11 Eki 2018

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Defa Denenebilir?



Yakın zamanda Amerika'da yapılan bir çalışmaya göre; hamile kalmaya çalışan bir kadının, her bir tüp bebek tedavisi döngüsünde, başarı şansı artmaktadır. Peki, tüp bebek tedavisi kaç defa denenebilir?

Tüp bebek tedavisinin birkaç adımı vardır. Öncelikle, bir kadının yumurtalığı, hormonlarla uyarılır. Daha sonra yumurtalar, cerrahi olarak alınır. Ardından, laboratuvar ortamında döllenir ve bir ya da daha fazla embriyo kadına aktarılır ya da daha sonra kullanılmak üzere dondurulmaktadır.

İlk Döngü Bir Denemedir

Hormonlarınız test edilmiş, yaş, endometriozis ya da kısa adet döngüleri gibi belirli sağlık sorunları hesaba katılmış olsa da; doğurganlık, denemeye başlayana kadar doktorların sonucunu bilmediği tek alandır. Birçok hasta için, ilk tüp bebek döngüsü, muhtemelen bir deneme çalışması olacaktır. Hiç kimse ilaçlara nasıl tepki vereceğinizi, yumurtalarınızın nasıl gelişeceğini veya nasıl dölleneceğini bilemez.

Sonraki Denemelerde Aynı Protokolü Uygulamayın

Başarısız bir tüp bebek tedavisinden sonra, doktorunuza ne yapacağınızı sorun. İlaçlarınızı mı değiştireceksiniz? Yoksa dozunu mu? İlk denemede, yumurtaların hiç biri döllenmediyse, farklı bir yöntem denenebilir. Bu nedenle, başarısız bir tedavi sonrasında, ikinci denemenizde daha farklı bir yol izlemeniz gerekebilir.

Bir Klinikte En Fazla Üç Deneme Yapın

İkinci tüp bebek tedavisi döngüsünde, seçtiğiniz kliniğin, uygun bir protokolün uygulanması için yeterli bilgiye sahip olması gerekir. Üçüncüsünde ise, sizin üzerinizde uzman olmaları gerekir. Her seferinde aynı yaklaşımı kullanarak, üçten fazla tüp bebek tedavisi girişi yapılması nadiren tavsiye edilir.

Bir Yerde Bırakmalı Mı?

İstatistiksel olarak, iyi bir yumurtalık rezervi ve canlı spermi olan bir partneri olan 40 yaşında altındaki sağlıklı bir kadın için; tüp bebek tedavisinde, üç denemenin sonunda bebek sahibi olma şansı %70'tir. 40 yaşın üzerindeki kadınlar için oranlar, bunun yarısı kadardır. Ancak, bazı çalışmalarda, belirli bir sayıda, yaklaşık 6-7 arasında, oranların artmadığı ve gerçekte düşüş olduğu ileri sürülmektedir. Elbette, her kural için bir istisna söz konusudur; kısırlık için altta yatan neden ya da sağlıklı bir embriyonun implantasyonda başarısız olması durumunda, tekrar deneyebilirsiniz.

Başlarken Bir Limit Belirleyin

Tüp bebek tedavisi, yalnızca sayısal verilere dayanmamaktadır. Başarı oranlarının yanı sıra, dikkate alınacak başka faktörler de vardır. Buna ne kadar zaman, para ve emek harcamak istiyorsunuz? Bazen, bir çift, tedaviyi durdurmak zorunda kalabilir, çünkü paraları olmayabilir. Bazen de diğer seçenekleri göz önünde bulundurmak zorunda kalırlar, çünkü duygusal sorumluluk oldukça fazla olabilir. Bu nedenle, başlangıç aşamasındayken, planınızın ne olduğunu bilmeniz iyidir. Bir yıl boyunca mı deneyeceksiniz? Paranız bitene kadar mı? Doktorunuz söyleyene kadar mı? Bu düşünceleri, başlangıçta en iyi şekilde tartışmalısınız; süreç içerisinde fikirleriniz değişse bile, en azından bir planınız olmuş olur.

İlk Deneme Sonrası Umutlar Genellikle Oldukça Yüksektir ve Negatif Bir Hamilelik Testi Sonucu Yıkıcı Olabilir

Tüp bebek tedavisinde, başarının belirlenmesinde en büyük faktör, kadının yaşıdır ve bu çalışmaya yansır. Kadının kendi yumurtalarını kullanarak, dokuz tüp bebek tedavisi döngüsünü tamamlamış olan 40 yaşından küçük kadınlar için, başarılı doğum oranı %71.6'dır. 40-42 yaş aralığında bu oran %32.7'ye düşer. Ve 42 yaşın üzerindeki kadınlar için, %15.9'dur. Kadınlar, ilk yumurtalık uyarım döngüsündeki yaşlarına göre gruplandırılır ve tahminler; 9 denemeden sonra tedaviyi bırakanların sonuçları ile tedaviye devam eden benzer hikayeye sahip kadınların sonuçlarının benzeyeceğini varsaymaktadır.

Tüp bebek tedavisini birden fazla denemek, başarılı doğum oranlarını arttırmasına rağmen, oranlar her bir ardışık girişimde genellikle azalmaktadır. Örneğin, kendi yumurtalarını kullanarak bir tüp bebek tedavisi olan 40 yaşından küçük bir kadının doğum oranı %32.3'tür. Tüp bebek tedavisindeki ikinci döngüsündeki doğum oranı %27.1'dir. Dokuzuncu tedavide, oran %19.6'ya düşer. Yaşı ilerleyen bir kadın için, tüm oranlar önemli ölçüde düşmektedir. Kendi yumurtalarını kullanarak tüp bebek tedavisi olan 40-42 yaş aralığındaki bir kadın için doğum oranı %12.3'dür. İkinci bir tedavide oran, %10.1'e düşmektedir. Dokuzuncu denemeye gelindiğinde, bu yaş grubu için kaydedilmiş bir canlı doğum oranı bulunmamaktadır.

Kaynaklar :



2 yorum:

  1. Tüp bebek tedavisi adına okuduğum en kapsamlı makale diyebilirim.Bu bilgilendirici makale için teşekkür ederim Gülşahcım.Rabbim çocuk isteyen herkese nasip etsin inşallah.

    YanıtlaSil
  2. Çok faydalı bu bilgiler, paylaşım için teşekkürler..

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe