15 Tem 2015

Çocuğun Saçını Kazıtmak!

çocuğun saçını kazıtmak
kuş tüyü saçlarıyla pek mutlu pozlar veriyor :)
 Ben 2 yaşına kadar bayağı kelmişim saç falan yokmuş sonra da bir çıkmış maşallahı var hem gür hem kalın telli. Ela'nın şimdilik çok ince telli ve seyrek saçları var. Hatta ilk çıkan saçları daha yeni döküldü şekilsiz bir şaçı oldu. Bende uçlarından biraz kestim toparlansın diye.

 Ama maalesef etrafa bu yetmedi. Sizde mutlaka duymuşsunuz dur illa "kazıtsana şu çocuğun saçını gürleşsin" derler. Ben kızım olacak diye dünya kadar tokaya yatırım yaptım hiçte kazıtamam valla :)

Şimdi havalar sıcak terletir o saçlar sıfıra vur ne demek aklım almıyor benim ki gürlükten hava almıyor saç diplerim bende mi sıfıra vurayım yani :)

 Saçı sıfıra vurulmuş çocukluk arkadaşım var hala saçları kuş tüyü gibi incecik benim ise sıfıra vurulmamış ama maşallahı var.

 Yağız daha yaşında yoktu saçlarını azıcık kestireceğim diyerek babası aldı ve götürdü bir geldiler sıfır olmuş çocuğun saçları yeminle o an eşimin saçlarına da ustura vurasım geldi. Hiç yakışmıyor çocuklara ya bir de ne gerek var Allah aşkına kökten kesince gürleşir diyen eskilere bakmayın siz genetik bu saç olayı. Hiç bir araştırma sonucu evet kafayı kazıtınca saç gürleşir demiyor.

 Hadi tamam siz buna inanıyorsunuz ama yolda, parkta falan her gördüğünüz anneye kazıt şu çocuğun kafasını saçları gürleşsin ya da saçı çok olan çocuğun annesine de sıcaklarda bunalır o saçlarla kestir gitsin diye akıl vermeyin. Gerçekten sinir bozucu oluyor.

 Şimdi bayram da geliyor adım gibi biliyorum el öpmeye gittiğimiz her evden aynı ses çıkacak "bir kere sıfıra vur şu çocuğun saçlarını gürleşsin" diyecekler. Sanane ablacım, teyzecim diyemeyeceğim içinde kafa sallayıp geçeceğim ama içten içten sinir olacağım kesin :)

 Millet olarak çok seviyoruz herkesin çocuğuna müdahale etmeyi bir rahat bıraksalar anneleri bence her şey çok daha güzel olacak.

 Tekrar dip not geçeyim belki bu fikri savunanlardan biri de okur yazımı :) bilimsel olacak çocuğun saçını kazıtmanın saçın gürleşmesine hiçbir katkısı yok!!!!

 He tamam yine de buna inanıyorsanız kendi çocuklarınızın kafasını ( ki çok yazık) kazıtın ve lütfen başka anneleri rahat bırakınız zira gerçekten bir gün bir anneden ciddi fırça yiyebilirsiniz :)

 Bu sıra çok duyduğum ve ayar olduğum cümleler;

 "Kışın bari çocuğun saçlarını kazıtta yaza kadar uzasın"
 "Bak havalar güzel bol bol güneşe çıkar D vitamini alsın"
 "Aaaa kulaklarınımı deldirdin daha çok küçük". Deldirmemiş olsam eminim "aa deldirmedin büyümeden git deldir" diyeceklerine kalıbımı basarım.
 "Ah yazık yaz tatilin de bari çalışmayıp evde çocuklarınla olaydın"
 "Bu kadar çok kıyafet alma çocuğun yediği helal giydiği haram"

Yanlarına kendi yorumlarımı yazacaktım ama vazgeçtim :) büyüklere saygım sonsuz susma hakkımı kullanıyorum :)

Sevgiler,







51 yorum:

  1. tam hislerime tercuman olmus ozellikle su günlerde. evde kayinvalidem den hergün bu konuda yorum dinliyorum. ama kesmirmeyi düşünmüyorum kötü görünüyor hos durmuyor.saglik sorunu haric kesilmesi gereksiz.

    YanıtlaSil
  2. Psikolojik olarak özellikle kız çocuklarını çok etkiliyor. Ben de küçükken saçlarımı sıfıra vurmuşlardı gittiğim yerde başımdaki şapkayı çıkarmaz çok utanırdım. Hala çok az saçım var . Yani hiçbirşeye yaramıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. boşuna utandırıyorlar işte cocukları yazık ya :)

      Sil
  3. ayyy şu gıcık cümleleri duyunca tüylerim diken dikken oldu uyuz oluyorum ben de uyuz!!!
    ama senin şu şekeri yer yutarım ben yaa maşallah barekallah allah sağlık versin kuzulara :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aminnn cnm :) valla bende uyuz oluyorum ama susuyorum mecburen

      Sil
  4. :))) tepede şık kuyruk ve topuzlar gerçek çözümler , size katılıyorum bu yolla saçı gürleşeni duymadım sadece kaybolan o bebeksi ipek dokusu kesilince az sertleşiyor bazıların da o da olmuyor. benim oğullarım da bir kez eşimin memleketine gittiğimiz de (çocuklar 4-5 yaşlarındaydı eşimin kuzeni hem kendi oğlanları hem benimkileri almış götürmüş sıfıra vurdurmuş karşımda gördüğüm de nasıl bir çığlık attıysam millet korktu:) bir daha asla okul için izin verilenden daha kısa kestirmedim:))
    Gezsin işte fıstık fıstık böyle savursun ipek ipek saçlarını kuzucuk:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tahmin edebiliyorum bende oğlumu gorunce şok olmuştum :)))) bidaha eşimde cesaret edemedi cok kısa kestirmeye :)

      Sil
  5. Ben de anlayamadım. oğlum için de diyorlar. Ama genetik faktörler de var. Yani hangisi doğru bilemedim. Gerçekten bilimseli mi, yoksa anneanne reçeteleri mi:) Bir de oğlum erkek olduğu halde istemiyor yakışıklılığım bozulacak diye, kızınızı hiç dişinemiyorum. Psikolojik soruna dönüşebilir bunlar çocuklarda:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence de boşver hiç kazıtmaya niyetlenme cocukda herseyin farkında gorunusunu önemsiyor :)

      Sil
  6. Saçını kestirene kadar ay kesin bunun saclarini dediler kestyirdikten sonra da kucucuk cocugun yaninda aaaa bebekligi gitmis vs dediler, bi gun biri elimde kalacak:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahahahha bida öyle bisey var doğru koptum gülmekten alem bir milletiz

      Sil
  7. Bu kazıtma olayını bu yaşımızda bile söyleyen var :) Çocukken sürekli kısa saçlıydım ben hem arkadaşlarıma özenirdim hemde sonradan uzun saça hiç alışamadım:( Bence kız çocuklarına bunu yapmak çok yanlış

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. erkek cocukları bile istemiyor artık kızlarda daha fenaaa :)

      Sil
  8. Ben de çok karşıyım şu kazıtma olayına. Hele bir de kız çocuklarına demiyorlar mı deli oluyorum. Benim kızın da saçları gür maşallah ama daha çok uzamadı. Kilosu az diye kestir çocuğun saçlarını, vitamin saça gidiyor diyorlar. Doğruluğu var mıdır bilmiyorum ama dur hemen şimdi kızımın doktoruna sorup doğrulup payını öğrenicem. Haber veririm sana da. Ha bu arada ayar olduğun cümlelere sonuna kadar katılıyorum. İlk çocuğum bu benim kardeşim, üstelik 36 yaşında anne olmuşum, bırakın da içimden ne geliyorsa yapayım, giydireyim demek istiyorum. "Ayar olduğum cümleler" başlıklı ortak bir post hazırlayabiliriz valla. Öpüyorum seni Gülşahcım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuk doktorumuz Öge Hoca'ya sorduğum sorular: 1.Çocukların saçları kazıtılırsa gürleşir mi? (Estetik ve psikolojik etkileri de hesaba katılarak) 2. Kilosu az olan ama saçları gür olan çocukların vitaminler saça gittiği için mi kilo alımı az olur? Saçları kestirilirse kilo alır mı?
      Gelen cevabı aynen gönderiyorum:
      "BOŞU BOŞUNA SAÇLARI KESTİRMEYİNİZ DİYORUM. KONU İLE İLGİLİ POLEMİĞE BİLE GİRİLMEZ. NET."

      Sil
    2. valla tebrik ediyorum seni :) doktorun cevabınıda ayakta alkışlıyorum daha da diyecek bir şey yok :) öpüldünnn

      Sil
  9. bence her şey normalken iyidir normallik anlayışı da herkeste farklı maalesef. Çocukla iletişim kurulabiliyorsa bir uzman olarak önce çocuğun fikrinin alınması gerektiği taraftarıyım, çocuk zaten daha konuşamıyor kendini ifade edemiyorsa ebeveynler başka şeyler düşünsün saçını düşüneceklerine diyorum =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende aynen katılıyorum tek sorun gür saç olmamalı :) küçücük bile olsalar utanıyor cocuklar resmen o kafayla aynaya baktıklarında yazık günah :)

      Sil
  10. offf..... şimdi haftaya köye gideceğim. Ela'nın saçlarını kazıt diyorlardı ilk sene. kazıtladım şimdi gayet güzel belinde saçları. E saç olayına bişey diyemiyorlar kardeş yapsana şuna. Oldu... Yılda 1 kez görüyorsun canım sanane benim doğurup doğurmadığımdan?
    Milletin ağzı torba değil ki büzesin :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. he bide o var neyse ben 2.yi yaptım herkes rahatladı arada 3.ne zaman diye soranda var ama gülüp geçiyorum onlara hakkaten öyle sanane yani senmi bakacaksın diyesi geliyor insanın :)

      Sil
  11. Çocukların saçını kazıtmak çok gereksiz. İlkokuldayken bir arkadaşım vardı. Kız bir de...... Ezile büzüle okula gelirdi... ne gerek varki. Kazıtmak zaten gürleştürmiyor saçları. Etrafımda saçı gür olanlar var. Onlar da gürlükten şikayetçi...:) Velhasıl çok gerekli değil bu gürlük mevzusu....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla bencede değil heleki 3.sahıslara dert olması hepten gereksiz :)

      Sil
  12. Ah ah ne fena adettir o. Ben de saçı kazıtılanlardanım vakti zamanında. Ama çocuklara uygulamadık tabiki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) kaçınılmaz son desene neyse cocuklar yırtmış

      Sil
  13. Hep bi bıdı bıdı işi gücü yok zaten öyle yap şöyle yap diyenlerin . Ne çok seviyorlar müdahale etmeyi karışmayı ya ...!
    Berrak 3 aylıktı saçlarını sıfıra vurduk ama doktorumuza sorarak çünkü Berrak çok saçlı doğmuştu acayip saçı dökülüyor . Ağzına burnuna gidiyordu .Bu sebeple ağzına giden saçdan öğürerek kusuyordu . Başa çıkılacak gibi değildi . Babam 3 numaraya vurdu saçlarını rahat ettik . Aman yapısal genetik bu saç işi sıfıra vurmakla olacaksa ben de sıfıra vurduriiim :)) Doğumdan sonra saçlarım cok döküldü .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya o mecburiyet ayrı bisey işin içine sağlık girdimi tabi ki yapılabilir ama bunun yorumu bile 3.şahıslara düşmezzz :) aa dökülüyorsa sıfıra vur bak nasıl gürleşiyor :)

      Sil
  14. Bak canım düzden değil tersten kazıtınca gürleşiyor :)

    YanıtlaSil
  15. Malum bizimkinin saçı uzun... Bugün toparlatıyım dedim en az 15 kişiden kazıttırsaydın ya lafını duydum :(
    Te allahım dedim hepsine de :)))
    Şimdi yazını okuyunca da gülümsedim...

    Mutlu bayramlar canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yagız ın hep uzundu her bayram kız gibi bu çocuk derlerdi ayar olurdum kimseyi memnun edemezsin :) iyi bayramlar canım

      Sil
  16. Vallahi millet olarak bayılıyorum nasihat verip, herkesin işine karışmaya. Ben de he deyip geçiyorum ama insan sinir olmadan da duramıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet çok seviyor herkes özelliklede büüyklerrr ;)

      Sil
  17. :) küçükken benimde saçlarımı kestirmişlerdi kazıtmadılar ama çooook kısa kestirdiler çok ağlamıştım :))
    Bu kadar çok kıyafet alma çocuğun yediği helal giydiği haram" bende duyuyorum çok sinir bozucu gerçektende :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bak kaç yaşındasın hala unutamıyorum saçın gürleşecek diye sağlam bir çoukluk anısı bırakıyorlar çocuklara :)

      Sil
  18. Hiç kimse kusura bakmasın ama kazıt gürleşir diyenler çok biliyor. Büyük oğlumda denemiştim, denetmişlerdi! Hiç bir işe yaramadı ben de araştırmaya başladım. Kesinlikle uydurma bir çözüm. Hala çok sinirlenirim bunu söyleyenleri duydukça:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok yok doktorlar falan da gereksiz diyorlar zaten bi katkısı faydası yok :)

      Sil
  19. Bilimsel olarak bir gercekligi olmadigi garanti, benim de bebekken saclarimi kazitmislar. Saclarim gercekten cok gur ama kazitmaktan degil de genetik olarak oyle bence :) Cunku anacigimin da halaminda saclari cok gurdu.
    Insanlarin da fikir vermesi tamam da illa yapa getirmesi kabul edilebilir bisey degil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benimde gür hiç kazıtmamışlar hakkaten genetik çünkü :)

      Sil
  20. O son cümleleri okudukça sinir oldum burada getçekten bazı insanlar çok sinir bozucu ayrıca da gerçekten çocuklara yakışmıyor kel olmak benim de aklıma hemen o kötü hastalık geliyor ayrıca üzülğyorum hayatta kazıtmazdım oğlumun kafacığını lüle lüle saçları ile çok şekerdi kızınız bu saçı ile de çok tatlı beğenmeyen de beğenmesin o kadar :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayır bide ela da cok saç olsa onlara ne faydası olacak değilmi ama :)

      Sil
  21. Aaa ben karşıyım bu şekerin saçlarını kazıtma lütfen annesi,,,,mis gibi at kuyruk yap, yandan örgü vs. ne yakışır...iyi bayramlar bu arada Gülşah'cığım,,,sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  22. Çocuklar büyürken herkesin fikir vermesi, ahkam kesmesi ne yazık ki çok kötü ama değişmeyen bir gerçek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. heleki Türkiye de bu değişimi beklemek çok yanlış olurrr :)

      Sil
  23. Gülşah Hanım, doktorumuzdan da yanıt gelmiş kazıtmanın bir faydası yoktur diye, herkes kendine saklasın değerli fikirlerini diyorum ama aile büyükleri doktoru yanlış bulabilir bu arada. Çünkü çok yaygın bir anlayış bu. Sevgiler, iyi bayramlar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. büyükler doktor falan dinlemez :) allah büyüklerden karışanım yok rahatım o konuda :) sevgiler

      Sil
  24. Saça istediği kadar katkısı olsun ya da olmasın ama çocukların psikolojisini bozduğu kesin (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahh evet bencede 2 yaşında cocuk sürekli ayna karşısında düşünsene saçlarını kazıttığımı depresyona girer çocuk :)

      Sil
  25. Teyzeler, eltiler, kayınvalideler, çok bilmiş konu komşular... Genç Annelerimizi rahat bıraksanız, tamam Allah eksiklerini göstermesin ama her konuda da şöyle yap, böyle yapma olmaz ki... Evlenene kadar, aman evlen evde kalacan, evlenince çocuk ne zaman, çocuk yoksa niye yok, çocuk olsa ikinci ne zaman.. Tee Allahım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) sonu yok 3.ne zaman diye soran var ya ne diyeyimki :)))

      Sil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe