16 Eki 2018

Beni Bu Kadar SEVME Anne


Yine bir Ahmet NAÇ kitabı ve ben yine okumanız için gerekirse yalvaracağım bir yazı yazacağım :)

Diğer kitabı hakkında yazdığım yazı linkini de ekliyorum hala okumadıysanız çok şey kaçırıyorsunuz :) GÖLGE

Kitap sadece anne babalara değil tüm öğretmen ve eğitmenler içinde güzel bir kaynak olarak kullanılacak şekilde yazılmış diyebilirim.

"Çocuğum ne isterse olsun yeter ki mutlu olsun demek ezberlenmiş bir söylemden başka bir şey değildir. Kolaycılıktır, amatörlüktür, geçiştirmektir. Kendine iyi bir anne baba sanmanın, rahatlamanın ucuz bir yoludur. Senin görevin çocuğunun ne istediğine karar verebilmesini sağlayacak ortamları oluşturmaktır ve bu ortamlar en doğru şekilde hareket edebilmektir. Ne istediğine en doğru şekilde karar vermesi için hazır olmasını sağlamaktır. Annelik, çocuğunu hayata hazırlamak değildir. Onun hayata hazır olmasını sağlamaktır.
Ne istediğini bilmeyen, tam anlamıyla bir birey olamamış çocuğun gelecekte hangi mesleği yaparsa yapsın mutlu olma şansı yok, başarılı olma şansı da yok. Mutlu ve başarılıyım dedikten sonra asıl başarı ve mutluluğu acıyla tecrübe edecektir, çok geç kaldığını anlayarak."

Bu satırlar beni çok etkilediği ve bir an "onların iyiliği için yapıyorum" dediğim bir çok davranışımın onlara ileride zarar vereceğini düşünmek canımı yaktı.

Mesela Yağız kitap okumayı çok sever ve ben ona her zaman açık çek veririm yeter ki benden kitap iste iki elim kanda olsa alırım senin için YETER Kİ OKU... İşte bunun yanlış olduğunu da bu kitap sayesinde öğrendim. Aylık olarak harçlık verdiğim çocuk isterse parasını toplayıp istediği kitabı alabilir. Ve kendi emek harcayarak sahip olduğu kitabın kıymetini daha iyi bilir. Kitapta bu kısmı Yağız ile birlikte okuduk oda kabul etti ve şuan para toplayıp kitap alma çabası içinde. Çocuklara fırsat verilirse başaramayacakları hiç bir şey yoktur.

DÜŞMESİNE izin verdikleri çocuklarının DÜŞÜNMELERİNE izin vermiyorlar!

Bu cümleyi tekrar tekrar okudum. Evet bebekken düşmesine izin verdim ve düşe kalka yürümeyi öğrendi fakat şimdi düşünmesine ne kadar izin veriyorum diye bayağı kendimi sorguladım. Ben bu konuda hatalarım olmasına rağmen doğru bir yol izlediğimi düşünüyorum. Çünkü Yağız'a hep sorumluluk vererek, yapabileceği şeyler konusunda "dur ben yapayım"demeyerek büyüttüm. "Yapamam ben bunu sen yapar mısın anne" dediği her şey de ona sarılıp DENEMEDEN bilemezsin dedim. Bana kızarak tekrar tekrar denediği her şeyi yapmayı başardı. Çözümlerini kendileri bulabilecekleri çocuklar yetiştirmek en büyük amacımdı. Bu kitapta ısrarla bunu vurguluyor. Kendinize bağımlı çocuklar yetiştirmekten acil vazgeçmek zorunda olduğumuzu anlatıyor.

"Ömrü boyunca belli alanlarda başarı kaydeden yüksek zekalı çocukların gittikleri üniversiteler, sahip oldukları meslekler elbette büyük bir başarıdır. Ama bunu yaparken ödedikleri bedel onları mutluluktan edebilir. En azından sahip olabilecekleri mutluluğun çok daha azına razı olacaklar ya da hiç keşfedemeyecekler hayatın güzelliklerini."

Gerçek mutluluk her zaman başarıda saklı değildir. Başarılı olsun diye çocukların tepelerine dikilirken milyonlarca kere düşünmek gerekli.

Kitapta mutluluğun tarifi şu şekilde;
"Çok basit. Mutluluk, mutsuz olmamaktır. Mutsuz olmayı kabullenmemektir. Mutsuz olmasına izin ver ki mutlu olmayı öğrenebilsin. Gözyaşını silme onun yerine, gözlerindeki yaşları kendi silip devam edebilsin yoluna. Devam edebilsin ki hayatı boyunca ona engel olmasın hiçbir şey. İstediği olmadığında teselli edebilsin kendini başkalarının tesellisine ihtiyaç duymadan. Yolunu kaybettiğinde, "her zaman başka bir yol daha vardır" diyebilsin ve bulsun o yolu."
"Bir gün oyuncağını kaybettiğinde üzülüp ağlayacak. Bir gün de mesleğini icra ederken istediklerini yapamadığında üzülecek. Vazgeçmeyip dış etkenlere bahane bulmadan yoluna devam etmesi, oyuncağını kaybettiğinde yapmış olduğun anneliğe bağlı olacak."
"Mutluluk, tam olarak mutsuzluk durumundan kurtulabildiğin ölçüde senin olur. Bu bir beceridir ve deneyimle öğrenilir. Vakit varken öğrenmesine izin ver."

Yine Yağız dan örnek vermem gerekirse ders çalışmadığında sorumluluk onun oluyor geçtiğimiz yıllarda bunu deneyimledi çok düşük not aldı ve ben asla neden?? demedim bu onun sorumluluğu aldığı nottan mutlu olup olmamakta onun elinde ve o aldığı nottan çok mutsuz oldu. Şimdi bir daha o mutsuzluğu yaşamamak için sınav dönemlerine çok daha sıkı çalışıyor. Arada çocuğun düşmesine gerçekten izin vermek gerekiyor. Neden 100 değil, neden çalışmıyorsun, neden ödev yapmıyorsun...
Böyle bir şey yok bizim evde bu yüzden ödev kavgalarımız hiç olmuyor.

Elimden gelse kitabın her bir satırını buraya yazarım :) Gerçekten çok etkilendim.
Çocuklar bizim malımız değil biz sadece onları hayata hazırlayan yol arkadaşlarıyız biz olmadan da ayakta durabilmeyi onlara en iyi şekilde öğretmek bizim en büyük görevimiz olmalı. Ve bu yolda çocuklardan önce kendimizi eğitmeliyiz.

Sevgiler,








27 yorum:

  1. Okuduğun ve tavsiyen için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Yüreğinize sağlık, nasıl güzel yorumlamışsınız. Hissederek okudum. Kitabı da okunacaklar listeme ekledim. Teşerkkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. süper inşallah beğenirsiniz ben cidden çok etkilendim.

      Sil
  3. Gerçekten öğretmenliğini çok beğeniyorum her iki kitabınıda en kısa surede alacağım sayende çok merak ediyorum 😊

    YanıtlaSil
  4. Hafta sonu elime alıp inceledim. Satın almak istedim ama okunacak kitaplarım biraz azalsın öyle alayım dedim. Çok ilgimi çekmişti, yorumundan sonra daha da çok çekti. Alacağım . Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. kaleminize sağlık bir ara inceleyeceğim.

    YanıtlaSil
  6. Her anne baba çocuklarıyla birlikte gelişiyor.1.çocuğumda yaptığımız hataları 2.çocuğumu büyütürken daha net görebiliyorum.Maalesef zamanı geri alıp hatalarımızı düzeltme şansımız yok.Her anne babanın istemeyerek yaptığı hataları mutlaka vardır.Her hatamız da bize tecrübe olarak geri geliyor.Kişisel gelişimle doğrudan ilgili olan kitapları okumayı seviyorum.Bu kitabı da alınacaklar listeme ekledim.Teşekkür ederim Gülşahcım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiçbirimiz mükemmel değiliz o yüzden hata yapmamız çok normal canım bu kitabı okuman için seninde doğru zamanın bu sıra :) çocuğu ilkokulda veya 1.sınıfa başlayacak olanlara özellikle tavsiye ediyorum.

      Sil
  7. Paylaşımlarınızdan beri merak ettiğim yazınızı okuyunca almaya kesin karar verdiğim kitap .. Teşekkürler tavsiye için

    YanıtlaSil
  8. Faydali bir paylasim canim arastiracagim kitabi 😊

    YanıtlaSil
  9. Değerli bir eser, teşekkürler bilgi verdiğiniz için.

    YanıtlaSil
  10. Öyle güzel anlatmışsınki canım hani yıllar önce daha oğlum kükücükken okuma fırsatım olsaydı diye hayıflandım.Ama ilerde inşallah babanne olursam torunlarım için bile okumak isterim.Mutlaka edineceğim bu kitabı.Yürekten teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sen zaten şahane bir annesin eminim ileride torunlarına da fazlasıyla katkın olacaktır ;) çok teşekkür ederim cnm

      Sil
  11. hmm merak ettim baya güzel kitaba benziyor..

    YanıtlaSil
  12. Kitabı mutlaka edineceğim. Başarılı bir yazı

    YanıtlaSil
  13. Bugün bu kitaplarla instagramda da karşılaştım. Sanırım yazar emekli polismiş ve kitapta anlattıkları olaylar yaşanmış olaylardan çıkardığı dersler olarak bahsediyordu. Siz de çok güzel anlatmışsınız emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok değil Ahmet NAÇ genç bir sınıf öğretmeni şuanda da öğretmenlik yapıyor :)

      Sil
  14. Kesinlikle okuyacağım, bu güzel tanıtım için çok teşekkürler..

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe