21 Şub 2017
Fan Sayfalarındaki Çocuklar
Geçen hafta instagram da çok saygı duyduğum bir avukatın bir blogger anne ile tartışmasına şahit oldum. Beni onlar değil de en çok paylaşımların altında ki ufak yaş grubunun yorumları şaşırttı.
Fan gruplarıymış.
Bazılarının profillerine baktım 13-14 yaşlarında ama yaptıkları yorumlar yaşlarında oldukça büyük laflar içeriyor.
Dün yine iki blogger anne arasında tartışma varmış detayları birisi anlattı. Çocuklarının fotoğrafları altına yine fan grupları dediğimiz çocuklar koca koca laflar sıralıyorlar. Hatta bu annelerin bu fan sayfalarında ki çocuklarla whatshap grupları varmış. Bu gruplarda diğer blogger anneler konuşulabiliyor. Ya da bizlerin bilemeyeceği kim bilir neler dönüyor. Aldığı gazla 17 yaşındaki bir kızın diğer fan grubundan 15 yaşında ki bir kızı tehdit ettiğine şahit oldum.
Kaldı ki 15 yaşında ki bir çocuk 3 yaşında ya da daha ufak bir bebeğin neden fanı olur ki? Amaç ne? Korkutucu bir sevgi değil mi bu? Tabii ki sevsinler Ela'yı da sevenler var. Ela için seni takip ediyoruz diyenlerde var. Ama fanı olmak aşırıya kaçmak çok ayrı bir şey. Fan sayfalarının açılmasına izin vermek de çok ayrı bir şey.
Şimdi bu anneler yaptıkları yanlışlara rağmen beni ilgilendirmiyor. Ben sadece şunu belirtmek istiyorum. Beni takip eden, bloğumu okuyan çok sayıda anne veya anne adayı var. Bu yüzden özellikle fikrimi yazmak istiyorum.
Benimde 11 yaşında oğlum var.
Oğlumun takip ettiği youtuber var onu bile araştırıyorum. Elinde akıllı telefon yok. Daha doğrusu 1 ay önce vardı baktık elinden düşürmüyor abartıyor geçici süreliğine elinden aldık. Tableti var ne oyun oynuyor kontrol ediyoruz. Facebook hesabı var kimlerle arkadaş sürekli takip ediyoruz. Arkadaşlarıyla bazı yazışmalarını özellikle okuyorum. Hitap şekilleri, üslubu benim için oldukça önemli.
Özenip instagram hesabı açmıştı açtığı gibi erken daha diyerek kapattırdım. Tüm bu kontrollerime rağmen bu tarz işlere de bulaşabilir. Yapacağım diyen gençlerin önünde durmak artık çok zor. Fakat oturup yanlışları konuşmak, sanal alemin göründüğü gibi olmadığını anlatmak, tanımadığı birine aşırı sevgi veya aşırı öfke beslemenin normal olmadığını açıklamak gerekli diye düşünüyorum.
Tanımadığı insanların çocuklarına, ailelerine ağır laflar söylemenin ya da orada burada yazmanın ağır bedelleri olabileceğini anlatmak zorundayız. Bunları tanımadan o çok güvendiği bloggerların whatshap gruplarından öğrenmemeli. Buna müsaade edilmemeli. Bunun da ucu aile ile olan iletişimden geçiyor. Gizli gizli takip etmeye bile gerek yok. Oturup her şeyi konuşabilen bir ailenin çocuklarında böyle bir sorun olacağını sanmıyorum. Hadi diyelim oldu sağlam aile iletişimi ile büyüyen çocuklar kökleri sağlam ağaca benzer yaprakları zamanla dökülür ama gövdesine hiçbir şey olmaz.
Akıl vermek gibi bir niyetim yok. Geceden beri bu konuya çok takıldım. Blog emek isteyen bir iş. Yazdıkların, yaptıkların kalıcı oluyor. Bu farkı anlamayanlar ile hiç bir zaman uğraşmadım. Fakat instagram gibi mecralar gelip geçici şeyler ve çocukların bu akıma kapılıp gitmelerine içim el vermiyor. Çünkü bu mecralara kapılıp gitmek eğitim döneminde ki çocukların geleceklerini fazlasıyla etkiliyor.
Ben özellikle gördüğüm tüm küçük yaş profillerini şikayet ediyorum. Bir tanesi kapansa o çocuk için kardır. Sanane diyebilirsiniz ama buda benim için bir tür iç rahatlatma diyelim 😊
Etiketler:
Fan sayfaları,
günlük yaşam,
takipçi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Gülşah bu cep telefonu konusu çok tartışmalı.. Bazı ebeveynler güvenlik nedeniyle diyor ama güvenlikten çok güvenlik açığı yaratıyor akıllı telefonlar bence.. Burda internet polisi var, bazen okullarda ailelere seminer veriyorlar. Onlara göre akıllı telefon yaşı 16, hem de Almanya gibi özgürlükçü yerde! Bir çocuğa whatsapptan 1 gecede ortalama 1500 (!) mesaj geliyormuş ve bununla başa çıkmak çok zor. Bu sadece telefon, daha da dediğin gibi blog var, instagram var yok yok..
YanıtlaSilTürkiye akıllı telefon yaşı resmen 7 ler dediyebilirim ellerinde görüyorum. tehlikenin kimse farkında değil
Silçok haklısın sonuna kadar katılyorum, benim de 12 yaşında bir kızım var aynen takip ettiği youtuberleri birlikte izliyoruz. Telefonu var ama Allah'tan elinden düşürmeyen tiplerden değil. Sürekli sosyal medya ile ilgili konuşuyoruz her konuda aşırıya kaçmamak gerek. İnstagramda buraya kayıtlı hesabım tamamen benim kendi zevklerim doğrultusunda paylaşım yaptığım bir mecra, özel paylaşımları pek yapmıyorum ..Sevgiler...
YanıtlaSilne güzel keşke herkes bu kadar bilinçli davranmış olsa resmen çocuklara yazık ediliyor.
SilÇok haklısınız. Doğru tespit ve aktarım olmuş. Benim kız kardeşim var 14 yaşında. Facebook vs. hesapları açmak istiyordu ama ben bunu tatlı dille engelledim. Açma isteği de neden? Bütün arkadaşlarının hesapları varmış. Zaman çok kötü gerçekten..
YanıtlaSilEr ya da geç zaten açacaklar bu yüzden ne kadar geç olursa o kadar iyi diye düşünüyorum.
Silben daha okula bile gitmeyen çocuklarına facebok ınstagram hesabı açan insanları gördükçe şok geçiriyorum ve malesef küçüçük çocuklar ınstagram gibi sosyal medyada yaşanan her şeyi gerçek sanıyorlar annelerde malesef aman gözümün önünde diyip hiçkontrol etme zahmetinde bulunmuyorlar keşke herkes sizim kadar bilinçli olsa
YanıtlaSilmaalesef çok var şimdilik cocugumu kontrol edebiliyorum ama ilerde ya edemezsem korkuda yaşamıyor değilim :(
SilPaylaşıma teşekkürler... :)
YanıtlaSilben teşekkür ederim ;)
Silen azından onlar bebek fanı bir de 7-8-9 yaş grubunda makyaj bloggerı olanlar var ki onlar daha fenalar bence..
YanıtlaSiloda aklıma geldi eminim makyaj bloggerlarının da boyle fanları vardır inanılmaz bir şekilde fondöten kullanan bir nesil görüyorum ciltleri Allah a emanet
SilBu nasıl iş? Doğmamış çocuğuna hesap açanları gördü bu gözler. Yazık...
YanıtlaSilvalla mı ya oyleleri de mi var şok oldum :(
SilÇok sasirdim bu okuduklarima. Gerci cok kücük cocuk profili gördüm ama fan filan gercekten abarti. O bloggerlar da birkaç fazladan takipçi icin buna izin veriyor ve tesvik ediyorsa hiç ahlakli degil.
YanıtlaSilwhatshap grubu kuracak kadar neyin samimiyeti bu anlayamıyorum
SilÇok güzel yazmışsınız elinize sağlık, keşke herkes bu kadar bilinçli olabilse
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim gördükçe çocuklar için üzülmeden edemiyorum
Silgülşah asıl çocuklar büyüyünce ne olacak? büyüdüklerinde ne onların üzerinde bu kadar ilgi olacak ne de anneleri bu kadar para kazanacak. bir önceki nesilin proje çocuk tanımı durmadan kurslara vs.lere giden çocuklardı, şimdiki nesil proje çocuklar da bunlar işte sosyal medya çocukları. uslubu bir kenara bırakırsak, feyza hanımı haklı buluyorum. bence hepsinin çocukluğuna inmek lazım, kendi psikolojileri problemli ve bu da çocuklarına sirayet ediyor. yazık olacak o çocuklara...
YanıtlaSilİnstagram cok saçma yerlere gidiyor Pelin cim inan hepsi takipçi derdinde ama işin içine çocuklar girdimi ayar oluyorum. Kendi çocuklarına lafım yok ona karışamam ama fan sayfasında ki çocukları bu ateşin içine atmamalılar.
Silİyi yapıyorsunuz, çocuk büyük ayrımı minimuma indi. Çocuk çocuk gibi olmalı.Yoksa çocukluğunu yaşamadan büyümüş, sorunlu bir sürü birey olacak toplumda.
YanıtlaSilvalla gidişat resmen onu gösteriyor çocuklar artık çocuk gibi yaşamıyorlar
SilAhh gülşahcım yine öyle güzel bir konuya değinmişsin ki geçenlerde bende düşündüm bunu bakıyorum fan sayfalarıyla görüşüyor blogger anneler beraber fotoğraf paylaşıyorlar da bu neyin sevgisi Allasen. Ya da ne paylaşıyorlar amaç ne kimi kime kırdırıyorlar. Karşılıklı atışmalar kavgalar hakaretler insan inanamıyor.
YanıtlaSilAklı başında bir anne o fan sayfasından endişe duymalı ama "kar elde etme amacı" herşeyin ötesine geçiyor anlaşılan..yada ünlü olma isteği..sosyal medya tehlikeli bir hal aldı çocuklar için.Tanımadığı biri için tanımadığı başka birine hakaret etme fln??!
YanıtlaSil