22 Ara 2016

Çocuklar İçin Zeka Geliştirici Etkinlikleri Oyuna Çevirmek


Çocukların ciddiye alarak yaptıkları işlere biz dışarıdan bakarak genellikle “oyun” diyoruz. Oyunlar, çocukların uzun süre odaklanabildiği ve kolay kolay sıkılmadığı etkinliklerdir. Bu yüzden “oyun” deyip geçmemek gerekir. Bir takım eğitim yöntemlerini ve faydalı etkinlikleri çocuklara tıpkı zeka geliştirici oyunlar gibi sunma fikri oldukça başarılı değil mi?
Düşünün: Bir çocuğun ilgisini oyundan daha iyi nasıl çekebilirsiniz? Kendiliğinden gerçekleşen bu odaklanma isteğini fırsata çevirerek çocuğunuzun zeka gelişimini desteklemek sizin elinizde. Şimdi o yöntemleri inceleyelim.

1-    Masalları Görselleştirme Oyunu

Çocuğunuza, anlattığınız bir masalın resmini çizdirin. Bu etkinliği oyunlaştırmak için de süre verin veya eşlik edin. Bunu şu şekilde yapabilirsiniz:

-Sana anlattığım masalın resmini çizelim mi? İkimiz aynı anda başlayalım. Bakalım hangimiz daha önce bitirecek.

Veya

-Sana anlattığım masalın resmini çizebilir misin? Bu görev için tam 3 dk süren var. 1-2-3 Başla!
Masal yerine bir anı, bir şarkı veya herhangi bir metin de olabilir. Bu şekilde çocuğunuzun kavramlaştırma ve hayal gücü yeteneğini desteklemiş olursunuz. Bu oyunu oynayan çocuklarda soyut-somut kavramları ilişkilendirme becerileri de gelişir.

2-    Öğretmencilik Oyunu

Çocuğunuzla veya çocukların kendi aralarında oynayabileceği eğitici oyunlardan biri de öğretmencilik oyunudur. Bu oyunu şu şekilde oynayabilirsiniz:

Çocuğunuza yeni bir bilgi öğretin. Bu bir matematik işlemi, genel kültür bilgisi veya uygulama da olabilir. Sonra ona öğretmen rolü verin ve öğrencisi olun. Öğrendiği bilgileri size öğretmesini isteyin. Parmak kaldırın, soru sorun, bilgilerini pekiştirin.

Bu oyunu arkadaş ortamında veya kardeşleriyle döngü kurarak oynamaları konusunda teşvik edin. Öğretmek, önceden edinilmiş bilgileri kalıcı kılmak için çok iyi bir yöntemdir. Bununla birlikte öğretmek, öğrenme becerilerini geliştirir.


3-    Bilgiç Oyunu

Çocukların teknolojik cihazlara olan ilgisini faydalı yönde değerlendirebilmek için akıllı telefon, tablet ve bilgisayarlarla oynanabilecek çeşitli zeka oyunları mevcut. Tıpkı Dedektif Gadget çizgi filmindeki gibi çocuğunuza teknoloji ile çözebileceği görevler verin. Bunu sağlamanın en iyi yöntemi TÜBİTAK destekli MentalUP Beyin Egzersizleri uygulamasını kullanmaktır.

MentalUP Beyin Egzersizleri, çocukların problem çözme, dikkat, hafıza, görsel zeka, sözel zeka, mantık becerilerini geliştirmeye yönelik oyunlar içeren bir uygulamadır. Bu uygulamayı ister mobil cihazınıza indirin, isterseniz internet tarayıcınızda açarak oynatın.

MentalUP, sahip olduğu gelişmiş yazılım sayesinde zaten çocuğunuzun yaşına uygun oyunları karşısına çıkaracak, sonuca ulaşabilmesi için kendisini yönlendirecektir. Üstelik egzersizlerden elde ettiği kazanımları ve performansını raporlar şeklinde sunacaktır.

Bu sayede çocuğunuzun zeka gelişimini desteklemiş, öğrenme becerilerini geliştirmiş ve teknolojik cihazları faydalı yönde kullanmasını sağlamış olursunuz. (1 Hafta Ücretsiz Deneyebilirsiniz)

Bildirim: MentalUP’ta şuan yılbaşı kampanyası var. Tüm paket seçeneklerinde %20 indirim için yılbaşına kadar geçerli indirim kodunu “SATIN AL” sayfasında kullanabilirsiniz.

İndirim Kodu: 970101

4-    Kim Daha Dikkatli Oyunu

Bu oyunda hem liste şeklindeki bilgilerin ezberlenmesi hem de dikkat gelişimi sağlamak mümkün. Bunun için bir bilgi listesine ve sıralamaya ihtiyacınız var. Merak etmeyin, bu oyun sandığınızdan çok daha kolaydır. Örnek:

Gezegenleri, güneşe olan yakınlıklarına göre sıralayın. Tabi ki ilk etapta hepsini saymayın. Oyunu şu şekilde ilerletmeniz gerekir:

-Şimdi söylediğim gezegen isimlerini sırasıyla tekrar et. Merkür, Venüs, Dünya

-Merkür, Venüs, Dünya

-Evet, Bravo! Şimdi bunu baştan yapalım. Merkür, Venüs, Dünya, Mars

-Merkür, Venüs, Dünya, Mars

-Evet yine başardın. Şimdi biraz daha zorlaşıyor. Bakalım bunu başarabilecek misin? Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter…

Aynı oyunu sayılarla veya başka kelimelerle oynayabilirsiniz. Sıralamayı aklında tutmak ve karıştırmamak için dikkatini zorlaması gerekecektir. Bu şekilde çocuğunuzun dikkat gelişimini destekler, bir takım sıralamaları da ezberletmiş olursunuz. 

Sevgiler,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 yorum:

  1. Süper bilgiler. Benim oğlum iki yaşında. Önerebileceğiniz bu gibi oyunlar var mı? Gözlemlerime göre çabuk kavrıyor. Yaptığım bir hareketi veya sesi taklit edebiliyor. En çok dans etmeyi seviyor. Bu konuda da bir çok hareketimi taklit edebiliyor :)

    YanıtlaSil
  2. Çok güzelmiş, biliyor musun ben kızkardeşimle öğretmencilik çok oynardım, o zamanlar ben lisede, kızkardeşim minicik çocuk...nasıl severdi:)

    YanıtlaSil
  3. Gezegen oyunu bizim çok işimize yareyecak bir örnek...Oğlum uzaya çok ilgi duyuyor.. Ona kalsa uzaya yolculuk zamanı gelmiş bile..:)
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. kaliteli zaman geçirmek adına güzel oyunlar gerçekten....
    blogdakicin.blogspot.com

    YanıtlaSil
  5. Şahane öneriler olmuş :)
    Böyle öğretici ve yaratıcı oyunlara bayılıyorum ♥

    YanıtlaSil
  6. Her zamanki gibi çok güzel bilgiler canim.

    YanıtlaSil
  7. Cok guzel oneriler olmus tskler.😘 hem yeni oyunlar kesfettik hem unuttuklarimizi hatirladik 👍👍cok tskler

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar.
    Sokağa çıkamayan ve dört duvar içine hapsedilmiş çocuklarımız oyun diye deli oluyor. Çok güzel bir öneri ve oyun faaliyetleri, tebrik ederim.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe