12 Eyl 2018

Böbrek Reflüsü / Vezikoüreteral Reflü (VUR)


Vezikoüreteral Reflü

Böbrek reflüsünü eminim benim gibi ilk defa duyanlar vardır. Bizde Ela sayesinde tanıştık. Ocak ayından beri nasıl bir şeydir algılamaya çalışıyorum. Geç kalmadan fark edip çözdüğümüz için çok şanslıyız tabii hiç kolay olmadı.

"Böbrek reflüsü, mesaneden böbreğe doğru idrarın geri kaçışıdır. Genetik yatkınlık sonucu, doğumsal ya da mesane çıkış problemlerine bağlı olarak ortaya çıkabilen böbrek reflüsü çocukların %1-2 'sinde görülürken bu oran idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda %40'lara kadar çıkabilmektedir."
Diğer adıyla tıpta Vezikoüreteral Reflü yani VUR olarak da geçiyor.

Açıklamalar böyle söylüyor. 3 aylıkken Ela ya böbrek ultrasonu çekilmiş az da olsa orada da belli fakat hiç bir doktor bunu anlamamış. 5 yaşına kadar da bu çocuk sadece 1 kere idrar yolu enfeksiyonu geçirdi. Anne karnında da belli olabiliyormuş detaylı ultrasonlara bile girmiş biriyim kimse fark etmedi. Neyse başa gelecek varmış diyorum.

Ela kolay kolay ateşlenen, hasta olan bir çocuk değil. Ocak ayında sebepsiz bir ateş yüksekliği başladı. Ateşi günlerce 39 un altında düşmeyince babamız özel hastanede bir doktora götürdü. Sağ olsunlar ne kanına ne idrarına bakmadan üst solunum yollarında hafif kızarıklık var diyerek antibiyotik yazıp geri gönderdiler. Çalışıyor olduğum için ben yanlarında değildim yoksa kolay kolay doktorların ilaç yazmasını kabullenmem ve orada itiraz ederim. Fakat eşim solunum yolu sıkıntısı olduğuna ikna olmuş ve antibiyotiğini alıp eve gelmiş. Bir hafta o şurubu kullandık 5.gün oldu hala ateş devam ediyordu ve ben artık iyice panik olmaya başladım. En son 41 derece ateşi görünce çocuğu direk antibiyotiği yazan doktorun bulunduğu hastanenin aciline götürdük. Şansımızı aynı doktor nöbetçiydi ve saatlerce çocuğun ateşinin düşmesini beklediler. Ateş düştü ve doktor kontrole geldi. Yine boğazlarına baktı aslında biraz kızarıklık var ama bu kadar ateş yapmamalı demesinin üzerine direterek idrar testi yapmasını istedim. (Anlamıyorum özel hastane ve sadece boğazına bakıyor kan idrar hiç bir şey istemiyor)

Ve idrar testi yapıldı. 1 saat içinde çıkan sonuca göre tüm vücuda yayılmış enfeksiyonu hepimiz görmüş olduk. Kültür sonucunu bekleyemeden acilen daha o gece idrar yolu enfeksiyonu için ağız yoluyla değil direk iğne ile antibiyotiğe başlandı. 2 gün iğne olmasına rağmen ateş hala düşmedi. Ters giden bir şeyler var ve bir şey yapamıyorum işte en kötüsü buydu. 2 gün sonunda idrar kültürü sonucu çıktı ve daha önce üst solunum yolu enfeksiyonu sanıp verdiği antibiyotiğin etkisiyle çocuğun vücudu bütün antibiyotiklere dirençli çıktı. Yani vurulan iğne hiç bir işe yaramıyor. Araştırmalara göre kullanılan antibiyotiğin vücuttan atılması 4 yılı bulabiliyormuş varın gerisini siz düşünün. Neyse test sonucuna göre sadece 2 ilaca direnci olmadığı görüldü. Fakat doktorumuz sağ olsun zaten bakteri azalmış gerek yok diyerek elimizdeki 7 iğneyi bitirmemizi söyledi. Bizde saf gibi dinledik ağlata ağlata çocuğa toplamda işe yaramayan, vücudunun dirençli olduğu iğneleri vurdurduk. (bu iğneleri vurulanlar iyi bilir kalçadan yapılır ve bayağı bacak uyuşturan cinstendir can yakar) Tekrar idrar testi yapıldı bakteri üremesi çok aza düşmüş dedi ve bitkisel bir şurup verip bizi yolladı. Böbrekleri ne durumda bir bakalım asla demedi. İçime sinmediği için çocuk nefroloji uzmanı Uzm.Dr.Oğuzhan Durmaz ı buldum ve elimde ki tüm test sonuçları ile kapısına dayandım. Adam bile en son verilen bitkisel şurubu görünce şok oldu. Enfeksiyon sıfırlanmamış ve böbreklere bakılmamış hasta dosyası kapatılmış üzgün olduğumuzu gördüğü için ağzını açmadı. Ve her şeyi sil baştan yaptı. İLk yapılan ultrasonda sol böbrekte genişleme çıktı. Enfeksiyon devam ettiği için 7 tane dirençli olmayan iğne verildi. Tabii Ela için bu bir yıkım oldu. Aşırı derecede doktor ve iğne korkusu var. Oğuzhan Bey doktor önlüğü bile olmayan çocuklara sadece sohbet ederek yaklaşan bir hekim o yüzden Ela hiç direnmedi.

Oğuzhan Bey ultrason sonucuna göre böbrek reflüsünden şüphelendi ve voiding çekilmesini istedi. Oturdum araştırdım. İdrar yolundan sonda takılıyor ve ilaç veriliyor o sırada da ultrason ile görüntü alınıyor. Gecelerce bu çocuğa nasıl sonda takacaklar diye ağladım. Meğer 2sn lik bir işlem ve hiç acı duymuyormuş gelde bunu ana yüreğine anlat :) sondayı takan ablamızın da her şeyi detaylı Ela ya anlatması üzerine işlemi sorunsuz yaptırdık. Böbrek reflüsü olduğu da böylece kesinleşmiş oldu. 5 derece böbrek reflüsü var 4. ve 5.derece en ağırı ve açık ameliyat olması gerekiyor. Hangi evrede olduğu kesinleşmesi içinde sintigrafi çekilmesi gerekiyormuş. Bu seferde bilmediğim bu işlem için gecelerce uykusuz kaldım. Damar yolundan ilaç veriliyor 2 saat sonra bir ultrason cihazına giriyor ve 10dk içinde çekim yapılıyor. Bu arada vurulan iğneler sonuç verdi enfeksiyon temizlendi ateş hiç kalmadı.

En son yapılan işlemde de (sadece sol böbrekte) 3.evrede (grade 3) olan böbrek reflümüz meydana çıktı. Doğuştan yani düşünün 5 yaşına kadar hiç bir şekilde belli olmadı. Çok fazla idrar yolu geçirmiş olsa böbreğine zarar verebilirdi. 5.evreye ulaşmış olabilirdik. En büyük duam neyse ki geç kalmadık. Açık ameliyat olmayacaktı ama narkoz alıp operasyon geçirecekti. Çocuk uyutulacak, idrar yolundan kaçak olan kanala girilecek ve yama yapılıp tekrar geri çıkılacak. Bu süreç içinde buna kendimizi hazırladık.

Gel gelelim ne kadar hazırlanırsan hazırlan ameliyathaneye tek başına sedye üzerinde çocuk göndermek kolay değilmiş. 1 saat ameliyathane kapısında beklemek canından can kopması demekmiş ailecek öğrendik. Çok şükür operasyon başarılı geçti. Narkozun etkisinden de hemen çıktı ve biz aynı gün içerisinde evimize döndük. Ağrısı, sancısı olan bir işlem olmadığı için oldukça şanslıydık.

"VUR idrarın reflü derecesine göre değerlendirilir ve beşe ayrılır. Evre 1 ve evre 2 reflülerde reflü idrar kanalında kalır. Evre 3,4 ve 5 reflülerde reflü böbreğe ulaşır. Reflü evresiyle böbreğe verdiği zarar arasında doğru orantı bulunmaktadır. Reflü derecesi ne kadar fazlaysa böbrek hasarı o kadar fazladır." kaynak

Operasyonun üzerinden 4 ay gibi bir süre geçti. Ela çok çok iyi tekrar kontrolleri yapıldı. Operasyon başarılı geçmiş ve kaçak olan yer güzel kapanmış. Bazen bu işlemden başarılı sonuç alınamazsa açık ameliyat olması gerekebiliyormuş. Çok şükür bizde böyle bir şeye gerek kalmadı. Sadece elimizde 2 şurup var koruyucu antibiyotik olarak geçiyor her akşam çok az bir ölçek olarak onları kullanıyoruz. Onlarda kasım kontrolünde bırakılacak diye umuyorum.

İnstagramda bu konuyla ilgili çok soru aldım. Vakit buldukça uzun uzun açıklama yaptım panikle yazan annelere yardımcı olmaya çalıştım. Buraya da detaylı yazmam belki birilerine yardımcı olur.
Bu yaşadığımız deneyim sonucunda diyebilirim ki; lütfen kız ya da erkek annesi olmanız önemli değil çocuğunuz idrar yolu enfeksiyonu atlattığında doktorunuz akıl etmese bile siz tedavi bitince böbreklerine bakılmasını isteyin. Tek doktor ile kalmayın ikna olmadığınız da başka doktorlar ile de görüşün. Ben başta idrar testi yapmayan yapmadan yanlış ilaç kullandıran doktora çok kızmıştım fakat şimdi iyi ki diyorum iyi ki doğru teşhisi koymamış yoksa Ela yı iyileştirip böbreklerine de bakmadan yollayacaktı ve biz belkide böbrekleri arıza verene kadar bu çocuğun böbrek reflüsü rahatsızlığını daha acı bir tablo ile öğrenecektik. Her şerde bir hayır vardır ve yaşadığımız hiç bir şey sebepsiz değildir. Buna artık canı gönülden inanıyorum.

Hepinize sağlık dolu günler dilerim,


9 yorum:

  1. Geçmiş olsun. Senin inadın ve doğru doktoru bulmanız sayesinde sorun çözülmüş. Ama artık hastaneler fena. Öylesine bakıp geçiveriyorlar. Direk ilaca dayanıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim inan eşime dedim ki eğer hani olurda bir gün başıma birsey gelirse çocuklar konusunda ne olur kolay kolay ilaç kullanımını kabul etme ve iyice araştır vasiyet ettim düşün o derece sinirlerim alt üst oldu :) neyse ki atlattıkkk

      Sil
  2. Gülşahcım, neler atlatmışsın.. Instagram kullanmadığım için bu yazınla haberim oldu, çok geçmiş olsun dilerim hem Ela'ya hem de sana, onun için çok zor ama senin için belki daha bile zor olduğunu tahmin ediyorum. Neyse ki geçmiş bitmiş, bir daha olmasın inşallah! Sağlıklı mutlu günleriniz olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim cnm babamın vefatının hemen ardından bu sürece girmemiz beni çok yıprattı ama atlattık şükür Allah beterinden korusun hepimizin çocuklarını...

      Sil
  3. Çok geçmiş olsun Gülşah. Üzüntü ile okudum. Hep derim; iyi hastane yoktur, iyi doktor vardır diye. Çok şükür ki Ela iyileşmiş ve daha da iyi olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol cnm iyi doktoru bulana kadar da işte canımıza okundu vardır bi hayır sonuç iyi oldu ona seviniyoruz elimizden başka bir şey gelmiyor.

      Sil
  4. Çok geçmiş olsun Ela'ya uzun ve sağlıklı bir ömür diliyorum.

    YanıtlaSil
  5. Çok geçmiş olsun, zor günler geçirdiğinizi hissedebiliyorum. Daha önce hiç bilmiyordum bu hastalığı. Detaylı anlatımınız ve bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. Çok üzüldüm çok geçmiş olsun Ela ya ��
    Biz anneler kadar hassas olamıyor babalarımız sanırım yada bizler daha detaycı yaklaşıyoruz
    İyi ki doğru doktoru bulmuşsunuz
    Yeniden geçmiş olsun

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe