10 Haz 2015

Öncesi SONRASI

kıyafet kavgası

 Hani sorarlar ya "çocuktan öncesi nasıldı çocuktan sonra ne değişti?" Hani anlatır herkes de "çocukdan önce eşimle şöyle gezerdik böyle vakit geçirirdik" diye.

 Kendime sordum bu soruyu öylece kaldım. Cevabı yok. Çünkü evlendim 2 ay sonra hamile kaldım. Evliliğe alışma dönemimle hamilelik dönemim aynı anda ilerledi. Evlenmeden önce hayalimdi bir evlenelim dışarıda rahat rahat gönlümüze göre bir yılbaşı kutlayalım ve Eylül de evlendik ilk yılbaşımız da dışarıda eğlenceli partilerle değil evde koltuk üzerinde saat daha 12 olmadan sızıp kalarak geçirmiş oldum. (2 aylık hamileydim) .

  Yağız doğduğunda 23 yaşındaydım dergi, kitap ne varsa onları okuyarak yola çıktım. Küçüğüm ama  "mükemmel anne" olmak zorundaymışım gibi geçirdim ilk 3 yılı. Baktım olmuyor bende onunla büyümeye karar verdim. Öyle de oldu o ağladı ben ağladım o güldü ben güldüm. Her şeyi birlikte seçtik herseye birlikte karar verdik. Tipik erkek çocuğu aşırı anneciydi bir dönemde anne değil bana abla dedi :)

 Parkları sevmez, pikniklerde ağaçları ıslak mendille siler, jetonlu oyuncaklara binmez bayağı küçük adam modelinde büyüdü Yağız. Çalışıyorum hafta içi ayrıyız diye vicdan yapar hafta sonlarını tiyatro, sinema ne varsa aktif bir şekilde geçirmek için planlar yapardım. Sabırlı olmayı, aynı anda her şeye yetişmeyi, tahammül etmeyi, idare etmeyi hep Yağız ın bebeklik dönemlerinde öğrendim. E yeni evliydim ne de olsa bir koca faktörü vardı. Şansıma çocuk seven bir koca bulmuştum ki şikayet etmeden oda ilgilendi çocukla. Ama evlilik oturana kadar aile içinde yaşanan kavgalar vardı tamam bu da normal ama Yağız ı uzak tutmayı beceremedim şahit oldu o kavgalara.

 Şimdi bunları neden anlattın derseniz? Sabah Yağız la kavga ettik ki bu sabahları giyim konusu yüzünden 3 yaşından beri yaptığımız bir şey ama artık kalbim sıkışmaya başladı. Onu giymicem bunu giyicem, o renk olmaz bu olmalı, yağmurlu havada kolsuz ve şort giymek oda olmadı tam kapıda o ayakkabı olmaz bu ayakkabı olmalı der vs vs uzar gider ama fix her sabah mutlaka kıyafet kavgası olur. Seçenekleri 3 yaşından beri azaltma yöntemini kullandık 2 kıyafet koyup iyi tamam sen seç dedik oda yetmedi mevsime uygun olsun ne istiyorsan giy dedik oda olmadı illa küçücük bir noktada takılıp olay yaratacak bir şey buldu. Ve ben artık kendimi suçlamaya başladım acaba küçükken bizim kavgalarımızı gördü de ondan mı bu çocuk böyle kavga etmeye yer arıyor demeden geçemiyorum. Nerde eksik yapıyoruz nasıl düzeltebiliriz bir fikrim yok. Pedagogla konuşsam ee bugüne kadar zaten anaokulunda pedagog dan destek almıştık ( giyim konusunda)

 Konunun ana fikri aslında ne biliyormusunuz :) ben böyle sıkıntılı zamanlarımda kendimi iyi etmek için çocuktan öncesini düşüneyim diyorum dön dolaş aynı yere geliyorum çünkü bizde öncesi sonrası yok :) biz iki kişilik aile olamadan direk 3 kişi olduk onu da çocuk olarak değil kendimize arkadaş gördük. Evet evde esnemeyen kurallarımız var ama o kurallar hepimizin uyduğu kurallar. Son durumda bu işte evde 3 yetişkin ve bir çocuk var. Ve aynı evde yaşayan 3 yetişkinin aynı anda sözünün geçmesi çok zor.

 Not: Bu blog sahibinin acilen 2 yetişkin olarak tatile gitmesi şart.

sevgiler,


41 yorum:

  1. Çocukla büyürken ister istemez evet bazı hataları hepimiz yaptık.
    Sal bakalım ne isterse giysin diyeceğim ama hasta olduğunda hastalığını da sen çekeceksin...
    Evet bence de sen 2 yetişkin olarak tatile gitmelisin... Çooookkktaaaannnn haketmişsin sen bunu ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. saldım valla onuda denedim zature olacaktı nerdeyse ucuz atlattı mevsimine göre giyinse sorun etmeyecegim :) ayy evet ya hakkettim valla :)

      Sil
  2. :))) kıyamam yaa:)
    son dönem çocukların da kararları alabilmeleri çok küçük yaşta yükleniyor omuzlarına kendi kararsızlığını dışarıyı gözlemleyerek kapatmaya çalışırken etrafında ki sıkça yenilen giyim ,oyuncakları görünce kararsızlık ve her şeye birden sahip olma duyguları gelişiyor. Bu biraz da yardım alınan yetkili ağızlardan gelen tavsiyeler yüzünden de oluyor.
    gerçekten Allah yardımcınız olsun çevremde de genç anneler var herkes de durum aynı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet maalesef herkesde durum aynı biliyorum yanlız değilim arada halimede şükrediyorum ama biryerde de hakkaten patlama noktasına gelmek kacınılmaz oluyor :) allah benim gibi tum annelere sabır versin ;)

      Sil
  3. Okuyunca ortak noktalarımızı gördüm Gülşahcım. Ben de evlendikten 2 ay sonra hamile kaldım ve benim de çocuktan öncem yok :) Üstelik eşimle evlenmeden önceki 4 yıllık tanışıklığımızın son 2 yılı ayrılıktı. Barışır barışmaz evlendik, evlenir evlenmez çocuk sahibi olduk. Şimdi 1 yaşında bir kızımız var. Bazen ben de diyorum acaba biraz gezip tozsaydık, iki kişilik hayata alışıp ondan sonra çocuk sahibi olsaydık daha mı iyi olurdu diye. Sonra da hemen şükrediyorum. Çünkü sevdiğim adamla evlendim, sevdiğim adamdan bir çocuğum oldu ve en önemlisi hepimiz sağlıklıyız. Ben geç denecek bir yaşta (35'de) evlendim ve şükürler olsunki Allah bana bir evlat verdi. 2 kişi yapacaklarımızı 3 kişi yapıyor olmak bazen daha yorucu oluyor ama inan ben keyfini çıkarmaya çalışıyorum. Baktığında çok şanslı insanlarız. Kavgalara gelince, henüz o aşamaya gelmedik. Umarım da gelmeyiz. Ama Yağız'ın sizin kavgalarınızdan etkilenip kıyafet inadı yaptığını hiç sanmıyorum. Bence çocukların karar verme olanakları sınırlı olduğundan kıyafet kararı vermek onların güvenlerini mi arttırıyor napıyorsa o konuda pek bir atarlanıyorlar. Boşver ne giyerse giysin diycem ama malum havalar.. Kendini sakın suçlama. Acaba bu yüzden mi böyle diye sakın yargılama. Yeni yeni öğrendiğim ve uygulamaya başladığım birşey var. O da, o zamanki şartlar neyi gerektiriyorsa onu yaşamamız gerekiyor/gerekiyordu. Şu an 23-24 yaşındakilere çocuk muamelesi yapıyorken, siz o yaşlarda evlenmişsiniz. Evlilik büyük bir sorumlulukken bir de çocuğun sorumluluğunu üstlenmek kolay iş değil. Biz bu yaşta zorlanıyorken siz o yaşlarda iyi başetmişsiniz. Diğeceğim şu ki, 2 kişilik tatile ben de yok demem :) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol cnm yazdıkların cokda icimi rahatlattı bazen gercekten birilerinin şükretme sebeplerimi hatırlatması gerekebiliyor yine de yeni evleneceklere en buyuk tavsiyem en azından 1 yıl kocanızla vakit geçirin oluyor :) cocuklar asi artık elbet kavga doemleride olacak ama sabırla yaklasabilmek onemli işte. çok opuyorum seni 2 kişilik tatil tum isteyenlerin basına insallah :)

      Sil
  4. Evet evlendikten hemen sonra çocuk sahibi olmak kesinlikle evliliğe ve çocuğa iyi gelmiyor. Çünkü iki kişi ilk önce birbirinin ev yaşantısını tanıyacak huyunu suyunu çözecek. Puzzle'ın parçaları yerine oturmadan yeni bir puzzle başlamak gibi bence hemen çocuk sahibi olmak. Şükürler olsun ki evlendikten 3,5 yıl sonra anne oldum. Yoksa bu bünye o bunalımı kaldırmazdı. Gezdik tozduk sonra çocuk istedik.
    Ama sizin kavgalarınızla Yağız'ın bu durumunun alakası olmadığını düşünüyorum. Her çocuğun karakteri farklı oluyor. Pedogog çözüm bulamadı mı buna? Mutlaka bir orta nokta buluyorlar pedogoglar. Ya da bizim bakamadığımız bir açıdan bakıyorlar. Bence iyi bir pedogog araştırıp bi de onu denemelisin. Her meslekte olduğu gibi belki iyisine denk gelmemişsinizdir. Pedogog var pedogogcuk var...
    Sevgilerimle geçecek bu günler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tamamen katılıyorum birde hazırlıksız yakalanarak hamile kalmak ciddi bir şok etkisi yaratıyor sonrasında adapte olmakta zorluk cekiliyor.
      pedagogla giyim konusu için cok defa gorustuk inanılmaz görsel hafızası ve takıntısı var zamanla geçeceğini ilgisinin baska yone doneceğini soylediler hep şimdilik bi değişim yok beklemedeyiz :)
      bende kucak dolusu sevgilerimi yolluyorummm teşekkür ederimm ;)

      Sil
  5. Bende evlenip hemen hamile kalanlardanım ( kulübe hoş geldinizzz), aynı şeyleri yaşadım. Yaş olarak daha büyüktüm ama sorunlar hiç yaşa bakmıyor, bizde malesef kavgalarımızı gizleyemedik ve kızım buna şahit oldu. Berrak yaklaşık 3 yaşında, yani henüz oğlunuzun sorunlarını yaşamıyoruz ama elbette o da etkilenip tavır yaparak bize geri döndürüyor. .. ve evet bizim de aynen iki yetişkin olarak tatile ihtiyacımız var ama bilin ki aklım hep Berrak' da kalacak ve bir eksiklik hissi oluşacak ( geçen sene öyleydi, tadını çıkaramadım bir türlü)...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. desene aynı gemideyiz :) insaşşah bir sıkıntı yaşamaz aslında bu kıyafet durumu genelde kız cocuklarında yasanıyor bizimki istisna gibi duruyor :) bakalım ilerde neye takılacak tabi oda merak konusu.
      bakma tatil istediğime gitsekte napıyorlar diye aklım onlarda kalacak tadını çıkaramayacagız :)

      Sil
  6. bir laf vardır.. evlat deniz gibidir, ne içersin ne geçersin.. hepimizin yaşadığı bu :))) bence bir tatili hak ediyorsunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bencedeee burdan kocama duyrulur tatil lazımmm :))) teşekkür ederimm

      Sil
  7. :))))))))))))))))Oldukça genç anne olmuşsun. Şimdiki çocuklar daha bir birey. Aslında bir taraftan güzel bu. Kendilerini ifade edebiliyorlar. Hani biz de çatışıyoruz özellikle küçüğümle ama çok dert etmiyorum. Hatta bazen benim hatalarımı da yüzüme vurması hoşuma gidiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bazen gercekten içten içe seviniyorum ne istediğini bilen o ugurda savaşan bir evlat :) ama bu savaş fazla yorucu bir hal alıyor ateşkes şart :)

      Sil
  8. Canım benim ya ne güzel kaleme almişsın duygularını.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol cnm benim özlettin kendiniii çok opuyorum seni

      Sil
  9. Yok sanmıyorum özellikle erkek çocuklar ergenlikte deli gibi oluyorlar aksilikleri bitmiyor bizim evde de yaşanıyor o kavgalar onu giymem bunu giymem diye geçecek zamanla daha çok küçükler ve asi bir yaştalar normal diyorum ben ha beni de çıldırtmıyor mu evet ama napalım oğlum katlanıcaz artık bir şekilde :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. katlanıyoruz zaten yeterki sağlıklı olsunlar diyoruz da ergenlikte naısl olcak diyede düşünmeden edemiyor insan :)

      Sil
  10. İki farklı zamanda iki uzun yorum yazdım. Gönderemeden araya bir reklam sayfası giriyor ve yorum kayboluyor. Bilginiz olsun istedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yorum için tesekkur ederim bunu birkac arkadasta soyledi baktırdım bloguma ama bende sorun gorunmuyor sizlerin tarayıcılarına reklam virüsü bulasmıs olabilir ama sadece benim siteme girerken oluyorsa birdaha baktırırım :( tekrar tesekkur ederim

      Sil
    2. Sadece sizin sitenize girerken oluyor maalesef. Bugün yazmak istediğimde aynı şeyle karşılaştım. Selam-sevgiler.

      Sil
    3. yorumunuz inanılmaz işe yaradı teşekkür ederim sanırım artık düzeldi reklam kodlarını düzenledik ;) sevgiler

      Sil
  11. Oğlumla değil ama kızımla benzer sorunlar yaşadım.Ben bu sorunu alışverişi kızımla yaparak çözdüm..Bütün kıyafetlerini kendisi beğenip aldığı için giyme sırasında sorun yaşanmadı sonrasında..Ayrıca küçük yaşlardan itibaren çok zevkli kombinler yaptığı için bu durum benim işimi de kolaylaştırdı:))Size kolaylıklar dilerim..Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende oyle yapıyorum yoksa zaten alıp getirdiklerimi hiç giymiyor ama kendi aldıklarının icindende secim yapmakta daha dogrusu doğru seçim yapmakta kavga cıkarıyor :) aminnn

      Sil
  12. Her bir kelimesini ilgiyle okudum. Kesinlikle çocukların yanında yaşanan sorunların gelişimlerinde büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Ama bunların da onun hayatında, kendi kararlarında, olgunlaşmasında büyük bir etkisi olacaktır diye inanıyorum. Şimdi belki tam olarak bunu yansıtamıyor olsa da sizlerin davranışlarınızdaki yanlışlardan o kendine doğrular çıkaracaktır. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahh inşallahhh en buyuk umudum o kendi doğrularını bulsun yeter ki :)

      Sil
  13. Çok güzel bir paylaşım olmuş, Maalesef çocuklarımızla bizde büyüyoruz gerçekten, bazı hatalar da yapabiliyoruz istemeden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet bizde onlarla buyuyoruz gercekten doğrular yanlıslar her zaman istediğimiz gibi gitmiyor malesef

      Sil
  14. Bizde de öncesi sonrası yok.. Direk aile olanlardanız biz de. Ama şimdi kocaman oldular (Ufaklık bir yana tabi.. :) ) Zaman geçip gidiyor işte.. Bazen ne olduğunu anlamadan...
    Giyim konusunda da sanırım onun vaz geçmesini beklemekten başka çareniz yok.. Bizde orta sona kadar devam eden giyim sıkıntısı lisede sona erdi. bakalım Yağız ne yapacak...
    Ergenlik süreci de biraz sıkıntılı.. Yani sabırla yürümeniz gereken bir süre daha var.. ama her şey yerine oturacak merak etmeyin..,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ayy çok umutlandım şuan ortaokulda falan bitecekse memnuniyetle sabrederim :) her yılları ayrı zor gercekten hele ergenlik daha bir zor süreç

      Sil
  15. Evli olmadığım, çocuğum da olmadığı için - (yeğenim gerçi çocuğum gibiydi ve hala öyledir ama uzun süre ayrı şehirlerdeydik) hiç bilgim, hiç tecrübem olmayan bir konu. Şöyle yap, böyle yap diyebileceğim bir şey değil :( tek aklıma gelen - içsezisel bir şey - bırak tamamen ona. Yani soğuksa üşüsün ve kendisi görsün sonucunu. Hani bir musibet, bin nasihattan iyidir derler. Nezle olur belki ama olsun ne yapalım....bir daha en azından havaya göre giyinmeyi öğrenir:) yok renk uyumsuz şeylerse hiç takma kafanı isterse mor kırmızı pembe giysin kime ne yahu?:) varsın gönlünün istediği olsun sen de rahat, o da rahat sonuçta defileye çıkmıyor, televizyonda kıyafet yarışmaları var ona çıkmıyor:)
    Kolay gelsin canım. En kısa zamanda tatile çıkmanız dileğiyle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vala abla denedim ya hiç üşümüyor çocuk nasıl iştir anlamıyorum çok sıkda hasta olmuyor sen yazınca da farkettim gercekten ben kendi kendime sinir oluyorum renk uyumuna zaten mudahale etmiyorum onu güzel ayalrıyor da ince kısa giymesi kavga sebebimiz oluyor yok valla şuan bi afalladım hasta olmuyor madem bırakıcam bakalım yağmurda çıksın şortla :)

      Sil
  16. Ben de sizin gibi çocuğu ile birlikte büyüyenler arasındayım ve hemen hemen aynı şeyleri yaşamışız. Oğlum şimdi benim çocuk sahibi olduğum yaşta ama moralinizi bozmayayım hani yedisinde neyse yetmişinde de o, çocukluk, ergenlik derken umutla bekledik ama dediğiniz gibi mükemmelliyetçiliği hiç geçmedi.İnanın sizinle bir alakası yok çünkü aynı evde, aynı şartlarda büyüyen iki çocuk bile birbirine benzemiyor.Sonuçta çocuk değişmiyor siz ona alışıyorsunuz, yada bizde öyle oldu :) Tatil deyince düşündüm de, bizim tatillerimiz oğlumun istediği yerlere gidip, onun istediği aktiviteleri yaparak geçmiş ve üç yetişkin hiç ayrılamamışız :) Kolaylıklar diliyorum, sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) yandık ozaman 7 sinde neyse oyle devam ederse bitim bennn :) hakkaten doğru aynı evde buyuyorlar ama kardeşiyle arasında ucurum gibi fark var karakterleri bambaşka. 3 yetişkin olayına biz artık 4 yetişkin devam edeceğiz napalım sağlıklı olsun diye teselli den baska cozum yok :))

      Sil
  17. Bizim 7 yıl öncemiz oldu.7 yıldır da çocuklu bir aileyiz.Bizde işler ikinci çocuktan sonra değişti.Zamane çocukları gerçekten zorlar ve küçük yaşta bile kendi kararlarını vermek istiyorlar.Bu da zamanla yarışan anne babaları daha çok yoruyor.
    Bizim bu yılda çıkamayacağımız iki kişilik tatile umarım siz çabucak çıkar ve bol bol dinlenirsiniz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok valla bizimde zor gibi iki kişilik tatili yagız ı bıraksak ela var 2 cocuguda bırakmak bakanada eziyet olur :) zamane cocukları gercekten cok zor

      Sil
  18. Erken anne olmanın güzel yanı 40lı 45li yaşlarda ablası gibi duracaksın sıkıntılı zamanlarda bunu düşün :))))

    YanıtlaSil
  19. Ama siz artık ergenliğe giriyorsunuz yavaş yavaş :) Kendi seçimlerimi yapıcam, kimse bana karışmasın, anne sen bi çekilsene yaaaa ;) Ergenim yok daha ama ergenlerle çok çalıştım Gülşah, bunlar çok normal, çocuğunun sağlıklı bir birey olacağının işaretleri.. Zorlanıyorsun biliyorum ama bak ilerde gurur duyacağın bağımsız bir evladın olacak, sinyallerini veriyor :) Kolay gelsin!

    YanıtlaSil
  20. umarım yakın zamanda anne olurum ben de :)

    YanıtlaSil
  21. Çook kolaylıklar bu özverili yaşam da (:

    YanıtlaSil
  22. Allah sabırlık ersin canım :D bende yeni evliyim ama eşimin tarafı çocuk istiyor ve ben durun orda iki dk diyorum çocuk yapmaya pek hevesli değilim anne olmak için aha çok erken :D benimde tatile ihtiyacım var sanrım :D

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe