6 May 2016

Yeni Doğan Bebekler Öpülmemeli!


yeni doğan bebek bakımı
sıkıyorsa öp bakışı :))
Yeni doğum yapan annelerin en büyük derdi; ziyarete gelen eş, dost, akrabaların sevgi göstergesi olan öpme çabalarını engellemektir. Bunu bende 2 çocukta yaşadım.

Millet olarak şunu artık öğrenmemiz gerekir ki bebekler öpülmez KOKLANIR.

Hatta yeni doğan bebeği ziyarete gidiyorsanız koklayacak bile olsanız kucağınıza almayın. Özellikle yaz hariç bir dönem de bu kadar etrafta salgın kol gezerken hafif vücut kırgınlığınız bile olsa ziyaretinizi erteleyin. Emin olun yeni anne sizi anlayışla karşılayacaktır hatta bu ince düşünceniz için size fazlasıyla saygı duyacaktır.

Hatırlıyorum hastaneye ziyarete gelen bir misafirimiz daha bir kaç saatlik bebeğimi kucağına alıp şapur şapur öptü ve ben narkozun etkisiyle tepki bile veremedim. Buna gerçekten gerek yok. Evet millet olarak bebekleri çok seviyoruz ve sevgi göstergemiz genelde sıkı sıkı sarılmak ve öpmek. Ama bunu yeni doğana yapmayın. Yeni doğum yapan anneleri anlayın kırmamak için kucağınıza veremem ya da dokunmayın, öpmeyin bebeğimi diyemiyorlar deseler anında "görmemişin çocuğu olmuş, ukala işte" gibi yakıştırmalara maruz kalırlar. Bu yüzden siz bebeğe mikrop bulaştırma riskini almayın lohusa anneyi de boşuna stresi sokmayın.

Biz yetişkinlerin ağız florasında bize zarar vermeden yaşayan virüsler var siz bebeği öperken virüsler ona geçebilir ve bize zarar vermeyen bu virüsler daha bağışıklığı gelişmemiş olan bebek cildine ciddi zararlar verebilir. Hasta olmasından öte grip ve dışarıdan aldığı mikroptan ölen bebekler var bunları hepimiz okuyor ve duyuyoruz göz ardı etmemekte fayda var.

Ela ilk 3 ay çok ağlayan bir bebekti sürekli babasının omuzunda uyuyordu. Bir süre sonra Ela'nın yanakları kırmızı ve pütürlü bir hal aldı. Doktora götürdük ve babasının üstünde uyuduğu için ve omuzuna yatırırken temiz bir bez yaymadığı için tişörtten mikrop kapmış olabileceğini öğrendik. Kremlerle geçmişti. Ama o günden sonra 3 ay boyunca omuzumuza yatıracaksak bile temiz bir omuz örtüsü yaydık.

Birde aman yüzünü öpmeyelim elini öpelim mevzusu var. Bebeklerin ilk keşfettikleri yer elleridir bunu unutuyorlar. Yani ha elini öpmüşsünüz ha yüzünü sonuç aynı noktaya varıyor. Karşıdan sevin mümkünse :)

Makyajlı, ellerinizi yıkamadan, dışarıdan geldiğiniz üstünüzle mümkün oldukça yeni doğan bebeklerden uzak durun.

Neyse ki benim etrafımda çok fazla söz dinlemeyen büyükler yoktu. Ama kendimi biliyorum ki asla ellemeyin çocuğuma diyemezdim evet bu çocuğumun iyiliği için bile olsa kalp kıracağım diye ağzımı açamazdım neyse ki beni zorlayan da olmadı ve atlattık.

Tek tek ziyaretçileri de bir kenara bırakırsak asıl en tehlikelisi daha 1 aylık bile olmadan eve ortalama 30-40 kişiyi toplayıp bebek mevlüdü yapmak. Evet bu bir türk geleneğidir bende yaptım ama mümkünse bebeğin kırkının çıkması beklenmeli. Ve büyüklere tembihlenerek bütün misafirlerin kucağında bebeğin gezdirilmesine izin verilmemeli. Gittiğim bir mevlüdde herkesin de kucaktan kucağa gezen bebeği öptüğüne şahit olmuşluğum var :) Bunu gören yeni doğum yapan annenin stresini anlatamam. Sırf kimse kırılmasın diye lohusa bir anneye bunu yaşatmaya gerek yok.

Bir başka sıkıntı ise; gelen misafirin ısrarla bebeği kendi çocuğunun kucağına vermek istemesi. Neymiş kardeş ister mi bakalım diye tepkisini ölçecekmiş ya da çocuğu bebekleri çok seviyormuş kucağına bir alsınmış. En kızdığım tipler bunlar. Sende bu yollardan geçmiş bir insansan bu mantığın ne kadar yanlış olduğunu biliyor olman lazım. Çocuğuna o bebeğin çok minik olduğunu kucağında rahat edemeyebileceğini anlatabiliyor olman gerekiyor. Burada yine bir çok bebeğin annesi atlatıp "aa yok asla kucağına verdiremem" diyemiyor olabilir ve kendince içi içini yiyerek olanları izlemekle yetinmeye çalışabilir.

Kısaca; umarım bu yazı bebekleri kucağına almayı çok seven bir kaç kişiye denk gelir ve okur. Lütfen ne anneyi strese sokun ne de bebeği riske atın. Unutmayın siz bebeğin anne babası değilsiniz bebeğe bir şey olsa ona bakacak üzülecek tek kişi anne babasıdır. Ve oraya gidiş amacınızın sadece anne babayı tebrik edip sevinçlerini paylaşmak olduğunu bir an bile aklınızdan çıkarmayın.

Yeni doğan kime denir?
     Uzmanlar ilk 28 günlük dönemi yeni doğan olarak adlandırıyor. Bana göre ise 40 gün bebeğe yeni doğan muamelesi yapılmalı ;)

Not: Tabii yazı boyunca kucağa alınmasın, öpülmesin diyoruz ama yeni doğmuş bir bebeğin en çok ihtiyacı olan şey de kucaklanmaktır. Ama altını çizerek söylüyorum ki bu hak sadece anne babanındır ;)








33 yorum:

  1. bencede opulmemeli sadece koklanmalı ohhh mis gibi

    YanıtlaSil
  2. Şimdi o dünya tatlısı nasıl öpülmesin Gülşah Hanım :)) Anneanneme ağlama numarası yapıyorum videosunu bir milyon kez izledim sanırım <3 <3
    Ben anne olmasam da ve sizin kadar detaylı düşünemesem de, yeni doğan bebeklere dokunamam. Sanki, o hassas tenlerine zarar verecekmişim gibi gelir hep. Uzaktan seviyorum, kıyamıyorum. Bilmeden doğruyu yapıyormuşum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bizimki gelin beni öpün diye cilve yapmaya bayılıyordu zaten :))
      valla tebrik ediyorum anne olmaya bile gerek yok biraz mantıklı düşünülse yeter ;)

      Sil
  3. Yazdıklarınızın her cümlesini destekliyorum. Harika yazmışsınız Gülşah Hanım. Ben ayrıca bir doktordan, yeni doğum yapmış annenin dahi öpülmemesi, yakınında hasta hasta durulmaması gerektiğini dinlemiştim. Çünkü onun da vücudu henüz büyük bir değişiklik geçirmiş ve mikroplara karşı savunması tam oturmamış oluyormuş. Anneye dahi dikkat etmemiz gerekirken, bebeklere karşı çoook çok hassas olunmalı.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. anne kendini yine daha bir hijyen konusunda kontrol eder de dışardan gelenler çok tehlikeli.sevgiler ;)

      Sil
  4. Kesinlikle öpülmemeli. Ben öpmem en azından. Yeğenlerimi bile çok gerekmedikçe kucaklamadım, epey büyüyene kadar öpmedim. O kadar korunmasızlar ki. Bırakın tertemiz büyüsünler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen oyle bir kaç ay bile sabredilse yeter çok korumasızlar

      Sil
  5. Aynen katılıyorum Gülşah, öpmeyiniz&öptürmeyiniz minişleri :)

    YanıtlaSil
  6. kıyamam onlara ben .Öpmesinler , öpmeyelim tabii ki.

    YanıtlaSil
  7. Gerçekten çok haklısınız bu konuda. O kadar hassas oluyor ki bebekler dokunmaya bile kıymamalı insan. Kırmızı suratıyla anlamsız anlamsız size bakan minicik bir şey ve o kadar korunmasız ki. Umarım ilerde ben de bu konuda sizin gibi fazla sıkıntı çekmem. Sevgiler :)

    www.mrsgoksin.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet bende kıyamıyorum alıp yapısık öpenleri de hiç anlamıyorum :( darısı başınıza diyelim ;)

      Sil
  8. Çevredeki büyükler konusunda ben de şanslıydım. Özellikle babam çok karşıdır bebeklerin öpülmesine.
    Kimseye izin vermedim. Tabi ki elden de öpülmez hatta yanaklarından daha tehlikeli. Eller hep bebeklerin ağzında Allah muhafaza.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benimde babam öyleydi gerçekten çok da faydasını gördüm babamdan korkuya kimse alamazdı :)

      Sil
  9. Kesinlikle haklısın canım, ağızdaki, dişlerdeki bakteriler, mikroplar yazık bebeğe yaaa:(((( kesinlikle öpülmemeli..

    YanıtlaSil
  10. ben de katılıyorum. minicik beden anne karnının o koruyucu duvarlarından yeni çıkmış savunmasız henüz mikrplara . ben de elletmem de öptürmem de;) neyse ki bizde herkes uzaktan bktılar demire kimse ellemedi öpmedi. herkes temkinliydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sende benim gibi şanslı olanlardanmışsın yoksa büyüklere laf anlatmak çok zor :)

      Sil
  11. Ne kadar güzel bir konuya değinmişsiniz. Ben de yeni hala oldum, ama daha 20 gün olmasına karşın inanın hala kıyıp öpemedim ama gaz çıkarmak bahanesi ile sarılıyorum.Dikkat etmemiz gerek haklısınız.Sevgiler...))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oyy ne güzel Allah analı babalı büyütsün gözünüz aydın büyüdükçe daha çok mıncıklanacak nasılsa :)

      Sil
  12. Koklaması yetiyor zaten :)

    YanıtlaSil
  13. benim çocuğum olursa sadece ben öperim kimseye öptürmem :D

    YanıtlaSil
  14. sadece yeni doğan değil sokakta gördüğün her çocuğu da öpmesinler bence ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya evet bide o var bizim insanımız parkta gördüğü çocukları bile ayy ne tatlı diyerek öpüyor

      Sil
  15. Ben bebekleri aşırı severim ama bırakın öpmeyi kucağıma dahi almaya korkarım. Öyle uzaktan uzaktan bebekle bakışırız. Çocuklar çok severler benle bakışmayı . En az iki yaşına gelince dokunabilirim. Artık nasıl bir travma yaşadıysam korkuyorum bebeklere dokunmaya. Bu yazıdan sonra böyle olması iyi dedim kendi kendime :)

    YanıtlaSil
  16. Hiç ama hiç çekinmeksizin öpmeye çalışanlara engel olmak lazım. Bir tane hastam olmuştu, beyninde uçuk virüsünden kaynaklı enfeksiyon gelişmiş. Tedavi olamayacak şekilde spastik felç gelişmişti. Hem de 4 yaşına kadar sapasağlam, gülüp oynayan bir çocukken :(

    YanıtlaSil
  17. Çok güzel bir yazı olmuş. Gel gör ki bizim toplumumuzda yeni anne aman öpmeyin dese olay oluyor. Bebislerin yanakları tahriş oluyor. Openden mikrop geçebiliyor malesef.

    YanıtlaSil
  18. Ben de hiç hoslanmm çocuk minciklayip öpenlerden.

    YanıtlaSil
  19. güzel bir konuya değinmişsin, miss gibi kokuyorlar şöyle azıcık koklayıversinler minnacık cana herkes öpme yarışın da gibi bunu anlamıyorum dediğiniz gibi öpmeyin denince de yanlış düşünenler var biz daha yeni yaşadık sayılır Balıkesir'e gittiğimiz hafta haliyle Tuğbanın tüm akrabaları da Duru yu aylar sonra görünce bol bol öpüldü sonuç 3. gün 40 derece ateş:(( Dr. da kalabalığa mı girdi diye sordu direkt.Kıyamam savunmasızlar herşeyden önce büyükler biraz anlayışlı olmalı bu konuda.

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe