Meleğim büyüyor bizi taklit ediyor,evcilik oynuyor ,kendi kendine oyunlar kuruyor,şarkılar söylemeye çalışıyor.
Bu ay şekilleri iyice öğrendi.Çizmek için bile bayağı mücadele ediyor.Fakat çizim de çöp adam favorimiz.
Dil gelişimi iyice hızlanıyor ,söyleyebildiği kelime sayıları çok arttı.
Çok şükür uykularımız biraz daha düzenli yeni diş gelene kadar bu zamanların tadını bol bol çıkarmak niyetindeyiz.
Biberonla gece beslenmesini bıraktık.Artık sütü pipetli bardakta içiyoruz.Emzik bırakmaktan çok daha kolay oldu.
Mickey mouse hayranı olmuş durumda.Daha çizgi filmini bile görmeden nasıl bukadar bağlandı bilmiyorum.
Ve bu ay korkuları başladı,çocuklar itip kakıcak diye çocuklardan korkuyor.yüksek sesten korkuyor,ani seslerden korkuyor.Umarım geçici bir durumdur.
Bu ay beni en mutlu eden gelişmesi ise bana ANNEMM diye seslenmeye başlaması oldu.Babamm,abimm,dedemm sevdiği herkese kibar bir ses tonuyla bu şekilde sesleniyor.Sabahın altısında kalkıp yatağından ANNEMM diye sesleniyor ya işte ben ozaman yeniden doğuyorum.Ve binlerce kere anne olduğuma şükrediyorum.
21 Aylık Bebeğiniz Şunları Yapabilir
Bebeğiniz bu ay; kâbus görmeye başlayabilir. Korkmuş olarak ve ağlayarak uyanabilir. Sırtınız okşayarak ve konuşarak sakinleştirebilirsiniz. Gece terörü, kâbuslardan farklıdır. Gece terörü yaşanırken, bebeğiniz uyanık halde ağlar, bağırır ve çığlık atar. Durum sizi endişelendirecek boyuttaysa doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.
Çocukla Dışarı Çıkma
Çocuğunuzun iyi davranmasını beklediğiniz bir anda hiç beklemediğiniz davranışlarla karşılaşabilirsiniz. Şu taktikleri uygulayabilirsiniz:
• Mantıklı olun. Fazla şey beklemeyin. Çocukların başa çıkmak için çok küçük kalacakları durumlardan sakının. Çocuğunuz oyuncakları paylaşmak istemez ve kitapları yırtabilir. Bu durum yaşıtlarla oyunun kısa kesilmesi gerektiğini gösterir.
• Bu yaştaki çocuklar itirazcı ve karşı koyucu olabilir, çocuğunuza dışarı çıkmadan önce beraberce ne yapacağınızı, ondan nasıl hareket etmesini beklediğinizi anlatın. İO sıkılabilir, acıkabilir ve yorgun hissedebilir. Onu eğlendirmek için oyuncak ve açlığı için yiyecek bir şeyler alabilirsiniz.
• Onu başkalarının önünde utandırmayın. Mümkünse onu bir kenara çekip basit kelimelerle nasıl davranması gerektiğini hatırlatın. Mantıksız talepleri karşılamayın.
• Tekrar yönlendirin. Çocuğunuz yanlış hareket ederse, yeni bir faaliyet önerin. Ona “Hayır” veya “Yapma” demek çok nadiren işe yarar. Örneğin süper markette, ağlarsa ona en hoşlandığı elmayı veya muzu bulmasını söyleyin veya orada ne yaptığınız hakkında konuşun, genellikle marketlerde çocuğun da oturabileceği türden arabalar ilgisini çekebilir.
Oyun Grupları için Öneriler
* Grubu küçük tutun. Evde üç veya dört yürümeye başlayan çocuk ve bir de gözetimci bulundurunuz.
* Yakında tanıdık büyükler bulundurun, çocuklar tanıdıkları büyüklerin zaman zaman kontrol etmesinden hoşlanırlar ve kendilerini emniyette hissederler.
* Sadece bir güven gülümsemesine, bir kucaklamaya, kısa bir dinlenme uykusuna veya huzursuzluk olunca küçük bir yardıma ihtiyaçları olabilir.
* Çocukların kendi faaliyetlerini yapmalarına ve diğerleri ile kendi hızlarında ilişkide olmalarına müsaade edin. İtmeyin. Üstelemeyin. Oyuncak temin edin, hatta aynı oyuncaktan bir iki tane olsun, bu onların rahatsız edilmeden paylaşmalarını sağlayacaktır.
* Birine zarar gelmesi veya birinin sürekli üstün olması haricinde hafif çekişmelere müdahale etmeyin. Çocuklar birbirine eşlik etmeyi deneyerek öğrenirler, bazen kazanır bazen kaybederler. Bazen de berabere kalınır. Utangaç bir çocuk bile çekişmeden nasıl kaçınılacağını öğrenir.
* İki çocuğu ayırmak gerekirse sakin ve karalı bir şekilde yapınız, birine veya her ikisine farklı bir faaliyet öneriniz. Hayal gücünüz var ve yeni fikirlere açıksanız dikkatini dağıtma iyi iş görür. “Hayır! Bırak onu!” diyeceğinize yapılması uygun bir şeyi öneriniz. “Sallanan sandalyeyi şimdi Ali kullanıyor, Ayşe. Sen daha sonra binebilirsin. Fakat galiba senin bebeğin uykusu gelmiş. Niye ona bir battaniye getirip uykuya yatırmıyorsun?” gibi yollarla dikkatini dağıtabilirsiniz.
Gece uykularında emziği bırakmayı öğretmeye çalışabilirsiniz.
Güvenliğini sağladığınız müddetçe merak ettikleriyle dilediği kadar ilgilenmesine izin verin.
Nesne devamlılığını geliştirmek için, sakla bul oyunlarına devam edin. Elinize herhangi bir oyuncağını alın ve arkanıza götürerek sorun; “top nerede?” ve hangi elinizde olduğunu bulmayı öğretin.
Sizi taklit etmesini sağlayan oyunlar geliştirin. Evin içinde birlikte alışveriş yapın, ona küçük bir alışveriş arabası alarak, markette yaptıklarınızı taklit etmesini sağlayabilirsiniz.
kaynaksevgiler..
Benim kızım da 18 aylık bu yazı bizim için çok faydalı oldu tesekkürler:)
YanıtlaSilİşe yaradıysa ne mutlu ;)
SilNe kadar tatlı bir çocuk maşallah. Nasıl da büyüyor.
YanıtlaSilTesekkur ederimmm :)
SilAllah bağışlasın. Bilgili ve bilinçli annelerin çocukları ne kadar şanslılar. Keşke, tüm anneler sizin gibi olsa. Sevgilerimle...
YanıtlaSilHer anne elinden geleni yapıyor artık istisnalar apayrı bişey.tesekkur ederimmm ;)
SilÇok tatlı oluyorlar yaa hele bir de böyle konuşunca :))))
YanıtlaSilAhh hemde nasıl hep böyle kalsalar keşke :)
Sil