17 Kas 2014

Çalışanlara Hamilelik ve Süt İzni Hakları


Kurumsal bir firmada çalıştığım için doğum izni , süt izni gibi tüm haklarımı eksiksiz kullandım.

Ama özel sektörde çalışıp haklarını bilmelerine rağmen şirket yöneticileri tarafından haklarının kullanılmasına izin vermeyen bir sürü anne var.İşten çıkarılma ,borçlar vs gibi olumsuzluklar düşünülüp birçok insan sesini kesip paşa paşa ufacık bebeğini bırakıp işine dönmek zorunda bırakılıyor.

Nedir haklarımız?
Doğum ve süt izni çalışma hayatında yer alan anneler için bir hak olup kanuni düzenleme ile hüküm altına alınmış ve işverenlerin inisiyatifine bırakılmamış bir izindir.
Doğum izni ve süt izni ile ilgili kanuni düzenleme 4857 sayılı İş Kanunun  “Analık Halinde Çalışma ve Süt İzni” başlıklı 74 üncü maddesinde ayrıntısıyla yer almakta ve Kanunun ilgili maddesinde “Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.
İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.
Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam birbuçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.” denilmektedir.
 Hamilelik süresince hamile kadın işçinin düzenli hekim kontrollerinin yapması gerektiğinden, gün içinde izin alabilmektedir. İzinli olduğu bu gün veya saatler içinde ücretinde herhangi bir kesintisi de yapılamaz.

Birçok hamile bunu bilmiyor ama son çıkan yasaya göre hamile olduğunu öğrendiğin günden itibaren hergün 1,5 saat izin kullanma hakkın doğmuş oluyor.Yani hamile kadın çalışan günde 7,5 saatten fazla çalıştırılamaz.Evet yasa böyle diyor ama işveren buna uymadığı takdirde uygulanacak cezai işlem belirtilmemiş.Bu yüzden hamile olan kadın hakkını aramazsa şirkette kolay kolay git iznini kullan diye uyarmaz nasıl biri şikayet etse yükümlü olduğu ödenecek tutar yok ortada.

Ela ya hamileyken hamilelik izni yoktu bu yasa ben doğum iznindeyken çıktı.Ben 8 haftalık doğum izninden sonra 5 ay ücretsiz izin kullandım o sürede sigorta ve maaş ödenmiyor.Yağız ı 3 aylık bıraktım ne kadar sağmış olsamda 6 ay anne sütü yettiremedim ve çok vicdan azabı çektim ama Ela da 6 ay anne sütü aldı diyerek birazda olsa içim rahat bir şekilde işe döndüm.

Yasalar anneden değil işverenden yana oldukça nasıl 3 çocuk doğurun diye bas bas bağrılıyor onuda hiç aklım almıyor.Kamu spotlarında anne sütünün faydaları vurgulanırken de ne düşünüyorlar acaba onuda çok merak ediyorum.

Sevgiler..

Kaynak: http://www.isvesosyalguvenlik.com/is-ve-sosyal-guvenlik-mevzuatinda-kadinlara-saglanan-haklar/3/


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 yorum:

  1. Cnm blogun değişmiş çok güzel olmuş :) Sormak istediğim şey alan adını nasıl aldın, mail adresini bulamadım yok mu, ben mi bulamadım :)

    YanıtlaSil
  2. özel sektör çok acımasız. bizim şirket iyi Allah'tan tüm izinlerimi kullanabileceğim.ç

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende şanslıyım ki tum haklarımı kullandım ücretsiz izinde aldım ela 7-8 aylıkken işe içim rahat döndüm darısı seninde basına :)

      Sil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe