30 Eki 2014

Çocuğum Hiperaktifmi?

Çocuklarımız yeni yürümeye başladığın da herşeyi keşfetmek isterler ve bu merakla 5dk oturmadan evin altını üstüne getirebilirler.Otur dinlen , yapma,elleme sözlerini ise asla umursamazlar.Genelde bu durum da anne babalar hemen çocuklarına çok yaramaz ,şımarık gibi yapıştırmalar yaparlar.

Evet tüm çocuklar aynı evrelerden geçiyor.Kimisi ağır kimisi hareketli.Çok sakinlik,hareketsizlik iyi olmadığı gibi çok fazla hareketlilikte iyi değil ve bu farkında olmadığımız bir sorunun belirtisi olabilir.Bu yüzden çocuğa çok yaramaz yada çok uyuşuk sıfatını yapıştırmadan önce hareketlerini gözlemlemek lazım.

Eskiden sadece çok hareketli bu çocuk derken şimdiki zamane çocuklarına bakarak HİPERAKTİF olabilirmi acaba diyoruz.Eskiden vardı da benmi duymuyordum bilmiyorum ama son zamanlarda inanılmaz anneler arasında konu olmaya başladı.

Yağız çok sakindi evet evrelerine göre düz duvara tırmandığı zamanlar da oldu ama geneli sakin yapılı bir çocuktu Ela için pek sakin diyemeyeceğim :) ama öyle erkek çocuğu gibi koltuk tepelerinde de gezen bir çocuk değil oturup oynarsan ilgilenirsen herşeye eşlik edebiliyor.





Fotoğrafta görüldüğü üzere nerde tehlikeli yerler var oraya çömme derdinde :) çok da masumdur kendileri :)

 He birde sandalyemiz var heryere onu taşıyor ve ondan destek alarak tırmanıyor.









Peki nasıldır Hiperaktif çocuk?
 Belirtileri genellikle üç,dört yaşlarda, yaşıtlarıyla iletişimin başlamasıyla birlikte fark edilir. Erkek çocuklarda daha sık görülür. Okula başlamayla birlikte, okul başarısına da engel olarak dikkat çekebilir.
 
Bebeklerde görülebilecek hiperaktivite belirtileri;
  • Huysuzluk
  • Huzursuzluk
  • Fazla uyuma
  • Sürekli ağlama  
Çocuklarda görülebilecek hiperaktivite belirtileri;
  • Düşünmeden hareket etme
  • Yaptığı işi organize etmede zorlanma
  • Dikkat eksikliği
  • Uykuda hareketlilik
  • Konsantrasyon bozukluğu ve çabuk sıkılma
  • Ödeve konsantre olamama
  • Hareketsiz durumda oturamama, sürekli hareket halinde olma  
Eğer çocukta bu belirtiler gözlemleniyorsa öncelikle bir doktora danışılmalı ve ardından da onun yönlendireceği şekilde psikolojik yardım alınmalıdır.
 
Hiperaktivite Çeşitleri
Üç çeşit hiperaktivite çeşidi vardır;
 
Bileşik tip
Hem ataklık‚ hem de dikkat eksikliğinin bir arada olduğu hiperaktive durumudur.
 
Hiperaktivite ve ataklığın önde olduğu tip 
Bu tipte dikkat eksikliği daha az gözlenirken, aşırı hareketlilik söz konusudur. Bu çocukların dersleri kötü değildir, ancak hareketlilik nedeniyle uyum sorunu yaşayabilirler.
 
Dikkat eksikliğinin önde olduğu tip
Hareketlilik belirtileri çok fazla gözlenmez. Fakat dikkat eksikliği nedeniyle okul başarıları çok iyi değildir.

Fakat unutulmamalıdır ki her yaramaz çocukhiperaktif değildir. Anne babanın çocuğun davranışlarını iyi gözlemlemesi ve takip etmesi. Hiperaktivite tanısını koymak zordur ve zaman alabilir. Sorunların kaynağı bulununcaya dek sabırlı olmalı ve çocuğunuza duygusal açıdan destek olmanız gerekir. Son olarak çocuğunuzla sağlıklı bir ilişki sürdürebilmeniz açısından enerjinizi kontrollü harcamalı ve kendi ruh sağlığınıza da dikkat etmelisiniz.


Kaynak: cocukgelisimi.com

Sevgiler,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 yorum:

  1. ela çok tatlısın. nasılda tünemiş gibi oturmuş oraya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bayılıyor tehlikeli yerlere tırmanıp oturmaya :)

      Sil
  2. Her hareketli çocuğa hiperaktif teşhisi koymayı alışkanlık haline getiren bir milletiz. Benimki de koltuk tepesine çıkar, daha düşmeden "Düştüm." der atar kendini. Keşif zamanları yapacak bir şey yok :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aa yok olurmu anneler direk şımarık yaramaz der dışardan görende olumsuz birsey diyecek ya hiperaktif der yada baska bir kuruntu uydurur :) boyledir bizim ülkede genelde :)

      Sil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe