12 Kas 2014

İŞTAHSIZ MI OLSUN OBEZ Mİ OLSUN?

Hep iştahsız çocuklardan bahsederiz.Nasıl 1 yudum daha fazla yedirebiliriz onun yollarını ararız.Bir çocuğa YEMELİSİN demek ne kadar zorsa YEME demekte okadar zor.Ama artık abur cuburla beslenme ve teknolojik aletler karşısında saatlerce oturan yeni nesil olduğu için OBEZİTE çocuklarda ciddi anlamda baş göstermeye başladı.

Bizde durum şöyle ;Yağız a tüm gün yemek verme acıktım asla demez.2 yaşına kadar gayet iştahlı tombul bir bebekti sonra hareketlendikçe yemesi azaldı.Nasıl bir vücut direnci var anlamış değilim.Kendi haline bırakıyorum çoğu zaman ama genelde içim rahat etmiyor vitamine, gıdaya da ihtiyacı var ona rağmen tek tesellim sağlam bir bağışıklığı var kolay hasta olmuyor.Dışarda yemek yersek bizden fazla yer o ayrı.Hamburger sevdası da yok desem yeridir.Amaaa abur cubur ver hayatta bıkmadan usanmadan yer.Eve alınmaz ama gördüğü yerde asla kaçırmaz.Ben bu çocuğa 2 yaşına kadar ne tatlı verdim ne de abur cubur gördü.Abur cuburun ne kadar zararlı olduğunu bu kadar biliyorken kalkıp veremezdim ama malesef kaçınılmaz illa keşfediyorlar işte büyükler sağolsun.

Şimdilerde Ela da iştahlı yemeğini yiyor.Günde 9 sofra kur 9 unu da oturup yer :) 2 yaşından sonra abisine benzermi bilemiyorum.Yağız a 2 yaşına kadar vermedim ama Ela da sıkmayacağım tadına baksın dedim bakalım nasıl işleyecek gidişat dedim şuan nutella kavanozuna göbek atan bir kızım var :)

Ama dediğim gibi evde herşey kontrol altında malesef  % 100 sağlıklı beslenemiyoruz tabii ama abur cubur yüklü bir çekmecemiz de yok.

Neyse konuyu çokda dağıtmayalım;

Obezite nedir?
Obezite vücut ağırlığındaki artış ve bunun sonucunda gelişen vücut yağı fazlalığı olarak tanımlanmaktadır. Obezitenin yarattığı problemler vücut ağırlığı veya kütle artışı değil vücuttaki yağ dokusu artışı sonucudur. Vücuttaki ana enerji deposu olan yağ dokusu sadece harcanan enerjiden fazla yiyecek (enerji ) alındığı durumda artar. Yani yağ boğazdan gelir!
Çocukluk çağında obeziteyi tanımak için yaşa göre kilo veya boya göre kilo büyüme eğrileri kullanılabildiği gibi Vücut Kütle İndeksi BMI( kg/boy m') de yaygın olarak kullanılmaktadır. Obezite sınırı için aşağıdaki değerler kabul edilmektedir.
 
Yaş(yıl)BMI(kg/m')
<1419-20
1525
>1628



Obezite Nedenleri:
Obezitenin nedenleri konusunda pek çok teori vardır ama kolayca açıklanamayan çok etkenli bir durum olduğu düşünülmektedir. Genetik, endokrin, çevresel, besinsel faktörler ve aktivite miktarı obezite başlangıcı ve gelişimi ile ilişkilendirilmiştir. Bunlardan aktivite ve beslenme en önemli ve kesin obezite etkenleridir.
Beslenme:
Besin tüketim miktarı ve seçimi obeziteyi etkileyen önemli faktörlerdendir. Kilolu kişiler genellikle yemeği fazla kaçırdıklarını itiraf etmektedirler. Ayrıca yağ içeriği yüksek besinlerin tercih edilmesinin de bu besinlerin enerji ihtiyacı için değil depolar için öncelikli kullanılması nedeniyle etken olduğu görülmüştür.
Kilolu kişilerin birçoğu sürekli çok yemek yemezler; genelde sağlıklı ve normal miktarda beslenirler fakat zaman zaman yeme krizine girerler. Bu krizlerin duygusal nedenlerle kadınlarda daha sık görüldüğü zannedilir fakat erkeklerde de görülmektedir.
Aktivite:
Çocukların ve gençlerin erişkinlerden daha aktif bir hayat sürdürdüğünü gösteren birçok çalışma olmakla birlikte asıl önemli olan hem o günkü hem de gelecekteki sağlık durumlarına yararlı olacak düzeyde egzersiz yapmalarıdır.
Modern yaşam stili hem istemli hem de istemsiz yapılan aktivitelerde azalmaya yol açmaktadır. Son yıllarda kilo alma ve obezitedeki artışın önemli nedenlerinden biri budur.
Televizyon izlemenin de obeziteye iki şekilde katkısı olabilir. Birincisi TV seyretmek aktivitelerin yerini aldığından aktivite azalmasına neden olur . İkinci olarak da TV karşısında uzun süre oturmak metabolizma hızında azalmaya yol açar.
Sağlık Üzerindeki Etkileri:
  • Erişkinlerde obezite birçok hastalığa yakalanma riskini arttırır;
  • Kalp damar hastalıkları ve hipertansiyon
  • İnsüline bağımlı olmayan Tip II Diyabet
  • Safra kesesi hastalıkları
  • Meme, kolon,endometrium ve kolon kanserleri
  • Uyku apnesi
  • Hastalık ve ölüm riskinde artış
  • Osteoartrit (Eklem hastalığı)
Çocuklarda obezite çok ağır olmadıkça nadiren ciddi fiziksel komplikasyonlara neden olur. (Ortopedik sorunlar ve solunum problemleri gibi)
Adolesanlarda, obezite kalp-damar hastalıkları ve anormal glukoz toleransı riskini arttırır.
Obezitenin Sosyal Yaşam Üzerine Etkileri:
Obezitenin çocukluk ve gençlikte ilk olarak psiko-sosyal yaşam üzerine olan etkisi ortaya çıkar.
Genellikle üzerinde durulmayan sosyal etkiler obeziteyle ilgili başta gelen sorunlardır. Akademik başarısızlık, daha az iş imkanı ve kilo kaybetmeyi başaramamanın neden olduğu azalmış özgüven obez çocuk ve gençlerin sosyal olarak izole bir hayat sürmelerine neden olur.
Obez çocuklar boy olarak da yaşıtlarından iri olduklarından genellikle daha büyük yaşta oldukları zannedilir ve yaşlarına uygun olmayan sosyal becerileri yerine getirmeleri beklenebilir; bu da sosyalizasyon becerilerini kötü yönde etkiler.
Obezite Tedavisi:
Çocukluk döneminde obezite tedavisinde ideal yaklaşım kilo alımını düzenlerken büyüme ve gelişmeyi sürdürmeye yetecek beslenmenin de sağlanmasıdır.
Büyümenin hızlı olduğu küçük çocukluk dönemlerinde besin kısıtlaması önerilmez. Enerjisi fazla atıştırmalık besinler yerine besinsel değeri yüksek kalorisi az besinler tercih edilir.
Çocukluk döneminde bazı besinleri kesin yasaklamak aksine kısıtlanan yiyeceğe eğilimi arttırabilir. Besin seçiminde aşırı kısıtlamacı olmak yerine sağlıklı besin alternatifleri sunmak şeklinde bir yaklaşım benimsenmelidir.
Çocukluk döneminde öncelikli olarak fiziksel aktivitenin arttırılmasına önem verilmelidir. Egzersizle kilo belirgin şekilde azalmayabilir, vücuttaki yağ dokusu yerini kas dokusuna bırakır ve yağ-kas oranında değişim görülür. En iyisi yürüyüş gibi uzun süreli düşük yoğunlukta egzersizlerdir; fakat gençlerde hızlı sonuç almak için yoğun programlar da önerilebilir.
Anne babaların çocukluk dönemindeki obeziteyi engellemede ve düzeltmedeki rolü çok önemlidir çünkü besinleri sağlayan ve model oluşturan onlardır. Sağlıklı besinler ve ara öğün seçenekleri sunmaya ve beslenme ve egzersiz konusunda iyi örnek oluşturmaya özen göstermelidirler.
Erişkinlere göre pediatrik ve adolesanlarda obezite kontrolüne daha iyimser bakılabilir çünkü;
  • Aile desteği vardır
  • Çocukluk çağında beslenme ve aktivite problemleri erişkinlerdeki gibi uzun süreli değildir
  • Erken dönemde tedavi fazla yağ dokusu oluşumuna engel olur
Şu anda obezitenin ancak çok faktörlü, kişiye göre düzenlenmiş ve davranış kalıbı düzenlemeye dayalı bir programla başarıyla tedavi edileceği düşünülmektedir. Günümüzde artan yeme problemi sorunları göz önüne alınarak bir kilo hedefi belirlemekten kaçınmalıdır. Kilo fazlalığı çok değilse kilo kaybı hedeflemeyen bir program belirlemekte yarar vardır.
Beslenme alışkanlığının kısa süreli değiştirilmesi yani zayıflama diyetleri tek başına obezite kontrolünde yetersiz kalmaktadır, kilo kaybının kalıcı olması için beslenme davranışı düzenlenmesi ve takibi gerekmektedir.
Fiziksel aktiviteyi arttırmanın bir yolu ortamda yapılacak değişikliklerle sedanter etkinliklere ulaşım olanağını kısıtlamaktır. Fiziksel aktiviteyi arttırmak için destekleyici hatta ısrarcı olmak gerekebilir.
Obeziteden korunmak en etkili uzun süreli obezite kontrolü yöntemidir. Bunun için toplum bilincini eğitim yoluyla arttırmak gerekmektedir.


kaynak : http://www.florence.com.tr/saglik-rehberi/cocuklarda-obezite.html

Sevgiler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 yorum:

  1. Aman aman şişman olacağına iştahsız olsun daha iyi, acıkınca mutlaka midesi sinyal gönderecektir merak etme:) nutellalar filan maalesef tüm çocuklar hatta büyükler bile seviyor:) benim çocukluğumda onlar yoktu, avm yoktu, şimdiki gibi market, süpermarket bile yoktu, tv yoktu, reklamlarda tadella nutella gofret filan yoktu, mahallenin minik bakkalı bir de şehre inince ordu pazarı filan olurdu belki de o sayede şişman olmadım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zayıf sağlıklı olsun yeter etli butlu cocuk merakım hiç olmadı :)))

      Sil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe