6 Ağu 2018

Çocuklar İçin Beş Sevgi Dili


Bu kitabın büyükler için olan versiyonu da vardı. Ben özellikle çocuklar için olanı aldım. Çünkü 5 sevgi dili çocuklarda da yetişkinler de aynı çocuklara uygulamak işimi daha çok kolaylaştırabilir mantığıyla yola çıktım :)

İyi ki de öyle yapmışım kitabı okurken eşimin sevgi dilinin ne olduğunu bile çözdüm. Uygulanabildiğin de şahane sonuçlar alınacağına eminim.

Kitabın içeriğinden bahsetmem gerekirse;
Her yetişkinin ve her çocuğun baskın sevgi dili vardır. Siz bu dili bilir ve uygularsanız çocuğun sevgi depolarını sonuna kadar doldurursunuz ve sevildiğini anlayan çocuklar ileride mutlu bireyler olur. Unutmayın çocuk gelişiminin temelinde sevgi olması gerekir.

Her çocuğun (ve bence her yetişkinin) duygusal deposu vardır. Bu depo ona çocukluk ve büyüme dönemindeki zorlukları atlatması için duygusal bir güç verir. Tıpkı arabaların, benzin depolarından güç alarak çalışmaları gibi, çocuklarımız da duygusal depolarıyla beslenir. Çocuklarımızın duygusal depolarını, potansiyellerine ulaşabilmeleri için sürekli doldurmamız gerekmektedir. İşte bu depoları koşulsuz sevgi ile doldurmak için çocuğumuzun beş sevgi dilinden hangisi ile sevildiğini hissettiğini öğrenmekte fayda var.

Gary Chapman a göre beş sevgi dili şöyle;
Baskın sevgi dili,

1- Fiziksel Temas - Ela nın baskın sevgi dili kesinlikle fiziksel temas.. Çünkü kızgın olduğunda, üzgün olduğunda ya da çizgi film izlediğinde sürekli sarılmak istiyor. Özellikle öfkeli anlarında hem bana bağırıyor hemde elimi tutmaya çalışıyor bu kitabı okumadan önce böyle krizler yaşadığımızda beni üzdüğü için elini asla tutmuyordum. Ve Ela buna daha çok kızıyordu. Kriz anıda fazlasıyla uzuyordu. Sevgi dilinin fiziksel temas olduğunu keşfettiğimden itibaren tam bahsettiğim kriz anlarında elini tutuyor sıkıcı sarılıyorum sorunun üzerinden bir daha geçiyoruz ve sarılıp öpüşüp konuyu çok kısa sürede kapatıyoruz. Ve evet benimde kesinlikle sevgi dilim fiziksel temas :)

2- Olumlama Sözleri - Takdir edilmek, övülmek, rica da bulunmak kısaca sırtının sıvazlanmasını seven bir çocuğunuz varsa baskın sevgi dili mutlaka budur. Durduk yere seni seviyorum demeler küçük notlar bırakmalar bu çocukları çok mutlu eder.                                                                                                                                                                                                                      
3- Kaliteli Zaman - Kaliteli zaman bir ebeveynin çocuğuna verebileceği en değerli hediyedir. Ona şunu iletir; "sen önemlisin. Seninle birlikte olmak çok hoşuma gidiyor." Kaliteli zaman, bölünmeyen ve odaklanan ilgidir.

4- Hediyeler - İşte bu en tehlikeli ve en yanlış anlaşılmaya müsait madde diyebilirim. Yazar kitapta bu konuyu çok güzel örneklerle açıklıyor. Bol bol hediye almak, vicdan azabı açıklarını hediye ile kapamak gibi kısımları iyi çözmek gerekiyor. Çocuğu hediyelere boğmak onu bir oyuncakçıya götürüp,"Tüm bunlar sana ait" demeye benzer. Çocuk başta heyecanlanır ama bir süre sonra etrafta koşuşturup hiçbir şeyle oynamaz.

5- Hizmet Eylemleri - Hizmet eylemleri için kitapta; "çocuğunuz sizden bisikletini onarmanızı ya da oyuncak bebeğinin elbisesini tamir etmenizi istediği zaman aslında sevgi çığlığı atıyor demektir" yazıyor. Yardım isteklerini işim var diyerek ya da onları duymamazlıktan gelerek cevaplamamak gerekiyormuş. Bu konu da bence yanlış anlaşılmaya müsait :) su getir, odamı topla vb talepleri sevgi dili bu şekilde herhalde diyerek abartmamak gerekiyor. Bu yüzden kitapta ki önerileri iyi  okumak gerekiyor.

Kitap beş sevgi dilini açıkladıktan sonra, çocuğunuzun sevgi dilini keşfetmenize de örneklerle yardımcı oluyor.
Örneğin 6 yaş altında ki çocuğunuz için;
*"sana kek yapmamı ister misin( hizmet eylemi) yoksa birlikte dışarıda limonata mı içelim (kaliteli zaman)"
bunlar gibi her yaşa uygun örneklerle açıklanmış cümleleri de bulabilirsiniz.

Çocuk kitaplarını okurken büyük beklentiler içerisine girmem okurum kendim ve çocuklarımın karakterine uygun olanları uygulanırım. Bu anlam da fazlasıyla faydalandığım ve önerebileceğim bir kitap olduğu için sizlerle de paylaşmak istedim.

Sevgiyle kalın ;)


3 yorum:

  1. Güzel bir kitaba benziyor. Buna bir göz atayım. Teşekkürler paylaşım için:)

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir kitapmış not aldım Gülşahcım bunu ♥

    YanıtlaSil
  3. Sevgi bir insanın yetişirken temel harcı olmalıdır. Sevgi ile yetişen bireyler hem mutlu olur hem de çevresindekileri mutlu eder. Dünyayı sevgi güzelleştirecek. Tanıtım için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe