24 Nis 2017

İki Çocuklu Annelere Söylenmemesi Gerekenler


11 yılda iki çocuğa sahip oldum. İkisini de idare eder bir yaşa getirdim buna rağmen kimsenin ağzını kapayamadım. Zamanla duymamayı, gülüp geçmeyi öğrendim o ayrı :)

Ülkemizde yorum yapmayı, bir başkasının işlerine karışmayı, akıl vermeyi, fikirlerini dayatmayı seven çok ama çok fazla hem cinslerimiz bulunmaktadır. Bilmem kaçıncı yüzyılada girilse bu huy özellikle Türk insanında genetik bir faktör gibi anadan kızına hızla yayılmaktadır. Çocukların dönemine kadar biter inşallah desemde çok umut yok :)

Benim etrafımda şanslıyım ki çok fazla değiller ama parkta, bağ da bahçede, bayram ziyaretlerinde illa yakalanıyor anlamsız yorumlara mağruz kalabiliyorum. Peki ben çok hangi söylemlere ayar oluyorum bir sıralayım;

* Çocuklarımın arası 7 yaş bunu duyan bazı hem cinslerim yorum yapmadan geçmiyor. "İki kardeşin arası 7 yaş olmamalı çok geç." Tam rahata eriyorsun en başa dönüyorsun. Eee daha iyi diyorum çalışıyorum ben aynı anda iki çocuk büyütemem ki!! Bir de kime göre neye göre geç bence gayet ideal oldu gayet halimden memnunum. Tabii ikna etmek zor o benim adıma kararı çokdan vermiş.

* "Biri 11 diğeri 4 yaşında oldu kendini kurtardı 3 çocuk için niyetin yokmu?" Bir kadın bir kadına bunu neden sorar aklım almaz. Aile planlamasını yapmak ne zamandır üçüncü şahıslara kalıyor anlamıyorum. İstesem yaparım. Eminim üçüncüye hamile kalanlara da " yaa bidaha mı hamilesin tüh tüh" deniyordur. Bırakalım kararı anne ve anne adayları versin değil mi?

* "Bir çocuğunu çalışarak büyüttün keşke ikinci çocukda çalışmasaydın" diye yorum yapanlara öldürecek gibi bakıyormuşum bir arkadaş söyledi :) İlk başlarda "şimdi ortalama 13 yıldır çalışıyorum öyle kafama göre çıkamam tazminatım yanar eee onca yıl ödenen sigorta primlerim de var hepsi havaya gider. Annemde sağolsun çocuklarıma ilk 3 yıl bakıyor diye açıklama yapıyordum artık yapmıyorum. Çünkü anlamayacak insanlara bir şeyler anlatacağıma çocuklarıma açıklama yapar onları memnun ederim.

* "Keşke cumartesileri çalışmasan. "Artık çalışmıyorum rahatladılar. Çalıştığım zamanlarda en gıcık olduğum yorumdu. Hangi anne kendi isteğiyle cumartesi işe gitmek ister bir mantıklı düşünmek gerek. Bu yorumu yapıp karşıda ki anneyi üzmenin anlamı yok. Özel sektörü babamın şirketi gibi sanıyorlar.

* "O kadar kitap okuyor araştırıyorsun ama çocukların biri pısırık diğeri aşırı özgüvenli" bu yorumu sadece bir kişiden duydum ve bir daha görüşmeyi kestim. Kitapları; çocuklarımın karakterini belirlemek için değil onları daha iyi anlayabilmek okuyorum. İki kardeşin farklı karakterde olmasını anne bizzat kendisi belirlemiyor diye düşünüyorum. Biraz kafa çalıştırmak lazım. Ayrıca çocukların yanında pısırık kelimesinin kullanılmasından fazlasıyla nefret ederim. Bazen anneler bile kendi çocuklarına bu yorumu yapıyorlar müdahale etmemek için kendimi zor tutuyorum.

* "Hep Ela'nın fotoğraflarını paylaşıyor Yağız'ı ikinci plana atıyorsun." Oğlum 11 yaşında ergenlik girişinde doğal olarak izinsiz fotoğrafını çekmiyor ve paylaşmıyorum. Ela'ya daha fazla kıyafet alıyor Yağız'a daha az alıyorum. Çünkü Yağız tercihlerini ve seçimlerini kendi yapma döneminde. Aynı şekilde Ela ile daha fazla aktivite yapıyor oyun oynuyoruz Yağız yaşı gereği çok fazla katılmıyor. Bu durum benim çocuklarımın arasında ayrım yaptığım anlamına gelmiyor. İkisininde isteklerine saygım sonsuz. Bilmem anlatabildim mi?

Eminim bu yazıyı okuyan anneler de benim maddelerime benzer bir sürü madde ekleyebilirler. Çünkü başkalarının enerjisini alarak yada başka hayatlara müdahale etmeyi severek mutlu olan bir çok insan var. Baktın enerjini tüketecek sohbet oluşuyor; çocuğunu bahane et gitmemiz gerek de, acil işim çıktı de ve uzaklaş :) Çok yakınınız olmadığı sürece böyle insanlardan koşarak kaçmak en güzeli. Ya da bizler kaçmak yerine bir şekilde artık "pardon da size ne" demeyi öğrenmek zorundayız.

Yaşadığımız hayat ve tercihlerimiz sadece bizi ilgilendirir.

Sevgiler,




















16 yorum:

  1. Yok olurmuu hic ? Millete kalmiş bunların cevabi.Agızlarinin payini almadan da susmazlar.

    Özellikle ailemin annemlerin yanında ilk evlendigim zamanlar ee cocuk ne zaman ? Diyenlere şuan düsünmüyorum diyodum.Ne kadar terbiyesizce bir laf geliyo bu bana.Sanane kardeşim dimi.Sana rapormu vericem.

    Hatta hamikeyken hani düşünmüyodun dediler ee ne diyim Allah Allah dedim 😁 sinir olmustum yani.

    YanıtlaSil
  2. Ah ah kaç senelik evl izin daha ne bekliyorsun çocuk diye soran hayatında ilk defa gördüğüm birine sonunda izin verdiğin için sagol teyze hemen gidip yapıyorum diye cevap verdim artık 😉

    YanıtlaSil
  3. o yorumlar hiç bitmez :-((

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel ve içten bir yazı olmuş . Maalesef ki çevremizde karışan ve merak edip soran çok faZla insanla karşılaşıyoruz. Güzel memeleketimin güzel insanlarının sorusu hiç bitmez ki nişan, evlilik, lohusalık ayrı bir de bebek doğduktan sonra hep soru hep soru. Herkesin hayat şartları, psikolojik durumu çok farklı o yüzden genelleyip yorum yapmamak en iyisi 😘 Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Aileyi ilgilendiren konular bunlar,aileyi başkasını değil.

    YanıtlaSil
  6. Malesef milletimiz patavatsız yorum yapmakta 1 numara:( biraz düşünseler.. Hele çocuğu olmayan çiftlere yapılan baskıcı yorumlar...

    YanıtlaSil
  7. valla ben artık böyle densizlik yapanlara cevap veriyorum, önceden saygıdan susuyordum ama o kişi o saygısızca yorumu hele ki benim çocuğum hakkında yapıyorsa ben de pek saygılı davranmıyorum:)

    YanıtlaSil
  8. 2 çocuklu bir anne olarak hepsine katılıyor ve cevaplarını ayakta alkışlıyorum. Kesinlikle öyle zevkleri ve faaliyetleri değişebiliyor. Karakterleri zaten apayrı bunu yaşamayan anlayamaz Gülşahcım. Bizzat içinde olanlar çok daha iyi anlar diye düşünüyorum. Diğerlerini de koyuver gitsin :D

    YanıtlaSil
  9. Ay ben de yapıyor muyum acaba diye duraksadım birden. Senin yazdıklarını okuyunca özellikle 1. maddede.
    İtiraf ediyorum gerçekten kendi adıma konuşayım, iki çocuk arasına 6 yaş bırakmakla hata etmişim. Ama maalesef yine senin dediğin gibi özel sektör buna en büyük sebep. Büyük kızımla küçük kızımın abla kardeşten öte arkadaş gibi olmasını isterdim. Büyük kızım hala beni oyun arkadaşı gibi görüyor. Küçük kızımı çok ihmal ediyorum. Benim pişmanlığım bu konuda.

    YanıtlaSil
  10. "Herkesin doğrusu en doğru, herkesin lafı bir hikmet" diye şarkı sözü vardı. onu düşünüyorum insanlar yorum yaptıklarında:)

    YanıtlaSil
  11. Allah Allah, elalem kendi işine baksın, onların çocukları dört dörtlük, mükemmel çünkü!!! Daha dört yaşında NASA'ya kabul edilmiş!!! :))

    Ay boşver gülgeç canım. Sen Atatürk'ünü seven, sevimli iki çocuk yetiştirmişsin o kadarı bana - şahsen- yeter. Bu dünyaya iki Atatürkçü geldi sayende. Büyüyüp evlenecek kendileri gibi Atatürkçü çocuklar dünyaya getirecekler (inşallah), daha ne olsun? En önemli şey benim için bu. Gerisi teferruat.

    "ata'ya put diyen, 3 yaşında başında takkeyle /başörtüsüyle dolaşıp, pantolon giyen bir kız görünce 'o...' diyen ve ne kendilerine, ne ülkeye hayırları olmayacak kayıp vaka çocuklar var bu ülkede gitsin onlarla uğraşıp, mümkünse onları kurtarmaya çalışsınlar.

    YanıtlaSil
  12. Oo bu liste uzar da uzar 😂😂😂. Ben en çok havuzda çocuklara yüzme bezi kullanmama gelen yorumlara sinir olurdum. Ayy hala bez mi takiyor diyen birkaç anneye sizden para istedigimi hatirlamiyorum bez için dedigim de oldu. Isleri yok bence bu insanlarin.

    YanıtlaSil
  13. Aynen öyle...Biz yorum yapmayı seven bir toplumuz maalesef. Hiç düşünmeden soru da sorarız. Aldırış etmeyerek en iyisini yapıyorsunuz...

    YanıtlaSil
  14. Ben tek bir şeye inanılmaz sinir oluyorum, dışardan herkesin bebeğe ilgi gösterip hemen onun yanında duran daha 4 yaşında bile olmayan küçük ablasını görmemelerine.. Ay ne şirin diyenlere bi tane vurasım geliyor.. Ben mi anormalim bilmiyorum ama bence önce ilk büyük çocuğa sevgi sonra bebeğe ilgi yaaa! O da yetişkin değil sonuçta, o da bebeğe alışmaya çalışan, kendi de ilgi sevgi bekleyen ufacık bir çocuk... Azcık hassasiyet!

    YanıtlaSil
  15. "Elin ağzı torba değil ki büzesin" derlerdi bizim zamanımızda. Senin de belirttiğin gibi bizim insanımızın en önemli özelliği kendini ilgilendirmeyen şeylere burnunu sokmaya. Yeni evlenirsin ne zaman çocuğun olacak? çocuk yaparsın 2., 3... ne zaman gibi. Benim de iki kızım var aralarında 6 yaş var. İnsanlar konuşur, ciddiye almamak lazım...:)

    YanıtlaSil
  16. İşte onlara EL ALEM MAFYASI diyebiliriz:))))))))))
    kendi yapamadıklarını yapabilenleri kıskanan kişiler grubu:)))
    Bildiğin yoldan şaşma gurur duyulacak annelerden birisisin kuzum.

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe