3 Nis 2017

5 Adımda HARÇLIK Yönetimini Öğretmek


Harçlık yönetimi
Kumbaralarına gözü gibi bakar :)

Çocuklara ne zaman ve ne kadar tutar ile harçlık verilmeye başlanması bir çok ailede tartışma konusudur. 10 yaşında ki çocuğa haftalık 20tl verilmesi bana göre yanlıştır fakat size göre doğrudur. Ve ya 4 yaşında ki çocuğa harçlık verilmesini siz doğru bulmazsınız ben doğru bulurum.

Bu konuda kimse kimseye karışamaz. Çocukların okuduğu okul, bulundukları çevre, aile yaşantısı, arkadaş çevresini hesaplayarak ortak bir yol bulunur. Fakat bu konudan önce çocuklara ufak yaşta para/harçlık yönetimi konusunda bilgi vermek gerekmektedir.

Harçlık yönetimini öğretmek için şöyle giriş yapabiliriz;

1- Öncelikle bir kumbarası olsun. Fakat üstten atılıp alttan alınmaması gerektiğini özenle anlatalım. Biz Yağız küçükken kumbaraya üstten para atıp sonra alttan ekmek alacağız bozuk lazım diyerek aldığımız için çocuğun kumbara anlayışı atm gibi asla para birikmiyor o lazım bu lazım diyerek alttan açıp biriktirdiklerini alıyor. Bu en büyük hata :)

2- Markete gitmeden önce eline küçük bir miktar para vererek kendi seçimini yaparak aldığı ürünün ödemesini elinde ki para ile yapması konusunda destek olabiliriz. 3 yaş bu giriş için doğru zamanlama olabilir. Burada dikkat edilecek nokta parası yettiği kadar ürün alması ve ödeme yapması olmalıdır.

3- Küçük yaşlarda oyunlarınıza manavdan, marketten alışveriş yapma, para verip para üstü alma gibi etkinlikleri katabilirsiniz. Oyuncak yazar kasa alarak daha gerçekçi bir hava yaratabilirsiniz. Evde bunu oynayarak öğrenen çocuk markette parasını ödemediği bir şeyi almaması gerektiğini daha kolay kabullenecektir. ( malum küçük yaşlarda almak istediklerini kriz yaratarak yaptırmayı çok severler)

4- Rakamları öğrenmiş daha büyük çocuklara minik minik harçlıklar verebilirsiniz. İstediği oyuncağı alabileceğini söylemeniz daha büyük hevesle para toplamasına sebep olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken harçlığını başka bir şeye harcayan çocuğa, hedef olarak koyduğu diğer oyuncağı sizin alıp önüne koymamanız gerekiyor. Çok istiyordu sevinsin diye aldım derseniz çocuk bu mesajı "benim ulaşamadığım şeyleri nasılsa annem babam alıyor" diyerek hafızasına kaydeder ve elindeki parayı daha kolay harcar.

5- PARA YOK demeyin. Çünkü çocuklar cin gibi para yok dediğinizde bir oyuncak mağazasında yerde sinir krizi geçiren çocuk asla ikna olmaz. (olan varsa istisnadır) Zaten şimdi ki çocuklar, para yok dediklerinizde "kredi kartıyla alalım" cevabını çok rahat yapıştırabiliyorlar. Bu yüzden çocukla açık açık bütçe meselesini konuşmalısınız. Ne kadar harcayabileceğini, paranızın hagi oyuncağa yetebileceğini sizden duymalı. Buna rağmen ikna olmayan çocuğu oyuncak mağazası yada avm gibi yerlere götürmeye gerek yok. Anlattıklarınızı anladığı zaman yani anlaşma sağladığınız zaman gidersiniz. ( bu konu da Ela anlaşmalara asla sadık kalmaz diyebilirim. Evde anlaşırız oyuncakçı da ya da markette hiç konuşmamışız gibi ağlarken kendini paralar. Bu durumda da asla dediğini yapmıyor eve dönüyoruz. Elbet bu şekilde birşey elde edemeyeceğini anlayacaktır.) Kararlı olmak önemli ;)


Birde bazı yerlerde odasını topladığı için, yemeğini yediği için, kendi başına giyindiği için para verilebileceğini okuyorum. Bana göre fazlasıyla yanlış. Çünkü sorumluluklarının karşısına para konursa o çocuk belli bir süre sonra para olmadıkça sorumluluklarını yerine getirmemeye başlayacaktır. Ya da yaptığı her işin karşılığında para bekleyecektir. Buda daha ciddi sorunlara yol açabilir.

Evet bunlar evde uyguladığımız ve olumlu sonuç aldığımız maddeler. Fakat bu konunun ben biraz karakter ile ilgili olduğunuda inanıyorum. Mesela aynı uygulamaları iki çocuğumda da yaptık ve yapıyoruz. Buna rağmen Yağız 10 yaşında ve harçlık yönetimi çok zayıf. 5 tane 1 lira yan yana gelsin hemen harcar. Haftalık harçlığını pazartesi günü bitiriyorsa cuma gününe kadar harçlıksız gezmeyi göze alır. Bu konuda maalesef bende öyleyim kolay kolay yanımda nakit taşımam çünkü mutlaka harcarım. Ela ise yaşı küçük olmasına rağmen ortalıkta bulduğu her 1tl yi kumbarasına ya da çekmecelerine saklar ve azalmışmı diye ara ara kontrol eder. Harçlık vereni yok para lazımsa dedesinin elini öper ya da Yağız'ın sağda solda bulduğu paralarını alır. Elinde ki parasını da harcamadan markette ya da avm lerde gördüğü herşeyi de kriz yaratarak almak ister. Tabii bu konu da taviz yok büyüdükçe bu konu eminim kafasında daha da oturacaktır.

Tüketim çılgınlığının iyice arttığı bu dönemde çocuklara tutumlu olmaktan çok para yönetimini öğretsek kardır diye düşünür durumdayım. Umarım bu konuda doğru bir yol izliyoruzdur.

Sizin de fikirlerinizi almak isterim. Okula giden çocuklarınıza verdiğiniz harçlık konusunda nasıl yaklaşıyorsunuz? Öneriniz varsa seve seve kabul ederim :)












26 yorum:

  1. Dediğin gibi tüketim çılggınlığı arttı, çocukları cezbedecek çok şey var. Ben şanslılardanım sanırım para hiç sorun olmadı bizde. Okulun yakınlığı öğle yemeklerine eve gelmeleri de büyük şanstı tabiki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o büyük avantaj bizde maalesef harçlık kavramı erken başladı şimdilik iyi idare ediyor :)

      Sil
  2. çok doğru bir konu. özellikle okullardaki kantinler üzerinde denetimin yetersiz olması beni üzüyor.
    bizim okul toplantılarında sene başında en önemli gündem maddelerinden biri harçlık konusu oluyor. haftanın belirli günlerinde belirlenen miktarda parayı sınıftaki tüm çocuklar getiriyor. sistem sıkıntısız çalışıyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kantinler çok başka bir konu gerçekten ne kadr saçma oyuncak, kalem, abur cubur varsa kaninden temin edebiliyorlar neyse Yağız da boyle bir sorun yaşamadık.

      Sil
  3. Tatlı kızımıza bir öpücük kondurup mevzuya döneyim. Ağaç yaşken eğilir. Küçük yaşta öğrenilen şeyler unutulmaz. Çok yararlı bir yazıydı. Kutlarım Gülşah kızım. Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim ablacım küçükken öğrendi öğrendi büyüdükçe alışveriş çılgınlıgına kapılmamalarını dilerim :) sevgiler

      Sil
  4. kumbara para yönetimi için çok iyi bir özendirici araç bence de :)

    YanıtlaSil
  5. Oytun'da aynı Yağız gibi... Yanına para alıyorsa ne kadar olduğu hiç fark etmiyor hepsini bitiriyor. Bazen parası bitmesin diye harçlıksız gittiği de oluyor bu yüzden :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oytun la Yağız ın bir çok tavırlarını benzetiyorum zaten :) Yağız da yapar onu nasılsa harcıyorum diyerek bazen yanına almıyor :)

      Sil
  6. gülşah hanım eğer problem olmazsa çocuk odanızın fotoğrafını yükleyebilmeniz mümkün mü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ela ve Yağız ın odaları ayrı :) hangisini merak ettiniz? birde bomba patlamış çocuk odalarını görünce pişman olabilirsiniz baştan belirteyim :))

      Sil
  7. Benim yegenim bu konuda baya baya iyi ama ablamla enistem sagolsun arada caktirmadan bozukları alabiliyorlar 😊 geri bütnde koysalar kıymeti yok.Çocuklar anlıyolar ve hevesleri kaciyor.😃 Cok dogru bir konu olmus

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yağız da bizde yaptık bunu ve çok da pişman olduk :) gerçekten hevesleri kaçıyor

      Sil
  8. Sana katiliyorum 3 çocugumun her biri farkli. Biri biriktirir biri harcar. Kizim herkese birseyler aldirdigi için en çoj onun parasi birikir 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ela 2 resmen :) başkalarına aldırıp kendi parasına elletmez :))

      Sil
  9. gulsahcim bizde aynı sıkıntıyı yaşadık.hafta içi aldığı notlar yüksekse cuma günü abur cubur alıyoruz.ya da pazartesi günü en fazla 2 tl verdim.fakat harçlık verince beslenmenin en az yarısı eve geri gelince kestim.bu sefer kantine borc yaptılar.kantinciyle konuşup ona da limit getirdim.şimdilik iyi gidiyor.kocaman öpüyorum sizi. .☺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kantine borç yapmak zekice fikirmiş :)))) çocuklar kendilerine yol bulmada resmen birer dahiler :)

      Sil
  10. Para yok demek bence de yanlış..yani yok kelimesi zaten çocuğun beynini anında kilitliyor..paramız az veya şu şu ihtiyaçlarımız için yeterli demek daha yerinde sanki..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet bende katılıyorum paramız yok kelimesine asla inanmıyorlar limit belirlemek daha mantıklı

      Sil
  11. ne güzel bir konuya değinmişsiniz bencede limitli olarak öğrenmeleri her zaman daha faydalıdır:)

    YanıtlaSil
  12. Bizde de var kumbara sistemi hatta kumbara sadece bankada açılan cinsten hesap cüzdanlarına yatırıyoruz.Görkem haftalık değil günlük veriyoruz. Almak istediği bişey olduğu zaman harçlıklarını biriktirip alır hatta.En çok sevdiğim huyu da kardeşinin babasının ya da benim doğum günüm için para biriktirip hediye alması harçlığı az olduğu için hediye için biraz destekliyorum tabi. Sonuçta bir adım atıyor ve bende onu destekliyorum. Onur da kumbarasına atıyor ama onun harçlığı olmadığı için eline geçeni atıyor şimdilik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla çok güzel tebrik ederim hediye alacak kadar para biriktiremez Yağız mesela :) Onur da Ela gibi buldugunu atıyor olsun bu bile iyi bir şey

      Sil
  13. Yazının başlığını okuduğumda Ela'nın iyi para biriktireceğini tahmin etmiştim, yanılmamışım.

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe