5 Haz 2017

Organik de nedir canım?


Londoneranne bloğunun sahibi Nil bugün bloğuma konuk oldu. Yeni kurdukları organiktükkan hakkında ki tüm bilgiyi gelin kendisinden öğrenelim.


İnsanlara kendimizi anlattığımızda dalga geçenler, deli misiniz siz diyip gülüp geçenler, hadi canım organik de neymiş gidin işinize bakın diyenler ve daha niceleri oluyor. Ama aslına bakarsınız yaptığımız ne delilik ne de boş gereksiz bir iş. Evet 7 yıllık bambaşka alanlarda verilmiş akademik çabalardan sonra uğraştığımız iş biraz farklı görünüyor olabilir dışardan bakıldığında, ama aslına bakarsanız biz çok memnunuz. Eşim ve ben Londra’da Kimya Mühendisliği (ben)  ve Ekonomi (eşim) alanlarında yaptığımız doktora eğitimlerinden sonra 1 yaşındaki kızımız İnci Azra’yı da alarak ülkeye geri geldik. Şüphesiz yurt dışında eğitim ve yaşam insana farklı bir vizyon ve değer katıyor. Bizim kazandığımız tüm bu değerler kızımızın ailemize katılmasıyla asıl manasını buldu diyebilirim. Laboratuvarda kimyasallar arasında harıl harıl çalışıp makale basmak için uğraşan bir kadının asıl kaygısı anne olunca kızıma nasıl yaşanabilir bir  dünya bırakırım sorusunun yanıtını bulmaya dönüşüyormuş.

Londra’da yaşadığımız süre boyunca organik üretim ve tüketimin dünya ve dünya üzerinde yaşayan tüm canlılar için ne kadar elzem olduğu konusunda oldukça bilinçlenmiştik. Kızımızın da ailemize teşrif etmesiyle birlikte bu bilinç katlanarak artmaya devam etti. Gıdadan, kozmetiğe, temizlikten tekstile İnci Azra için ne kullanıyorsak hepsinin organik olmasına özen gösteriyorduk. Zira bizim için en kıymetli varlığın göz göre göre o kadar kimyasala maruz kalmasına göz yumamazdık.  Ülkemize dönmemizle olayların rengi biraz değişmeye başladı. Bavulumuzda getirdiğimiz pirinç, un, makarna ve bilimum sebze meyve çeşitlerinin tükenmesiyle bir organik arayışına girdik. İlk hafta İnci Azra’nın annanesi semt pazarından elinde bir poşet çürük armutla geldi, iki katı fiyatına almış, organikmiş. İkinci hafta dedesi gezen tavuk yumurtası almış, kahverengi ve tavuk pisliğine bulanmış. Hiçbirinin kontrolü yok, sertifikası, belgesi yok tabiki. Bunun üzerine bir araştırmaya girince müthiş sonuçlar çıktı karşımıza, farklı semtlerde haftalık kurulan organik pazarlar, çoğu zengin semtlerde küçük küçük organik marketler ve bilimum internet sitesi. Kimisi organik ile doğalı bir arada satıyor, kimisinde konvensiyonel ürün bile var. Yani erişilebilirlik bir problem. Tüm bunların yanında toplumda süregelmiş müthiş bir bilgi kirliliği. Benim İnci Azra’nın tükettiklerine dikkat ettiğimi bilen herkesin ağzına kolayca yapışan bir ORGANİK kelimesi. Köyden gelen herşeyin Organik olması iddiası ise artık sınırları aştı, zira tarım zaten çoğunlukla kırsalda yapılır. Siz hiç İstanbul’un göbeğinde tarla gördünüz mü?

İki akademisyen olarak dayanamadık kolları sıvadık ve sosyal sorumluluk olarak yola çıkarak bir proje oluşturduk. Sadece sertifikalı organik ürünlerin satılacağı bir platform kurduk. Özellikle platform kelimesini kullanıyorum yanlış anlaşılmasın diye çünkü www.organiktukkan.com bir e-ticaret sitesi değil, bir marketplace yani pazaryeri formatında çalışan bir sitedir.

Organik sertifikası olan gıda, kozmetik, temizlik, tekstil olmak üzere her sektörden satıcılar girip bu platforma ürünlerini satacak, bu sayede insanlar güvenilir bir platformdan aradıkları bütün ürünlere ulaşabilmenin keyfini yaşayacaklar. Ülkemizde var olan yerli yabancı markaların üreticileri ve distiribütörleriyle tek tek tanışıp, platformumuza davet ettik, onlara yola çıkış sebebimizi ve projemizin amacını anlattık. Hepsi projemizi destekledi, ve şuanda sitede 105 marka bulunmakta. 105 marka ile Haziran ayında çıktığımız bu yolda ilk 3 aylık hedefimiz marka sayısını 150’ye, 2018 başında ise 200’e çıkarmak. Sitede gördüğünüz ürünlerini hiçbirini biz satmıyoruz, hepsini bizzat marka sahipleri ve distribitörleri satıyor olduğundan aslında tüketiciler sordukları sorulara en doğru cevapları alırken, hizmetin de en kalitelisine erişmiş olacaklar.

Bizim platform olarak sorumluluğumuz ne olacak diye sorarsanız, biz bir taraftan şu 'sadece sertifikalı ürünler' diye ortaya attığımız iddiamızda tutarlı olabilmek için düzenli kontrollerde bulunurken, bir yandan da sitenin bloğunda ORGANİK hakkında yazılar yayınlayarak toplumumuzda varolan bilgi kirliliğini kaldırmaya çabalayacağız.

Organik üretimi ve tüketimi sağlığımız, çevremiz, ve geleceğimiz için bir yaşam biçimi haline getirebilmek üzere girdiğimiz bu projede bizlere destek vermek istiyorsanız, lütfen sosyal medya hesaplarımı takip edin, hep birlikte bu konulara değinip, hoş sohbetler edelim.
Hepinize organik günler diliyorum.
Londoneranne, Nil.


2 yorum:

  1. Organik ürünler bir sektör haline geldiği için neyin organik olup olmadığını anlayamıyoruz. Güzel bir çalışma olmuş.Tebrik ederim. Sizin de emeğinize sağlık.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler yorumunuz için, organik sektörüne bir katkıda bulunabilmek ümidiyle

      Sil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe