10 Ara 2019

Adet Sancısına Ne İyi Gelir?



Adet kanamaları üreme dönemindeki kadınların yaşadığı doğal ve normal bir olaydır ve yumurtlamanın, gebe kalabilme yetisinin de göstergesidir. Adet dönemleri bazı kadınların hafif ve sorunsuz geçerken, bazıları çoğu kez ağrılı, sancılı birkaç gün geçirir. Genellikle de hafif ağrı kesiciler veya dinlenme ile geçer.

Adet sancısı neden olur?

Adet sancılarının nedeni, her ay rahim içi tabakalarının yenilenmesi ve bir sonraki yumurtalama dönemine hazırlanmasıdır. Yumurtlama döneminde gerçekleşen olası bir döllenme ile oluşan embriyonun rahim içi duvarına tutunabilmesi için rahim duvarı kalınlaşır. Gebelik olmadığı aylarda ise “prostagladin” adlı madde salgılanır ve rahim kasılır ve şiddetli sancılar yaşanır.

Adet sancıları hafifletilebilir!

Adet dönemi ağrıları, sancıları pek çok tıbbi ve doğal yöntemle giderilebilir. Adet ağrılarının giderilmesinde ağrı kesiciler çok etkilidir ve kısa süre içinde de sonuç verir. Bu sorunun ilaçlarla değil de, doğal yöntemlerle hafifletilmesi çok daha doğru olur. Doğal yöntemler genellikle adet sancılarının geçmesine, hafiflemesine yardımcı olabilirken, çok şiddetli ağrılarda tıbbi tedavi için bir sağlık kurumuna başvurmak önerilir.

Adet sancısını hafifleten doğal ve yan etkisiz öneriler

·         Isı
Adet sancılarının kısa sürede doğal olarak geçirmek için ısı, yani sıcaklık önerilir. Bu sebeple de adet döneminde ütü ile ısıtılmış bir havluyu alt karın bölgesine koyup o şekilde beklemek rahatlatır. Isı sayesinde kasılmalar ve sancılar yavaş yavaş azalmaya başlar. Adet dönemi boyunca karın bölgesini olabildiğince sıcak tutmak, kışın kalın giyinmek bu konuda çok işe yarar.

·         Ilık çay
Adet dönemlerinde ılık bitki çayı, sıcak içecekler adet sancısını hafifletici etki gösterir. Bu sebeple de bitki çayı içerek ağrılardan kurtulmak önerilir.

·         Dinlenmek
Dinlenmek, adet sancılarında hafifletici etki gösterir. Adet dönemlerinde fiziksel açıdan zorlayıcı, yorucu etkinlikler sancılarını artırır. Bu nedenle adet dönemi başlamadan birkaç gün önceden adet kanaması bitinceye kadar ağır fiziksel egzersizler,  güce dayalı işlerden uzak durmalı daha çok dinlenmeye zaman ayrılmalıdır.

·         Uzun süre aynı pozisyonda kalmamak
Bir kişinin gün içinde uzun saatler boyunca aynı pozisyonda kalması vücutta ağrı yapar, var olan ağrıları da artırır. Adet dönemlerinde bu etki çok daha yüksek olur. Tüm gün bilgisayar başında oturarak çalışan, ayakta aynı pozisyonda kalarak çalışan kadınların adet dönemleri daha yüksek ağrılı olur. Adet döneminde uzun süre ayakta kalmak ya da uzun süre oturmak yerine gün içinde kısa süreli de olsa uzanarak dinlenmek ve otururken ayakların altına yastık koyarak uzatmak, biraz kalkıp yürümek, hareket etmek sancıları hafifletmeye yardımcı olur.

·         Dengeli ve hafif beslenmek
Tüm vücut sağlığı için her dönemde ve her yaşta sağlıklı, doğal ve dengeli beslenmek önerilir. Çünkü aşırı miktarda yemek, fazla yağlı, tuzlu, şekerli beslenmek vücut sağlığı için zararlıdır ve mideyi çok fazla doldurmak ağrıları, sancıları arttırıcı etki gösterir. Bu bakımdan adet döneminde öğünleri normalden daha hafif tutmak, gün içinde azar azar ve sık sık yemek karın bölgesinde baskı oluşmasını ve ağrıları önleyebilir.

·         E vitamini almak
E vitaminin kasları gevşetici ve sancıları azaltıcı etkisi olduğundan adet döneminde yaşanan sancıları hafifletmek için de E vitamini deposu olan ay çekirdeği, badem, ayçiçek yağı, buğday tohumu, aspir yağı, fındık ve fıstık tüketmek önerilir.

·         A vitamini almak
A vitamininin de vücutta rahatlatıcı etkisi, adet sancılarını hafifletici özelliği vardır. Bu sebeple de adet döneminde sancıları hafifletmek için A vitamini bakımından zengin gıdalar; tatlı patates, havuç, ıspanak, karalahana, bal kabağı, marul, kavun, dolmalık biber, domates, kırmızı biber, pırasa, greyfurt, bezelye, kuşkonmaz, taze fasulye, brüksellahanası, kayısı, maydanoz, nane ve brokoli tüketilmesi önerilir.

Kaynak:

2 yorum:

  1. Blogunuz oldukça güzel ve emek verilmiş.Kaleminize sağlık.Yeni
    açtığım bloguma zaman ayırıp takip ederseniz oldukça mutlu olurum.Sağlıcakla Kalın.

    https://hepfragmanizle.blogspot.com/

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe