20 Oca 2016

Annelere Rehber Kitap

oyuncu anne

Size özel bir annenin, özel bir yazarın kitabından bahsetmek istiyorum. Neden özel dediğimi kısaca şöyle özetleyim ; aslında her annenin olmak istediği bir enerjiye ve her çocuğun yanı başında olmasını isteyeceği oyuncu anne özelliğine sahip bir kadın.

Oyuncu anne yi facebook tan takip edenler ne demek istediğimi çok iyi bilirler. Şermin Çarkacı 3 çocuklu reklamcı bir anne. 0-6 yaş döneminin önemini fazlasıyla iyi bilen ve bu uğurda çocuklarıyla çocuk olan bir anne. Ayy pislendi, ay dağıldı, ay döküldü gibi kaygıları yok. Yoruldum sizinle uğraşamam kafam şiştileri hiç yok. Bu yüzden ben hayalimde ki anne diyorum kendisi için ;) Ben elimden geleni yapıyorum ama daha çok yolum var ve sürem kısıtlı Yağız da kaçırdığım bir dönemi Ela da çok daha iyi değerlendirme gibi hedefim var.

Kitabı yeni okudum bu kitapla beraber birde oyun takvimi çıkardı çoğu insanın aldığını görüyorum ama ben takvimleri çok takip edemediğim için kitaba yöneldim. Hemde böyle bir kitabı mutlaka kitaplığım da bulundurup özellikle de ileride Ela'nın okumasını umut ederek aldım.

Çok abartmışım gibi gelebilir ama inanın değil. Bugün artık çoğu anne çocukları için etkinlikler, oyunlar hazırlıyor. Ama içimizden kaçı çocukların ruhuna inip onların hayal dünyasını eşlik ediyor ya da edebiliyor bir incelemek lazım. Ya da kaçımız oynarken çabuk sıkılmıyoruz bir düşünmek lazım. Ya da kaçımız tertemiz yaptığımız bir evi suyla oynayatarak evimizin ıslanmasını umursamıyoruz bir saymak lazım ;) Saymaya da gerek yok kendimize bir dönüp baksak yeterli.

Kitabı okuyunca resmen para ile alınan oyuncakların ne kadar gereksiz olduğunu her şeyin hayal gücüne bağlı kalarak çocukları ne kadar mutlu ettiğini hatta o hayal dünyasına girerek oynayan ebeveynin de ne kadar mutlu olabileceğine inandım. Ve yalan değil imrendim.

Kitabın detaylarına gelince;
şermin çarkacı

 Kitapta en sevdiğim cümle bu oldu;
 " Onların elinden sokağı aldık... O da giderken yanında mahalle arkadaşlığını, sokak kedilerini, çocuk seslerini, sokak oyunlarını, kapı önü sohbetlerini, özgürlüğü götürdü. Şimdi ne kadar çabalasak sokağın sesini anlatamayacağız çocuklara. "

vee budaaa

"Çocuklar uyuduktan sonra bir masal da kendine anlat. Çünkü her anne, aslında bir kahramandır ve mutlu sonu hak eder."

Hayal gücü adınaaaa
Ah ne güzel, hepimiz yaratıcı çocuklar istiyoruz. Peki evde çocuğumuzun hayal dünyasını desteklemek için neler yapıyoruz? Ya da tam tersi soralım, onun hayal dünyasını nasıl engelliyoruz.
* Ona destek olmak ve zemin hazırlamak durumundayız.
* Birlikte deneyler yapmalıyız.
*"bunun burada ne işi var demeyeceksin. Evinizin süsü bozuluyor olabilir, bi zahmet bozulsun.
* Ben bu pis şeyleri eve sokmam demeyeceksin. Eğer uygun yeri ayarlarsanız evinizde taş köşesi, çalı çırpı köşesi de yapabilirsiniz.
* Sınırlara takılı kalma. Resim illa resim kağıdına yapılmaz. Bir ağaç, bir tabak, bir tişört, bir kol bir anne de boyanabilir. Eğer ona bu imkanı tanımazsak yaratıcılığı resim defterinin sayfaları ile sınırlı kalır.
* Özgürlük tanı. İlla senin aldığın oyuncakla oynaması, senin istediğin oyunu oynaması gerekmiyor."çiçek çizelim mi" demek yerine "resim yapalım mı" demek kafasında daha çok şey canlandırmasına neden olur.
* Her şeyden önce sen inan, sen hayal et, sen araştır. Korsanların varlığına inan örneğin, gerçekten varlar mıydı, ne yer ne içerlerdi öğren. Deniz kızı masalı öğren var olduklarına inan. Canavarlar nasıldır, şeklini şemalini araştır. Birlikte inandığınız hiçbir şey hayal olamaz...

Kitabın en son sayfalarında da her ay için gün gün oyun önerileri var.

Daha da detaya girmeyim mutlaka alıp kitaplığınızda bulundurun. Çocuklara kızdığınız, öfkelendiğiniz anlarda da bu kitaba sarılıp sakinleşmeyi deneyin. Bizzat denedim işe yarıyor ;)

veee son olarak;

" Her oyuncağın kırılmaya hakkı vardır, ama çocukların asla..."

Sevgiler,






22 yorum:

  1. Henüz bir çocuğum yok fakat oyuncu anneyi severek takip ediyorum :) Gerçekten çok güzel önerileri oluyor bende her birini çocuğum olmadan aklıma kazımaya çalışıyorum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oyuncu anne evli bekar tüm kadınların idolu oldu ne güzel :)

      Sil
  2. Cok begendim kitap icin yazdiklarinizi.detaylandirmaniz ve yorumlamaniz kitabi hemen almaya tesvik edici ve alacagim kitaplar listesine ekliyorum hemen. Son cumleniz beni cok duygulandirdi okadar guzel ve dogru ki hicbir cocuk kirilmasin insallah vr hic uzulmesinler hep gulsunler. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla bir an tüm kitabı yazıya dökeceğim sandım son anda durdurdum kendimi :) gerçekten okunmaya değer bir kitap :) sevgiler

      Sil
  3. Sürekli gördüğüm bir kitaptı ama yorumunu beğendim Gülşahcım ilerleyen günlerde kitaplığımda yer verebilirim..

    YanıtlaSil
  4. Oyuncaklar gerçekten çocukların hayal gücü gelişiminin önünde çok büyük bir engel. Robotlar var mesela. Konuşuyorlar, ışık çıkarıyorlar, hareket ediyorlar. Her şeyi yapıyorlar. Bir çocuğun böyle bir robotla hayal gücü nasıl gelişebilir ki? Oysa bir çocuk tencereden gemi yapabilir, televizyon kumandasıyla robotmuş gibi konuşabilir, onu hareket ettirebilir. Oyuncaklar çocukların hayal güçleri geliştirmek için hiçbir alan bırakmıyor ne yazık ki ve bizde çok iyi bir şeymiş gibi sürekli oyuncak alıp duruyoruz.

    Çocuğun bir tencereyi veya yastığı gemi yapıp oynaması hayal gücünü

    YanıtlaSil
  5. Aynı şehirde yaşıyor olmamızın avantajıyla iki kitabını ve takvimini imzalatma şansına sahip oldum. Hatta abarttım Ceyda Düvenci'nin MeliMelek Ajandasında ondan bahsedilen sayfayı bile imzalattım. İmza günlerindeki kuyruğu bizzat gelip görenler bilir. Çok tatlı ve huzur veren bir kadın. Süper bir kalemi var. Çocuklarla oynanacak oyunların anlatıldığı bir kitapta bile yeri geldi gözlerim dolu dolu oldu. Hep yazmalı, hep üretmeli bence.

    YanıtlaSil
  6. Kitapları seviyorum bu tarz kitapları daha çok seviyorum ve öneren kişi bir anneyse mutlaka o kitap kutuphanemize girecek...şekil olsun diye değil örnek olsun daha iyi verimli bireyler olalım diye...Sizi ig de takip ediyorum ve bu kitabı ordaki paylaşımınızda gördüm...teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. Şermin Çarkacı mükemmel bir insan... Oyuncu Anne sayfasını ben de okuyorum. Her defasında hayran kalıyorum. Çoğu zaman sabırlı ve yaratıcı bir anne olduğumu düşünsem de O'nu okuyunca kendime birşeyler daha katıyorum...

    YanıtlaSil
  8. Tabi ki harika aslında özünde her annenin bildikleri kitap olmuş güzel olmuş :)

    YanıtlaSil
  9. Ben geçen hafta "Başlarım Şimdi Anneliğe"adlı kitabını okumuştum.Nasıl güzeldi.Aaa evet bunu da yaşadım diye diye bitirdim kitabı 2-3 saatte.Çok da komikti ayrıca.Hani bize bebğinize asla yapmayın dedikleri ama bizim de başka çaremiz kalmayıp suçluluk hissederek yaptığımız şeyler var ya işte kitapta o suçluluk duygusunu üstünden atıyorsun.

    YanıtlaSil
  10. Şu anda elimdeki kitap. Sana katılıyorum canım.

    YanıtlaSil
  11. Ben de severek takip ediyorum facebook tan:)

    YanıtlaSil
  12. Bende oyuncu anneyi facebook hesabından severek takip eidyordum . Önerin üzerine bu kitabı da mutlaka alıp okuyacağım .

    YanıtlaSil
  13. sayende öğrenmiş oldum teşekkürler.

    YanıtlaSil
  14. "Onların elinden sokağı aldık... O da giderken yanında mahalle arkadaşlığını, sokak kedilerini, çocuk seslerini, sokak oyunlarını, kapı önü sohbetlerini, özgürlüğü götürdü. Şimdi ne kadar çabalasak sokağın sesini anlatamayacağız çocuklara. "
    Bu tespit ne kadar doğru. Sokak kültürünü bilmeden büyüyor şimdiki çocuklar. Üstüne sınavların stresi-baskısı...

    YanıtlaSil
  15. İlk defa gördüm bu kitabı, henüz anne olmadoğım için bu tarz konulara ilgim biraz zayıf olsa da dokunuşlar tam isabet cinsinden olmuş, alıntılar bam teli kıvamında, kaleminize sağlık!
    İstanbul hanımefendisinin miminin etkisiyle geldim, bana da beklerim ;)

    YanıtlaSil
  16. Çok güzel anlatmışsın merak etmemek mümkün değil :)))

    YanıtlaSil
  17. Ahh şahane bir kitaba benziyor (:

    YanıtlaSil
  18. Canım benim yazının son cümlesi tam on ikiden vuruş işte çok da doğru.
    çocukların hayallerini sınırlamayan oyuncaklar tercih edilmeli .

    YanıtlaSil
  19. Ben bu kitabı gözden kaçırmışım, hemen edineyim çünkü biz de pek meraklıyız oyunlara, etkinliklere. İyi ki yazmışsın haberim oldu.

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe