11 Nis 2017

Çocuklara Cep Telefonu Kaç Yaşında Verilmeli?



Yağız'a kaç yaşında telefon vermeyi düşünüyorsun diye soran bir kaç arkadaşım oldu. Yağız 11 yaşında ve son bir kaç aydır akıllı cep telefonu var. Kaç yaşında verilmeli diye soranlara bunun yaş sınırı yok çocuğun gelişimi önemli diyorum.

Bu konuda uzmanların yaş sınırı 15.

Fakat bizim gibi sabahtan akşama kadar çalışan ailelerde evde yalnız kalması gereken çocuklar için 15 yaş çok geç. Tabii internet ve uygulama kullanımını kısıtlamak gerektiğini atlamamalıyız.

Bu konuda çocuğun gelişimini önemsiyorum. Telefon kullanma kurallarına uyuyormu? Telefonun amacını kavrayabiliyormu? Telefon kullanımını abartıyormu? Telefonu hava atmak gibi bir amaç içinmi istiyor? sorularına verilecek cevaplar bu konuda karar vermemizi kolaylaştıracaktır.

Eğer çocuk yalnız kalmıyor sürekli yanında bir büyük varsa cep telefonu erken yaşta alınmayabilir. Yağız ilk defa bu yıl yarım gün evde yalnız kalmaya başladı. Ev telefonumuz yok ve Yağız'a ulaşmada sıkıntı yaşamamak için ilk başta eline eski bir telefon verdik. O telefon bozulunca oturup konuşarak akıllı telefon aldık. Tabii ilk zamanlarda görmemişin telefonu olmuş modunda elinde sürekli telefon ile gezince elinden aldık. Whatshap ta aile grupları kurup bütün gün telefonu tablet gibi kullanmaya başlamışdı. Bu konuyu da detaylı konuşup henüz hazır değilsin diyerek noktaladık. Üzerinden bir kaç ay geçince (ulaşmakta sorun yaşıyorduk) tekrar anlaşma yaparak telefonunu geri verdik. Çok şükür şuan gayet normal okula ve kursa götürmüyor. Sürekli bizi rahatsız etmiyor. Ve en önemlisi telefonun sadece bir iletişim aracı olduğunu kabullenmiş gibi görünüyor.

Dediğim gibi bu konuda çocukların tavrı karar vermekte çok önemli. Teknoloji zaten en büyük tutkuları bu konuda insan çok tereddüt yaşıyor sanki ipin ucu kaçsa kurtaramayacakmışsınız gibi hissetmek an meselesi :)

Erken yaşta cep telefonu kullanımını internette araştırdığımda beni en çok etkileyen beyin cerrahlarının verdiği bilgiler oldu. Uzun süre telefon ile temas halinde bulunan çocuğun beyninde oluşabilecek zararları okudum ve bunları Yağız' a da okuttum.

Birde daha yanında telefon taşıması gereken veya okula tek başına gidip gelen çocuklar için Turkcell in çok güzel kol saatleri var. İstediğiniz zaman çocuğunuzun nerde olduğunu takip edebiliyor ve ona ulaşabiliyorsunuz. Çocukda saate yüklediğiniz numaralara göre sizleri arayıp konuşabiliyor. Yağız'ı biz getirip götürdüğümüz için böyle bir şeye gerek duymadık ama ihtiyacı olanlar için bence güzel bir seçenek olabilir.

Teknoloji dediğimiz şey zamanla anne babanın yerini almadığı sürece ve anne baba teknoloji kullanımı konusunda koyduğu kurallara sadık kaldıkça çok fazla sorun olmayacağına inanıyorum. Ergenlik döneminde bu konuyu tekrar konuşalım 😊









28 yorum:

  1. çocuğun cep telefonunun olup olmaması önemli mi günümüzde evet ama bilinçli kullanmayı ona öğretmek daha önemli. yoksa marka amacıyla oyun vs gereksiz kullanımlar içinde olursa çocuk bu durumda telefon ya da diğer teknolojik gereçler beladan başka bir şey getirmez ona ve ailesine .. bu arada bloğumdaki çekilişime beklerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne kadar geç verilirse o kadar iyi tabii şartlar farklı olabliyor akıllı telefon olmak zorundada değil bunu güzelce çocuklara anlatmak gerekli ;)

      Sil
  2. Özellikle cep telefonlarının beyne verdiği düşünülen zarar beni de çok korkutuyor. Ki biliyorsun şu an doktorlar da şu an bilmiyoruz, ileride göreceğiz sonuçları diyorlar. Hepimiz birer gönüllü deneğiz aslında değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen öyle ve bu düşünce beni fazlasıyla korkutuyor :(

      Sil
  3. dün akşam dila da sordu bana ne zaman telefon alacaksınız diye.. daha çok küçüksün annecim dedim.. ama anne okula servisle gidicem ya siz merak edersiniz beni o zaman dedi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çakallık diz boyu :) cin gibiler kolay ikna olmuyorlar :)

      Sil
  4. günümüz şartları ve çalışan ebeveynler olunca telefon konusunda mecbur kalıyoruz 12 yaşında kızım da 2 yıldır telefonu var ama çok şükür ki sadece yalnızken bize ulaşmak için kullanıyor sosyal medya ile hiç alakası yok telefonu günlerce şarjsız kalıyor ama küçük kızım için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim galiba şimdiden çok sıkıntı yaşıyoruz onunla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. küçükler daha da bir teknoloji canavarı olmaya müsaitler :)

      Sil
  5. Bence cocuk iyice büyüyene kadar elektonik esyalardan uzak tutmak lazım.

    YanıtlaSil
  6. Kızım birinci kademede okuyor.Şimdilik ihtiyaç duymasada birkaç sene içinde almak zorunda kalacağımızın farkındayız.Ben 19 yaşında cep telefonu edinmiştim.O dönem ne güzeldi.Telefonumuz yok diye herhangi bir sıkıntıda yaşamıyorduk ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen ben de lisede almıştım öyle akıllı falanda değil sadece msjlasıp konusma yapabiliyorduk yeni nesil büyüdükçe daha fazla teknolojiye maruz kalacak

      Sil
  7. Kol saati uygulaması de güzel bir uygulamaymış.Teknolojiyi doğru kullanmak gerek...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doğru kullanmayı da çocuklara öğretmek gerek gerçi anneler bile iyice teknoloji bagımlısı olmuş durumda :)

      Sil
  8. Biz de bu yil 10 yasindaki ogluma verdik servisle gidip geliyor kaçirir bir sey olur diye. Büyüge de 12 yasinda vermistik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evde olsa verilmezde yollarda mutlaka ihtiyaç oluyor işte

      Sil
  9. Saat olayı güzelmiş. Bu çok ince çizgisi olan bir durum Gülşahcım Tlf taşıyan çocuklarla ilgili duyduklarım beni zaman zaman ürkütmüyor değil ama çalışan anne babalar olsun diğer grup olsun bir yandan da iyi oluyor .Senin ve Yağızın diyaloğlarla bu işi çözmüş olmanız çok güzel. Dilerim bu genele de yayılır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dediğin gbi çok ince bir çizgi ablacım dikkatli olup takipte kalmak gerekli ipin ucu kaçmasın yeter ki

      Sil
  10. ben oğluma orta 2 de almıştım çünkü kendi gidip gelmeye başlamıştı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tek başına dışarıda olduğu anlarda büyük ihtiyaç oluyor

      Sil
  11. En önemlisi takibini yapmak bence, yaş sınırlaması olmadan (:

    YanıtlaSil
  12. Telefon olayına uzak dursam da, okul, dershane, kurs, etkinlik derken bir zorunluluk haline geldi telefon.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zaten sıkıntı orda başlıyor zorunluluk haline geldi artık ve piyasa da akılsız telefon neredeyse yok yani resmen akıllı telf almak zorunda bırakılıyor

      Sil
  13. Cep telefonu, çocuğun gittiği okulun uzaklığı ile ilgili biraz bence. Mesela Ada liseye başlayana kadar telefon talep etmedi, ihtiyacı da yoktu. Okul yakındı çünkü. Ben ne kadar geç verilirse o kadar iyidir diyenlerdenim. Firmalar güçlü ve telefonların zararlarını saklıyorlar. Hele ki minicik bebeklere telefon verip oynasın-sussun diyenlere o kadar sinir oluyorum ki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet bencede bizde bende işte olunca mecbur kaldık başka türlü iletişim kurmak mümkün değil. bende sofrada onlerine konulan telf lara cok gıcık oluyorum sofra adabını boyle öğrenemez çocuk

      Sil
  14. Burada cep telefonu (akıllı telefon) yaşı 16, ilk cinsel ilişki yaşı 12.. Yani biraz saçma ama düşünsene günde ortalama 2500 adet whatsapp mesajı alıyormuş çocuklar, bu nasıl bir zaman ve enerji tüketimidir.. Siber zorbalık vs onlara hiç girmiyorum bile. Bekara boşanmak kolay demişler ama sanırım ben benimkini mümkün olduğu kadar erteleyeceğim, 13-14 olsun bence.. Zaten öncesinde nerede kimle az çok biliyorsun diye düşünüyorum (belki de hiç bilmiyorum..)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla bizim kızçeleri 13 yaşına kadar idare edebilirsek büyük başarı kazanmış oluruz inan :))

      Sil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe