3 Haz 2015

Ambalajların Üzerindeki Renkler

ambalaj üzerindeki renkler

 Belki sizler de duymuşsunuzdur diş macunu, el kremi gibi tüplerin arkasında ki renklerin anlamı olduğu her yerde yayıldı.

 Tüpün arkasında ki renk yeşil ise doğal, siyah ise tamamen kimyasal dediler.

 Benim ailemde dahil buna inandı. Hatta annem bir ara bu renklere göre alışveriş yapmaya başladı.

 Geçenlerde okuldan eve yukarıda ki diş macunları geldi. Yağız ın okulunda sağlık bakanlığı ara ara dağıtıyor bunlardan. Yağız bunları getirdi ama "ben bunları kullanmam çünkü siyah çizgi var" dedi. Sanırım anneannesinden duymuş. Baktım eşimde öyle düşünüyor.

 Sağlık bakanlığı böyle bir tehlikeyi tüm devlet okullarına kendi elleriyle yaymış olamaz diye düşünüyorum ve inanmak istiyorum :)

 Küçük bir araştırma yaptım ve ben ikna oldum. (zaten mantıklı da gelmiyordu bana)

"Diş macunu ve benzer tüp ambalajlardaki cilt bakım ürünleri, dolum sırasında, üst arka yüzlerine makine tarafından bir renk bırakılmaktadır. Bu renk genelde siyah veya lacivert olmaktadır. Ancak istenildiği taktide bu herhangi bir renkte olabilir. "

 Peki nedir kimyasal maddeler; aramotik aminler, parafinler, dlikonlar, petrol ürünler, flatatlar, peg, triclosan, sodyum laural Sülfat ve formaldehid vericiler.


 Ambalajların üzerinde ki renklere bakılacağına içerikleri okunsa bu kimyasallar içeriğinde varmı kontrol edilse daha sağlam sonuçlar alınır diye düşünüyorum. Çünkü yasalar gereği firmalar ürünlerin üzerine içindekileri belirtmek zorundalar. İçindekileri okurken anlamadığım bir çok madde ismi görebiliyorum onların da çoğunu not alıp netten araştırıyorum. 

Kısaca tüplerin üzerinde ki renklerin içerisinde ki kimyasalları belirttiğine inanmıyorum. Diş macunu için diş doktoruna zamanın da sormuştum oda bana aynı şeyleri söylemişti.

 Güzel ülkem de ambalaj üzerinde ki içerikleri okuyan çok fazla insan tipi yok ama renklere bakarak alıp almamaya karar veren çok fazla insan sayısı olduğunu çevremde görüyorum.

 Hatta bu konu ile şöyle bir yazı da okumuştum ; bu kafa karışıklığını bir firma ortaya atmış kendi ürettiği tüm ürünlerin arkasındaki rengi yeşil yapmış ve diğer renklere çamur atmış. Sonuç tabii ki satışları artmış :)

 Bu ne kadar doğru bilemem ama ambalajların üzerinde ki renge değil genelde içeriğe bakarım. Bu bile tamamen kimyasallardan uzak durmamıza yetmiyor biliyorum ama en azından bir nebze içimi rahatlatıyor. 

 Sağlıklı günler dilerim ;)


Not: Ben 5 yaşına kadar çocuklarımın ağzına diş macunu sürdürmüyorum ne kadar geç tanışırsa o kadar iyi.




19 yorum:

  1. Ben okullarda dağıtılan her ürüne güvencimi kaybettim ne yazık ki,daha önce de blogumda nestle ilgili yaşadıklarımı da anlattıktan sonra.

    YanıtlaSil
  2. Sosyal medya öyle güçlendi ki zaman zaman bu tür bilgiler dolanıyor etrafta ve çok fazla insan inanıyor. Ben diş macununda yıllardır markamı değiştirmedim mesela. Doktorumun tavsiyesi ve benim deneyimlerim....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet malesef cogu insan yalan yanlıs her habere inanıyor arastırmak gerekli

      Sil
  3. Evet sosyal medyada çokça yayılmıştı bu haber.
    Çocuk macunlarında yeşil olanı bulamamıştım hatta ben.
    Oğlum taktı o siyah zararlı ben fırçalamam diye.
    İçindekilere bakmak en doğrusu kesinlikle...
    Teşekkürler hatırlatma için...
    Peki macun yerine 5 yaşına kadar ne kullandınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet bende bakmıstım markette cocuk macunlarında yeşil hiç yok içindekileri okumak en garantisi ;) macunsuz da temizlenebiliyor sadece su yeterli

      Sil
  4. benim oğlum da bir ara inanmıştı buna sonra ben de araştırdım onu ikna etmek için ve doğruyu öğrendim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çocuklar hemen ikna oluyor güzelce anlatmak gerek

      Sil
  5. Maalesef kimyasal yaşamın her alanında ama çocuklardan uzak tutmak lazım Sağlık Bakanlığı nasıl böyle bir şey yapar anlam veremiyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaptımı belli değil siyah cizgiye inananlar yapmış diyor ama bence alakası yok

      Sil
  6. ben kendim de uzun zamandır kullanmıyorum diş macunu. karbonat ve limonsuyu karışımını kullanıyorum hem dişleri de beyazlatıyor .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. onu bir arkadasımda duymustur gayette memnunum dedi denemek lazım karbonatın beyazlatma etkiside var

      Sil
  7. sosyal medyada dönen her şeye inanmamak gerekiyor, bundan faydalanan firmaya da bravo vallahi ne diyim

    YanıtlaSil
  8. Keşke renklerle anlayabilsek! En doğal dedikleri bile doğal değilken; bu ürünleri piyasaya sürenler renk verirler mi hiç?!

    YanıtlaSil
  9. hastalıkların tek nedeni yediklerimiz içtiklerimiz demiş İbni sina bence artık buna sürdüklerimiz de eklenmeli :(

    YanıtlaSil
  10. Aynen . Bu konu hakkında ben de çok Araştırmıştım. Kullandığımız ürünler hakkında bilinçIi davranmalıyız ki hem çocuklar Örnek alsın Hem sağlığımız risk Altın'da olmasın

    YanıtlaSil
  11. kesinlikle bende aynı şekilde katılıyorum size, fakat bu olayı ilk duyduğumda ister istemez insan tüplerdeki renklere dikkat etmeye başlıyor. Fakat ben kızıma diş macunu olarak ithal bir markanın diş macununu kullanıyorum, İçinde nikel yok, paraben yok, sülfat yok diye biliyorum fakat organik olduğu için içinde kimyasal olanlar kadar beyazlatma özelliği yok:((

    YanıtlaSil
  12. Bunu okuduktan sonra bende bakmaya başladım artık . Sağlığımız söz konusu . Takipteyim ve bloğuma bekliyorum :)))

    YanıtlaSil
  13. Bir ara ben de inanmıştım bu habere ama kesinlikle doğru değilmiş. Zaten sürekli olarak birileri ortaya bir şey atıyor. Kime inanacağımızı şaşırdık vallahi.

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe