23 Şub 2017

Çocuk Büyütürken Yapılabilecek 5 YANLIŞ

Kirlenmek güzeldir ;)

Lohusa dönemimden itibaren çocuk büyütürken yaptığım yanlışları düşündüğümde (hepsini artık unutmak üzere olduğumdan sanırım) hiç hata yapmamışım gibi hissediyorum.

Tamamen unutmadan aklıma gelen ilk 5 tanesini hemen yazmak istiyorum;

1 -  Yatarak Emzirmek

   Genellikle ikinci çocuk da tembellikten olsa gerek başvurulan bir yöntem. İlk çocukta acemilik, korku, endişe kavramları oldukça fazla olduğu için çoğu annenin cesaret edemediği bir yol diyebilirim. Fakat ikinci çocukta "amannn bir şey olmaz. Zaten iki çocuk için gece 6 kere kalkıyorum emzirmeyi de yatarak yapsam ne olacak" mantığıyla ortaya çıkıyor. Ve bel, sırt, kol gibi bir çok ağrının vücuda yerleşmesiyle akıl başa geliyor. Neyse ki bu hatam ikinci çocuk da kısa bir denemeden sonra ilerlemeden son buldu.

2 - Çocuğu Baba ile Paylaşmamak

  Bu da genelde ilk çocuk da yaşanan benden başka kimsecikler çocuğuma iyi bakamaz. Hele baba aslaaa mantığının ortaya çıkardığı bir hatadır. Çocuğu babaya ASLA emanet etmeyen anne 1.yılın sonunda tükenmişlik sendromunun kıyısına gelir. Çünkü yapışık ikiz gibi gezdiği çocuğundan dolayı kendine hiç vakit ayıramaz. "Sen beceremezsin" diye ikna edilen baba ise yardım teklifinde bulunmaz. Çünkü beceremeyeceği konusunda daha en başında anne tarafından ikna edilmiştir. Fakat ikinci çocuk da tecrübeli anne ( yani ben) daha doğumun ilk saatlerinde bebeği babanın kucağına tutturup "eminim babası ile çok iyi anlaşacaktır. Bak babası senin omuzunda nasıl güzel uyuyor, sanki senin kucağındayken daha kolay gaz çıkarıyor ve biliyor musun benden daha iyi alt değiştiriyorsun" moduna kolayca geçebiliyor. Ve bu uygulama çocuğu sadece anne değil baba ile el birliği içinde büyütme konusunda büyük bir adım oluyor.
Not: Ela doğduğundan beri çok rahat babasına bırakıp dışarı çıkabildim. Yeri geldi gece iki çocukla tek başına kalıp benden iyi idare edebildi 😉 Uykuya benimle hazırlanıp babası ile uyuması ise bir anne için büyük bir nimet.

3 - Tek Yatakta 3 Kişi Uyumak

    Bu konu için ilk çocuk veya ikinci çocuk diye ayrım yapamayacağım. Çünkü burada çocuğun karakteri, uykuyu sevmesi ve anne/babanın tutumu önemli. Burada ki en büyük hata "nasılsa büyüdüğünde istesem de yanımda yatmayacak doya doya tadını çıkarayım" mantığına kapılıp yatağı 3 bölmektir. Kimi çocuk büyüdükçe kendiliğinden ayrı odaya alışabilir ama bu bir risktir.
Ela'da yaptığımız bir hataydı "aman ne olacak elbet abisi gibi zamanla odasına alışır" dedik. 4 yaşına geldi hala odasında uyutmak için mücadele ediyoruz. Sabahları üçümüzde kalitesiz uykunun sersemliği ile güne adapte olmaya çalışıyoruz. Neyse ki bu konu da iyi bir ilerleme kaydettik. (daim olur inşallah)
Kimi anne, babayı başka odaya gönderip çocuğuyla uyuyor. Bu daha da büyük hatadır. Karı kocanın zamanla arası açılacağı gibi çocuk da aşırıya kaçan bir anne bağı oluşacaktır. Bu dediğimi, bu uygulamayı yapan anneler ancak çocuk büyüdüğünde anlayabilirler. O yüzden şimdi çok da yorum yapmayım.

4 - Önlerine Seçenek Koymak

   İki çocuğumda da yaşadığım bir sorun giyim konusudur. Kendilerini bildikleri andan itibaren onları birey olarak görüp hep fikirlerini almaya çalıştım. Giyimlerini seçmeleri için fırsat tanıdım. Tanımaz olaydım 😊 Şaka bir yana iki seçenek sunun diyen uzmanlara inat ben istediğinizi giyebilirsiniz dedim. Hatam burada başlıyor. İlk başlarda seçimlerine bende dahil oluyor birlikte karar veriyorduk. Fakat büyüdükçe iş çığırından çıktı ve "ben kendi kararlarımı verebilirim sen karışma anne" denilmeye başlandı. Ve krizlerimiz böylece başlamış oldu. Biri 10 yaşında diğeri 4 yaşında hala en büyük tartışmalarımız kıyafet konusunda çıkıyor. Aldıklarımı beğenmiyorlar alırken yanımda olmak istiyorlar. Hele Ela'yı bıraksam abartısız 7/24 tütü ve gelinlikle gezer. Pijamalarının üstüne de tütü giyip, prenses tacını takıp yatıyor instagramdan (@gulsahonen) takip edenler bilir. Kısaca iki seçenekle sınırlandırmak iyidir. Yine seçimi onlar yapsın ama önlerinde inat edebilecekleri başka seçenekler olmasın.

5- Salonda Çocuğa Yer Ayırmak

   Hamilelikte bütçeleri zorlayarak heyecanla hazırlanan çocuk odaları varken. "gözümün önünde oynasın" mantığı çok yersiz bir davranışmış bunu Ela da anladım. Yağız'da daha sıkı kurallarımız vardı ve sağ olsun ev kurallarına uyardı. Yapısından kaynaklı da olabilir, küçüklükten alıştığı içinde olabilir. Odasında oynar ve odasını kendi toplardı. Fakat Ela hanıma 1 yaşından beri salonda yer verdiğimizden dolayı hala ipin ucunu toplayamadık. Evet artık salonda bir yeri yok kaldırdık. Fakat odasını toplama sorumluluğunu ve oyuncaklarını başka odalara taşımaması gerektiğini kabullendiremedik. Odasında ki dağınıklıktan çok rahatsız olursa eşyalarını ya Yağız'a toplatıyor yada yatağın altına her şeyi tıkıp odasını mis gibi topladığını savunuyor. ( topladım diyorsa toplamıştır asla ikna edemezsiniz) Kendim ettim kendim buldum diyerek Ela'nın odasına girdiğimde
3 maymunu oynayarak girip çıkıyorum.

Bunlar aklımda kalan ve hala beni zorlayan konulardı. Tüm bu yazdıklarımı yapan arkadaşlarımı görünce içimden çocuklar büyüsünde görürsünüz siz demeden geçemiyorum 😊 Biraz tecrübe, biraz deneme yanılma yöntemi ile çocuk büyütmenin yollarını kendimizde buluyoruz işte ;)

Peki sizin "keşke bunu yapmasaydım" dediğiniz hatalarınız var mı?

 





31 yorum:

  1. henüz anne olmadığımdan bana sadece 3 numaranın çok yanlış olduğu geldi diğerlerine bir vakıfım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ay dur klişe bir laf vardı ANNE OLUNCA ANLARSIN :)))

      Sil
  2. Örneklerle anlatılan vurucu bir yazı.Evli olmadığım ve çocuğum olmadığı için yazıya katkıda bulunamayacağım üzgünüm:((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuman bile büyük katkı ;) kucak dolusu sevgiler

      Sil
  3. kesinlikle her bir maddenize ayrıca katılıyorum. tecrübe ile sabit bizde de :)

    YanıtlaSil
  4. Gülşahcım aslında bir kaç maddede aynı hataları yapmışız. Biz de bazı şeyleri deneme yanılma yoluyla öğreniyoruz maalesef.İlk çocukta tutan taktik ikinci de ters tepebiliyor. Bir de karakterleri de zıt haydi kolay gelsin :)) Uzun uzun anlatılacak bi konu benim için ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hepsi her kural tutmuyor gerçekten deneme yanılma yöntemine devam :) Allah sağlık versin hepsi çözülür :)

      Sil
  5. Çox gözəl bir yazı olmuş.Sonda ən doğrusunu söyləmisiniz : Biraz tecrübe, biraz deneme yanılma yöntemi ile çocuk büyütmenin yollarını kendimizde buluyoruz işte. Məncə hər uşaq fərqlidir. Bizim yöntəmlərimiz də uşaqların xarakterinə görə formalaşır əslində. Yəni eyni yöntəmi hər uşaqda yoxlamaq olmaz. Sevgilər.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim doğru her çocuk farklı ve yöntem her çocuğa maalesef olmuyor :)

      Sil
  6. 1-3 ve 4. maddeleri yapıyorum ama pişman değilim :D 1. Yatarak emzirmek bence oturarak emzirmekten daha avantajlı çünkü doyunca hop yana dönüyor herkes uyuyor. 3. Bence bebekler 6 ay annenin koynunda, sonra yatağa birleştirilmiş kendi beşiğinde anneye dokunarak, sonra kendi odasında yine anneye dokunarak ama biraz daha mesafeli en son da kendi kendine kitap ya da el tutmayla uyumalı çünkü ilk 5 sene bedensel temasa ihtiyaçları oluyor.. 4. Önlerine seçenek koymak çocukların bireyselliğini güçlendiriyor ama 10 seçenek değil, sadece 2 seçenek ve asıl seçmesini istediğin seçeneği ikinci seçenek olarak koyarak ;) Ya aslında, bence annenin yaşamını ne kolaylaştırıyorsa, ne onu mutlu ediyorsa, doğru olan çocuk büyütme tarzı o'dur.. Yüklenme kendine, bence sen iyi bir annesin <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy inşallah hiçte pişman olmazsın bunlar benim yaptığım ve çocuklar büyüdükçe pişman olduğum şeyler. Yani başta yaparken gayet halimden memnundum :))) ayarı iyi tutturmak gerekli ve inan Yağız ile arasında dağlr kadar fark var aynı taktik birinde çok işe yararken diğerinde tam tersi etki yapabiliyor :) yok ya yüklenmiyorum geçmişi kurcalıyorum arada :)))) uykusuzluk sağ olsun herşeyi düşündürüyor

      Sil
  7. birlikte yatmamak konusunda bir şey diyemeyeceğim Arda küçükken gece korktu mu yanımıza gelirdi evet zor oluyor ama o korku geçince bir daha gelmek istemedi yanımıza ve hala uyurken onun kokusunu duymayı özlüyorum .-)) 2. maddeye ise harfiyen katılıyorum ne demek baba bakamaz bal gibi de bakar hatta benim gözümde bakmak ve öğrenmek de zorundadır.. ortak çocuk ortak sorumluluk gerektirir çünkü..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İrem cim Yağız da öyleydi erkekler büyüdükçe daha bir kendi kendine yolunu buluyor fakat kızlar öyle değil 9 yaşında kız çocuğunun hala anne babasıyla yatma sevdasını bilirim :)

      Sil
  8. ilk üç meddeyi yapmadım (bu arada ilk madde ile ilgili çok acı bir tanıklığım var mümkünse kimse yapmasın) +. ve %. madde bizde de aynı durum küçük kızım Defne aynen salonu mesken tuttu. Kıyafet konusunda da Kızım Zeynep 11 yaşında hala sen daha iyi fikir veriyorsun deyip benim önerilerim olmadan karar vermek istemiyor kıyafetlerine...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek ki çoğumuz aşağı yukarı benzer şeyler yaşıyoruz :)

      Sil
  9. Yatarak emzirmek benim için bir kurtuluş. Çünkü uykuya dalınca yanından kalkabiliyorum. Geceleri kucağımda emzirirken uyuyakalıyorum ve işte o zaman ağrılarım başlıyor. Pazar 4 aylık olacak ve uyutup koyduğum an, sanki çiviye yatırmışım gibi gözlerini açıyor. Bu modellerin hepsinde aynı sorun varmış

    2. Madde ise ben de olabildiğince paylaşmakta çalışıyorum ama en kral baba Bile bir anne kadar hassas olamıyor. Gaz çıkarmayı ve akşam uyutmasını eşime devrettim. Uyuyunca anında yanından kaçıyor ki defalarca biraz yanında bekle dememe rağmen. Erkek çok düz mantık. Dediğim gibi bizim kadar da düşünceli değiller. Doğumdan sonra kocasından nefret eden o kadar çok kişi tanıyorum ki. Herkes aynı şeyi söylüyor. Nasıl düşünemiyor diye. Okumuyor çünkü kafasından kurup o düşünceye inanıyor.
    3. Maddeye bir kaç gündür biz de geçiş yaptık. Büyüme atağı geçiriyor ve bütün gün çok yorulduğum için gece hiç halim olmuyor. Emzirip anne yanına koyunca hemen uyanırsa tükenmeye çok yaklaştığım için ben de yapmaya başladım. Ki ezeriz veya yorgan yüzüne kapanır diye ödüm kopuyor.
    4 ve 5 kulağıma küpe olsun. Bari onları yapmayayım teşekkür ederim 💕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oyy daha küçük senin ki 6 aydan sonra düzeni anca oturur.
      2.madde için sğper paylaşman iyi bisey ama baba için hassas olamıyor demeyelim yeter ki yardımcı olsunlar 1 saat baksa kar kardır :) 3.maddeye acilen çözüm benim sana en buyuk onerim bu oluyor yeminle 4 yaşında ki çocukla hala geceleri savaş veriyoruz :))) Aslında hepimiz hepsini deneyerek kendimize uygun olanı yapmaya çalışıyoruz bunun tek açıklaması bu olabilir.

      Sil
  10. Ela aynı ben, yeni yeni odamda dolaplarımda düzeni seviyorum (:

    YanıtlaSil
  11. Bizim de 27 aylık bir oğlumuz var. Her geçen gün farklı şeyler öğreniyoruz onunla. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  12. Gülşah hanım, keyifle okuduğum yazılardan bir tanesini daha okudum. Paylaşımınız için teşekkür ederim. Çocuklarımız hayatlarımızın en önemli değerleri onlarla ne kadar çok iletişim kurarsak o kadar geleceğe umutlu bakabiliyorlar.
    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  13. Bende anne olmak için araştırmalar ve birçok yazı okuyorum ki deneyimsiz anne olmayayım diye çünkü şimdiki şımarık çocukları görünce adeta ödüm kopuyor. Ben nasıl terbiye verip büyütmeliyim kendi çocuklarımı diyorum hatta birçok yabancı vloggerları takip ediyorum daha çok onların faydası oluyor. Paylaştığınız için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  14. benimde acilen osman bebeği salondan ve yataktan çıkarmam lazım yoksa o bizi komple evden çıkaracak :)

    YanıtlaSil
  15. Merhabalar.
    Çocuk yetiştiren bir aile olarak böyle yararlı ve güzel bir blog sayfasını muntazaman güncel tutmak konusundaki sabrınızı, azminizi ve başarınızı tebrik ederim. Eşim ve ben artık çocuk yetiştirecek bir yaşta (54-61) değiliz. Ancak, zaman zaman torunlarımıza bakıyoruz. Şu anda anne ve babası çalışan oğlumuzun çocukları için pek iyi şeyler söyleyemem. Çocuklara ne anneleri, ne de babaları doğru dürüst annelik ve babalık yapamadılar ve sorunlu 2 torunla mücadele edip duruyoruz.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  16. 😂😂😂 yine çok içten yazmissin. Ilk cocukta yapamadim da 3 çocuktan sonra rahaaat mi rahat babaya teslim ediyorum.

    YanıtlaSil
  17. Harika bir yazı olmuş. Bizde şu an son madde ile ilgili sıkıntı had safhada :) Salondaki yer gittikçe genişliyor, o yeri toplarsam kıyamet kopuyor, aynı şekilde fırlatılarak yeniden dağıtılıyor. Ayrıca salonun bir duvarı komple çizik içinde :) Yazarken bile gülüyorum ama sinirden :))) Bakalım neler olacak ilerleyen dönemde...

    YanıtlaSil
  18. Var bir hatam.
    Asla bezine yapmamış diye sevinip popoya yaklaşma. Yüzüne....

    YanıtlaSil
  19. :)))) Gülüyorum ama bunları yaşamayan anne baba yok ki zaten. Önemli olan farkına varıp düzene koymaya çalışmak. Valla hiiç kolay değil iki çocuğu birden idare etmek. Birşeyi düzeltiyorsun başka birşey bozuluyor. Çocuklar büyüdükçe daha neler öğreneceğiz kim bilir? Çok güzel anlatmışsın, bayıldım.

    YanıtlaSil
  20. Cok faydali bir yazi olmus, blogunuzu takipteyim, bana da beklerim :) makyajlikus.blogspot.com

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe