7 Tem 2015

Mutluluk Kimin Sorumluluğu? Doğan Cüceloğlu

mutluluk kimin sorumluluğu

 Doğan Cüceloğlu anne olduktan sonra keşfettiğim ve sık sık açıp yazılarını okuduğum biri. Kitaplarının da benim için ayrı bir önemi var. Çok beğendiğim bir yazısını da sizlerle paylaşmak istedim.

"Onunla, beni mutlu etsin diye evlendim; beni mutlu etmedi!” ya da, “Onu mutlu etmek için her şeyi yaptım, ama mutlu olmadı,” türünden yaklaşımlar azımsanmayacak sayılarda; sık sık duyarız.

Mutluluk kimin sorumluluğu?

Doğal olarak yetişkin insanlardan söz ediyorum.

Normal yaşam koşulları içinde düşünüldüğünde, yetişkin insanın kendi mutluluğundan sorumlu olmasını beklersiniz.


Aslında iyice incelenip irdelendiğinde mutluluğun kişinin kendine, ilişkilerine, topluma, evrene, yaşamına anlam verişinin bir yansıması olduğunu görürüz.

Anlam verişin yansıması ne demek?… Kendi varoluşunu anlamlı görme veya görmeme ne demek?. Bana göre Shakespeare özetlemiş; “var olmak veya olmamak.”

Dış koşullar ne olursa olsun, kendi varoluşunu anlamlı bir bütün olarak gören insan mutludur. Bu bizi kişisel bütünlük olgusuna getiriyor; doğal olarak. Yani, kişisel bütünlükten yoksun olan kişinin mutlu olması olanaksızdır. Daha büyük ev, daha lüks araba, daha konforlu bir yaşam gibi dış koşulları iyileştirerek daha mutlu olacağını sanan kişi, bunları elde etmek için kişisel bütünlüğünden taviz verdiğinde, kendi varoluşunu anlamlı görme konusunda fakirleşmektedir.

Ve dış koşullar iyileşirken kendine olan saygısını ve mutluluğunu kaybetmektedir.

Evet, mutluluk kişinin anlam verişinin içinde gizlidir; anlam verme sürecinin temelinde de kişinin bütünlüğü yatar.

İnsan kendi kişisel bütünlüğünden sorumludur.

Her insan kişisel bütünlükten ne zaman ve ne kadar yoksun davrandığını sezgisel olarak bilir. Kimi insan için bu sezgi çok önemlidir; kimi insan ise kaale alınmaya değmez.

*Kişisel Bütünlüğüm Denetimim Altında

Denetimimiz altında olan ve denetimimiz altında olmayan şeylerin farkına varmak kişinin olgunlaşmasında önemli bir adımdır. Mutluluk için en önemli kaynak olan kişisel bütünlük kesinlikle kişinin denetimi altındadır.

Yaşamımda denetimim altında olanlardan sorumluluk alırım ve onlarla ilgili olarak elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışırım. En iyisini yapmaya çabalamak, bu çabanın sonucunda alınan sonuç ne olursa olsun, olgun insan için mutluluk kaynağıdır. En iyisini yapmaya çabalamak kişisel bütünlüğün ve bu nedenle de başarının ve mutluluğun kaynağıdır. En iyisini yapmaya çalışırken öğrenmeye açık olurum, öğrendikçe olgunlaşırım, olgunlaştıkça daha gerçekçi olarak yaşamın anlamının benim kişisel bütünlük içinde en iyisini yapma niyetimde gizli olduğunu görürüm.

*Mutluluğun Kaynağını Dışımda Bekleyince

“Evliliğimde her şey istediğim gibi giderse ben mutlu olurum,” diyen kişinin evliliğinde mutlu olması olanaksızdır; çünkü mutluluğunu kendi dışında yer alacak olaylara ve süreçlere bağlıyor. Bu, “Güneşli havada, 24 derece ısıda, nem düşük ve 300 metre yükseklikte mutlu olurum,” demeye benziyor. Bu kişi ancak çok kısıtlı zamanlarda kısa süre mutlu olacaktır. Yerin yüksekliğini seçebilirsin ama havanın güneşli olmasını, ısısını, nemini denetlemen olanaksızdır.

Böyle bir beklenti içinde olan kişi kendini doğadan kopararak sahte bir dünya yaratmaya doğu gider; o dünyada, alış veriş merkezlerinde olduğu gibi ışık, ısı, nem sürekli denetlenir ve kişi bu yapma dünyada mutlu olmaya çalışır.

Birçok evlilikler, eşlerin birbirlerini sürekli denetleme istemi nedeniyle, alış veriş merkezlerindeki gibi yapaysallaşmıştır. Eşlerin kendi özgün kişiliklerini kaybettikleri bu yapay dünyada, yapay kişilikler yapay mutluluklar arayışı içindedir.

“Hayatımda her şey istediğim gibi giderse mutlu olurum,” yaklaşımı mutluluğun kaynağını dışarıda arama tutumunu yansıtır. Olgun ve gerçekçi bir kişinin tutumu değildir. Çünkü yaşamımızda da denetleyebildiğimiz şeylerin sayısı gerçekten çok azdır. “İş yaşamımda her şey yolunda giderse mutlu olurum,” diyen kişi de aynı yolun yolcusudur.

*Mutluluğun Kaynağını İçimde Bulmak

“Evliliğimde her şeyin istediğim gibi gitmesi için elimden gelenin en iyisini yapacağım,” diyen kişinin evliliğinde mutlu olması için bir tek koşul vardır; o da, elinden gelenin en iyisini yapma niyeti içinde olması ve çabalamasıdır. İçinde bulunulan koşullar içinde elden gelenin en iyisini yapmaya niyetlenmek ve gayret etmek kişinin kişisel bütünlüğünden, yani iç dünyasından, kaynaklanır. Bu kişi mutluluğunu kendi dışında yer alacak olaylara ve süreçlere bağlamamış olur; niyetinin saflığı onun mutluluk kaynağıdır.

“İş yaşamımda her şeyin yolunda gitmesi içinde elimden gelenin en iyisini yapacağım,” diyen kişi de, işler nasıl giderse gitsin, niyetinin saflığı içinde, elinden gelenin en iyisini yaptığı sürece, mutludur.

Bazı okurlarım, “İş zarar ettiği halde mi?” diye akıllarından bir soru geçiriyor olabilirler.

Evet, iş zarar ettiği halde bu kişi mutludur. Bir tek koşul var: bu kişinin kişisel bütünlük içinde olması. İşi iyi gidince mutlu olan ve işi kötü gidince mutsuz olan, “niyetinin saflığı içinde elinden gelenin en iyisini yapmaya çabalayarak kişisel bütünlük içinde yaşamanın” gerçek mutluluk olduğunu bilmeyen henüz olgunlaşmamış kişidir.

“Hayatımda her şey istediğim gibi giderse mutlu olurum,” yaklaşımı gerçekçi ve olgun bir yaklaşım değildir. Gerçekçi olmayan her tutum gibi, bu tutum da, kişinin yaşamında önemli sorunlar yaratacaktır.

Yaşamdaki her şeyi denetim altında tutmaya çalışmak olanaksızı olanaklı kılmak çabasıdır; böyle bir çaba kişiyi nevrotik yapar. Nevrotik kişi kaygılar denizinde yüzerken mutlu olması olanaksızdır.

*Bana Göre Mutluluk

Mutluluk konusunu irdelemeye son vermeden önce kendimce birkaç büyük laf etmek istiyorum.

Mutlu olmayı başarmak demek, kişisel bütünlük içinde yaşamayı başarmak demektir.

Kişisel bütünlük içinde yaşamayı başarmak demek, insan olmayı başarmak demektir.

Mutlu olmak konusunu tartışmak, insan olmak konusunu tartışmak anlamına gelir.

İnsanın doğası kendini gerçekleştirme yönünde programlanmıştır ve kendini gerçekleştiren insan ise mutlu olmaya mahkumdur.

Doğan Cüceloğlu

25 yorum:

  1. Doğan cüceloğlu'nu severim. Sizinde yüreğinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Noktasina virgulune katiliyorum, mutlulugu insan kendi uretip etrafına saciyor. Ozellikle de cocuklarina

    YanıtlaSil
  3. Mutluluğu para ile, şöhret ile ya da aşk ile bulacağım diye sahte rüyaların peşinden koşarak gerçekten beni ne mutlu ediyor diye içindeki sesi dinlemeye gayret etseler,gözünü açıp ufak şeylerin gerçekten mutlu ettiğini görecekler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok doğru mutluluk içimizde saklı zaten cok uzaklarda aramaya gerek yok ;)

      Sil
  4. Mutluluk yaptığın iş kendine birşey katınca daha başka birşeye dönüşüyor bence de.Ailene ve sevdiklerini mutlu etmek için yaptıkların da sana önemli ve özel hissettiriyorsa bu da dahil. Mutlu olunca hayat daha güzel, her an mutlu olsak keşke.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahh keşke şükretme sebeplerimiz cok ama mutsuzlugu daha bir tercih ediyoruz sanki :)

      Sil
  5. şartlı mutluluk bu sanırım şu olursa mutlu olurum olmazsa olmam halbuki şart koşulursa o şey olsa bile kişi yine mutlu olamaz bu sefer de başka bir şart koşacaktır kendine :-((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şartla mutluluk olmuyor gercekten bunu kesfetmek gerekli

      Sil
  6. Doğan Cücenoğlu nun kitaplarını hep okurum ve çok beğenirim sizin de emeklerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  7. Güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  8. Doğan Cüceloğlu'nun yazılarında herkes faydalanmalı. Buraya taşımanız da çok iyi olmuş. Teşekkürler..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. bende doğan cüceloğlunun anlatımına karşısındaki herkesin anlayabileceği seviyeye inmesine bayılıyorum . mutluluk insanın kendisine bağlıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet cok doğru bu yüzden anlatımları bence cok daha etkili oluyor.

      Sil
  10. Çok güzel bir yazı. Paylaşım için teşekkürler. Ben de (özellikle son zamanlarda çok fazla hissediyorum) manevi tatmin duygusunun verdiği mutluluğu hiç bir şeyin veremediğini düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  11. Doğan Cüceloğlu severek okuduğum bir yazardır.

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar ben blog dünyasında çok yeniyim. Desteğinize gerçekten ihtiyacım var. Beni anlayacağınızı düşünüyorum ve takip etmenizi rica ediyorum.. Teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  13. Hersey bizde bitiyor aslinda. Önce kendimizi gelistirip hayatimizi doldurmaliyiz. Cok güzel bilgiler verdin canim.

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe