14 Oca 2016

Devlet Okuluna Devam mı?

4 sene önce ne çok kafa yormuş özel okul mu? devlet okulumu diye kendimizi paralamış sadece okuma yazma öğrenmek için kendimizi kasmamaya karar verip devlet okuluna göndermiştik. Hiçte pişman olmadan 4 seneyi geride bıraktığımıza hala inanamıyorum.

Peki şimdi ne olacak? 

Yağız şuan ilkokul 4.sınıfta ve bu sıra özel okulların bursluluk sınavları başladı. 2 tane özel okulun bursluluk sınavına sokacağız. Ama bundan bile emin değilim. Kazansın ya da kazanmasın amacımız o sınav ortamını görsün dedik. Sonuç ne olursa olsun neye karar vermeliyiz yine bir kargaşa oluşacak.

Şöyle 4 yılın değerlendirmesini yapacak olursak; gittiği devlet okul Bursa da ki özel okullarla aşık atacak derece de iyi bir okul. Tekli sıralar, akıllı tahtalar, temiz tuvaletler vs her şeyi ile 3 yıl özel anaokulunda okuyan bir çocuğa nereden düştüm ben buraya dedirtmeyecek cinsten. Okul değil öğretmen önemli sözüne yürekten inananlardanım ee oda şansımıza çok iyi çıktı. Anlayışlı, yardımcı olan, çocukları korkutmayan okul içi sınavlara bile çocukları evde değil bizzat okulda kendi hazırlayan bir öğretmen. Bu yüzden biz 4 yılı devlet okulunda sorunsuz bir şekilde bitirmek üzereyiz. ( tabii dönüşümden kaynaklı 1 seneliğine okul değişimini dikkate almazsak) Malum şuan 1.sınıfa başladığımız okulda değiliz ama ortaokula devlette devam edecekse yine o okula dönecek.

Neyse 4 seneyi atlattık. Peki ortaokul için neden bu kadar düşünüyorum hemen söyleyim ders sayısı, sınav stresi artacak. Okul yarım gün olursa çalıştığım için yarım gün ya etüde gidecek ya da evde başı boş kalacak. Evde kalabilir sorun yok ama tek başına evde derslerini nasıl yapar şimdilik bir fikrim yok. Ve en önemlisi iyi bir lisede okuyabilmesi için ortaokulda başarılı olup sınavlara iyi hazırlanması gerekiyor. Dershane mantığı artık kalmadı özel ders alması gerekebilir. Etüd, özel ders, kurs derken bu masraflarında toplamı özel okul fiyatına denk gelecekse devlet yerine özel okula göndermek daha mantıklı olabilir. 

Birde iç sesimi dinleyim desem çocukların böyle koştur koştur eğitim sisteminde okumasından, yarış atı gibi başarılı olması için eğitilmesinden, strese sokulmasından hiç hoşlanmıyorum. Tabii ki anne olarak gelecekleri için kaygılanıyorum ama başarılı olmalarından önce mutlu çocuklar olmaları benim için daha önemli diyorum fakat ileride iyi bir işi, iyi bir kariyeri olması içinde sadece mutlu değil başarılı olmaları da gerekiyor. Tüm bunların yanında okuyacak çocuk her yerde okur mantığına da inanıyor ama mutlaka desteklenmesi gerektiğini de kabul ediyorum. Bu yüzden işte günlerce her detayı tek tek düşünüyorum. 

Şimdilik hiç bir şey net değil Yağız'ı özel okula versem Ela'yı da aynı şartlarda okutmam gerekecek (buda ayrı bir vicdan meselesi illa eşit olacak :) ) bu şartları sağlayabileceğimizden de emin olmak istiyorum kiii tam burada kendime yarının garantisi olmadığını hatırlatıyorum. 

Bu konunun maddi manevi bir sürü boyutu var. İlkokul için bu kadar kargaşa yaşamadık çünkü özel de olsa devlette olsa müfredat aynı koşturma yok sadece okuma yazma öğreniyorlar. Sırf bunun için o kadar yüksek paralar ödeyerek bütçeyi sarsmaya gerek duymadık. Ortaokul bir tık daha önemli oda sırf liseye sınavla girildiği için sınavla liseye girme derdi olmasa bu kadar kaygılanmam okuyacağı varsa okur der geçerim ama maalesef bu eğitim düzenin de bu lafı çok kullanmak mümkün değil. 

Belki de ortaokulu da devlette okutup istediği liseye giremezse özel okulla desteklemek mantıklı olabilir. Bu arada Yağız da bazı şeylerin ne kadar ciddi boyutta olduğunun, tüm hayatını girdiği sınavların ne kadar etkileyeceğini farkına varabilir. Evet aslında çocuk da farkındalık yaratmakla başlanabilir. Bir şekilde sınavların önemini (bir anne olarak hiç istemesem de) bu düzen gerekliliği için ne kadar şart olduğunu anlaması her şeyin başı olabilir.

Yağız bu hafta sınava bir girsin sonraki tepkilerini çok merak ediyorum. Bizim de kafamızda bazı şeyler netleşmiş olabilir ;) Sonuçta bu onun geleceği ve biz sadece onun destekçisiyiz.

Tüm anne babaları devlet okulu mu? yoksa özel okul mu? soruları arasında bırakan eğitim sistemine ve devlet okuluna giderse sırf yarım gün ne yapacak bu çocuk çalışan anneleriz etüde falan mı versek özel dersmi aldırsak yoksa sırf bu yüzden bütçeyi zorlayıp özel okula mı versek düşünceleri arasında boğulmasına sebep olan devletimize de sevgi ve saygılarımı tekrar tekrar yolluyorum.

Not: Geriye dönüp yazdıklarımı okurken bile afakanlar bastı ve şuan 2 yaş sendromlu yazılar daha bir cazip geldi gözüme :) az bi yavaş büyüseler...







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26 yorum:

  1. bazı kararlar çok zor ama eğitim olunca işin ucunda en zoru galiba bizler için

    YanıtlaSil
  2. okul yazanımız geldiğinde yazını tekrar okuyacağım güzel anne ):

    YanıtlaSil
  3. İyi bir okul varsa ben devlet okulları taraftarıyım. Aslında okuldan çok öğretmen asıl mesele. Mesela bizimkilerin okulu bu civarda pek tutulmuyor. Eve yakın diye tercih etmiştim. Ama Ada'nın öğretmenlerinden o kadar memnunuz ki...Sınıflar kalabalık değil, öğretmenler kaliteli. Birazcık çevresel faktöreler kötü ama....Malesef aileler ilgisiz. Özel okullarda da okul çok kaliteli değilse eğitim o kadar iyi olmayabiliyor. Bahçesiz bir dünya okul türedi son zamanlarda...

    YanıtlaSil
  4. Yazıdan anladığım kadarıyla kafanız bayağı karışık. Bu durum dediğiniz gibi anneler için zor durum. Bir baba olarak herşeyi bizlerde düşünüyoruz. Okumadığı için açlıktan ölen birisinin olduğuna inanmıyorum. Bizler evlatlarımıza ahlak değerlerini, saygıyı, sevgiyi, dostluğu, arkadaşlığı ogretebildikten sonra heralde çocuklarımız kendi ayakları üzerinde duracaklardır. İyi anne baba olmak için çocuklarımızı en iyi okullara göndermek veya en iyi geleceği hazırlamak gerekli değildir. Onlara sorumluluklarını öğretelim yeter diye düşünüyorum. Ve kaygılarınızıda eşimden dolayı anlıyorum. Emeğinize sağlık paylaşım için TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
  5. bir kere birini özel okula verdiniz mi kesinlikle diğer çocuğuda aynı şartlarla okutmak gerektiğini düşünenlerdenim.Benim iki çocuğumda devlet okullarında okudular, SBS ile Anadolu Lisesine girdiler, şu anda ikisi de iyi birer devlet üniversitesinde Mühendislik eğitimi görüyorlar. Önemli olan iyi okul ve öğretmenlere denk gelip, çocuğunda içinde çalışmak, öğrenme şevkinin olması ,diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  6. Bu çocukların eğitim ve öğretimi konusunda benim de ciddi deneyimlerim oldu,paylaşmak isterim.devlet okulunu hemen hemen hiç düşünmedim çünkü yabancı dilin en iyi öğrenildiği yaşlar bu yaşlar ve benim önceliğim biraz da yabancı dildi.Ama şu bir gerçekki özel okulların çoook büyük bir kısmının ama ciddi büyük bir kısmının artık devlet okullarından hiçbir farkı yok hatta bence iyi bir öğretmenle o özel okula göndericeğime devlet okulunu tercih ederim.çünkü şahsen antalya'nın en iyi özel okulundan oğlumu 2.sınıfın sonunda almamın tek nedeni öğretmenlerin hal,hareket ve sınıf içindeki korkunç davranışlarıdır.36 yaşındayım ve bizim zamanımızda bile artık öğrenciyi tek ayak üstünde durdurmuyorlardı.Sınıf içnde çocukların diğer çocukların önünde küçük düşürülmelerini falan hiç saymıyorum.Üstelik hemen hemen bütün öğretmenler aynı şekildeydi.çocukların özgüveni hergün yerle bir ediliyordu.bunlar benim oğlumun başına gelmedi ama bunları görmesini de normal karşılar hale gelmesine de dayanamadım açıkçası.ingilizce desen yerlerde.yani evet ilkokulda öğretmen herşeydir.evet çocuklarımız çok mutlu olsunlar,dilediğince çocukluklarını yaşasınlar ama burası da Türkiye yani orta okulda da bence sınavlar herşeydir.ama özel okula göndersen de eğer diğerlerinin arasından sıyrılmamış herhangi bir özel okulsa malesef özel ders yine kaçınılmaz olucak diye düşünüyorum.yani malesef her çocuğun temel hakkı olan kaliteli eğitim-öğretim hakkı bizim ülkemizde ancak bazı kesimlerin çok büyük paralar ödeyerek sahip olduğu ve hatta bazen buna rağman bile sahip olamadığı bir haktır.şimdi biz de çocukları ikiledik ve kara kara düşünüyoruz kaliteli özel okula nasıl göndericez diye.sevgiler:))

    YanıtlaSil
  7. Aynı durum bizim içinde geçerli. Ama ben evde çalışan bir anne olduğum ve çocuğumunda tekrar okul değiştirmek istemediği için aynı okulunda devam ettireceğiz. Umarım sizde biran önce çocuğunuz ve sizin için en hayırlı kararı verip, uygularsınız canım.
    Offf off bu annelik çocuklar büyüdükçe yük daha mı çok artıyor ne?

    YanıtlaSil
  8. Kolayliklar diliyorum. Umarim gittikleri okullarda mutlu olurlar.

    YanıtlaSil
  9. ben her şeyden öte çocukların çocukluklarını yaşamadan büyüdüklerine üzülüyorum. biz onların yaşlarında sokakta yaramazlık peşindeydik. Oyuna doyduk. Şimdi hepsi anneyle mesaiye başlıyor okul başlamadan kreşlerde. eğitime diyeeğim yok kesinlikle olmalı ama sabah 9-akşam 6 mesai yapıyorlar resmen.

    YanıtlaSil
  10. Cidden zor bir karar. Okurken ben telaşlandım, sizi düşünemiyorum bile. Allah yardımcınız olsun.

    YanıtlaSil
  11. Ne yazıkki eğitim sistemimiz geleceğimizi mahhvediyor, ama farkında değiller :(
    Eskiden beri lise için sınavlar vardı, ama bu kadar sıkıntılı değildi. Çok veli duyuyorum "Ya iyi bir lise kazanır, yada o kötü liselerde okuycağına hiç okutmam" diyen :(

    YanıtlaSil
  12. Düşüncelerinizi öyle güzel sıralamışsınız ki. Gerçekten uzun zamanlı bir karar, zor ve düşündürücü bir karar. Özellikle eğitim sistemimizde durmadan değişen sınavlar ve kararlarla her şey daha karmaşık.
    Özel okulların sunduğu en cazip koşullar; sosyal imkanlar. Spor, satranç, araştırmalar, bilimsel geziler, yabancı dil...Çocuklarınızın Devlet okulunda okuması çok büyük şans olmuş. İyi bir sınıf öğretmeni harikalar yaratabiliyor.
    Okuma alışkanlığını, düşünmeyi, sevgiyi, paylaşmayı, güzel alışkanlıkları verebiliyor.Yabancı dilin kazanılması gecikebiliyor sadece.
    Bence iki grup okulda da ön planda öğretmen geliyor.Emeklilik sonrası 5000 öğrenci kapasiteli bir dershanede çalıştım. Her gruptan öğrenci vardı.Öğrenci başarısı öğretmen başarısına bağlıydı. Dersten ve okuldan soğumuş bir öğrencinin kazanılması daha zor oluyor.
    Çocuklarınıza başarılar, sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. Ah ne zordur şimdi kolaylıklar canım..

    YanıtlaSil
  14. Benim oğlumda ilkokulda devlette okudu ama sonra doğru düzgün okul olmadığından mecburen özele gitti ve hala özelde okuyor ama zor bir karar tabi iyi bir devlet okulu bulunursa en iyisi o tabi

    YanıtlaSil
  15. Ortaokulda da bu denli şanslı olursunuz inşallah. Ben devlet okulu taraftarı bir insanım ama bu yıl bizim ilk yilimiz ve arkadaşlarım devlet okuluna yollayacagim inadından vazgececeksin göreceksin diyorlar.

    YanıtlaSil
  16. Aynı şeyleri yaklaşık 3 yıl önce yaşamıştık. Arda yi özel okula gönderdik en son . Şu an devam ediyor ve genellikle iyi bir karar verdik diye düşünüyorum ama maddi olarak zorlanıyoruz . Kızımı da ortaokul döneminde göndereceğim özel e. Eşit davranmak için . Ama liseyi nereyi kazanırsa orası olacak. Aslında para biriktirip özel üniversite de okutmak daha mantıklı gibi

    YanıtlaSil
  17. Eğitim sistemimiz adına çok endişeliyim. Küçücük çocuklar sırtında çanta etüt merkezlerinde. Ezber,test derken çocukluk larini yasayamiyorlar. Ağır yükler yüklüyoruz onlara.

    YanıtlaSil
  18. şu an oğlumun okuduğu devlet okulu ama kolejlere taş çıkartır her alanda. iyi bir okul ve iyi bir eğitim kadrosu varsa devlet okulu secilebilir.

    YanıtlaSil
  19. İşiniz zor, seçeceğiniz okul hangisi olursa olsun, kafanıza yatan ve bütçenize uyan bir seçim olsun diyorum.

    YanıtlaSil
  20. Çok doğru noktalara değinmişsiniz. Çalışan anne baba çocuğu olduğum için özel okulda okudum. Özel okulda okumak sadece okul masraflarıyla kalmıyor maalesef. Bir de çocuğun giydiklerinden okul kitaplarına kadar her türlü masraf iki katı. Ayrıca benim zamanımda şimdilerden örnek verirsem 50-70 TL'lik bir Burlington çorap vardı mesela. Onu giymeyeni aralarına almayanlar fakir diye alay edenler bile vardı. Çocuklar da çok acımasız olabiliyor. Bu nedenle çocuklarımızın iyiliği için tabii ki canımızı dişimize takıp bir şekilde okul parasını ödemeye çalışırız ama işin farklı bir sürü boyutu var. Umarım Yağız'ın başarıları daim olur. Biz de buradan keyifle tecrübelerinizi okuruz.

    YanıtlaSil
  21. İki çocuğa da aynı şartları sağlama konusuna katılıyorum. Dengeli bir karar vermek gerek... Yağız'a zihin açıklığı bol şans diliyorum.

    YanıtlaSil
  22. Allah kolaylık versin canım... Türk eğitim sisteminin hali içler acısı! Yağız'ıma da sınavlarda Allah zihin açıklığı versin :)

    YanıtlaSil
  23. Ortaokulda iyi eğitim veren kaliteli ve donanımlı öğretmenleri olan bir devlet okulu benim tercihim olurdu. Özel okulu üniversitede düşünmek bana daha mantıklı geliyor. Size kolay gelsin.

    sevgiler

    tolunay

    YanıtlaSil
  24. Kaliteli okul, kaliteli eğitim, kaliteli öğretmen ve kaliteli eğitim sistemi. Çok şey istemiyoruz aslında ama bu şartlarda bunlardan birini bulduysak bile lüks oluyor bizim için.
    5 yıllık ilkokulu (isteğimiz dışında)5 öğretmen değiştirerek bitiren biri olarak bu konuda da kaygılıyım elbette.
    Bol şanslar hepimize...

    YanıtlaSil
  25. son durumunuz Nasıl... aynı sorularla cebelleşiyorum. vaktim daraldı. yaşadıklarınızı yazarsanız çok sevinicem🙏🏻

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba oğlum devlet okulunda devam ediyor özele vermedim gerekirse 7-8.sınıfta veririm diyordum fakat değişen sınav sistemi ile birlkte vazgeçtim devlete devam edecek sınavda istediği yeri kazanamazsa etüd gibi olan özel liseye vermeyi düşünüyoruz.

      Sil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe