7 Haz 2017

Yüksek Ateşi Düşürmenin Yolları


Ateş Nedir? Nedenleri Nelerdir?
Ateş; enfeksiyonlara ya da enfeksiyon dışı faktörlere bağlı olarak vücut ısısının normal sınırların üzerine yükselmesidir. Çocuklarda ateşin en sık nedeni viral üst solunum yolu enfeksiyonudur.

Ateşin Yararları Nelerdir? Titreme Neden Olur?
  Ateşi başlatan pirojen maddelerin bağışıklık sistemi üzerine olumlu etki yaptığı, mikroplarla savaşan hücrelerin aktivitesini arttırdığı bilinmektedir.
  Titreyen çocuğun ateşi yükselecektir. Titreyen çocuk havale geçiren ile karıştırılmamalıdır. Ateş düşürme uygulamaları yapılırken çocuğun titremesi ne izin verilmemelidir, tekrar ateşi yükselir. Titremeye soğuk uygulama sebep olur (soğuk havada çıplak çocuk, soğuk su ile duş gibi) Çocukların ellerinin ve ayaklarının morarması titreme esnasında çoğunlukla normal bir bulgudur.

Ateş de ciddi enfeksiyon belirtileri nelerdir?
  Ciddi bir hastalığın olup olmadığının belirlenmesinde en önemli gösterge çocuğun genel durumudur. Neşesiz, rengi soluk, dudak ve parmak uçları mor, ileri derecede halsiz ve yorgun veya baygın, kalp atışları ve nefes alması hızlı ise dikkatli olunuz. Üç aylıktan küçük bebeklerde ateş acil bir durumdur.

Ateş hangi durumlarda düşürülmeli?
  38.7 derecenin üzerinde ise, huzursuzluk, halsizlik, baş ağrısı, gibi diğer fiziksel rahatsızlıklar eşlik ediyorsa, kalp akciğer hastalığı varsa, ateşe bağlı tekrarlayan nöbetleri varsa ateş düşürülmelidir. Ateşli dönemde çocukların sadece % 2-4 ünde havale görülür, bunların çoğunda kalıcı nörolojik hasar oluşmaz.

Ateşli çocukta Öncelikle neler yapılmalıdır?
  Vücutta ısı kaybına izin vermek için ateşli çocuğun giysileri sıkı olmamalı, ince bir giysi giydirilmelidir. Gerektiğinde çocuk tamamen soy olmalıdır. Odanın iyi havalandırılması sağlanmalıdır. Ateşli çocuğu metabolizma hızı arttığı için, sıvı kaybı artmaktadır. Susuzluk da ateşe arttıracağı için, çocuklara alabildikleri kadar su, meyve suyu gibi sıvılar verilmelidir. Çocuğun üşütüp titremesine izin verilmemelidir.

Ateş düşürücü ilaçlar
  Ateş düşürücü ilaçlarla vücut sıcaklığı normale dönmez, sadece 1- 2 derece azalır. Ateş düşürücü ilaç vermedi ki amaç çocuğu fiziksel olarak rahatlatmak, ağrılarını azaltmak, huzursuzluğunu gidermektir.
  Novalgin, çocuklarda ateş düşürmek için kullanılmamalıdır. Döküntülü hastalarda Aspirin kullanılmaz. Birden fazla ateş düşürücü ilaç ardışık olarak kullanılmamalıdır. Doktorunuzun önerdiği ilaçlara başladığınız andan itibaren 48- 72 saat Ateş devam edebilir. Bu süre içinde ilaçlar belirtilen aralıklar ve dozlarda verilmeye devam edilmelidir.
  Parasetamol ilaç (parol, Calpol, Minoset, Aferin gibi) kullanımına ilaveten su ile yıkama, ateşin düşürülmesinde parasetemolün tek başına kullanılmasından daha etkili değildir ateşi geçici azaltır. Hastayı soğutma ilaç etkisini gösterene kadar uygulanabilir, faydalıdır.

Ateş düşürmek için; Novalgin, Aspirin, soğuk su, alkol, beyaz sirke ve iki ateş düşürücü ilacı aynı anda asla kullanmayınız.

GERÇEKTEN BİLMENİZ GEREKENLER
  Çocuğunuz ateşlendiğinde sakin olun, panik yapmayın, çocuğunuzun genel görünümü ateşin derecesinden daha önemlidir. Hastalık çocuğun iştahı azaltan bir durumdur ve iyileştiğinde kendiliğinden yerine gelir. İlaçların verilmesi için çocuğun yemek yemesi beklenmemelidir. Ateş hastalığı tedavi etmez. Önemli olan çocuğu tedavi etmektir, termometreyi DÜŞÜRMEK değil.

NOT: Bu yazı hastanelerin dağıttı broşürler üzerinden oluşturulmuştur.


8 yorum:

  1. Ateş düşürücü şurupları farklı markalarda ve dönüşümlü kullanın derdi bir doktor arkadaş.Mesela önce calpol,bir kaç saat sonra parol gibi..

    YanıtlaSil
  2. Sakin olmak, paniğe kapılmamak her zaman en önemli şey değil mi Gülşah'cım, anneler için özellikle. Ne kadar sakin, o kadar doğru karar veririz.

    YanıtlaSil
  3. Benim için de ateşli çocuktaki ilk bakacağım şey genel durumu. Halsizlik, iştah.
    Daha sonra ayaklarını sıcak tutmak. Çünkü dr bir arkadaşım ateşli çocuklarda eller ayaklar buz gibi olur. O bölgeleri ısıtmadığın sürece beyne üşüyor mesajı iletileceğinden vücut ısısını yükseltmeye çalışacaktır demişti.

    YanıtlaSil
  4. Hastalıktan korkmam yüksek ateşten korktuğum kadar.Çok çokkk yüksek ateş olmadığı sürece iç çamaşırı ile kalana kadar çıkartırım kıyafetlerini,alınlarına hafif yaş bez koyarım,plaster jeller var ateş düşürmeye yarayan onlardan koyarım,sıkça el,bilek,boyun,alın kısımlarını ıslatırım,gerekirse ılık banyo yaptırırım.En son çare şurup ve ileri derecede doktor olur müdahalem.Allahım tüm çocukları korusun inşallah...

    YanıtlaSil
  5. Her anne-babanın bir dönem nöbet tuttuğu doğrudur...Neyse ki biz çok ciddi olmadan atlattık bu dönemi

    YanıtlaSil
  6. Bilmeden ne yanlışlar yapıyoruz.. Ben ateş konusunda maalesef çok panik oluyorum.. Sonra hoop koşuyoruz doktora..

    YanıtlaSil
  7. Her çocukta biraz daha bilinçleniyor insan. Cok güzel bir yazi olmzs Gülsahçim.

    YanıtlaSil
  8. Çocuklarım küçükken ateşlendiklerinde calpol , ibufen kullanıyordum.Bir de sirkeli su.Alın, diz altı, bilek falan.Etkili oluyordu ama yinede ateş tehlikeli durumlara yol açabilir,geçmeyen ateşlerde doktor şart.

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe