19 Eki 2014

UYKU EĞİTİMİ / 2.ÇOCUK


Yağız ın uyku eğitimini, alıştığı düzeni bir önceki yazımda anlatmıştım.9 yaşında hala aynı düzende sorunsuz ilerliyoruz.

Gelelim Ela ya!

Sağolsun küçük hanım annelik tecrübelerimi baştan yazdırdı.Doğdu an göz göze geldik ağlamıyor cin gibi etrafa bakınıyordu işte o an dedim ki "kızım Gülşah yandın sen bu kız seni parmağında oynatır " çok da doğru tahmin etmişim :)

Neyse ; eve gidene kadar ağlamayan etrafı izleyen hanım kızım 1 haftadan sonra günde 1-2 saati ağlamaya ayırarak ortalığı inletti kolik dedik dr götürdük gaz sancısına rastlanmadı.O zamanlar süpürge sesinin youtube da yüklü olacağını tahmin edemeyen lohusa ben koca elektrik süpürgesini saatlerce uyusun diye çalıştırdığımı bilirim.Neyse bir arkadaş tavsiyesi ile youtube yüklenen bu tarz sesleri öğrendim.Çok hayır duamı almışlardı 1 saat lik süpürge sesini youtube yükleyen arkadaşlar :)

Ela ya hemen o dönem de battaniye sevgisini aşıladım yanına koya koya onunla uyumaya Yağız gibi çok alıştı.

0-4 aylık dönemde telefonda süpürge sesi ile Ela babasının omzunda uyudu.4 aylık olana kadar ben çok zor uyuttum gündüz bile babasını arıyordu.Ağlamaları 4.ayında hafifleyince odasını ayırdık.Artık geceleri babasının omzunda değil yatağında sütünü içerek uykuya dalıyordu.Dikkatinizi çekerim sadece süt içerek.
Çünkü , duş aldırdığım anda cin gibi oluyor, ninni sesiyle gülümsüyor asla uyuklamıyordu.Yani Yağız daki gibi ışıkları kapa duş aldır çak bir ninni de uyusun taktiği asla sökmedi.

Sabahları 6 da cin gibi kalkıyor ve birdaha da uykuya hiç dalmıyor.

Öğlen 12 :00 de battaniyesiyle uyuyor fakat 1 saati geçmiyordu.Hiçte öyle uyku sersemliği uyanmaz gören saatlerdir uyur sanır o derece :)

Gece de en erken uyduğu saat 22:00 olunca dr una sorduk.Bu kadar ufak bebek günde 7-8 saat uykuyla nasıl büyür diye kafayı yicektim.Bütün testleri iyi çıkınca beslenmeside iyi olunca dr muz sorun yok sadece uykuyu sevmeyen bir bebek dedi.

22:00 - 06:00 arası deliksiz uyuduğu için en azından bu düzen bozulmasın diye rutinimizden pek dışarı çıkmadık.Çoğu zaman gece misafirliklerimizi bile 22:00 olarak ayarladık.Yatağı haricinde de hiçbir yerde uyumuyordu.

Bu rutinimizde malesef emzik bırakma savaşımıza kadar sürdü.Uyanmayan çocuk geceleri saat başı meme diye ağlamaya başladı aldığım karardan pişman olup üzülerek 2.günün gecesi emziğini geri verdim fakat bu sefer de inat edip Ela emziği istemedi.Geçer elbet deyip 1 hafta uykusuz kalarak o haftayı atlattık.Fakat bu arada geceleri çok ağladığı için ve bende hemen yatağından almak istemediğim için odasında yatağında ısrarla yatırdım.Ama babası ağlamalarına dayanamadı ve kucağına 1-2 sefer alınca Ela geceleri kalkıp babasını arar oldu.Biri bana bir çocuk 3 saat aralıksız ağlarmı dese asla inanmazdım.Ama biz Ela da resmen bunu yaşadık ağlamaktan gözlerinden iltihap aktı ve gözleri kapandı.Çok da zorlamamak adına baba omzunda uyumalar yine baş göstermiş oldu.Bu böyle olmaz diyerek  Dr.Richard FERBER - Kontrollü ağlatma yöntemini denemeye karar verdim.Bunu yazımda da anlatmıştım.

Yazımda da ilk geceyi belirtmişim 1 saat ağlama krizinden sonra sızdı kaldı yatağında.Sonraki günler bu süre daha da azaldı.Ama o arada sanırım Ela korktu uykuya zor dalıyor ve gözleri kapalı ağlamaya başlıyor.Sarılıp burdayım kızım desemde "ANNE GEL" diye ağlıyor.Emin olamasamda ben o dönem de korkmuş olacağını düşünüyorum.

Akşamları babasıyla uyuyor benimle olunca ağlıyor.Çok üzerine gitmek istemiyorum.Ama içten içede kahroluyorum zaten uykuyu sevmeyen bir çocuk ve onu ben bu hale getirdiysem diye içim içimi yiyor.

Gündüzleri sorun yok anneanne de battaniye ile sorunsuz uyuyor.Ama süre yine 1 saati geçmiyor.

Haftasonları ile sıfır uyku ile aksam de 22:00 uyuyor.Sabahları yine erkenden kalkıyor.Fakat bu hafta hiç kalkmak istemedi muhtemelen artık uyku yetmiyor ve ben anneanneye bıraktığım için mecburen sıcacık yatağından uyandırmak zorunda kalıyorum.Yağız da bu konu da vicdan yapmazken sanırım yaş ilerledikce daha başka bir boyuta taşınıyor hormonlarımız.

Biliyorum bu da bir dönem ve geçecek elbet.Anlatmak istediğim her çocuk bir değil ve her çocuk hakkaten uykuyu sevmeyebilir.Uykuyu sevmeyen çocuğu zorlamaya gerek yok demek de yanlış onu korkutmadan denemeler yaparak en doğru yolu bulmak gerekiyor.Bizde şimdilik en doğru yol baba kucağında uyumak devamını duruma göre bakacağız.

Buarada fazlasıyla karşı olduğum halde ayakta sallamayı bile denedim fakat Ela asla ayakta sallanmaktan hoşlanmadı.

Şimdilik kesintisiz kaliteli bir uykumuz yok.Ara ara uyku rutinlerini tekrarlıyorum.Elbet düzene girecektir.

İki çocuğum arasında uçurum gibi farklar olduğunun en büyük kanıtı uyku düzenidir.

NOT: çocuk = SABIR 

Sevgiler,
Uykusuz anne


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 yorum:

  1. :)))süpürge sesi ha? :))ilk kez duydum valla annelerin de işi zor, ben ilk yeğenimi kucağıma alırdım, Sinatra'yı açardım (o zamanlar minik kasetli radyoda)Sinatra başlayınca mışıl mışıl uyurdu:) mekanı cennet olsun adamın sesinin büyüsü tecrübeyle sabittir yani:)) kolay gelsin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol cnn seninki iyi takılmış :-)Youtube elektrikli süpürge sesi yaz bak ne videolar çıkıyor :-)

      Sil
  2. Kolay gelsin. Bilirim bu durumu.

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe