16 Kas 2018

Öğretmenler Günü Yaklaşırken...

öğretmenler günü hediyeleri

Bu konuyu aslında yazmak değilde sizlerle karşılıklı konuşmak isterdim. Ne düşünüyorsunuz fikriniz nedir sohbet eşliğinde birbirimizi yanlıştan döndürmenin çözümlerini bulurduk.

Yanlış nerede diyenler olabilir hemen söyleyeyim; burada en büyük yanlış çocuğunun öğretmenine çocuğunun fikrini bile almadan whatshapp grubundan çocuğundan habersiz hediye işine karar veriyor olmak benim gözümde en büyük yanlıştır.

Sorumluluk almasını istediğimiz çocuklarımıza böyle kolay ve böylesine önemli bir konu da bile sorumluluğu çok görüyoruz.

Ortaokul anneleri bunu yapıyor çok şaşırıyorum. Ortaokulda çocuğun birden fazla öğretmeni oluyor çocuk belki rehber öğretmenine değilde başka bir öğretmenine hediye almak istiyor ama aile anaokulundan beri öğretmenler gününde hediye alma işini öylesine sahiplenmiş ki çocuk fikir belirtme isteğinde bile bulunmuyor ki eminim fikir beyanında bulunsa da dikkate alınmayarak susturulacaktır.

Bu yazımı okuyan bir öğretmen olursa lütfen yorum yazsın. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda? Öğrenciden gelen hediye mi kıymetli, yoksa veliden gelen pahalı hediye mi daha değerli? Eminim bu konuda da öğretmenler kendi içinde 2 ye ayrılmıştır. Hediye alınmadığında trip yapan öğretmenler olduğunu da duydum. Veli sırf öğretmen çocuğuma cephe almasın diye sınıfça toplaşıp pahalı bir hediye aldılar. Bunun yerine keşke çocuğunu o öğretmenden hızla uzaklaştırmayı seçmiş olsalardı diye düşünmeden edemedim. Neyse ki şuana kadar karşımıza vicdanlı, merhametli, eğitime ve öğretime önem veren öğretmenler çıktı. Aksi de olsaydı fikrim değişmezdi.

Amacım kimseye karışmak değil. Öğretmen benim gözümde; çocuklarımızın hayatında en az aile kadar önemli bir rol oynuyor. 35 yaşındayım ama ilk öğretmenimin bana yaklaşımını, naifliğini ve hepimizi şefkatle kucaklamasını hala çok net hatırlıyorum. Yerden kopardığım bir çiçeği bile hediye ettiğimde bile "sizler benim için en güzel hediyesiniz" demesini nasıl unuturum. Ne ailem girdi öğretmenimle arama ne de ben girmelerine izin verdim. Şimdi aynı şeyi bende çocuklarıma yapıyorum. Öğretmen sizin, hediye alıp almama tercihi de sizin diyorum. Benden yardım isterseniz de seve seve yardımcı olurum diyorum.

Whatshapp gruplarında da çoğu zaman katılmayan tek veli ben oluyorum. Kreşi bir nebze anlarım da ortaokul öğrencisi için whatshapp grubuna bile karşıyım o daha da ayrı bir konu :))) Ama inanın hakkımda ne düşündükleri umurumda değil "sorumsuz anne" diyenler olabilirmiş (bunu bir arkadaşım demişti) desinler benim amacım çocuğumun sorumluluklarını üzerime almak değil çocuğuma sorumluluk kazandırmak ;) Geçen gün de yazmıştım kendi kendine yetebilen çocuklar yetiştirmek istiyorsak kendiniz için küçük çocuğunuz için büyük bir adım atın ve bırakın çocuğunuz öğretmenler gününü nasıl istiyorsa öyle kutlasın.

Şimdiden bu kutsal görevi hakkıyla yerine getiren tüm öğretmenlerimizin öğretmenler günü kutlu olsun.

Sevgiler,








8 yorum:

  1. Öğretmen çocuğun öğretmeni, öncelikle bunu unutmamakta fayda var.Kızım kreşe gidiyor. Öğretmenler gününden bahsettim, nasıl bir hediye hazırlayalım diye sordum. O da resim yapalım dedi ve güzel bir resim yaptı. Birlikte çerçeve alıp resmi yerleştireceğiz.Çocuğun kendi içinden gelen,kendi eliyle hazırladığı hediyeler bana daha orjinal geliyor.Tabii bu bencesi:)

    YanıtlaSil
  2. 18. eğitim öğretim yılını çalışan bir öğretmen olarak yorum yazmak isterim ki şu ana kadar gerek çalıştığım öğrencilerin özel çocuk olmaları ve veli portföyümden dolayı hiç öyle pahalı hediye almadım ve bu şekilde olmasından da çok çok memnunum.Zihinsel yetersizliği olan bir öğrencimin bırakın hediye almayı o günün öğretmenler günü olduğunu hatırlaması ve gelip bana sevgiyle sarılması benim için başlıca kutlanacak bir olay zaten.Tüm bunların tüketim toplumunun getirdiği bir olay olarak görüyorum.Eğer maddi bir hediye olacaksa şimdiye kadarda kızımla birlikte karar vererek hep kitap çeki hediye ettik.Öğretmenimiz İstediği kitapları kendi seçsin diye

    YanıtlaSil
  3. Ben bu konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde bir yazı yazmıştım. Açıkçası ortaokulda sınıf annesi olmasını anlamlandıramadığım gibi, hediye alınmasını da saçma ve gereksiz buluyorum. Bence öğrencinin yakın bulduğu öğretmene yapacağı bir resim bile çok değerli. Hele ki bu hediye olayı sınıflar arasında bir yarışa dönmüşken :( Yazdığım yazaıyı buradan okuyabilirsin canım :)
    https://beydaninkitapligi.blogspot.com/2018/10/ogretmenler-gunu-hediye-sorunsal.html

    YanıtlaSil
  4. Ortaokulda öğretmenim. Velilerim whatsapp grubu açmamı istiyor ama ben ısrarla açmıyorum çünkü o gruplarda işin nasıl çığırından çıktığına çoğu kez şahit oldum.

    Ortaokulda çocuğun on öğretmeni var. Çocuk sınıf öğretmenine hediye almak zorunda değil. Aslında hiçbir öğretmenine almak zorunda değil ama kendini yakın hissettiği, sevdiği bir öğretmeni varsa ona hediye alabilir. Bu her zaman sınıf öğretmeni olmayabilir.

    Ben her zaman çocuklara bir öğretmene verilebilecek en güzel hediyenin akıllı çalışkan bir öğrenci olmak olduğunu söylüyorum. Bana çok pahalı bir hediye almış ama yılın geri kalanında beni zorlamış bir öğrencinin hediyesinin hiçbir kıymeti yok.

    Toplanıp pahalı hediye alma fikri hep velilerden çıkıyor. Çocuklara kalsa daha uygun ve kişisel hediyeler alırlar. Velilerimiz kendine vazife çıkarıyor. Aslında ben de bu konuda uzun bir yazı yazacak kadar doluyum :-)

    YanıtlaSil
  5. Okul hayatımda bir çok öğretmenim oldu, hepsini şu anda da saygıyla anarım. Bende emekleri vardır, haklarını ödeyemem. Ama biri farklı. Ailemdeki kadınlardan, annemden sonra gördüğüm ilk sıcaklık. İlkokul öğretmenim, onu çok seviyorum. Çok çok uzun yıllar geçmesine rağmen öğretmenler gününde ona verdiğim çiçek sonrası öptüğüm yanaktaki sıcaklığı hala hissediyorum. Eminim o da hissediyordur. Bu sene de öğretmenler gününde sesini duymak beni mutlu edecektir, sağlıklı olduğunu bilmek beni çok mutlu ediyor. Özü, bir tek çiçek ve içten bir öpücük....

    YanıtlaSil
  6. Ben hediye mediye beklemiyorum. Çocuklarım bir kerecik sarılsın işte en hüzel hediye.
    Daha kötüsü de veliler kendi aralarında kararlaştırdıkları hediyenin parası için de sorun çıkarıuorlar. Gönüldüz verilen para ile alınan hediye benim hiçbir zaman hoşuma gitmedi.
    Hatta bir yıl hediyelerini geri çebirdim. Bu sefer de burnu büyük hediyemizi kabul etmedi oldum.
    Dedim ya en hüzel hediye çocuklarımla kucaklaşmaktır

    YanıtlaSil
  7. Bu Öğretmenler günü hediyesi her devirde sorun oluyor.Pahalı hediye almak isteyen veliler ve bu fikre karşı olanlar.Benimkiler küçükken hiç bir sene öyle pahalı bir şey almadık.O zamanlar İlköğretim(8+4) sistemi vardı,whatsapp grupları da icat edilmemişti.İlk beş yıl öğretmenimiz erkekti.Acaba o nedenle mi sorun çıkmamıştı:) hatırlamadım şimdi bak:) Ama diğer sınıflarda bu konu veliler arası hep gündem olurdu.Oysa çocuklar kendileri kutlamalı Öğretmenlerinin bu özel ve anlamlı gününü.Gönüllerinden ne geçiyorsa o şekilde..

    YanıtlaSil
  8. O kadar güzel ve doğru ki yazdiklarin gerçekten malesef iyice tüketim ve içinden çıkılmaz bir hal alıyor her sene çocukların sorumluluklarını boyle bir konuda bile üzerlerine alıyor anneler ve sonra herşeyi anneye yükleyen çocuklar oluyorlar öğretmen olsam öğrencimin gözündeki ışık bile yeterdi sanirim bana

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe