29 Mar 2016

Her Çocuk SADECE Mutlu Olmayı Hakediyor

cinsel istismar

 Bir anne olarak bu konu da yazmak çok ama çok zor. Ama etraf kötü. İnsan kılıklı yaratıklarla dolu. Çocuk bedeninden fayda görebileceğine inan canavarlar artık her yerdeler. Ve ne kötüdür ki her gün onlarca çocuk "çocuk istismarı" ile karşı karşıya kalmaktadır.

 Kahretsin ki öz baba, öğretmen, akraba, komşu herkes de potansiyel var artık. Şu yapmaz bu yapmaz demeyeceğimiz bir dönemdeyiz. Ve bunu yapanlara uygulanacak caydırıcı tek bir ceza yok. Kalkıp aile bakanı bile saçma sapan konuşabiliyorsa arkanız da bir devlette yok demektir.

 Peki bizlere çocuk istismarı na karşı neler yapmak düşüyor. Aslında bunu hepimiz biliyoruz. En çok da araştırdığım konulardan biri bu. Türk insanları fazla cana yakındır tanıdık tanımadık herkes birbirini şap şap öpmeyi sever. Hele çocuk gördü mü kimse dayanamaz. Ama artık dikkat etmek gerekiyor.

* Parkta gördüğünüz çocuklara bir şey ikram etmeden önce annesinden izin alın. Sarılıp öpmek için izin bile istemeyin çünkü rahat bırakın öpmeden karşıdan sevin. Devir başkasının çocuğunu kucaklayıp sevecek devir değil.

* Çocuklarınıza "aa git amca sevsin seni, öpsün" falan demeyin. Amca, teyze her kimse öpmesin sevmesin varsın çocuğunuza yabani desinler.

* İyi dokunuşu, kötü dokunuşu daha küçücükken oyun halinde öğretebilirsiniz. İnanın bu en az motor gelişimi kadar önemli.

* Bu zamanda çocuklar artık arkadaş evinde kalmamalı. Ailesini tanıyor bile olsanız, izin vermediğiniz için evde isyan çıkacak bile olsa oturup her şeyi açık açık anlatın. Yaşadıklarından etkilenip psikolojisi bozulacağına sizden duyduklarıyla siniri bozulsun daha iyi.

* Yaşı kaç olursa olsun kimseye emanet etmeyin 5 dk bile olsa etmeyin.

* Eve gelen her misafirin kucağına oturmak zorunda olmadığını ısrarla anlatın.

* Cinsellik artık aile arasında konuşmaya utanılcak bir konu olmasın. Yaşına göre çocuğunuza açık açık cinsellik eğitimi verin. Sohbet edin merak ettiklerini cevaplayın.

* Özel bölgelerinin sadece ona ait olduğunu ve kimsenin dokunmaması gerektiğini sürekli tekrarlayın.

* "Ya annem kızarsa ya, babam kızarsa" gibi kaygıları taşımayan evlatlar yetiştirmek zorundayız.

* Çocukları dudaklarından öpmeyin öptürtmeyin sonra büyüdükçe çocuğa bunun yanlış olduğunu anlatmak gerçekten zor oluyor. Bizzat şahit oldum.

*  Site içerisinde bile oturuyorsanız bahçeye saldığınızda ara ara kontrol edin gerekirse inin aşağıda oturun. En kuytu köşede diğer arkadaşı tarafından tacize uğrayan çocuklar var. Bunu hiç unutmayın.

* Her okul dönüşü yarım saatinizi çocuğunuzla sohbete ayırın hiç bir şey anlatmasa da hareketleriyle gizlediği bir şey olursa mutlaka anlarsınız.

* Telefonu varsa telefonunu, günlüğünü, kullandığı bilgisayarda ki arama geçmişlerini ara ara mutlaka kontrol edin.

 Kısaca kim ne derse desin alın çocuklarınızı pamuklara sarın. Bilmem kim çocuğuma yabani demiş, öteki içe kapanık demiş, öteki sır tutmaz senin oğlun/kızın açık ağızlı demiş umursamayın. Bırakın size de "iyi ki bir çocuğun var"desinler. Kimsenin ne dediği önemli değil. Önemli olan anne babaların çocuklarıyla olan iletişimidir. Varsın yabancılara karşı çekingen bir çocuğunuz olsun ama sizinle her şeyi açık açık konuşabiliyorsa buna sevinin.

 Kabul bu yazının her satırını öfkeyle yazdım. Çünkü bir yerde başka çocukların haksız yere canlarının yandığını okudukça kahroluyorum. Kimsenin masum bir çocuğun gözlerinde ki mutluluğu yok etmeye hakkı yok. Çünkü gerçekten her çocuk sadece mutlu olmayı hak ediyor.  
Kırılmayı asla...
Sevgiler,

Not: www.onlineanne.com mutlaka inceleyin çocuk istismarı hakkında çocuklara anlatılabilecek tarzda çok güzel broşürler hazırlamışlar çıktı alıp çocuklarınızla inceleyebilirsiniz.


cinsel istismar

44 yorum:

  1. -Sakın biri sana şeker vereceğim derse ya da bak annen okulun dışında bekliyor gel derse inanma- bunlar şimdi ne kadar geçerliliğini yitirmiş tembihler oldu. Bilinçler bulanık, ergenlik çağı çok sancılı, küçükler de çok hızlı büyüyor. Evet pamuklara sarılacak, a-sosyal olmaya niyetlendiğimiz doğrudur. İnternetteki masum görüneen konuşan kedi oyunuyla ilgili bile söylenenleri duyunca hangi tarafı kollayacağını oturup bir daha düşünüyor insan. Hamdolsun çocuklar çok akıllı, anlatıp, bilinçlendirmek kolay olur diye düşünüyorum. Hepimizin ki Allah'a emanet..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet o kedi ile ilgili söylemlere bende şok olmuştum çocukların asosyal olmasına sevinecek hale geldik resmen.

      Sil
  2. Çok önemli bir noktaya dikkat çekmişsiniz kaleminize sağlık teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Çok yararlı bir paylaşım olmuş gerçekten. Özellikle şu zamanlar extra bir dikkat lazım. Durum vahim maalesef. Paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. Çok yerinde bir yazı olmuş Gülşah. Bırak öpmeyi sevmeyi. Biz "göster çocuğum pipini amcaya" kültürüne sahip bir milletiz malesef...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahh okadar doğru ki bunları aşmamız lazım artık acilennn

      Sil
  5. Ne kadar endişe etsek azdır!

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel bir yazı olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Bu tip maddeler sıralamamız ne kadar kötü :(( Keşke çocuklar yine sokaklarda koştursa, iyi niyetli o eski komşular ekmek arası peynir yapıp onlara verse ve hep mutlu olsalar. Allah bütün çocukları korusun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. keşke bunları yazıyor konuşuyor ve okuyor olmasaydık mahalle aralarında koşturan çocukların yerini asosyal olması için uğraştıgımız gençlik almasaydı ama maalesef gidişat bu :(

      Sil
  8. Sevgili Gülşah, maddelendirerek bunları toparlaman çok iyi olmuş. Aynen katılıyorum düşüncelerine. Çocuklarımızın gölgesi olmalıyız adeta takipsizlik bir çok sorunu beraberinde getirebilir. Hepimize kolaylıklar diliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aminn cnm işimiz zor büyüdükçe daha dikkatlı olmamız gerekiyor.

      Sil
  9. of valla gözümüzden sakınıyruz yavrularımızı Allahım korusun. Bunlar cidden dikkat edilmesi gereken noktalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen öyle cnm çok çok dikkatli olmalıyız

      Sil
  10. Çok güzel bir yazı olmuş gerçekten bu zaman geçmiş zaman hiç fark etmiyor kötüler her zaman var ve var olacak çocuklarımızı çok dikkatli eğitmemiz gerekiyor önce tabi ki kendimizi de eğitmeliyiz sevgiler
    http://sadecenilgun.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen öyle kendimizde herşeyin farkında varmalıyız gerekirse özel destek alınmalı. sevgiler

      Sil
  11. Güzel bir yazı olmuş kalemine sağlık. Allah herkesin evladını korusun ♥

    YanıtlaSil
  12. Canım ne kadar doğru bir konuya parmak basmışsın. Çok haklısın devir değişti. Artık insan okuldaki öğretmenine dahi güvenemiyor. Çocuklarımızı sürekli gözümüzün önünde tutmalıyız. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. akrabalara bile güven yok artık ne kötü :(

      Sil
  13. Okurken her kelimesinde boğazım düğümlendi.Kesinlikle çok haklısınız.Ne yaparsa yapsın yalnız yapmasın diyenlerdenim bende...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çocuklara bunu yaşatmak istemezdim ama maalesef olması gereken halimiz bu

      Sil
  14. kelimesine virgülüne noktasına imzamı atarım. çok haklısın. Allahım evlatlarımızı kötülerden korusun

    YanıtlaSil
  15. benim de uykularımı kaçıran bir konu bu.

    YanıtlaSil
  16. Her satırına katılıyorum Gülşah'cığım, yabancıları bıraktım, akraba, abi, kuzen vs. den de korumak zorundayız çocuklarımızı. İşte en zoru da bu. Hele öz ya da üvey babayı düşünmek bile istemiyorum Allah böylelerini helak etsin. :( o yüzden boşanmış kadınlar küçük çocuğu varsa evlenmesin diyorum çünkü bilemez sütü bozuk birine çatar ve haberi olmaz. :( Değer mi? Çocuktur söyleyemez utanır, korkar, belki tehdit edilir, psikolojisini kimse düzeltemez. :( Yalnız yetiştirsin çocuğunu daha iyi.....:(( off off..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. herkese herşeye dikkat etmek lazım abla sütü bozuk öz anne babalarda var üveye gelene kadar neleri var gerçekten Allah korusun olan hep çocuklara oluyor :(

      Sil
  17. Öfke dolu bir yazı diyorsun ama az bile olmuş. Çok doluyuz artık bu konuda. Hergün haberlerde çocuk istismarı. Ya cani annelere ne demeli? Doğurup dereye atanlar, çocuklarının infazına azmettirenler.
    İnan yazarken nabzım yükseliyor. Okulda öğretmen anlatmış özel bölgelerini. Kimseden korkmamalarını.
    Allahım tüm çocukları korusun, sonra da benimkileri korusun tüm kötülerden ve kötülüklerden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doğru az bile daha söylenecek çok söz var hele ki o 10 yaşındaki oğlunun ölümüne sebep olan anneyi kendi ellerimle boğmak isterim uçkur davasına bukadar çocuklar harcanmamalı umarım yalan haberdir doğru değildir. aminnnn

      Sil
  18. küçükken benim başıma geldiği için en korktuğum şey bu... gerçekten kimseye güven kalmadı..

    YanıtlaSil
  19. ben böyle büyütüldüm çocuğumu da böyle büyüttüm kimse öpsün sevsin istemem çok yakın arkadaşım değilse başkasının çocuğuna da asla dokunmam annesinden izin alırım yanağını bile sevmek için .. oğlumu öptürmek istemediğim için de ukala gibi algılandım çoğu zaman ama çocuğun rahatsız olmasından iyidir yani diye düşünüyorum..

    YanıtlaSil
  20. ne kadar kötü bir ortam oldu artık dünya keşke böyle bir uyarı yazısı yazmak zorunda kalmasaydınızama kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  21. Eline sağlık canım çok güzel konulara değiniyorsun hep diyorum ya sizler rahat yaşayan son jenerasyonsunuz.Çok üzülüyorum korkmayan çocuklar yetiştirmek gitgide zorlaşıyor:(((

    YanıtlaSil
  22. Bütün yazdiklarina katiliyorum canim. Avusturyada degil baskasinin cocuguna dokunmak internette resmini paylsmak bile suç çocuk koruma yasasina göre. Gece yatisi olayina da karsiyim. Oynasinlar evlerinde yatsinlar en iyisi.

    YanıtlaSil
  23. Dünyanın çivisi çıkmış artık.Kime güveneceğimizi bilmiyoruz.Rabbim tüm çocuklarımızı korusun...

    YanıtlaSil
  24. Çok önemli bir konu haline geldi artık eskisinden daha çok.

    YanıtlaSil
  25. Yine yararlı bir paylaşım arkadaşım ... emeğine sağlık
    Hepsi Allah'a emanet..

    YanıtlaSil
  26. çocuk istismarına dikkat çekmek için yazılan her yazı altın değerinde ve çok güzel ele almışsınız. http://www.bebekveannesi.com/cocuk-istismari/ da bende bir yazı yazdım ne kadar yaysak o kadar bilinçlensek kardır. sevgiler..

    YanıtlaSil
  27. Cok güzel bir yazi tesekkürler, yazilmasi gereken bir önemli konuda lütfen anneler cocugunuzu evde tek basina birakip oraya buraya komsuya caya gitmeyin cocugu tek basina bakkala yollamayin sevgiler

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe