24 Kas 2014

Uyku Eğitiminde Gece Beslenmesi



uyku eğitimi
Katıldığım bir seminerde daha önce okuduğum "Bebekler 6.aydan sonra gece beslenmeden uyuyabilir"lafının doğruluğunu sordum.Evet 6.aydan sonra gece beslenmeden uyumaları mümkünmüş.

Nasıl olur daha çok ufak dediğinizi duyar gibiyim.Ama ben Yağız da bunun örneğini yaşadım.Uykuyu seven ve çok derin uyuyan Yağız 6.ayında gece beslenmesini kendiliğinden kesti ne sağdığım sütü emdi nede mamayı.Uyandırmak için elimden geleni yapardım ama sonunda uyanmıyor aç kalıyor diye oturup ağlardım.

Ela da ise tam tersi uykusuzluktan ağlıyorum.Çocuğun yapısına göre geç kalınmadan (önerilen 1 yaş öncesi )uyku rutini oluşturulmalı ve gece beslenmesi kesilmeliymiş.Ela nın durumunu anlatınca banada gece verdiğim biberon mamasını hemen kesmemi ve yatağında uyutmaya acilen başlamamı önerdiler.Ahh ahh neler denedim bir bilseler :)

Agustos ayında emzik bırakma savaşımız sonrası hayatımız karardı birde biberonu nasıl bırakırız desekte hemen denemeye başladık.Biberon vedamızı ayrı bir yazıda anlatacağım.

Bebekler için uykunun önemi büyük özellikle gece uykusu beyin gelişimi ve büyüme için beslenme kadar önemli! 
Evet iştahsız çocuk çok zor ama uykusuz çocuk inanın daha zor.Ela uyumadıkça hep kafamda ki soru "bu çocuğun gelişimi nasıl olacak?" Çok şükür iştahı iyi ve sanırım bu şekilde açığı kapatıyor.Ama bu yeterli değil gece uykusunu odasında düzenli hale getirmek için elimden geleni yapmaya devam edeceğim.Her konuda olduğu gibi bu konuda da kararlı olmak gerekiyor.


Peki bebekler günlük ne kadar süre uyumalı?

Aşağıdaki Liste Tracy Hogg’dan alınmıştır.
0-1 Ay:     19-21 saat
2- 3 Ay:    16-18 saat
4- 6 Ay:    15-16 saat
6-9 Ay:     13.5 -16 saat
10-12 Ay: 13-15 saat
13-24 Ay: 13-14 saat

Olması gerekene göre13-14 saat uyuması gerekirken Ela 24 saat içinde sadece 8-9 saat uyumuş oluyor.Hiçte öyle algısı düşük uykusuz gezinmiyor hep cingöz modunda.Daha da önemlisi uykuya odasında kendi yatağında dalamaması.Yağız daki düzeni sağlayamadığımız için kendime çok kızıyorum ama kabulde ediyorum ki her çocuk çok farklı ve her yöntem her çocukta aynı başarıyı sağlamıyor.Yine de dediğim gibi uykusuz bu çocuk diyerek kenara çekilmek yok.

Kazananı en kısa zamanda iletirim :)

Ben yapım gereği sızlanmayı şikayet etmeyi sevmem özellikle çocuklarım konusunda hiçbirşey zor gelmez.Evet uykusuz kalırım çok yorgun olurum sorun değil önemli olan yanlış gittiğine inandığım şeyleri sızlanmak yerine düzeltmeye çalışmaktır.Bu konuda da önemli olan benim deliksiz uyumamam değil Ela nın uykudan kazanacağı faydaların hiçbir aşamasını kaçırmaması.

Sevgiler,
Uykusuzanne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 yorum:

  1. ah ah gülşah bilirim gece defalarca uyanmayı. benim oğlum emdiği için gece emzirmeye devam ediyorum. uyku sorunu çok olan bir çocuktu ama doğduğundan beri çok kararlı davrandım. şimdi gece 3 kere kalkarak durumu hallediyoruz. 4 ü hiç geçmiyor neyseki. uzun süre kendim bakmamda kararlılık konusunda işime yaradı sanırım. ama uyku problemi gerçekten çok zor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gercekten cok zor kaliteli uyku cocuklar icin onemli oldugu kadar anne icinde onemli ama bu sanırım birazda bizim elimizde uykusuz cocukda olsa rutini duzeni bozmadan karnıda acıkıyor diyerek 2 saatte bir doyurmadan çözüme ulasmak sart hedef hiç uyanmadan geçen geceler olsun insallah :)

      Sil
  2. ah kıyamam yaaa:((aç yattı diye ağlamışsın:(((bence boşuna ağlamışsın acıksa zaten kalkardı Gülşah'ım, demek ki acıkmamış uyku baldan tatlıdır gülüm:) neyse olmuş bitmiş:)))zorla uyansaydı ağlardı iyi ki uyanmamış:)) annelik zor yahu Allah kolaylık versin sen içgüdülerine güven kitaplar, istatistikler her çocuğun uyku saati ona özgüdür boşver onları:) uyuyorsa uyusun istediği zaman nasılsa uyanır:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh ablacım çalıştığım için mecbur planlı uyumaları lazım sabahın köründe yollara
      Düşüyorlar sabah erken kalkması içinde gece erken yatması lazım bugünkü uykusuz
      Günlerimi bilseydim yagız ac uyuyor diye hiççç ağlamazdım valla ilk çocuk acemilik işte :)))

      Sil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe