26 Şub 2016

Kardeş Kavgalarını Anlamaya Çalışmak

kardeşler arası yaş farkı

Hangimiz ara ara hatta sık sık anlaşılmak istemeyiz ki?

Belki sorunlarımı benden başkası çözemez, belki derdime derman olamaz hiç bir cümle ama bazen ufacık da olsa "anlıyorum seni" denmesi ya da "anladım" der gibi bakılması içime su serper.

Çocuklarda da bu böyle hele ki kardeş kavgalarında ezilen ya da sopa yiyen tarafa hemen yönelmek yerine bağıran öfkeli olan çocuğa dönüp konuşmak "anlıyorum öfkelisin" yaklamışımı her çocuğa iyi gelecektir. Biz büyükleri bile rahatlatabiliyorsa düşünün çocuklar üzerinde yaratılan etkiyi.

Aralarında 7 yaş olmasına rağmen bu sıra evde sürekli çocuklar arasında kavga var. Bir bakıyorum Yağız kardeşiyle güzelce oynuyor ama 10dk geçmiyor Ela nın o tiz çığlık sesi evi inletiyor. Hemen müdahale etmemeye çalışıyorum istiyorum ki sorunlarını kendileri çözsünler fakat dikkat çekmeyi başaramayan Ela bu sefer eline ne geçerse abisine atmaya başlıyor. Ve orada müdahale etmek zorunda kalıyorum. Sorunu bir türlü çözemez hale gelince gizlice oyunlarını takip edeyim dedim. Ve gördüm ki abi oyun başladıktan 5 dk sonra Ela nın elinden en sevdiği oyuncaklarını izinsiz alıyor ve saklıyor Ela bağırmaya başlayınca da Yağız ben bir şey yapmadım ( bu konuyu daha önce yazmıştım) diyerek savunmaya geçiyor.

Şimdi bunu gördüğüm şekilde Yağız'a söylesem hemen başlayacak ergen tavırlarıyla isyan etmeye bunu tahmin ederken kendi dönemim aklıma geliyor kardeşim için hep aman o küçük aman sen büyüksün derler di çok kızardım büyük olmaktan da abla olmaktan da nefret ettim çoğu zaman. Ve ben evlenen kadar kardeşim olduğunu söylemedim kimselere soranlara tek çocuğum derdim düşünün öfkeyi :) Tabi evlendiğim gün hatta kardeşimin askere gittiği gün canımın yarısı koptuğu gün anladım ki o benim kanım canım herşeyimm. Ama bunu anlayana kadar 20 sene geçmese iyi olurdu tabii...

Bu yüzden dir ki Yağız ve Ela'nın arasını yaş olarak özellikle fazla olsun istedim. İstedim ki sen büyüksün o senin kardeşin lafını ben söylemeyim onlar bunu fark edecek yaşta olsunlar. Yer yer büyük kavgalar oluyor yer yer taraflar birbirini her şeye rağmen rakip görüyor. Ara sırada küçücük boyuna bakmayan taraf karşı tarafa saldırıya geçiyor.

Yağız'ın öyle vurayım, ittireyim gibi huyları hiç olmadı şükür hala da yok. Ama sağolsun alttan alttan çok güzel delirtmesini biliyor. ELAAAA desek zaten 3 yaş sendromunda oyuncaklarını bile abisine toplatmaya çalışıyor. Ben senin kardeşinim gibi damar sözcüklerle Yağız'ı ikna edemezse direk dalıyor. İşte o nokta da mecbur müdahale ettiğim kısımlar arasında oluyor.

Asrın sorunudur bu kardeş kavgası. Bazen gülerek izliyorum hallerini bazen gerginlikle. Ama sonuç güzel ne olursa olsun özür dileyip sarılıp öpüşerek ayrılıyorlar. Bunun sebebi arada ki yaş farkımı, çocukların karakterimi bilmiyorum ama 2.çocuğu planlarken tam da böyle hayal etmiştim. Az kavga çokça sevgi. Ve kendi kendilerine problem çözme becerisi kazanmaları önemliydi benim için.

Dün Ela, Yağız okuldayken en sevdiğini tırını almış anneannesine götürmüş orada da unutmuş. Yağız okuldan gelince tırını bulamadı ve çok kızdı. Hatta bir ara ağlıyordu Ela da ikna etmeye çalışıyor "unuttum abicim yarın getiririm mutlaka üzülme" diye :) Yağız "seni affetmiyorum Ela" deyince Ela delirdi "abisin sen affedeceksin" diye bir saldırdı ve kavga çıktı. Gizli gizli izleyerek arada ki diyaloglara çok güldüm gece baktım yatarken öpüşüp anlaşıp yatıyorlardı. İşte bahsettiğim bu.

Kaşını gözünü yaran yoksa herkes kendi halinde takılabilir. 10 yaşında ki ergene yapma desem tribe bağlar, 3 yaşında ki eli maşalıya yapma desem 1 saat ağlar ve dır dırı ile başımın etini yer. Tepkisiz kalmak en güzeli :)

İkisini de anlıyorum, sabırla anlamaya çalışıyorum. Ama birilerinin de beni anlamasını umutla bekliyorum ;)

Sevgiler,


44 yorum:

  1. Cadı Ela :))))
    Abisin sen affedeceksin haline çok güldüm :))))
    Hala da gülüyorum :)) Bu işin matematiğini çözmüş bence Ela :)))
    Bu erkekler alttan alttan çok fenalar yalnız. Benimki de herşeyi alttan alttan haletmeye çalışıyordu.
    Gördüğümü söylüyorum ben her seferinde ki alışkanlığa dönüşmesin...

    Kardeş kavgası candır. Benim de kardeşimle aramdaki yaş tam da 7... O sebeple tahmin edebiliyorum yaşadıklarını...
    Öpüyorum üçünüzüde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet byüklerde biraz sinsi oluyor maalesef :) öteki cadı üstesinden geliyor gerçi :)

      Sil
  2. Bazı dönemlerle basa çıkmak zor gelır ama sabırla bekledıkce durumun kendı aralarında cozuldugu görmek rahatlatır ınsanı. Bneım çocuklar arasında ortalama 2 yas var hep ama sımdıye kadar cok framatık bır kavga yasamadık. Ikısı esıt gıbıler, kavga etseler de kucuk kendını savuna bılıyor buyuk de sadece 2 yas buyuk olduğu ıcın cok fazla zarar veremiyor ve aslında bızım evın tek tasagı vurmak olduğu ıcın dedıgınız gıbı bızımkıler bırbırleırnı vırarak degıl oyuncaklarını saklayarak ya da karsıdkaını kızdıracak kelımeler söyleyerek ısleırnı goruyorlar ;)

    Son zamanlarda bıraz arttı anlaşmazlıklar bunun nedenı d ebendekı bazı degısıklıkler çocuklar herseyı hıssedıyorlar... Ama emınım bunun da ustesındne gelırler... Bazen ben yetısemedıgımde bırbırlerıne dayanıyorlar...

    Esım 8 kardesın en kucugu ona soruyorum az mı kavga ederdık böyle böyle büyüyecekler dıyor ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kavgasız büyüyen kardeşler yok sanırım :) ayrılana kadar değer bilinmiyor :)

      Sil
  3. Hahaha abisin sen affedeceksin iyiymiş :)

    Bizimkileri evde tek başlarına gönlüm rahat bırakıyorum ama ikisini yanyana (biri on altı biri on üç olduğu halde) hâlâ bırakamıyorum. Abi hafiften gıcık ediyor kardeş ona dalıyor. Eh küçük de değiller. En son odalarının kapısı başlarına geçmişti. Ucuz atlattık Allahtan. Anne mutfakta sofra hazırlarken beş dakika içinde o moda nasıl geçmişlerdi bilmem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. abiler de az değil gercekten :)büyüdükçe kavgaların boyutuda büyüyor sanırım :)))

      Sil
  4. Sessiz kalmak iyi bir yöntemmiş ileride çocuklarım olursa uygulayacağım yöntemlerini :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kafayı yemediğin sürece sessiz kalabilirsin :)

      Sil
  5. ahaha sizin ev tam şenlik :) ben olsam tırlatırdım herhalde:) ne demişler tek çocuk hiç çocuk bi de böyle iki tane olunca napılır di mi:) Allah kolaylık versin canım. Muhtemelen hem cinsiyet hem de kuşak çatışması yaşıyorlar. Sendrom çakışmaları. Allahım bi bitmiyo bunların sendromu da :)
    Ama ileride hele bi oturaklı forma gelsinler işte kardeşliğin keyfini tam çıkaracaklar inşallah ;)e bu arada sen sağlam kalmak için ne formüller uyguluyorsun anlat bize :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3 maymunu oynuyorum inanki akıl sağlığımı en iyi böyle koruyabiliyorum :))))) evde dizi çeksen çok tutar :)))

      Sil
  6. Amaaan Elaaaa neler duyuyorum, sen böyle cadı mıydın. Yağ gibi üste çıkmış valla. İtiraf ediyorum bende 2 erkek kardeşime az çektirmedim :) Gülşah şimdi okuyunca benimki de böyle mi olacak dedim bebiş olana kadar arada neredeyse 7 yaş dolu dolu oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahhh ahh ela fenaaa :) 7 yaş aralıgı bence cok iyi ben memnunum yani bu kadar kapışmada cok normal :)

      Sil
  7. En zor donemi iki arada yaşıyorsun 3 yaş ve 10 yaş biraz zor geçiyor . Yağıza çok güldüm çok zeki bence monotonluğu kırıyor kendince Elayı nasıl kızdıracağını çözmüş amacı kavga değil biraz adrenalin oda kendince böyle buluyor elayı kızdırmak hoşuna gidiyor :):) çok tatlılar elayı o yatağın üstünde mıncırmak istedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ikiside birbirinden çakal :) sadece kendilerinin değil benimde adrenalimi arttırıyorlar :)))

      Sil
  8. En iyisini yapıyorsun, kardeş kavgaları hayata hazırlık sınavları diye niteliyorum. Büyükler otorite olmaya çalışıp adil olmayı öğreniyorlar, küçükler de kendilerini belirtmek birey olduklarını vurgulamak için çabalıyorlar.
    Biz 3 kız kardeşiz. Ben 41 yaşındayın, Banu 37 ve en küçüklerimiz Gülişah 32. Aramızdaki yaş farklarına bakarsan Gülişah ile pek sorun yaşamadığımı düşünebilirsin. Aksine Banu ve ben iyi anlaşırdık, roller belliydi. Ben abla, o da ufak kardeş olmaktan memnundu. Taa ki Gülişah doğana kadar. Senin Ela gibi Cadıydı, Banu ne kadar sakinse o o kadar yırtıktı. Aramızda çok gürültü, kavga, dövüş geçti. Ama büyüdükçe herkes kendine gelip diğerinin karakterinin ve kişiliğinin farkına varıp saygı gösterdi. Sevgi olduktan sonra herşey düzelir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok güldüm ya küçüklerin cadılıgı renk katıyor anlaşılan bu :))

      Sil
  9. Anlıyorum...Anlamayan yoktur diye düşünüyorum. Ama bu didişmeler sırasında kendimizi çaresiz hissettiğimiz için daha çok duymak istiyoruz, -anlıyorum seni- cümlesini. Bunlar hep oluyor galiba, -asırlar boyu- tanısını yükseltip diyorum ki, çoook daha evvelden beri. Yalnızken birebir konuşma, birbirlerini ne çok sevdiklerini hatırlatma uyguladığım yöntemlerden bazıları. Ama gene de ufaklıklar biraz start veren oluyor gibime geliyor...İnsan cümlelerinde bile birbirinden ayırmak istemiyor, -ciğer paresi- dedikleri...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ufaklıklar iş karıştırıyor buyuklerde sinsice alevlendiriyor durum bence bu :)))

      Sil
  10. Biz 5 kardeşiz hepimiz aynı aşamalardan geçiyoruz, kavga da ettik, sarıldık, ağladık, mutlu olduk kardes candır . Nasılsa yaş ilerledikçe birbirinden vazgeçmiyor. En ufağı illaki cadı oluyor. Size de kolay gelsin. Yavrularınla sağlıklı bir ömür geçsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aminn çok teşekkür ederim büyüdükçe bitecek bu günler tadını çıkarmak lazım ;)

      Sil
  11. Bayılıyorum Eda'nın bu hazır cevap hallerine :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla bu çocugun ileriki hali beni korkutuyor :))

      Sil
  12. Tepkisiz kalabiliyorsan bravo sana. Ben basaramiyorumda ��
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kalıyorum valla sınırları zorlamadıkça görmemezlikten geliyorum hatta duymuyorum :)

      Sil
  13. Demekki neymiş abiler affetmek zorundaymış Ela'dan öğütler. Çok cadı bu kız gerçekten hadi seninki kız cadılığı yakıştırıyoruz. Bizim ufaklıkla malum aynı yaştalar diyalogları hiç yadırgamadım bi bakıyosun görkem diye sesleniyor abisine bi de bakmışsın abicim diyor.
    Allah sağlık versin böyle böyle büyüyecekler işte...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla abi demiyor bizimkide gerçekten işi varsa abicim yoksa hepp Yagız diyo arızalar ya :)

      Sil
  14. Çok tatlılar çok :) Maşallah onlara ... Allah kolaylık versin size ...
    Kavgalarını konuşarak yarı atışarak itişerek de olsa hallediyorlar ya ...
    Sonunda sevgi yumağı olmaları en güzeli ...
    Allah kolaylık versin ...
    Büyük insanlardan bile böyle davranışlar görmek zorken ... Anlıyorum ... Herkes anlıyor ya ondan bu haller ...
    İyi ki çocuk yüreklerimiz var... Allah'a emanet onlar

    YanıtlaSil
  15. Kardeş kavgalarııı... :)

    YanıtlaSil
  16. Her daim anlayış gerekiyor ve sabır.

    YanıtlaSil
  17. Benim büyük oğlumla küçük oğlum arasında 12 yaş fark var.Abi özellikle kardeşini kızdırıyor.Onu kızdırmak hoşuma gidiyor diyor.Ben de kendi hallerine bırakıyorum her ikisini de :)Kardeş kavgası her yaş aralığında oluyor.Önemli olan tatlıya bağlamaları ;)
    Ufaklar boyuna bakmadan kafa tutuyor ya bu halleri gerçekten çok komik :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 12 yaş farkındada durum böyleyse bizimkide normal ozaman :) sonu tatlı bittimi sıkıntı yok :)

      Sil
  18. Allahımmm ben bu kızı yiyeceğim:)) affedeceksin ha:)))
    Canım senin bu yazdıklarından dizi çekseler fanatiği olurum çok tatlılar.
    Minik kalpleri hep sevgiyle dolsun inş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahahahha abla valla sinema filmi cekilcek karakterler mevcut bizim evde

      Sil
  19. "Sen abisin affedeceksin" ah bu veletler. Ne kadar bilmiş oluyorlar hatta ne kadar çok gözlemleyip doğru tespitlerde bulunuyorlar....Kardeş kavgalarını anlamaktan vazgeçtim ben. Bizimkiler iri ve erkek olunca ciddi kavgalarda müdahale ediyorum artık sadece

    YanıtlaSil
  20. Valla size şunu söylemek istiyorum. bu dönemde çocuk yetiştirmek bir sanat. Öyle bilgiymiş tecrübeymiş inanın faydası olmuyor. Biran çocuklarınızla ilgili diyaloğu okurken benimkiler geçiverdi şöyle gözümün önünden.. Benim iki kızım var. Allah cümlemizin yavrularını bağışlasın. (Amin) Benim kızlarımın arasında da yaklaşık 6-7 yaş vardı. Kardeşler arasında kavga hep oluyor. Yaşları ne olursa olsun. Biri 19 yaşında diğeri 25 yaşında. Kavga sonrası ben de sizin gibi çoğu zaman sessiz kalmayı tercih ediyorum. Kendileri eninde sonunda anlaşıyorlar..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oo büyümüş artık sizinkiler Allah bağışlasın evlenince daha bir kıymet bileceklerdir :)

      Sil
  21. Bir ara bizim evi gözlemis bizi anlatiyor dedim o kadar ayni yasananlar :) bizim de her 3 kardesin arasinda 6 yas var ikisi de büyük abiyle çok iyi anlasirken aralarinda her gün kavga var. Bu günleri de atlatacagiz ne yapalim sabrede ede sinirlerimiz yipransa da...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. her evde aynı kavgalar sanırım :))) büyüdükçe azalırmı bilmem ama müdahale etmesi daha zor olacaktır eminim :)

      Sil
  22. ne kadar masum ne kadar uysal bir duruşu var halbuki Ela'nın bildiğimiz cadıymış bu

    YanıtlaSil
  23. Bizde öyle kardeşimle birbirimizi yerdik ama başkaları müdahale ettiği an birbirimizi savunurduk. Hala da öyleyiz aslında (:

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe