2 Tem 2015

Kardeş Şartmı?

ikinci çocuk şartmı

23 yaşında plansız bir şekilde anne oldum. Evet çok erkendi ama o minicik beden hayata sımsıkı bağlanmama, aldığım her nefese şükretmeme sebep oldu. Fakat anneanne eline bırakıp işe dönmek çok zoruma gittiğin de “benden bu kadar 2.çocuk içinde vicdanıma daha fazla yüklenemem” deyip daha yolun başında oğluma kardeş yapmama sözünü verdim.

 7 sene yalnız büyüyen oğlum hiçbir zaman kardeş istemedi.Hatta kendinden ufak tüm çocuklardan hep kaçtı. İyimi yapıyoruz kötümü derken anne babası vefat etmiş bir kızın annesinin mezarı başında “annemm bana kardeş yaptığın için binlerce kere teşekkür ederim” dediğini duydum. Ailesinin ölümünden sonra yalnız kalan kız kardeşiyle birlikte hayata tutunmuşlar. İşte bu sahne beni benden aldı.Kendimi çok bencil hissettim. Ne olursa olsun 2.çocuğu yapacağım dedim çok şükür Allah izin verdi ve sağlıklı bir kızım oldu.

 Başlarda “kardeşe gerek yok” diyen oğlum ise şimdi en büyük destekçim. Evet 7 sene den sonra yeniden bir bebek bakımıyla uğraşmak çok zor oldu. Geceleri sık sık uyanmak, uykusuz işe gitmek, diş sancısı, uyku düzeni,2 yaş sendromu derken herşey başa sarıldı. Kızım oğluma göre çok zor bir çocuk.Uykusuz, inatçı, ağlamayı çok seven, her diş çıkarma evresinde bizi bizden alan bir evlat. Kısaca hiçbir şey karşıdan görüldüğü gibi güllük gülistanlık değil.

 Ama kabul etmeliyim ki evimize apayrı bir neşe getirdi. 7 sene de özlediğimiz bebek kokusunun tadını çıkara çıkara değerlendirdik. Hepimiz ağzının içine bakıyoruz. Oyun oynarken oyunu bırakıp gidip gidip abisinin boynuna sarılıyor. Abisi de “iyiki kardeşim olmuş anne “ dedikçe ben aldığım karardan dolayı daha bir gururlanıyorum.

 Evet hala çalışıyorum.2.çocuğuna bakamam diyen annem de şuan kızımı büyütüyor. Maddi gücüm çok çok iyi değil orta diyebiliriz. Oğlum da özel okulda değil devlet okulunda okuyor. 2.çocuk da en çok ikisine de iyi bir eğitim imkanı verebilirmiyiz konusunda çok zorlandık. Ama kabul etmeliyiz ki ben çocuklarımı en iyi okullar da bile okutsam bu ülke de arkan sağlam olmadıkça ya çocuğun askerde şehit olur (Allah korusun) ya da milyonlarca işsiz arasına girer. Kimisine çok saçma gelebilir ama benim daha doğrusu bizim doğrumuz buydu. 2.çocuğu yapmamış olsam da daha ilkokulda oğlumu özel okula vermeyeceğimi kesinleştirince 2.çocuk fikri daha kolay kafamıza yerleşti. Kızımı kucağıma alınca endişelerimin ne kadar yersiz olduğunu daha o an çok iyi anladım.

 Hep tartışılan yaş farkına gelince; iyiki arayı bukadar uzun tutmuşum diyorum. Yaş farkı az olan annelerin en büyük tesellisi büyüdüklerin de arkadaş gibi olacaklar sözüdür. Ama onlar büyüyene kadar anne her iki çocuğa yetişmek için perişan oluyor. Büyük olan çocuk daha ufacıkken abisin/ablasın moduna geçiriliyor. Hele ki anne çalışıyorsa daha çok zorlanıyor. Bizde böyle birşey olmadı oğlum kıskanma olayı da yaratmadı. Kızımı oğlumla birlikte büyütmeye devam ediyoruz diyebilirim. Kızmayın alınmayın bu kadar yaş farkı da planlı değildi. Sadece yaşadığım tecrübe bu yönde oldu.

  Şimdi  gelelim asıl soruya. Kardeş şartmı?

  Canı gönülden söylüyorum. Eğer imkanlar yeterliyse, birde bebeğe bakacak biri sorunu yoksa evet KARDEŞ ŞART. Kendiniz için değil, evliliğinizi kurtarmak için hiç değil sadece ilk çocuğunuz için şart diyorum. Şimdi kardeşleriyle küs olanlar da gülecektir benim bu yazdıklarıma ama bir hastalık olduğun da elini yine küs olduğu kardeşi tutacaktır.

 Dipnot olarak belirtmekte istiyorum ki anne 2.çocuğun sorumluluğuna hazır değilse hiç kimse kendini zorlamamalı. Anne mutlu olmadığı sürece çocuklar da mutlu olmaz o yüzden birazcık da olsa önce ben demeyi öğrenmek gerekiyor.

Not: Daha birkaç gün önce vicdan meselesi yaparken bugün iyi ki iki tane doğurmuşum diye biliyorsam bu tamamen annelik duygularıyla alakalı :)

Sevgiler,
Gülşah ÖNEN

51 yorum:

  1. Günlerdir ya da aklımda ki hep asılı kalan soru bu. Yazını okumak bana o kadar iyi geldi ki...Çalışan bir anne olduğum için ve 2. çocuk olsa dahi çalışacağım için , benim annem de ikinciye bakmam dediği için belki de şimdiden başladı bu düşüncelerim . 2 kardeşe sahip biri olarak asla Berrak ı kardeş duygusundan mahrum etmek istemiyorum tabii ki ama yine de şartlar gözümü korkutuyor demesem yalan olur...Yine de yine de kardeş şart :) Hayırlısı o zaman :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla hayırlısı az daha bekle oyle karar ver büyüsün biraz daha cadı :)

      Sil
  2. ben de plansız bir şekilde 21 yaşımda anne oldum.. Ela 11 gün sonra 3 yaşında olacak. ben de çok düşünüyorum bunu.. 2 kardeşim . eşim de 2 kaderş. böyle olunca Ela tek kardeş olsa da sorun olmaz diye düşünüyorum. Dediğin gibi anne-baba ölünce kardeşler daha çok kenetleniyorlar birbirlerine.. Teyzem öldükten sonra kuzenim kendinden 7 yaş küçük kardeşine sahip çıkıp kendini yalnız hissetmediğini görene kadar (kız 18 oğlan 11 yaşında şu an)
    şu an fikrim değişti benim. beki de 2-3 see sonra düşünebilirim şu an erken diyorum..
    o vicdan her zaman var yav. sıkma canını
    öpüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet şuan erken birlikte büyüsün mantıgına pek katılmıyorum arada biraz yaş farkı olmalıı ;) optum seni canım

      Sil
  3. Benim bir kızım var çalışırken çocuk büyütmek çok zordu. Şehir hayatında yalnız başına , aileler şehir dışındayken çok zorlandık. Keşke koşullar uygun olsaydı ikinci çocuk şansımız olsaydı. Ama koşullar, bütçeler ile ilgili bir durum çoğunlukla. Şimdi kızımın çocuğu olduğunda ben her zaman onun yanında olmaya çalışacağım. Aynı zorlukları kızım yaşasın istemiyorum.Size de kolaylıklar diliyorum. Çocuklarınızla birlikte sağlıklı , mutlu günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aminn cok teşekkür ederim tabii şartlara bağlı cocuk sayısı maddi sıkıntım olmasa 3-4 çocuk yaparım :) ama bu şartlarda tek çocuk ideal gercekten sevgilerrr

      Sil
  4. Evet kesinlikle şart, kardeş gibisi yok :)

    YanıtlaSil
  5. çok samimi bir anlatım.. herkes farklı şeyler yaşıyor ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen oyle herkesde durum farklı buna en iyi anne babalar karar verir tabi :)

      Sil
  6. şartlar öyle geliştiği için 2. çocuğu düşünmedim oğlum istedi bir süre kardeş ama olmadı ne yapalım ben de tek çocuğum bu bakımdan sıkıntım olmadı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şartlar önemli tek çocuk olmakta da sıkıntı yok hele ki bugünün şartlarında tek çocuk daha makbul sanki :)

      Sil
  7. Evet bence de bakacak gücü varsa ailenin her çocuğun bir kardeşi olmalı. Çok güzel anlatmışsınız. Ailenizle musmutlu günler. Sevgiyle... http://bizimmutfakdan.wordpress.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet katılıyorum bakacak gücü imkanı sabrı varsa olmalı :) sevgiler

      Sil
  8. allah bağışlasın çocuklarınızı, sağlıklı, başarılı, mutlu olsun ömürleri.
    çocuğum yok bilemem ama, kardeş candır onu biliyorum:))
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederimmm darısı başınıza diyeyim ozaman :) sevgiler

      Sil
  9. Benimkilerin arasında 3 yaştan az var. Aslında ikinciyi benden çok eşim istiyordu ama pişman değilim. Çok iyi arkadaşlar birbirlerine. Hem cinsiyet aynı hem de yaş farkı az olunca....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynı cinsiyet daha da bi iyi ilerde paylaşacakları çok şeyleri olur :) allah sağlık versin iyiki varlarrr

      Sil
  10. Kesinlikle şart kardeş başka bir şey her zaman derim iyiki 4 kardeşim var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahh imkanlar olsa valla bende 4 çocuk yaparım :)

      Sil
  11. güzel bi yazı teşekkürler bu arada çekilişime bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  12. benim kardeşim var..canımın parçası o benim..yani bana kardeş şart ama arin'e değil :) şaka bir yana ben düşünmüyorum gülşahcım. sebepler de öyle maddiyat ya da kim bakacak falan diil aslında. o hani ya bişi olursa korkusu varya, hani gözümüzden bile sakınıyoruz ya ben bu psikoloji iki katı kaldıramam (Allah korusun evlatlarımızı) bir de arin şu an çok küçük, böyle bitaneciğim olarak kalsın duygusu da var..eşim de hiç istemiyor..ilerde ne olur bilemem ama Allah arin'ime güzel mutlu uzun bir ömür versin. bebek isteyen kimsenin kucağı boş kalmasın yeter şimdilik..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güldürdün beni :) nedense bundan 3 sene sonra arin e kardeş yapacakmıssın gibi bir his var içimde :) çünkü bizde oyleydik 7 sene sonra 2.cocuk girdi hayatımıza :) aminnnn

      Sil
  13. İyi ki bir abim var diyorum her zaman.Şükür ki o var. Aramız 3 yaştır ve bu yaş aralığı çok keyifliydi her zaman benim için. Hem beni koruyup kollamak isterdi, hem de beraber oyunlar oynar, aynı kuşak olmanın zevkiyle ortak hobilerimiz paylaşımlarımız olurdu. Hala da aynıdır.. Boşuna dememişler kardeş candır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inşallah ilerde benimkilerde iyiki kardeşim var derler :) 7 yas araları ama dışarıda Yağız hic sallamıyor valla :) ilerde değişir umarım

      Sil
  14. Kardeslik duygusu bence bırak arkadasi kuzenle bile ortulemez. Biz sansli insanlariz diye dusunuyorum. Senin yavrucaklar da^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet umarım onlarda büyüdükçe öyle düşünür :)

      Sil
  15. her yönüyle anlatmışsınız.. kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
  16. Sevgili Gülşah, ben de kendimi biraz zorunlu hissettiğim için ikinci çocuğu yapan annelerdenim.
    Bugün iki oğlumu da dünyaya getirdiğim için çok mutluyum. Ama çocukların arasındaki kıskançlık bazen beni deli ediyor onu da söylemeden geçemeyeceğim... Yaşları büyüse de o kıskançlık hiç bitmiyor sanki daha bariz hale geliyor... Tek sıkıntım bu yani.. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çocuktan çocuga değişiyor sanırım 7 yaş araları ve bizde hiç kıskanclık krizleri olmadı aman dilimi ısırayımda :)

      Sil
  17. Gülşah, ben senin gibi düşünmüyorum. Bence ikinci çocuk asla ilkine kardeş olsun diye yapılmamalı, bu bence hem ikinci çocuğa haksızlık hem de düpedüz pollyannacılık. Sen şanslısın gerçekten, çocukların uyumlu, mutlu ve en önemlisi de sağlıklı çocuklar. Ama düşünsene, işin bir de şu tarafı var, ya ikinci çocuğun sağlığı, psikolojisi, ihtiyaçları birinciye ilerde yük olursa? Ya ilk çocuk sadece ikinci geldi diye sahip olacağı imkanlardan mahrum kalırsa? Sen bu konuları kendi ailende çözmüşsün ama herkesin şartları seninkiler gibi değil ve ikinci çocuğunda sağlık problemleri yaşayanlar ya da imkanları olmayanlar için, hatta ilkinden sonra çeşitli nedenlerle hamile kalamayan çiftler için ŞART demek bence çok büyük bencillik (sana bencil demiyorum kesinlikle, bu "kardeş şart" lafını çıkaranlara sözüm).
    Ben tek çocuğum, eşim de tek çocuk, ikimiz de kardeşimiz olmadığı için hiç eksik hissetmedik bu yaşımıza dek, hatta ikimiz için de tek çocuk olmak hem imkanlar (eğitim, tatiller, maddi manevi ihtiyaçlar) hem de çalışan ailelerin çocuğu olduğumuz için çok büyük şanstı bize, hep böyle düşünüyorum ben ve annem arada "acaba kardeşin olsa mıydı şu hayatta" dediğinde de hep "iyi ki olmamış anne" derim bu nedenle. Kardeş gibi dostlarım var, kardeşler arasında ne ilişkiler yaşandığını, birbirinden nefret eden "kardeş"leri gördükçe ben sadece dostlarıma şükrediyorum, insan ailesini seçemiyor çünkü..
    O nedenle bence kardeş ŞART asla değil ama eğer bir kadın ve erkek, ikinci kez anne baba olmak istiyorsa, kardeş değil ama ikinci çocuk "neden olmasın" bence..
    Güzel ailenle mutlu ve sağlıklı günler dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yorumun için teşekkür ederim canım belki kardeşlik duygusunu yaşadığım için boyle düşünüyor olabilirim yıllarca kavga ederek büyüdük kardeşimle ama ergenlik döneminden sonra inanılmaz kenetlendik erkek olmasına benden kücük olmasına rağmen varlığını hep en iyi şekilde hissediyorum. özellikle sırf bu yüzden ŞARTLAR UYGUNSA anne babalar kendileri için değil (yani kızım oldu belki bitane de oğlum olur mantığı dışnda) 1.cocuk icin yapmalı mantıgına katılıyorum.tabii ki kardeşsiz olmaz diye birşey yok senin yazdıkların cok istisnai durumlar evet kardeş şart ama imkanlar doğrultusunda ŞART. yoksa durumum yok bakıcı sorunum var allah rızkını verir diyerek kardeş yapılmasına karşıyım :) birde kardeşimle aramız az annem cok zorlanmış ama herseye rağmen iyiki 2 çocuk yapmışım mutluluğu bana hep örnek oldu. Hayatında gercekten sağlam dostların varsa sende çok şanslısın çünkü benim kardeşim gibi diyebileceğim dostum pek yok genelde sırtımdan vurdular sağolsunlar :) kısaca tek çocuk çok çocuktan ziyade bilincli anne baba olmak bilinçli evlat yetiştirmek herseyden çok önemlii yoksa herkesin fikri başka başka :) sana da mutlu sağlıklı günler dilerim kucak dolusu sevgilerrr

      Sil
  18. Valla ben oğlumu yalnız başıma büyütüyorum. Hiç kimse yok maalesef! Ama buna rağmen ikinci çocuğu düşünüyorum; çünkü biz gittiğimizde onun yanında olacak biri olsun istiyorum. Yaş farkının da biraz olması gerekli diye düşünüyorum, çünkü anne çok yıpranıyor. İlk çocukta daha küçük onun hala sevgiye şefkate ihtiyacı var; o kıskanıyor diye ikinciden de bir şey anlamıyorsun. Dolaysıyla sadece anneye değil çocuklara da zor. Hatta benim ağabeyimle arada bir yaş fark var ve annem çok zorlanmış, yıpranmış. Evet güzellikleri vardır ama zorlamaya gerek yok! 4-5 yaş daha ideal gibi geliyor bana ama bu da benim fikrim tabii. Sevgiyle büyüt evlatlarını...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen oyle en az 4-5 yaş olmalı bencede ;) 7 yaş cok geç dediler bize ama bende cok memnunum kıskanclık hic gormedik çok şükür

      Sil
  19. Çocuklar için bir kardeşten yakın kimse olamaz hayatta.Kız kardeşim en iyi arkadaşım olunca kızım içinde kardeşsiz bir yaşam düşünemedim.Küçük yaşlarında epeyce zorlanıyoruz ama büyüdüklerinde onların da iyi ki diyeceklerine eminim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. katılıyroum canım özellikle 2 kızım olmasını cok isterdim daha bir destek olunuyor aynı cinsiyette

      Sil
  20. Bence de kardeş şart..Benim oğlum 2.5 yasında ben de istiyorum ona arkadaş olcak bir kardeş..Ama korkmuyor da değlim. Kardeşler anlaşamazsa kötü oluyor.Ama çevremde çok iyi arkadaş olabilen uyumlu kardeşler var..Anne olmak büyük sorumluluk gerektiriyor.İki çocuğun sorumluluğu ağır gelir mi bilmiyorum doğrusu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o bi risk nefret ederlermi bilmem ama en fazla küserler sanırım :) yaş farkıda olunca illa sahipleniyorlar birbirlerini. ama annenin psikolojisi herşeyden önemli

      Sil
  21. Kalemine sağlık Gülşahcım.Bence de kardeş şart.Ben de 12 yıl kardeş yapmaya çok uzaktım.Annemi kaybettiğim gün abime sımsıkı sarıldığım ve daha sonrası hep birbirimize destek olduğumuzu gördükten sonra 2.çocuğu yapmaya karar verdim.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bazı şeyleri yaşayınca insan daha bir kararlı adım atıyor benimde mantıgım oydu hep yanlız kalmasın destek olsunlar insalah oylede olurlar

      Sil
  22. Bence ideali tek çocuk. Tabi bence :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 7 sene tek çocuk takıldık sonra sıkıldık sanırım bebek özlemide sardı 4 yanımızı :) korkuyorum artık 7 sene de bir bu özlem olurmu diye :)))

      Sil
  23. Kardeş şart....diyerek tam destek sunuyorum...:) Yaşam şartları bahanesinin arkasına saklanmaya da gerek yok. Çünkü insanı insan yapan para değildir. Elbette ki bütün çocuklar herşeyin en güzelini hak ediyor ama aslolan çocuğun özünü doldurmak.
    Kardeş kardeşe destek olur... Etrafa bakınca insan diyor ki e bunlar da kardeş ama küs veya kırgın... Allah göstermesin ama birine birşey olsa diğeri küslük müslük fayda etmez, koşuverir. Kanından bir canın bu dünyada var olduğunu bilmek iyi gelir. 3 çocuğum var. Onlar iyi ki varlar. Kendimce bulduğum bahanelerim olmasa (Benim de bahanelerim varmış.:)) daha fazla da doğurmak isterdim...
    Sizinle uzağız. Hiç de yüz yüze karşılaşmadık ama kafa yapılarımızın uyuştuğu kanaatine varıyorum her bir yazınızı okuduğumda:) Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet evet banada oyle geliyor fikirlerimiz aynı :) valla imkanlar olsa hep diyorum 3 ya da 4 kesin yapardım kalabalık aileleri seviyorum her çocuk herseye sahip olmasada olur dediğin gibi özü doysun sevginin en güzelini yaşasın yeter :) sevgiler

      Sil
  24. İyi ki yapmışsın şunlara baksana ne tatlılar maşallah...elbette çalışan annenin işi zor Allah yardımcın olsun bu arada özel okul filan hiç kafana takma vatana millete hayırlı evlat olmak için özel okul şart değil....biz 3 kardeşiz üçümüz de devlet okulunda okuduk..
    sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hiçç özel okul planım olmadı ablacım bursluluk sınavlarına girer okumaya niyeti varsa özel okulu kazanır okur ama onun haricinde devlette devam edecek şimdilik özel okullar ticarethane gibi zaten :) teşekkür ederim ;)

      Sil
  25. Ne kadar güzel sarılmış kardeşine canım benim :) küçükken hep ağbim olsun isterdim ama maalesef ağbim yok. Hep içimde uktedir. Evlendiğimde de isteğim hep ilk önce oğlum olsun sonra kızım olsun ki kızım hayatta zorlandığı anlarda arkasında ağbisinin olduğunu bilsin.Daha sağlam bassın ayakları yere. Allah dualarımı kabul etti biliyorsun oğlumu kısa süre sonra kucağıma alacağım Allah izin verirse. Sonra da bir kızım olursa tadından yenmez :) Allah evlatlarımızı bize bağışlasın. Sağlıklı olsunlar ellerinin ayaklarının üzerinde durabilsinler sağlık anlamında gerisi Allahın takdiri... Etradımda en iyi kolejler özel okullardan mezun ama işsiz güçsüz olan arkadaşlarım varsa devlet okulunda ailesinin imkansızlıkalrıyla büyüyüp şuan çok iyi yerlerde olan arkadaşlarımda var. Bu tamamen ailenin evladının nasıl arkasında durduğu ve ilgiyle oluyor. Para ve özel okul herşeyi çözmüyor...

    YanıtlaSil
  26. 2 gün önce bir yıl oldu evleneli ama eşimin tarafı çocuk çocuk diye üsteliyor ben daha 22 yaşındayım bilemiyorum benim için erken ve çok baskı var üzerimde.eşim çocuk lafı dahi etmedi ama şu baskılar olması 1 yıl daha çocuk istemiyorum b,z,mkilere anlatabilsem keşke ahh ahh D:

    YanıtlaSil
  27. benimde iki yasinda ovlum var 21 yasinda anne oldum ve bizim buralarda herkes kardesi ile oynuyor birde ogluma donup bakiyorum yalniz evet ben de bu bozuk toplumda bir tanee yeterli diye dusunuyordum ama ogluma bencillik ediyormusum gibi geliyor ikisi bir arada ikiz gibi buyusunler istiyorum suanda zaten birbirlerini ornek alacaklardir oyle degil mi

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe