuklarda en sık görülen kanser tiplerinden biridir. Genelde 5 yaşın altındaki çocuklarda görülür ve süt çocuklarındaki kanserlerin yarısından sorumludur.
Bu kanser tipi büyük çocuklarda ve ergenlik öncesi dönemde çok nadirdir. Nöroblastomun sebebi belli değildir. Ayrıca, herhangi bir kimyasal madde ya da maruziyet nöroblastomla ilişkili bulunmamıştır.

Nöroblastomların yaklaşık üçte ikisi böbrek üstü bezlerinden ya da kalp hızını, kan basıncını ve sindirimi kontrol eden omuriliğe yakın sinir hücrelerinden köken alır. Diğer nöroblastom vakaları göğüs kafesinde, boyunda ya da pelvisten (alt karın) kaynaklanır. Birçok nöroblastom hastasına tanı konulduğunda, kanser; lenf bezlerine, karaciğere, kemiklere, kemik iliğine ya da diğer organlara yayılmıştır (metastaz yapmıştır). 
Nöroblastomun daha nadir görülen tipleri de vardır.
• Ganglionörom: yayılım yapmaz ve büyümez
• Ganglionöroblastom: ganglionöromla nöroblastoma arası tip; büyüyebilir ve yayılım yapabilir, yerleşim yeri ganglionöroma benzerdir.

Nöroblastomun belirtileri nelerdir?
Nöroblastomun erken belirtileri genelde müphemdir. Yorgunluk, tartı kaybı ve iştah kaybı olabilir. Tümör büyüdükçe tümörün köken aldığı yere bağlı belirtiler ortaya çıkar.
• Karın tümörlerinde mide ağrısı, iştah kaybı ya da idrar yapmada ya da dışkılamada problemler 
• Omurilik tümörlerinde yürüme ya da hareket etmede zorluk yaratan kol-bacak güçsüzlüğü 
• Kemiğe yayılmış tümörlerde kemik ağrısı
• Göz çukuru kemiklerine yayılmış tümörlerde göz etrafında koyu renk halka ile şişkin göz
• Ateş, kansızlık ve yüksek tansiyon gibi geç belirtiler

Nöroblastom tanısı nasıl konulur?
Eğer doktorunuz çocuğunuzda nöroblastom olduğunu düşünüyorsa, dikkatli bir muayene yaptıktan sonra birkaç tanısal test yapacaktır:
• MR taraması: Manyetik alanlar yardımıyla bilgisayar görüntüleri oluşturur.
• Bilgisayarlı tomografi: X ışınlarını kullanan bu makine ve bilgisayar, 3 boyutlu görüntüler de dahil olmak üzere vücudun ayrıntılı resimlerini oluşturur. Tümörün boyutu, şekli ve yerleşimi hakkında ayrıntılı bilgi verir. 
• İdrar ve kan testleri
• Kemik iliği aspirasyonu ve biyopsisi: Kalçadan iğne ile kemik iliği örneği alınır ve mikroskop altında değerlendirilir. 
• Biyopsi: eğer tümör tespit edildiyse kesin tanı koyulması için büyük olasılıkla biyopsi alınacaktır. Genelde ameliyat esnasında doktor tarafından alınan doku örneği mikroskop altında incelenir. 
Bu testler tümörün boyutu, yerleşim yeri ve vücudun diğer bölümlerine yayılıp yayılmadığını belirleyecektir. Tedaviyi planlamak için önemli olan bu değerlendirmelere evreleme adı verilir. 
Nöroblastom belirtileri diğer sık görülen hastalık belirtilerine benzediği için, tanı konulmasında bir gecikme olabilir. Tecrübeli bir çocuk onkoloğu ya da patolog; tümör biyopsisini ve diğer test sonuçlarını aldıktan sonra nöroblastom tanısını koyabilecektir. 
İdrar örneğinden yapılan tarama testleri, genelde nöroblastom vücutta yaygın olmadıkça nöroblastomu tespit edemez. Bu sebeple doktorlar, yenidoğanlara ve küçük çocuklara tarama testi yapılmasını tavsiye etmezler.

Nöroblastom nasıl tedavi edilir?
Nöroblastom tedavisi;
• Cerrahi
• Radyoterapi
• Kemoterapi
• Kemik iliği nakli tedavilerinin karışımından oluşur.
Tedavi planı; hastalığın evresi, çocuğun yaşı ve tümörün yerleşimine göre yapılır. Bazı düşük riskli nöroblastomlar tedavisiz gerileyebilir ya da diğer bir grup sadece cerrahi ile tedavi olabilir. Bununla beraber, teşhis konulduğunda vücudun diğer bölgelerine yayılmış olan ve yüksek riskli nöroblastom adı verilen birçok tümör birden fazla yoğun tedavi uygulamasını gerektirir.

Prof.Dr.Alp Özkan ın kanserli çocuk sitesine mutlaka göz atın.

Sevgiler,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 yorum:

  1. :((ne kadar üzüldüm yaa:((valla tanımam etmem içim cızz etti:( kadıncağız kahrolmuştur:( Allah sabır versin, minik bebek melek olmuştur dosdoğru ben öyle düşünürüm onun günahı olmayacağı için :(((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aminn cnm ...devlete güvenme doktora güvenme kime güveneceğiz bilmiyorum :(

      Sil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe