17 Haz 2015

Gebelik Şekeri

gebelikte şeker yüklemesi

Yağız da yapılan şeker yükleme testimde sorun yoktu ama 2.gebeliğim de yaptırdığımız yükleme de şekerimin yüksek olduğunu ve diyet yapmam gerektiğini duyunca ne yalan söyleyeyim çok şaşırmıştım.

  Genetik derler ailede şeker hastası olan yok, kilo derler kilom yok aksine ömrüm boyunca fazla zayıf biri oldum bu yüzden bir türlü anlam verememiştim. Tabii o an için insan kendini değil bebeğini düşünüyor ve ister istemez bir şey olur mu kaygısı taşıyor.

 Doktorum sağ olsun çok detaycıydı neler yemeliyim neler yememeliyim konusunda şahane bilgiler verdi ve diyetisyene bile gitmeden bu işi bir düzene oturttuk. Eve şeker ölçüm cihazı da aldım. Sabah açlık şekerimi ölçüyor not ediyor tokluk şekerimi de takip edip doktoruma bilgi veriyordum.

 Etrafta çok duyuyorum aman "hamilesin sen ne olacak özendiğin her şeyin tadına bak" der büyükler işte tam böyle bir anda küçücük bir kurabiye atmıştım ağzıma ve 1 saat sonra şekerimi ölçtüğüm de yüksek çıkan orana inanamamış ve ağlamıştım. Demek ki neymiş kendi bildiğinden şaşma ve demek ki neymiş büyüklerin her sözü dinlenmez :)

 Yarım yağlı süt, yoğurt ve peynirle hep bu dönem de tanıştım. Sebze ağırlıklı beslenmeyi bu dönemde benimsedim. Şekersiz asla çay içemem derken o dönemde ona da alıştım. Normal zaman da olsa aa asla yapamam yiyemem dediğim her şeyi bebeğime bir şey olacak korkusuyla yaptım.

 Ayrıca istenilen kan şekeri düzeyine ulaşılamazsa insülin tedavisine başlanacaktı ve ben iğne gördüm mü bayılan biriyim nasıl dikkat ettiğimi varın siz düşünün :) Gece yatmadan önce nutella koklayıp öyle yatmak bir hamile için ne demektir bunu da ancak yaşayan bilir :)

 Herşeyi eksiksiz yapmama rağmen yine de istenilen değere düşmedi ama çok da yüksek olmadığı için insülin iğnesi yerine hap kullandık. Gebeliğin son zamanlarında şeker haplarının kullanımında sıkıntı olmadığını da bu dönemde öğrendim. Yoksa benim bildiğim bu haplar gebelikte kullanılmıyordu. Hap işe yaradı ve değerlerim istenilen seviyeye düştü.

 Peki ben bu zorlu diyete uymasaydım ne olur du?

Kan şekerinin yüksek seyretmesi, gebeliğin tüm dönemlerinde bebeğin anne karnında aniden ölme riskini artırır.
• Bebeğin normalden iri olmasına, amniyos sıvısının artmasına neden olabilir.
• Bebeklerde antenatal dönemde, fetal distres ve bebekte oksijen azlığı gelişme riski normal gebeliklere göre çok daha fazladır.
• Bebeğin irileşmesine neden olabilir ve doğum problemleri gelişebilir.
• Bebek doğduktan sonra da özellikle doğum eyleminin hemen öncesinde ya da doğum eylemi esnasında, kan şekeri yüksek seyreden annelerin bebeklerinde başta hipoglisemi (kan şekeri düşmesi) gibi yeni doğan problemleri ortaya çıkabilir.

  Bu konu da doktora güveniyor olmak çok önemli. İçinize sinmediği takdir de başka doktorlara başvurmak ta çekinmemek gerek.

  Doğum yaklaştıkça doktorumun tüm açıklamalarına rağmen ya Ela da şeker hastası olarak doğarsa? diye düşündüm durdum. Çok şükür öyle bir şey olmadı. Gebelik takiplerinde bebeğin kilosu özellikle kontrol ediliyor normal şartlarda kilo alsın diye gözüne bakılan bebek o dönemde aman çok kilo almasın modun da takip ediliyor. Ela 3,1 kg doğdu. 

 Doğum itibariyle hemen her şey normale dönmüyor tabii. Annenin 6 hafta sonra tekrar şeker kontrol yaptırması gerekiyor. O 6 haftayı  ben yine alıştığım beslenme ile devam ettim. 6 hafta sonunda şekerden eser kalmadı. Ve ilk işim çayıma 2 şeker atmak oldu ve şokkk midem bulandı içemedim :) evet bünye bu düzene alıştı artık şekerli çay ve nescafe içemiyorum. Çok yağlı şeyler yiyemiyorum. Aslında bu vesile ile sağlıklı beslenmeyi benimsemiş oldum. 

 Bu süreçte 12 kg aldım ve doğumdan 3 ay sonra tüm aldığım kilolar gitti.

  Bu sürecimi özellikle yazmak istedi çünkü hamileliğimde gebelik şekerim olduğunu duyduğum gibi internette bir sürü yazı okudum. Kimi isyan, kimi aman boşver çok da sallama tarzın da önerilerdi. Ve birde anlayamadığım doktor terimleri. Bu yüzden ben diyorum ki; hamileliğiniz de böyle bir durum ile karşılaştığınız da üzülmeyin bebeğiniz için her şeye alışıyorsunuz. Tadına bakmaktan ne olacak dediğiniz şeyler şeker oranınızı ters düz edebiliyor bu yüzden özellikle büyüklere kulaklarınızı tıkayın.

 Birde Canan Karatay kafaları karıştırdı ama siz ne olursa olsun doktorunuzu dinleyin şeker yüklemesinden bugüne kadar kimse zarar görmedi. O yükleme olmasa benim durduk yere şekerimi ölçmek ve takip etmek asla aklıma gelmez. Ve son olarak evet bu geçici bir durum ama aslında bu bebeğin anneyi uyarması demekmiş. Yani gebelik şekeri çıkan bir kadının ileride şeker hastası olma ihtimalinin yüksek olduğunun belirtisiymiş. Korkudan hala ara ara ölçerim :)

 Sağlıklı günler dilerim,
 Sevgiler,




24 yorum:

  1. Canım benim ya bence de gebelikte şeker yüklemesi yapılmalı ve böylece her hangi bir durum çıkarsa önlemi alınabilmeli..Hamilelikte öğreneceğim çok şey var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sen bayağı şey öğrendin canım hazırsın artık :)

      Sil
  2. ben de yaptırmıştım normal çıkmıştı ama bence de kontrol yapılası önemli..

    YanıtlaSil
  3. kesinlikle katılıyorum, gebelikte şeker yüklemesi yapılmalı. benimde 5,5 aylık bir kızım var bende yaptırdım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bi zararını da gören olmadı sanırım yüklemenin.kızınızı da allah bağıslasın en sevimli zamanları ;)

      Sil
  4. Henüz çocuk sahibi olmayan biri olsamda nedense bu şeker yüklemesi olayı beni ürkütüyor. Gereksiz buluyorum. Aslında çok bilgim var diyemem ama bende canan karataya katılanlardanım. Tabi bu konu anne olacaklar için önemli bir konu olduğu için bir anne en doğru kararı verecektir :) Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ürkecek birşey yok glikozu yediğimiz baklavada da bedenimize yüklüyoruz aslında :) darısı basınıza diyeyeim hamilelikte daha iyi analiz edersiniz doktorlar cok etkili oluyorlar o donemde ;)

      Sil
  5. Gebelik şekeri sorunuyla ben de 3. gebelikte karşılaştım. Şükür ki bebeği etkileyecek veya tedavi gerektirecek boyutta değildi.. Beslenmeye dikkat ederek aştık o süreci. Gerçekten de o vakit insan en çok bebeği düşünüyor. zaten tüm gebelik süreci öyle değil mi. Kendimize dikkat etmemizin sebebi bile içimizdeki canlı.. Allah tüm isteyenlere yaşatsın inşalalh... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok iyi rahat atlatmıssın tabi beslenmene dikkat etmesen büyük riskler olurdu.işin icine bebek girince her seyi yapıyor insan.aminnn allah isteyen herkese nasip etsin ;) sevgiler

      Sil
  6. bir iki haftasonra eşimle şeker yükleme testi için doktoruna gideceğiz. ben şimdiden yaptırtmak istemiyorum. Karatay'a da katılıyorum ama hamilelere hasta muamelesi yapılmasını da doğru bulmuyorum. zaten eşim kesinlikle tatlı sevmiyor ve yemiyor da. kendi doğumgünü pastasını bile yemedi o derece. Ama doktorun illa yapmamız gerekir bu testi diyeceğini de biliyorum. çocuklarınızı Allah bağışlasın))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aminn teşekkür ederimm.Düşüncelerinize saygım sonsuz ama şeker oranı tatlı yiyip yemediğimizle alakalı değil hiç tatlı sevmeyen biride şeker hastası olabiliyor. Bu yüzden nasılsa tatlı yemiyor diyerek kenara cekilmek pek doğru değil. Hamilelere doktorlardan cok inanın etraf hasta muamelesi yapıyor :) yoksa gebelikte cıkan şeker bir hastalık değil sadece önlemdir ;) bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucagınıza alırsınız insallah :) sevgiler.

      Sil
  7. Benimde gizli şekerim olduğundan (insülin direncim pozitif) şuan tam olarak bu diyeti yapıyorum 2. çocuk öncesi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah yardımcın olsun alışıyor insan belli bir süre sonra bebiş için değiyor ;)

      Sil
  8. ben de temmuz da yaptıracağım inşallah normal çıkar :) verdiğin bilgiler için teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. Bazı şeylerin kiloyla ilgisi olmuyor sanırım. Ben de ömrüm boyunca hiç zayıf bir kadın olmadım hep bir kilo sorunum vardı ama hamileliklerim inanılmaz rahat geçti. Tansiyonumun bile 1 derece oynadığını bilmem. Hatta büyük oğlumda izne bile ayrılmamıştım doğum yaptığımda...Ama dediğin gibi bebiş için her şey yapılır...

    YanıtlaSil
  10. bende yaptırdım iyi ki de yaptırmışım, diyet uyguladım düşürdüm sonrasında da dikkat ettim, amaaan gerek yok diyenlere de kimse kulak asmasın.

    YanıtlaSil
  11. Çok önemli bir konu bu, teşekkürler yazı için.

    YanıtlaSil
  12. ben de aynı dertten müzdaribim :)

    YanıtlaSil
  13. Çok önemli bir konu bende yoktu ama potansiyel bir şeker hastasıyım ailemden dolayı.

    YanıtlaSil
  14. Daha önceden bilgim vardı hamilelikte şeker çıkabildiği ile ilgili. Önlemleri almakla iyi yapmışsınız.Sevgiler...))

    YanıtlaSil
  15. bende de çıkmıştı ama çok şükür geçti. hastaları genelmemek lazım. bir doktorun dediği her hastaya uymuyor. geçen gün doktorumuz bize hastalıkları kişiye göre değerlendirmek gerek dedi ki çok doğruydu. bu arada bloğunun yeni, yaşı kutlu olsun. sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. hamileler için çok önemli bir konu gerçekten

    YanıtlaSil
  17. Hamilelikte her şeye dikkat etmek gerekiyor. Özellikle şeker testi çok öneml.

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe