21 Kas 2014

Gebelikte Karın Çatlakları

Hamilelikte karın da oluşan çatlaklar bazı kadınların aman ne olcak çatlasın okadar çocuk doğruyorum dediği bazılarınınsa büyük problem ettiği bir konudur.

Büyük bir problem olarak görmesem de bende elimden geldiğince dikkat ettim.%100 engel olunamadığı için
bari az hasarla atlatayım diyerek 9 ayı badem yağı ve vazelin le yoğrularak geçirdim.Yağız a hamileyken 19kg aldım her akşam badem yağı kullandım ve hiç çatlağım olmadı fakat doğumdan sonrada kullanmak gerekiyormuş ben onu bilemedim ve ani kg vermemle 9 ayda çatlamayan karnım ve bacaklarım çatladı.Sporla çoğu gitti.Ela da daha az kg aldım bu sefer daha çok VAZELİN kullandım özelliklede doğumdan sonra da sürdüm ilave çatlaklar olmadan onuda atlattım.Evet vazelin diyorum çünkü %100 engel olunamayan bu durum için çok paralar verilip kremler alınmasına karşıyım.Nasılsa tamamını engellemiyor cildi nemli tutmak ve çok fazla kg alınmadığı sürece ekstra birşeye gerek kalmıyor.

İnternette açıklamalar şöyle;
Stria ya da gebeliğe bağlı karın çatlakları çoğu kadının sorunudur. gebelik sonrası rengi açılıp biraz düzelsede çoğunlukla görüntü rahatsız edicidir.
Tüm kadınlar gebelikten sonra eski haline dönmeyi hayal derler.
Gebeliğe bağlı bu çatlaklar derinin elastikiyetinin o bölgede zorlanması ya da kaybı sonucu oluşur. Fraksiyonel lazer sistemleri bu alanın derinlerindeki esas problemi yani dokunun elastikiyetini ve yenilenmesini hedefler..
Çatlak alanındaki elastikiyetini ve kollojenini kaybetmiş dokuyu eritir. Bu gözle görünmeyen mikroskobik bir erimedir. Yerini alan yeni doku kollojenden zengindir. Bu sayede cilt bu alanda yavaş yavaş eski haline döner. Bu izlerin giderilmesinde kullanılan fraksiyonel lazerler yeni ve hasta konforu yüksek yöntem olarak kabul görmektedir.
Ortalama 6 seansta büyük fark görülmektedir..

Not: Doğum çatlakları daha çok ilk 1 yıl içinde tedavi edilmelidir.

Hamile Hanımların Karın Çatlamasını Önlemek İçin

Elma Yağı Ve Badem yağını eşit miktarda karıştırıp her gün hafifçe sürün.

Eşit miktarda badem yağı havuç yağı buğday özü yağı ,kakao yağını karıştırıp üzerine 1 limon kabuğunu rendeleyin. Karışımı vücudunuza uygulayın.

Çilek yağı ve susam yağını eşit miktarda karıştırıp her gün karın bölgesine uygulayın.

gebelik sırasında çatlak oluşumunu engellemek için özellikle yemek sonrası karnınıza sürün...Anne adaylarının hamilelik döneminde yapacakları basit uygulamalarla önüne geçebileceği cilt çatlaklarının oluştuktan sonra tedavisi mümkün olmuyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Sn. Op. Dr. Figen Taşer Güney ise konuyla ilgili olarak şunları söyledi; “Hamilelik sırasında özellikle karın, kalça,basen ve göğüs bölgesindecildin aşırı gerilmesi nedeniyle, kaşıntılar ve bir süre sonra da çatlaklar oluşur. Bu çatlaklara “stria” denir ve strialar bir kez oluştuktan sonra tedavileri artık çok zordur.”

Özellikle gebeliğin 3. ayından itibaren bebeğin gelişimi ve kilo alımı nedeniyle karın bölgesinin gerilip belirginleşmeye başlaması belirli bölgelerde elastikiyet ve kollajen kaybına neden oluyor. Cildin aşırı gerilmesi kaşıntılara ve bir süre sonra da çatlaklara dönüşüyor. Bu nedenle oluşan cilt çatlakları; doğum sonrası birçok annenin rahatsızlık duyduğu konular arasında.

Güney’e göre basit önlemlerle gebelikte oluşan cilt çatlaklarını en aza indirmek mümkün. Bu yöntemler arasında;

• Cilde masaj fırçası yardımıyla masaj yaparak bu bölgelerdeki kan dolaşımını hızlandırmak

• E ve C vitamini açısından zengin olan cilt için yararlı meyve sebze ve fındık gibi besinleri tüketmek

• Bol bol su içmek

• Yeterli uyku almaya özen göstermek ve

• Cildi yumuşak ve esnek tutacak gerilme ile oluşan izleri önleyen hamileler için özel olarak üretilmiş bir kremi her gün etkin bölgelere uygulamak yer alıyor.

Anne adayları uygulayacakları bu yöntemlerle hamilelik sonrasında da ciltlerinin esnek ve sağlıklı görünmesini sağlayabilir.

Unutmayın ki kendimizi iyi hissetmenin yolu iyi görünmekten iyi görünmenin yolu da alınan önlemlerden geçiyor.

Hamileliğiniz süresince vücudunuzda bir takım değişimlerin olması normal. Bebeğiniz büyürken sizin bedeninizde de değişmeler söz konusu olacak. Kilo alımı ve bebeğin içinde gelişeceği rahmin yeterli büyüklüğe ulaşması bu değişimlerdendir. Normalde bir armut büyüklüğü olan rahmin doğum zamanı yaklaştıkça iri bir karpuz kadar büyümesi elbette onu çevreleyen cilt üzerinde de etki yaratır. Elastik bir yapıda olan cildimizi doğum sonrası eski görünümüne kavuşturmak için bazı önlemler almak mümkün.

Hamilelikte oluşan çatlakların nedeni nedir?

Hamilelikte oluşan çatlakların nedenleri: Hormonal değişim derinin gerilmesi ve kilo artışına bağlıdır. Ani ya da olması gerekenden daha fazla kilo alanlarda çatlaklar daha yoğun olarak görülür. Bu faktörlerin etkisi ile ciltte elastikiyet sağlayan liflerde incelme gözlenir. Çatlaklar erken dönemde pembe-mor renkliyken zamanla beyaz renge döner.

Vücudun hangi bölgelerinde daha çok oluşur?

Karın,göğüs, uyluk,bel ve kalça bölgelerinde daha yoğun olmak üzere tüm vücutta çatlaklar oluşabilir.

Doğumdan önce görülürler mi? Yoksa doğumla birlikte mi fark edilirler?

Doğumdan önce genellikle fark edilirler. Özellikle gebeliğin son 3 ayında herhangi bir dönemde görülebilir.

Özellikle karnın alt bölgelerinde oluşan kaşıntı hissi çatlamalarla mı ilgilidir?

Ciltte oluşan çatlamalar öncesinde kaşıntı olabilir. Ancak bu kaşıntılar yalnız çatlamalara bağlı olmayıp tüm gebelik süresince farklı nedenlerden dolayı da oluşabilir. Bunlar da bazen hekime başvurmayı gerektirecek kadar yoğun olabilir.

Hamilelik çatlakları kalıcı mıdır? Tamamen engellemek mümkün mü?

Erken dönemde uygulanacak bazı tedavi uygulamaları ile çatlaklar hafifletilebiliyor. Hamilelik çatlaklarını tamamen engellemek mümkün değil. Ancak derinin nemini yağını artıran elastikiyetini koruyan genellikle lokal kullanılan bir takım ürünlerle olabildiğince az oluşması sağlanabilir. Bunun dışında; gebeliği esnasında bol su içmek sebze ve meyve tüketimine dikkat etmek faydalı olabilir. gebelik öncesinde spor yapanlarda ve sigara içmeyenlerde çatlaklar daha az görülür.

Cilt tipine göre çatlak oluşumu değişir mi?

Genetik yapı çatlak oluşumunu belirleyen cok önemli bir faktördür. Gebelikte hiçbir ürün kullanmamasına rağmen çatlak oluşmayan kişiler olabildiği gibi çok özen gösterdiği halde yoğun çatlakları oluşan kişileri de görebiliriz.

Özetle öncelikle çatlakların genetik yapıyla ilgili olduğunu kabul etmek gerekir. Ancak pek çok faktörün var olan durumu artırıp azaltabileceğini de unutmamak gerekir. Sadece gebelik esnasında değil öncesinde de yaşam tarzımız beslenme alışkanlıklarımız önem arz eder. Ancak gebelikle birlikte bol su tüketmek sebze-meyve yemek uykularımıza dikkat etmek sigara çay ve kahveden uzak durmak mutlaka dikkat edilmesi gereken durumlardır. Bununla birlikte özellikle gebeliğin başından itibaren cilt nemini sağlayacak ürünler 20. haftadan itibaren de hekiminizin önereceği çatlak oluşumunu engelleyen özel ürünler kullanmak çatlak oluşumunu olabildiğince engelleyebilir.

Hamilelikten itibaren bebe ya da badem yağıyla yapılacak masajlar deri çatlaklarını engeller mi?

Bedeninizdeki değişimler her ne kadar yavaş yavaş gerçekleşse de bu değişimin doğum sonrasını daha az etkilemesi için hamilelikte gereğinden fazla kilo almamak ve genişleyen deriye yağlı masajlar yaparak kalıcı hasarı azaltmak önerilir. Bu konuda bebe yağları ve badem yağını öneriyoruz elbette her gün bir yenisi geliştirilen kozmetik kremleri de uygulamak mümkün özellikle gebeliğe bağlı çatlakların oluşmasını engellemek amacıyla gebeliğin başından itibaren derinin esnekliği artırılabilirse oluşacak hasar en aza indirilebilir. Tabii burada derinin özellikleri de söz konusu; çünkü genetik etkiler daha fazla çatlamaya neden olabiliyor. Yine de yağlı masajdan vazgeçmemek gerek. Sarkmalar bir ölçüde egzersizle önlenebilir. Bölgesel biriken yağlardan doğum sonrasında başlanacak uygun bir egzersiz programı ile kurtulmak mümkün olabilir.

Sevgiler,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 yorum:

  1. Çok faydalı olmuş. Bende deli paralar vermeye karşıyım. Üç Aylık hamileyim şu zamana kadar badem yağı kullandım düzenli. Şimdi dönüşümlü yağlar kullanmaya devam edicem. En sağlıklısı ve en faydalı olan o bence

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe