7 Haz 2017

Sünnet Düğünü Detayları


sünnet cemiyeti

 Düğün telaşı bitti derken kurban bayramı başladı o bitti derken okul telaşı başlamış durumda. Detaylar kafamdan silinmeden sünnet düğünü hakkında tecrübe ettiğim bazı detayları paylaşmak isterim.

* İlk tavsiyem daha önce de belirttim mutlaka 8 yaştan önce bu telaşı bitirin. Yağız 10 yaşında sünnet kıyafeti giydiremedik. Sahneye güneş gözlüğü ile çıktı. Kendilerini bir çıkışta gördük bir daha göremedik. Ve hep şartları vardı. İlk çıkışta hep birlikte çıkmakta istemedi farklı oldu gerçi hepimize tek tek ve oynayarak çıkış yaptık :) Geceye direk oynarak başladık yani düşünün gerisini :)

 * Mümkünse çocuğun sünnetini önceden yaptırın ve o hafta daha mevlütünü eviniz de okutun. Aynı mekanda önce mevlüt sonra göbek atma merasimi benim hiç bir zaman içime sinmedi. Biz evde yakın aile dostları ve akrabalarla okuttuk. Misafirlere el havlusu ve cantık - ayran ikram ettik. Hatta adettir dediler Yağız ın küçük parmağına ufak ta bir kına yaktılar. Bazı yerlerde ayrı kına gecesi yapılırmış o işlere bulaşamam dedim çıktım kenarıya. Büyüklerde adet çok.

 *  Mekan belirlemeden önce mümkünse oturup davetli listesi hazırlayın. Hem kaç kişilik mekan ayarlayacağınıza hem de davetiye sayısı için kafanızda fikir oluşur. Hemde yemekli yemeksiz olarak kişi sayısına göre fiyat almanız daha uygun olur.

* Cemiyetin yapılacağı mekana çocukların eğlenmesi için sünnet organizasyonu yapan firmalar ile görüşülerek balon ile süsleme, sünnet tahtı, mehter takımı gibi organizasyonlar ayarlayabilirsiniz. Bu konuda özellikle arayış içindeyseniz www.sunnetdugunleri.com adresini güvenle tavsiye edebilirim.

* Ben çok istedim ama yapamadım. Davetiye yerine tema vakfına bağış yapabilirsiniz onlar sizin yerinize sade bir davetiye basıyorlar ya da davetiye yerine üzerinde isim ve mekan bilgilerinin olduğu etiketli çam fideleri dağıtabilirsiniz. Misafirleriniz çoksa çok masraflı olur derseniz bu çam fidelerini sünnete gelen çocuklara hatıra amaçlı dağıtabilirsiniz. Çocuklara da güzel bir farkındalık sağlamış olursunuz. Hemde çocuğunuzdan arkadaşlarına harika bir sünnet hatırası kalır.

* Kıyafet işini benim gibi son günlere kesinlikle bırakmayın istediğim gibi hazır elbise bulamayınca mecbur diktirdim çok şükür yetişti ama panik durumum hep yüksekti. Takılarımı bile düğünden 1 gün önce alabildim. Mümkünse tüm aile bireylerinin kıyafetleri 1 ay öncesinden hazır olsun.

* Eğer kıyafetlerinizi önceden hazırladıysanız gidip kuaförünüze saç provası yaptırın ve o gün hazır saçınız yapılmışken giyinin güzelce gidin dış mekanda fotoğraf çekimlerinizi yaptırın. Aynı gün fotoğraf çekimi çok ama çok zor. Biz çekimi sonra ki güne bıraktık. Gerçi hava bozdu hala yapamadık :) ama herşeyimiz hazır gidip güzel bir yerde çekim yapacağız hem elbisem yırtıldı pislendi derdim de olmayacak. Saçıma bir maşa yaptırıp o günün tadını çıkarmayı planlıyoruz. Not: mekanda fotoğraf çekimi oldu ama albüm için dış mekanı istediğimiz için böyle bir plan yaptık.

* Kuaförünüzle saat konusunda mutlaka teyitleşin hatta yazılı onay alın :) 4 de çıkarsınız diyen kuaförümüz sayesinde 18:00 de zor çıktık ve kapımızda bekleyen misafirlerimize çok ayıp oldu. Sünnet gezmesi planımız vardı gecikme yüzünden iptal ettik. Kocayla yaşanan gerginlikte cabası :)

* Takı sandığı fikri için sebep olan arkadaşıma ne kadar teşekkür etsem az. Çok ama çokkk rahat ettik. 500 kişi vardı takı töreni olsaydı çok uzun sürecekti ve Yağız muhtemelen bütün gece suratını asacaktı.

* Mekan girişine kocaman şişme bir oyun parkı kuruldu. Çocukların hepsi tüm gece orda oynadı. Pistte veya ayak altında hiç çocuk dolanmadı. Bu bizim değil otelin hizmetiydi ama çok güzel bir fikirdi gerçekten.

* Küçük çocuğunuz varsa Ela gibi :) mutlaka gündüzden kendiniz uyutun mümkünse konu komşuda uyusun ses olmasın. Uykusunu sağlam alsın. Ela yı kuaföre gitmeden kendim uyuttum. Düzenini bozmamakta fayda var. Düğün çıkısında falan sorun yoktu ama biz oynamaya başladığımız an Ela delirdi babasına ve bana kene gibi yapıştı. Ne dayı, ne anneanne ne de dede sakinleştiremedi. 10 dk annemin kucağında sızmış ve kalktığında inanılmaz enerji doluydu ortalarda oynadı durdu. Eve geldik herkes pertti ama o hala bana kitap okur derdindeydi. Öyle bir tuhaftı Ela o gece :) Gelinliğini çok sevdi kendi istediğim gibi diktirdim. Neden aynı giyinmediniz diye soranlar oldu bilmem kızım pembe istedi onumu kırcaktım :)

* Son olarak mutlaka yakın bir arkadaşınıza ya da kuzeninize tembihleyin sizin bol bol fotoğrafınızı çeksin :) ben sadece bir kaç video ve fotoğraf bulabildim. Mecbur mekandan gelecek olan cd leri bekleyeceğiz.

 Aklıma gelen detaylar bunlar. Kendi düğününüzde bu koşturmalarla anne babanız ilgileniyor ama konu sünnet düğünü olunca her detay karı koca olarak size düşüyor. Sağa sola kulaklarınızı tıkayın. Yemekli yaparsınız beğenmezler yemeksiz yaparsınız çok boş derler. Otel tuttuk ne gerek var dediler salon tutsak ona da kulp takarlardı. Davetiyelere 2 kişilik yazdık ona bozuldular sallamadılar da :) Ve tüm bu olumsuz yorumları da emin olun eş dost çevreniz değil yakın akrabalarınız yapar. Hepsini duymamazlıktan gelin. Önce çocukların rahatını sonra da kendi keyfinizi düşünerek her şeyi içinizden geldiği gibi yapmaktan geri kalmayın ;) Başkalarına göre değil kendi zevkinize ait bir organizasyon olsun ki geleceğe güzel anılar bırakmış olun. Şu şöyle olsaydı dediğim hiç bir şey yok her şey gönlümüze göre oldu. Sadece Ela nın da ağlaması yerine daha fazla eğlenmesini çok isterdim ama malum 2 yaş sendromu atakları olduğundan diyerek kendimi teselli ediyorum.

 Son olarak sünnete ya da sünnet düğününe karşı olan bir kesim de var. Bu tartışılacak bir konu değil herkesin neye gerek var neye gerek yok konusunda kendince aklı yetiyor diye düşünüyorum. Saygı duymak en güzeli.

Sevgiler,

30.09.2015 tarihinde yayınlanan yazımdır.



39 yorum:

  1. Eveettt beklenen ayrıntılar da gelmiş. Gelen eleştirilere kulağını tıkayıp takmamayı başarabildiysen ne mutlu sana. Genel olarak içine sinmesi önemli bir nokta. Darısı başımıza artık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. darısı basına insallah sende sorunsuz atlatırsın azıcık ağlatanlarda oldu da girmiyorum o konulara iyi tarafına bakmak lazım :)

      Sil
  2. Sizlere telaşınız için geçmiş olsun. Ne kadar güzel bu ve bir önceki yazıdaki resimler. Resim konusunda çok iyi yapmışsınız. Her hazırlık, her an geçiyor ama resimler kalıyor.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederimm elimizden geleni yaptık valla

      Sil
  3. gözünüz aydın güzel olmuş tören istediğiniz gibi Elacık da maşallah taş bebek gibi :-))

    YanıtlaSil
  4. eleştiriler hiç bitmez ki cano :) siz mutlu olun gerisi fasa fiso. öperim :*

    YanıtlaSil
  5. hayırlı uğurlu olsun, Allah hep güzel günlerini göstersin hep :)

    YanıtlaSil
  6. Aaaaa bak kaçırmışım burda yokken bu özel gününüzü...
    Hayırlı vede uğurlu olsun sünnetiniz...
    Ben komple kaçmıştım bu serenomiden :)) Şimdi okuyunca iyi ki kaçmışım dedim :))
    Şaka bir yana bizimki hiç istemedi bu düğün işini. Bizde ufak bir mevlütle konuyu kapadık paşa yüzünden...
    Yalnız ben Ela'ya bayıldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ayy biz kaçsaydık topluca aileler tarafından rededilirdik sanırım :)))) ela prenses sofia oldum diyerek gezdi hep ortalarda :)

      Sil
  7. Hayirli ugurlu olsun dügününüz,Allah damatliginida göstersin insallah.Ben dgil ama bizimde babamiz dügüne karsi,bende ne yapacagimi bilemedim,yazin bende Türkiye de sünnet ettirdim,sorunsuz olmasi en güzel hediyeydi bana,yaptirmak isteyenlere tavsiyem,emiin ellerde yapilmasidir,sevgiler size...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aminn teşekkür ederimm. evet artık allah kimse evde yaptırmıyor hastanelerde sünnet oluyor cocuklar cokta iyi oluyorrr

      Sil
  8. hayırlı olsun, tebrikler :))) eminim bu tecrübelerden faydalanacak çok kişi olacaktır...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim 1 nebze faydam olursa ne mutlu :) sevgiler

      Sil
  9. Fotofraf olayı çok doğru. Benim de hiç fotoğrafım olmaz çoğu olayda ya da gezide....Hayırlısıyla bitirdiniz bu güzel günü:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bitirdik valla şükür bu pazar fotoğraf çekimide olacak insallah :)

      Sil
  10. Hayırlı olsun.. Çok işe yarayacak fikirler bunlar.. Ela da bana düğün arabalarında gördüğümüz bebekleri hatırlattı..:) Çok cici olmuş..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet dimi o yüzden özellikle araba üzerinde çektim fotoğrafını eskiden pek meşhurdu gelin arabalarının önlerine oturtulan oyuncak bebekler :)

      Sil
  11. Hayırlı uğurlu olsun, düğünlerini de görmek kısmet olsun inşallah (:

    YanıtlaSil
  12. Her şey bir yana Ela'nın pembe elbisesine bayıldım. Maşallah çok güzel olmuş. :)
    Önce mevlüt sonra göbek faslına güldüm haklısın:)))
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  13. Ela gelin arabalarının önündeki bebekler gibi olmuş :)) Ohh çok şükür bu telaşı da atlattınız . Sünnet annelerine harika fikirler burayı okuyup uygulasınlar :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sünnet anası olmak zor zanaat :))) sağol cnm

      Sil
  14. minik fıstığa bir MAŞALLAH diyeyim önce:) hayırlı olsun hep güzel günlerini görün başarılarını alkışlayın inş.

    YanıtlaSil
  15. Hayırlısı olsun çok güzel günlerini görün oyle güzel detaylar ki bunlar aklın bir kenarına yazilmali

    YanıtlaSil
  16. Merhaba.. sünnet organizasyonu konusunda uzmanlaşmış bir organizasyon firması olan asır organizasyon sizlere unutulmaz SÜNNET DÜĞÜNÜ ORGANİZASYONLARI sunabilir. Ayrıca ücretsiz danışmaklık ve fikir alma hizmetimizden de yararlanabilirsiniz. GÜLŞAH hanımı da böyle bir konu açtığı için tebrik ediyor ve teşekkürlerimizi sunuyoruz.

    YanıtlaSil
  17. sünnet düğünlerinde kesinlikle pamuk şeker olması gerekiyor. çocuklar kadar büyüklerde ilgi gösteriyor..

    YanıtlaSil
  18. Oy, oy, oy pembe elbisesiyle tam bir küçük prenses olmuş maşallah....:) benim yeğenim de o kıyafete (komik) diyerek istememişti, almamıştık biz de.:))

    YanıtlaSil
  19. Maşallah oy, oy, oy

    http://www.gokkusagiorganizasyon.com

    YanıtlaSil
  20. Teşekkürler
    http://bilgilendiren.com

    YanıtlaSil
  21. Maşallah... Hayırlı olsun güzel günlerini görün

    http://gokkusagiorganizasyon.com

    YanıtlaSil
  22. Maşallah..

    https://www.gorselhaber.com/

    YanıtlaSil
  23. Detaylar için teşekkürler, güzel yazı...

    YanıtlaSil
  24. çok iyi bir çalişma tebrik edrerim iyi çalişmalar

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe