12 Kas 2017

Kadınlarda Görülen Başlıca Kanser Türleri

Ölüm tehdidi taşıyan kanser hastalıkların önemli bir ölçüsü jinekolojik hastalıklara bağlı olarak gelişir. Dolayısıyla kadınların mutlaka ve mutlaka yılda bir kez dahi olsa kadın doğum uzmanına başvurarak genel bir pelvik muayenesinden geçmeleri gerekir. Çünkü jinekolojik çatısı altında farklı kanser türlerine rastlanılabilir.Vulva kanseri, meme kanseri, yumurtalık kanseri, rahim ağzı kanseri,  tüp kanseri, döl yolu kanseri ve döl yolu kanseri kadınlarda en sık rastlanılan kanser türleri arasındadır. Memorial Şişli Hastanesi jinolojik kanser uzmanı Prof. Dr. Ahmet Göçmen, kadın kanserleri hakkında merak ettiklerinizi aktardı.
Jinekolojik Kanserlerin Nedenleri Nelerdir?
Kadınlarda görülen kanser türleri, diğer kanser türlerinde olduğu gibi aynı nedenlerden  kaynaklanır. Hava kirlilikleri, dengesiz beslenme, sağlıksız cinsel yaşam, sigara kullanma ve hazır gıdaları sıklıkla tüketme kansere neden olan başlıca faktörlere örnek gösterilebilir.

Kadın Kanserlerinde Hangi Olası Belirtiler Gözlenir?
Genital bölgenin vulva, rahim ağzı, döl yatağı, yumurtalık gibi farklı kısımlarında oluşabilen kanserlerin şikayetleri her hastada değişiklik gösterebilir. Ancak en yaygın rastlanılan belirtiler aşağıdaki gibidir.

        Adet düzensizliği

      ●        Yumurtalık kistleri

        Genital siğiller

        Kaşıntı

        Sık idrara çıkma ve idrar kaçırma

        Ağrılı cinsel ilişki

        Vajinal akıntılar

        Ara kanamalar

        Kahverengi lekelenmeler
        Ateş basması

Jinekolojik Kanserlerde Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Kanserlerin varlığı tespit edildikten sonra hastanın yaşı, sağlık durumu ve hastalığın düzeyi göz önünde bulundurularak en uygun tedaviye başlanılır. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi jinekoloji kanserlerinde de en önemli husus erken tanıdır. Erken tanı ile kanserli hücrelerin vücudun diğer bölgelerine sıçraması kolayca önlenebilir. Hasta henüz menopoz dönemine erişmemişse üreme yeteneği korunmuş olacaktır.

Kanser hücreleri, borderline ve germ tipi ise hastanın sadece kanserli bölgesine müdahale edilir. Böylelikle yumurtalıklar korunacağı için gebe kalma olasılığı da son derece mümkün hale gelecektir. Laporoskopik türde yapılan ameliyatlar, kanserin daha erken dönemlerde yok edilmesini sağlayan en önemli tedavi seçeneklerinden birisidir. Yumurtalığa bağlı kanserlerde de daha çok robotik cerrahi işlemler uygulanır. Yapılan tedavi yöntemleri ileri teknolojiye sahip cerrahi müdahalelerle gerçekleştirildiği için hastanın kısa sürede ayaklanması, taburcu olması ve sosyal yaşantısına kolayca dönebilmesi söz konusudur.

3 yorum:

  1. Teşekkürler bu faydalı paylaşım için.
    Tekrar sabırlar diliyorum canım nurlar içinde olsun babacığın :(

    YanıtlaSil
  2. özellikle yumurtalık kanseri çok sinsi ve çabuk ilerleyen bir tür dikkatli olmak ve kontrolleri aksatmamak lazım..

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten önemli bir konuya değinmişsiniz. Çoğu kadın bu tarz rahatsızlıklardan habersiz bir şekilde yaşamını sürdürüyor.

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe