3 Mar 2016

Teknolojiye Direnmek

Yok yok öyle direnip kökten engellemiyorum. Yapmak istiyorum ama maalesef yapamıyorum.

Hafta sonu hava güzel diye parkı olan bir cafe ye gittik. Topumuzu da aldık Yağız futbol hastası. Ama daha oturduk 10dk sonra yanımıza geldi nefes alamıyorum kötüyüm dedi. Sunii teneffüs yapınca hayata dönen hasta gibi ihtiyacı olan tek şeyin tablet olduğunu söyledi.

Artık şaşırmıyorum ama bazen hiç anlamıyorum. Bu kadar mı öncelik sırasını değiştirdi bu teknoloji. Miss gibi havada oynayıp, koşup, zıplamak varken nasıl oluyor da akıl tablette kalabiliyor?

Vermedim tabii ki suratını astı normalde dışarı çıkarken yanına almasına da müsade etmem ama arkadaşım alıcak dedi ve kaşla göz arasında aldı. Ve gerçekten kızdı oturdu ne parkta oynadı ne de doğru düzgün topa yöneldi.

Hani diyoruz ya da uzmanlar da diyor"sınırlayın belli bir süre oynasın". Evet sınırlıyoruz ama engel olamıyoruz.

Geçenlerde bana facebook un mesaj kısmından yazıyor akşam olunca da yazışmalarını kontrol ettim sınıflarından bir kız grup kurmuş erkeklere bir küfürler, bir hakaretler yazmış inanamadım. 10 yaşında bir kız çocuğu hayır yadırgamıyorum benim de kızım var muhtemelen ailesi de böyle konuştuğunu bilmiyordur ( ben öyle olduğuna inanmak istiyorum) ama bu kadar serbest dalış yapacak kadar meydan o çocuğa kalmamalı. Yağız'a okuduğumu söylemedim ama uzun bir süre tablet vermeyeceğim. Biliyorum bu da çözüm değil. Ve biliyorum etrafın da ki arkadaşları teknoloji ile bu kadar haşır neşir olduğu sürece bu çocuğun aklı hep benim yasakladığım tablette kalacak. Bu bir ceza değil bu onun geleceği için ödül aslında ama bunu şu dönemde anlatabilmek çok zor.

Peki 10 yaşında ki bir çocuğun elinden tableti alıp yerine ne konulabilir? Kitap okuyor bolca ama oda bir müddet oyalıyor. Resim falan çizmeyle hiç işi yok. Playstation babasıyla arada oynuyor (bıraksak her daim oynar) Arada bir Ela ile oyun kuruyor ama çabuk kaçıyor. Hadi haftasonları çok dolu olmasın dinlensin desen sürekli sıkılma evresinde. Tenise yazdırdık 1 saat oraya gidiyor. Ama geliyor yine canı sıkkın. Sırf sıkılmasın diye tüm kurslara da yazdırmam çok mantıklı değil gibi. Tıkanıp kalıyoruz böyle...

Hani şuan sırf yemek yesin diye ufacık çocukların eline tablet açıp verenler var ya gümbür gümbür gelen tehlikenin farkında değiller. Tablet izleyerek yiyeceğine aç gezsin daha iyi desem inanın yalan söylemiş olmam. Yağız' da çok erken tanıştı teknoloji ile erkende tablet alıp verdik eline. Neden? Çünkü etrafta ki arkadaşlarına özenmesin diye! Ne kadar yanlış yaptığımı şimdi çok daha iyi anlıyorum. Ne kadar geç o kadar iyi mantığı kafama yerleştiğinde biraz geç kalmış oldum.

Ela da o kadar teknoloji merakı yok sanırım erkeklere göre bu konu da kız çocukları daha bir geri kalıyor. Eminim onunda ileride merakı başlayacak ama şimdiden yesin, uyusun, içsin,sussun diye teknoloji ile tanıştırmaya niyetim yok.

Teknolojiye direnmek ve direnmemek arasında çok ince bir çizgi var. Başkası sussun diye çocuğunun eline tablet verir bunu gören çocuğun ona özenir, bilmediği oyunları ondan öğrenir gerekirse kaşla göz arası arkadaşının tableti ile oynar yine de işini görür. Kökten engellemek değil çok serbestte değil sınırı, ayarı doğru hesaplaya bilmektir asıl mesele.

Yağız da ayarlayamadığı mı kabul ediyorum. Zaten bu yüzden yazıyorum ben ettim siz etmeyin :) küçücük bebelerin eline yesin, sussun gibi sebeplerle tablet falan vermeyin tehlikenin boyutu gün geçtikçe büyüyor. 4 yaşında ki erkek çocuk tablette soyunan kadınları izleyip gülebiliyor. Ahh o youtube yok mu her şey var içinde masumca bir çizgi film izlerken alttan absürd bir video klip görüntüsü çıkabiliyor. Aman dikkattt!!!!

Sevgiler,




64 yorum:

  1. evet teknoloji bağımlısı oldular iyice. ben sakladım tableti. ama telefonlarımızı buluyor bu sefer de. hadi bi 10 dakika oynasın diyoruz. sonra da bir bakmışız ipin ucu kaçıyor.:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynennn durum bizdede boyle telfdaki tüm oyunları sildik biz.

      Sil
  2. Merhaba, bu konu sık sık benim de aklımdan geçer aklımdan geçtiğinden fazla dilimde. Otomatiğe bağladım sanki, farklı şekillerde konu hep gündemde. Benim de 10 yaşında bir kızım var. Ben sosyal medyayı kullanmadığım için facebook hiç konuşulmadı olan arkadaşları var, onların da şehir dışındaki aile büyükleri ile çocuk irtibat kursun diye bu hesapların açıldığını tahmin ediyorum. Değilse bu hesaplar küçükten çocuğun etkileşimini kötü yönde arttırır, egoyu besler diye düşünüyorum. Bu bizim bıdıklar var ya, twitter hesapları olsa ve işin kimyasını öğrense kendileri gündem belirler.Büyüklerin belirlediği gündemlerin çok hayrını görüyoruz da...Gülşah Hanım metrelerce yorumlara hazır olun, sorun hepimizin. Bu bir sosyal fobik durumsa, çözümün sabır ve inatla olması dışında seçenek yok. Küsse, kızsa, canım sıkılıyor nidaları ortalığı yıksa da... Bir de önce biz başlamalıyız galiba, telefona direniyorum ama yazılarım için, araştırma için bilgisayar çok ça kullanıyorum. Haftada bir günlük (pazarları mesela), hafta içi de saat bazlı ailece teknoloji orucu yapılabilir. Güzel planlanısa bu saatler faydası çok oluyor. Telkin ettiğimizin sonucunu birlikte yaşadık mı sarılıp -annecim bak ..-diye başlayan cümlelerimizi dinleyen oluyor o zaman. Bu artık sosyal bir hastalık çözüm sancılı ama, kararlı ve sabırlı olursak başarabiliriz diye düşünüyorum. Bir de en yakın arkadaş anneleri ile ittifak kurmak yararlı oluyor, başarı hikayelerimizi paylaşmak dileğiyle, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geçen yaz çocukları yatırdım balkona cıktım instagram hesabıma bakayım dedim bi baktım benim uyudu sandıgım oglan benim fotografları begeniyor meger yastıgın altına saklamıs tableti bide kalkmıs kendine instagram hesabı açmış odasına nasıl fırladığımı anlatamam :) sorunu hep birlikte cozmek mantıklı gercekten ben tv yi bırakırsam baba tabletini bırakırsa bir nebze engellenebilir ama arkadaş ortamında işler daha karışık. sevgiler

      Sil
  3. Öyle bi sürekli tablet isteme zamanları vardı. Her gittiğimiz yerden sıkılıyor, açık havada bile tablet oynamak isteyince benim şartellerimi attırıyordu. Şükür ki geçti. Kardeşiyle daha da güzel oynamaya başladılar. Beraber oyun kuruyorlar cinsiyetlerinin aynı olması avantajından faydalanıyoruz sanırım. Ama seni çok iyi anlıyorum daralıyor, üzülüyor insan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. büyüdükçe engellenemez bir hal alıyor tamamen yok edilecemeyeceği kabul ettik ama ne kadar az ellerse okadar iyi :)

      Sil
  4. Cok dogru canim neredeyse tabletle uyuyacak. Kalktigi gibi ilk sorusu tabletimi sarja taktinmi anne oluyor. Bende erken alma taraftari olmadim hic hir zmn ama bu seferde bizim telefonlarimizi hep esir aldi. Birde dedigin gibi arkadaslarinda olunca insan malesef dayanamiyor. Sinirlamak en dogrusu.. Hem kolay hem zor bir donemde büyüyor cocuklarimiz..

    YanıtlaSil
  5. Cok dogru canim neredeyse tabletle uyuyacak. Kalktigi gibi ilk sorusu tabletimi sarja taktinmi anne oluyor. Bende erken alma taraftari olmadim hic hir zmn ama bu seferde bizim telefonlarimizi hep esir aldi. Birde dedigin gibi arkadaslarinda olunca insan malesef dayanamiyor. Sinirlamak en dogrusu.. Hem kolay hem zor bir donemde büyüyor cocuklarimiz..

    YanıtlaSil
  6. Canım bizim Emir'e amcası geçen sene karnesi çok iyi diye bir tablet hediye etti. O günden sonra her boş anında hemen tableti eline almaya başladı. Onun o halini görünce babası ile anlaşıp, bir oyun düzenledik. Tableti bozduk. Sonra amcası ile de konuşup, ona bir daha tablet almaması gerektiğini anlattık. En zan 0rta 3. sınıfa kadar istemediğimizi söyledik. Böylece çocuk tablet denen vızırtıdan kurtuldu. Hafta sonları 1 saat kardeşi ve onun oyun oynama hakkı var. Onuda genellikle play-station oynayarak harcıyor. Çocuk imrenmesin diye bizde onun yanında bilgisayar açmıyoruz. BeNce sizde bir müddetliğine dahi olsa tableti ortadan kaldırın. Ancak bunu yaparken kendinizde mümkün mertebe onun gözü önünde elinize almayın. Çocuklar hene kadar dışarıdaki çocuklardan imrensede anne babasını örnek alıyor. Anne ve babası öyle teknoloji ile iç içe olmadığını görünce oda kendini bir soyutluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla süper plan olmuş :) yok yok simdi bizimde tablette kalktı yaza ancak kavusurlar :) bende çok tv telf olayı yok. Babamız rapor yazıyor aksamları onun elinde goruyorlar o biraz sıkıntı.

      Sil
  7. 3.sınıfa giden kızım a kurallar sayesinde hafta sonu veriyorum hafta içi ders ve muzik ve youtube ing cizgi film :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. youtube çizgi fil aralarına feci reklamlar sıkıstırıyor onuda kaldırdık biz :/

      Sil
  8. Kızım 4 yaşında arkadaşlarının tableti düğünü biliyor ve o da istiyor.ben sırf teknolojiye bu kadar bağlı olmasınlar diye eve bilgisayar almadim. Telefonum da bir tane oyun var sadece onuda ba,en oynuyor.
    Öyle güzel bir özeleştiri olmuş ki. Hepimizi kendine getirdi bence. Dediğin gibi yemek yedirirken başlayan bu teknoloji bağımlılığı sonsuza kadar sürüyor. Nereye kadar direnirim bilmiyorum. Elimden geldiğince dışarı cikartiyorum, evde oyun oynuyoruz ama o tablet bir gün Alinacak biliyorum. Umarım çok etken bir zamanda olmaz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. alkışlıyoum en güzelini yapıyorsunuz ne kadar geç okadar iyi nasılsa eninde sonunda tanışacak ;)

      Sil
  9. Bizim ufaklığın da elinde telefon, oyun oynuyor, çeşitli uygulamalr yükledik onlarla oyalanıyor.
    Biz de elimizden telefonları düşürmüyoruz. Engellemek ya da yasaklamak nereye kadar?
    Sigara içen bir ebeveynin, çocuğuna sigara içmemesini öğütlemesi gibi geliyor bana.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zaten ailece sınır konulmalı çocukların yanında diziye bağlanmak yada telf kendini kaptırmak cocugu direk teknolojiye itiyor. sevgiler

      Sil
  10. maalesef çocuklar çok erken tanışıyor teknoloji ile artık iyi mi kötü mü bilemiyorum bir yandan dışarıda oyun oynayacak yer çok kısıtlı olduğu için sıkılan çocuklar bir yandan da bu tabletlerin çekiciliği ne yapsak olmuyor neyse ki büyüdükçe daha bir normale dönüyorlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. büyüdükçe daha bir bağlanmadığı sürece sıkıntı yok face de kücük cocukları gordukce içim ürperiyor.

      Sil
  11. ooo..ben de o klübe üyeyim Gülşah: Nehir'in elinden cep telefonunu alınca bir uzvunu kaybetmiş gibi sersemliyor çocuk. Boş kalınca "ne yapayım" diyor yabancı bir gezegene henüz inmiş gibi....vs vs vs.Bir facia bu. Hastanelerde bu konuya bağlı birim oluşturuldu (ruh ve sinir hastalıkları hastanesinden bahsediyorum)

    kırmızı alarm verilesi bir konuya değinmişsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doğru valla kırmızı alarmlık bir konu ama çözümü zor en aza indirebilir ama yok edilemez bir veba :)

      Sil
  12. Öyle sussun, yesin diye eline tablet telefon tutuşturmadım ama maalesef şu anda aynı durumu bende yaşıyorum...
    Tablet yok, kalktı ortadan... Ama her konuyu tablete getiriyor, inanamıyorum bazen...
    Lego, yapboz, kitap ne ararsan ortada ki takılsın azıcık diye..
    Açok mekanlara gidince beynimi yiyor bazen tablet olsaydı diye... hatta Yağız'ın yaptığı gibi somurtup oturduğu da oluyor...
    Ama o ne kadar kararlıysa bende o kadar kararlıyım, hiç kusura bakmasın...
    Sabır arkadaşım bolca sabır biz erkek analarına...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen bende kararlıyım artık yaza kadar tablet yok varsın bunu ceza olarak görsün ipin ucu bayağı kaçtı :)

      Sil
  13. Ya Gülşah çok güzel anlatmışsın canım, kardeşimin çocukları ne yazıkki bu durumda:( Artık engelleyemiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biliyorum canım ya bir çok evde aynı sorun var hastalık gibi resmen :(

      Sil
  14. Çok haklısınız, bizde çizgi film izleyenlerdiniz telefondan ama sınırlı 30 dk. sonra ne olacak bilmiyorum, 2.5 yaşında baba bilgisayar aç diyor, bende bozuldu diyorum ama 10 yaşında ne yapacağım bilmiyorum, sağlam bir sınır duvarı örmem gerekecek sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaşları ilerledikçe kandırmak zor oluyor. Maalesef çaresiz hissettiğim en büyük konularadn birisidir bu

      Sil
  15. Valla sadece çocuklar değil büyük insanlar bile teknolojiye iyice kendini kaptırmış durumda.Geçen bir arkadaşımla taksiye bindim, varacağımız yere kadar sohbet ederiz diye düşündüm ama ne mümkün.Yaklaşık yarım saat boyunca arkadaşın gözü hep telefonundaydı:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben oyle arkadaşlarımı uyarıyorum valla telefonunu bırakıp gelceksen görüşelim dediklerim oldu :) çok gıcık oluyorum göz teması denen şey yok resmen koca insanlarda :)

      Sil
  16. Benim kardeşim de öyle. Gece yatmadan önce son bir kez oynar illaki. Hadi bırak diyince tamam bir dakika deyip saatlerce oynamaları hele beni deli ediyor. Sıkıntılı konu cidden :(

    YanıtlaSil
  17. Çok zor bir konu:((Sen tenise de vermişsin daha ne yapılabilir bilemiyorum, yani tenis ne kadar güzel bir spor, üstelik hayli yoruluyor, terliyordur da...aklıma tenise ek olarak satranç geldi, oturduğu yerde oynar, mesela seveceği karakterlerin olduğu bir satranç takımı alabilirsin belki heveslenir, masrafı da yok, bir kez al ömür boyu kullansın..Star Wars karakterliler bile var:) kolay gelsin canım. Kocaman öptüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. satranç a 3 yıl gitti abla o yuzden artık kursa gitek istemiyor evde oynuyor ama onada ilgisi çok azaldı artık :) hepsi gelip geçiyor teknoloji kalıyor :))

      Sil
  18. Ne güzel yazmışsınız, ellerinize sağlık.
    Asrın vebası, teknoloji bağımlılığı. Evet temelli yok edemeyiz ama sınırlı ve amacına uygun kullanmayı öğretirsek çocuklarımıza eminim güzel sonuçlar elde ederiz.

    YanıtlaSil
  19. Biz de geçen yil yasaklamistik. Daha cok kitap okumaya ve açik havaya çikmaya basladi. Abisine notlari bozulmadikça karisamiyoruz keske o yastayken ona da yapsaydim diyorum. Kizima da mümkün oldugunca geç izin verecegim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1.cocuklarda cok farketmiyoruz ama sonra sonra biraz daha tedbirli gidiyoruz neyseki bu bile kar :)

      Sil
  20. Merhaba,

    Bazen sokakta yürürken bebek arabasının içinde elinde tabletle veya akıllı telefon ile küçücük bir çocuk görüyorum. O zamanlar ne düşünüyorsam siz yazınızda paylaşmışsınız. "Kolaylık" kavramını "düşüncesizlik" ile yaşıyor şimdiki bazı insanlar. Maalesef.

    Renkli günler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet maalesef cok fazla görüyoruz artık bu tabloları yeter ki sussun diye başlayan bu tutku bağlılıga donusuyor. sevgiler

      Sil
  21. Malesef teknoloji çağı çocukları bırakın çok yaşlılar bile teknoloji tutkunu oldular.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaşlılara artık zararı olmazda bu cocukların hali harap o kesin :)

      Sil
  22. Akrabalarla pikniğe gitmiştik. Çocuklar top oynayacağı yerde tabletlwriyle oynadılar. Sok oldum. Saf ,asosyal çocuklar yetişiyor. Çocuk yemek yesin diye önüne tablet koyanları hiç anlamam. Anne baba kararlı olmalı. Çocukların oyuncağı olmamali.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 7 yaşa kadar bunu engellemek ebevyn elinde sonrası çok zor bir sürec kısıtlamaları sebepleriyle güzelce anlatmak gerek

      Sil
  23. Teknolojiden kimse vazgeçmiyor.
    birgulunlezzetleri

    YanıtlaSil
  24. Teknoloji hayatımıza girdi bir kere.. Dönüşü yok.. Çocuk kendi döneminde yaygın ve popüler olan şeyden uzak kalamıyor.. Yanlış ama bunu yüzde yüz çözecek ve düzeltecek bir çare yok gibi. Sıkılmak da çağın hastalığı.. Bütün kurslara gönderip ne kendinizi ne de bütçenizi sarsmayın bence. Çünkü eve gelince yine o malum cümleyi kuracaktır..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok yok maalesef kökten çözecek bir yol yok sadece takip ve sınır önemli. 1 kurstan baskasına da göndermiyorum zaten hakkaten dokulen paralara yazık nasılsa hep sıkılıyorlar :)

      Sil
  25. Ah Gülşah'cım o küfürlü konuşmalar o yaş grubunda da lisedekilerde de nasıl yaygın anlatamam:(( gençleri çocukları bu şekilde görmek beni çok üzüyor. ama teknoloji bağımlılık durumun da. dur annaneye bir poz babanneye bir poz video derken (tabi ki alınca bizde mutluluk tavan yapıyor ama:)) derken bebişlerin vazgeçilmezi olmaya başlıyor Duru bile farklı bakıyor daha 6 aylık:)) ama ileeride kontrollü kullanırlar inş.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 6 aylıktan itibaren gözleri açılıyor telefon gorunce cin gibiler maşallah dediğin doğru ablacım fotograf cekicem derken tanısıyorlar cocuklar telefon ile.

      Sil
  26. Bütün söylediklerinize aynen katılıyorum ama siz ne kadar sınır koyarsanız koyun onlar bir yolunu buluyorlar. Eskiden ders çalışıyorum diye ders kitaplarının arasına çizgi romanlar konurdu, şimdi neredeyse tablet, telefon koyuyorlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahh ahh keşke o çizgi romanları kaçamaklarına benzese şuan ki durum ama maalesef daha zararlısı :(

      Sil
  27. Hep aklımı kurcalayan konuya değinmişsiniz. Telefonu tableti kaldırıp atamıyoruz, nasıl sınırlanabilir onu da bilmiyoruz.. Bakalım bizimki dünyaya gelince ne yapacağız? Şimdiden bu konu bizi tedirgin ediyor:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 7 yaşına kadar uzak tutsanız kardır oyle söyleyim yoksa kacarı yok :)

      Sil
  28. Geçen gün okulda toplantı vardı. Öğretmenlerin en çok yakındığı şey telefonlardı. Hepsi alın ellerinden diye yalvardılar resmen...Günde 5-10 saat nete giriyorum diyenler varmış. O kadar okula gidip ne ara giriyorlar bilmem..Bir de (seninkiler küçük denk gelmemişsindir daha) facedeki profil resimlerini görsen. Bazen çocuklarınkinde dolaşıyorum ben. Ne tür paylaşımları var arkadaşlarının diye. Kimine şok oluyorum resmen. Neyse benim büyük hiç sevmez neti. Küçük de oyun oynar ama sınırlı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla ilkokul cocuklarının paylaştıklarına bile inanamadım ben ya daha buyukleri düşünemiyorum.neyse ki sen şanslıymışsın cok haşır neşir değiller netle.

      Sil
  29. Ben yaz tatili ve şubat tatili dışında vermiyorum. Kaldırıyorum. Ama bu kez de şöyle bir sıkıntı oluyor faydalı uygulamaları da oynayamıyorlar mesela satranç, morpa ya da ingilizce vb. Sınırları kesin koydum. Ancak şubat tatili ve yaz tatilinde işin cılkını çıkarıyorlar. Çare var mı bilmiyorum bende kanayan bir yara teknoloji ile ilişkilerini belirleyebilmek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet morpa üyeliğimiz var morpa ya gircem diye eline verdiğim anda dk lar sonra oyunda yakalıyorum aldım elinden morpa da yok oyunda başka türlü anlamıyor yapacak bir şey yok. yAZ tatilinde kavuşur artık :)

      Sil
  30. Benim evde de aynı sorun var kızım (9 yaş) artık günde 40 dakika giriyor bazen müsama gösteriyorum.Oğlum (4 yaş ) gün içinde 1-2 saat çizgi film veya video izliyor tablet almıştım kırdılar yaptırmadım özellikle...

    YanıtlaSil
  31. Yazının başlığını görünce geldim Gülşah, o kadar güzel anlatmışsın ki yemek yedirebilmek için bile saçma sapan videolar izlettirmemek lazım. 1 sene boyunca telefon kullanmadım bütün gün zaten bilgisayar başındayım biri yazsa anın da bildirim düşer herkes teknolijiden geri kalmışsın vahh vahhh olayına getirdi.

    Telefon var sanki dersin her dakika yazıyorlar yani ha ordan yazmışsın ha burdan ne farkeder insanlar teknoliji diye ölüp bitiyor. 10 yaşında bir kızın da nasıl o kadar argo konuştuğuna anlam veremedim.

    YanıtlaSil
  32. Ya nasıl güzel anlatmışsınız ya. Aynı dert bizde de var. Bunlar tablet çocuklarımız işte. Biraz biz de öyleyiz malesef blogger olduğumuzdan

    YanıtlaSil
  33. Ne kadar zor bir durum hem takip etmek, hem hiçbir şey olmamış gibi davranmak. Canım çok kolaylıklar diliyorum (:

    YanıtlaSil
  34. Benim kardeşimde öyle koparamıyoruz resmen telefon olmassa tablet bilgisayar bıkmıyorlarda:/

    YanıtlaSil
  35. off ya çok karışık bu dünya yaaa.

    YanıtlaSil
  36. Vermek istemiyoruz da mecbur kaliyoruz dedigin gibi. Kufur olayina gelince parka gidiyoruz o cocuklar nasil kufrediyor anlatamam. O kadar zor ki cocuk yetistirmek. Teorideki gibi olmuyor pratik!

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe