18 Oca 2016

Ben YAPMADIM!

Bu sıra bizim evin favori lafı "ben yapmadım".

Duvarda el izi minik değil büyükte değil belli ki Yağız'ın ama hemen ordan bir ses ben yapmadımmmmmm iyi peki :) hayır sanki ben yaptım dese sopa yiyecek ya da oturup temizleyecek ama olmaz kabul etmek racona ters.

Ela ile yanımda oturuyorlar görüyorum Yağız ağız hareketleriyle Ela'nın elindekini göstererek o benim diyor Ela başlıyor ağlamaya daha ben bir şey demeden Yağız hemen "ben yapmadım" diyor ee gördümmm neyse peki diyor susuyorum.

Okulda futbol oynamışlar top okul dışına kaçmış Yağız da dahil bir kaç kişi tellere tırmanmışlar ve öğretmen görüp disipline götürmüş ama ufak bir uyarıdan sonra sınıflarına yollamışlar eve geldiği gibi konuyu anlattı ve benim yorumumu beklemeden "ben yapmadım" anne benim suçum yok sadece onlara bakıyordum yapmayın kötü bir şey bu yaptığınız diyordum dedi. Gülcem gülemiyorum oğlum tellerde yakalanmışsın keşke yerde arkadaşlarına yapmayın etmeyin diye uyarsaydın diyorum yine "ben yapmadım" ki diyor.

Kitapyurdu sitesinin telefonumda uygulaması var. Yağız ordan sepete bazı kitaplar atar bende müsait olunca sepetteki kitapları alırım. Geçen gün aldım aldığım kitabı gördü neden bana sormadın alırken dedi. Sepete attın ya geçen akşam dedim yooo "ben yapmadım" öyle bir şey dedi. Kitapta saftirik adında bir kitap yani öyle benim yanlışlıkla falan alabileceğim bir kitap değil ama o yapmamış ne diyelim :)

Tabletine oyun yüklemiş ve tablet kilitlenmiş. O tablete de Yağız dan başka kimse ellemez hadi elledi kalkıp dövüş oyununu kimse indirmez. Aaa ne oldu bu tablete dememe kalmadı Yağız koşarak geldi valla "ben yapmadım" anne!

Kalemi bozulur babasına yaparmısın diye getirir ama verirken de "ben yapmadım" baba der arkadaşın yanlışlıkla yapmıştır olsun dersin yooo arkadaşım da yapmadı der hımm Ela yapmıştır dersin yoo oda yapmadı der eee kim yaptıııı? sessizlik.....

Bunlar gibi çok örneğimiz mevcut. Eskiden bizler anne babalarımızdan ( ki asla döven bir anne babaya sahip değildim ama babamın bir bakışından korkardım) kızacaklar ya da dövecekler diye korkudan hiç bir suçu üstümüze almazdık. Ama bu yeni nesilin derdi ne çözemedim. Ki ben bebeklikten beri bir şey kırılsın aman olsun yenisini alırız, üzerlerine bir şey döksünler kirlensin yıkarız böyle kazalar olabilir diyen bir anayım nedir bu bana karşı sürekli hakkını savunma tripleri anlamadım :) Kızarlar, bağırırlar, ceza verirler diyerek anadan babadan korkan bir çocuk da değil. Yalnız Yağız'ı büyütürken sürekli "hakkını her zaman ara çocuğum" derdim sanırım bir yerde eksik eğitim verdim kendini her daim haklı görür durumda. Eee sakiniz (kabul arada çıldırıyorum) napalım bu da bir nevi dönem işte ;)

Bu arada bu ben yapmadım sözünün geçtiği her konunun arkasından mutlaka tiz bir ses duyulur evde Ela çemkirerek iki eli belinde gelir yanımıza "ben yaptımmmmm" der. Kıza da her şeyi üstüne almaması gerektiğini baştan öğretmen gerekecek.

İkisine de doğruyu öğretemezsem şimdiden söyleyim, yazayım buralara bilsinler valla çocuklar "ben yapmadım" yapınız böyleymiş.

Mutlu haftalar,









41 yorum:

  1. Ahahahaaa :))
    Bu bir dönem galiba... Bizimkinde de bilmiyorum dönemi başladı şimdilerde...
    Ödevin ne, bilmiyorum..
    Hangi arkadaşın, bilmiyorum..
    Öğretmeninmi dedi, bilmiyorum
    Yakında kendine de bilmiyorum diyecek :))

    YanıtlaSil
  2. :))) çok keyif aldım okurken.. Benim üyük oğlum da böyle 4 yaşında şuan.. her yanlış davranışlarda ''Ben yapmadım anne elim yapmış, ben yapmadım midem yapmış'' gibi gibi.. Niyeyse suçlu organları :))) yaa çok seviyorum çocuklarımızı... Sağlıklı olsunlar iyi insanlar olsunlar inş.

    YanıtlaSil
  3. :) maasallah ikisine de. Henüz benimkiler bu döneme gelmedi demek ki. Herseyi yeni öğreniyorlar Gözümüzün önünde bir insan şekilleniyor. Bu dönem de geçecek de tadını çıkarmak Lazım. Belki okulda edindiği gördüğü ya da özendiği bir savunma olabilir. Allah size bağışlasın çocuklarınızı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aminn çok teşekkür ederim her dönemleri bambaşka gerçekten :)

      Sil
  4. Çok güldüm özellikle enson yazıya "Valla ben yapmadım yapınız böyleymiş" bunlar kolay geçen fakat dediğiniz gibi egitmezsek ileride bizlere ve kendilerine zarar verebilecek bir olay. Anne baba olmak zor gibi görülsede çok güzel bir duygu. Babammm dediğinde herşey bitiyor. Çok şükür, rabbim evlatlarımızı bizlere bağışlasın. Emeğinize sağlık TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aminnn güzel yorumunuz için teşekkür ederimm

      Sil
  5. :))) Yazı öyle güzel bitti ki ellerinize sağlık. Ben yapmadım bizler için de en güzel kaçış yolu. Yağız birazcık erken öğrenmiş sadece ;) Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. en kolay yolu en kolay yoldan öğrenmiş çocuk napsın :))) sevgiler

      Sil
  6. Hep dönem dönem çocuklarda benzer davranışlar görülüyor sanırım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet yaş gruplarında hemen hemen aynı davranışlar var

      Sil
  7. bizimkininde ben yapmadım dönemi :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sonraki dönem bilmiyorum dönemiymiş hazırlıklı ol:))

      Sil
  8. Siz de Yağız'ın her sorusuna ben yapmadım deseniz nolur acaba?Beslenmede kek yok "Eee bilmem ben yapmadım":))Pijamalar yıkanmamış "Ben yapmadım" Uzar gider bu liste siz de hiç bir şey yapmamanın keyfini sürersiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ayyy hiç umursamaz eminim :)) yapmazsan yapma der çıkar kenara :)))

      Sil
  9. Ailesine böyle yapmasin tabii ama hayatta bu uygulama cok ise yarar.. Destekleyin :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahahahhaah ayy yok birisi dövüverir valla çok işe yaramaz gibi

      Sil
  10. Çocuklara etkili olan ilk kişiler anne ve babalar.Ama sizin gayet sakin yaklaştığınızı biliyoruz.Bence böyle bir durumda hayatına dahil olan başka insanlar sayesinde huy edinmiş.Örneğin Arkadaşının annesine benzer bir cümle kurduğunu görmüş ve onu taklit etmiş olabilir.Veya diğer aile bireylerinden biri annen kızar diye söylemiştir.Mesela bizim evde kardeşlerim yaramazlık yapınca babaannem direkt seni babana diyeceğim kızacak diyor baş edebilmek için halbuki babam o harekete hiç kızmayacak.Umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet evet anladım muhtemelen öyle ya da kendince geliştirdiği bir savunma sistemi kurdu emin değilim sadece geçici bir dönem olduğuna inanmak istiyorum :)

      Sil
  11. Ela ayrı şirin zaten çocuk süper özgüvenli benimki de öyle derdi ben yaptım diye hiç de korkusu yoktu Yağız'da mutlaka alışkanlıktan yapıyordur onu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bilmem sonra dan Ela da aynı şeyi yaparmı ama Yağız umarım bunu huy haline getirmez :)

      Sil
  12. eskiden ebeveynlerin üzerimizde kurduğu otoriteyi bugün biz kuramıyoruz maalesef.. Saygıyla gelen bir çekinme ve korkma durumumuz vardı.. Hatadan sakınırdık...Şimdi ise anne-baba-çocuk ilişkisi farklı bir yöne doğru gidiyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet iyimi kötümü diye hala emin olamasamda zamane çocuklarıyla anne babaların iletişimi eskiye göre çok çok iyi

      Sil
  13. Çok güzel, keyifle okudum sevgiler..

    YanıtlaSil
  14. çok güzel bir konuya degınmıssınız sevgiler

    YanıtlaSil
  15. O belindeki elleri yerim ben. Kız çocukları daha gözü pek ve cazgır oluyorlar sanki. fedakar mantar nazar değmesin ((:

    YanıtlaSil
  16. Ben de not edeyim bunu bir yerlere, çocukların da suçu yok ki çoğumuzun içinde var bir ben yapmadım canavarı :D

    YanıtlaSil
  17. Ela gözlerimin önüne geldi elleri belinde. Yerim, ısırırım ben o cimcimeyi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)))) hep elleri belinde eli maşalı cinsinden

      Sil
  18. Valla son paragrafta koptum Gülşah :))
    Senin yapmadığına şahit olalım bizde ;)

    YanıtlaSil
  19. Gülşah'cım bayılıyorum senin bu ikiliye:))) sana sabırlar diliyorum büyüyüp bu yazıları okuyunca kahkahalarla gülecekler hallerine:))

    YanıtlaSil
  20. Bizde de "ben yapmadim kendi kendine oldu" var.:)))

    YanıtlaSil
  21. Ela'nın "ben yaptımm" hareketi ne tatlıdır kim bilir :) sevgiler..

    YanıtlaSil
  22. Bizim evde de herseyi hayaletler yapar 😊

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe