6 Şub 2019

Özgüveni Yüksek Çocuk Yetiştirmek



Özgüven nedir?

Özgüven doğuştan gelen değil kazanılan ve geliştirilen bir duygudur.
Özgüven, kişinin kendisine güvenmesidir, saygı duyması ve değer vermesidir.  Yapabilirim, başarabilirim, çözebilirim, bu işin altından kalkabilirim duygusuna sahip olmaktır. Ve bu duygu çok ufak yaşlarda aile ortamında gelişmeye başlar.

Özgüven Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

*Yabancı ortamlara girdiğinde kaygılanıyorsa,
*Akranlarının yanında veya  sosyal ortamlarda bulunmaktan rahatsız oluyorsa,
*Duygu ve düşüncelerini ifade etmekte zorlanıyorsa,
*Sorumluluk almaktan kaçıyorsa,
*Sürekli utangaç, çekingen, içe kapanıklık hissi varsa,
*Fikrini söyleyemiyorsa,

Çocuk kendini yetersiz hissediyor ve özgüven eksikliğini ciddi derecede yaşıyordur.

Peki  çocuklarda özgüven duygusunu geliştirmeye nereden başlamalıyız?
Her anne baba çocuğunun özgüven duygusuna sahip olmasını ister. Her ne kadar her çocuk karakteri ile doğar deseler de;  hayata merhaba dediği an itibariyle gördüğü olumlu davranışlar ile özgüveni gelişecektir.
Özgüven konusunda çocuğunuzu geliştirmek istiyorsanız ; işe kendi davranışlarınızdan başlamalısınız.

Koşulsuz Sevmeyi Öğretin
Yeni doğan bebeğin annesini emmesi , babası ile göz ve ten temasında bulunduğu an sevgi/bağlılık başlar. 0-6 yaş dönemin kişiliğin oluştuğu ve geliştiği temel dönemdir. İşte o andan itibaren çocuğa koşulsuz sevgiyi öğretmeye başlamalıyız. 

Değer verildiği görerek büyüyen, fikirlerinin önemsendiğini hisseden  çocukta özgüven duygusu en iyi şekilde gelişecektir.

Fakat doğduğu andan itibaren önemsenmeyen, eleştirilen, sen yapamazsın, başaramazsın gibi söylemlerle baskılanan çocuk asla özgüven sahibi olamaz.  Anne baba olarak sert cezalardan kaçınmak zorundayız. Olumlu davranışları destekleyerek çocuğa bu konuda yardımcı olmayı öğrenmeliyiz.

Kıyaslama Yapmayın
Ne yaparsa yapsın çocuğunuzu asla başkalarıyla kıyaslamayın. Kendini eksik hisseden çocuk cesaretini kaybeder. Her çocuk özeldir. Her çocuk değerlidir. Ve bunu hissederek büyüyen çocuğun özgüveni  her daim artar.

Aşırı Koruyuculuktan Kaçının
Yürümeye başladığı andan itibaren onun eli, ayağı olma görevini sürdürmeyin. Aşırı koruma davranışı çocuklarda kaygıya sebep olur. Ya başıma bir şey gelirse hissi ile cesareti de kırılacaktır.

Sorumluluk Verin
Küçük yaşlardan itibaren ufak tefek sorumluluklar verip, çocuğa başarı duygusu tattırılabilir. Yapabiliyorum ve başardım hissi çocuğun özgüveninin artmasına büyük destek olacaktır.

Destek Olun
Yaşına ve becerisine göre ulaşabileceği hedefler koyun. Başaramadığında ise mutlaka her haliyle onu kabul ettiğinizi hissettirin. Aile desteği gören çocuk daha sağlam adımlar atacaktır.

Evinizde güven duygusunun yüksek olduğu, tüm üzüntü ve sevinçlerinizi ortaklaşa konuşup, paylaşabildiğiniz bir ortam oluşturmak için mücadele edin. Bu konu da anne babaların çocuklarına davranışları ile örnek olduğunu aklınızdan çıkarmamanızda fayda var.

Yaşamdan zevk alabilmemiz için özgüvene ihtiyacımız var. Ve bunun temeli en başta dediğim gibi evde yani ailede başlıyor.  Kaygıları ile başa çıkabilen, sorumluluklarını bilen, her ihtiyacını karşılayan, karşılayamadığında yardım istemekten çekinmeyen çocuklar yetiştirmek  elimizden geleni yapmalıyız. Gerektiği yerde de dışarıdan profosyonel destek almayı ihmal etmemeliyiz.

Sevgiler,


2 yorum:

  1. çok önemli bir konu ama nedense ikinci çocuklar zaten kendinden fazla bir özgüvenli oluyorlar sanki:)))

    YanıtlaSil
  2. Kıyaslama yapmak, yersiz eleştirilerde bulunmak,sen yapamazsın, başaramazsın gibi söylemler çocukta uzun vadeli yaralar açabilir. Bu konulara değinmeniz isabetli olmuş. sağlıklı çocuklar, sağlıklı yetişkin bireylere dönüşecektir..

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe