21 Ara 2016

Pekmezin Çocuklara Faydaları

üzüm pekmezi

Pekmez, benim için annem tarafından kış aylarında zorla yedirilen, içirilen nefret edilesi bir besin kaynağı(idi). Her seferinde neden zorla bana bunu yediriyorsun diye isyan etmiş olsam da şimdi aynı uygulamayı ben çocuklarıma yapıyorum. Neyse ki annelerinin aksine pekmezi son 1 yıldır çok seviyorlar. Geçen yıl bıktıkları için olsa gerek küçük çaplı direniş başlatmışlardı :)

Özellikle kışın evlerimize;
Üzüm pekmezi,
Keçiboynuzu pekmezi
ve tahin pekmez karışımı sıkça girmektedir.

Faydalarını sıralamadan önce; çocukların sütlerine pekmez katılması zararlı mıdır? soruna cevap verelim.
* Bazı bilim adamları çocuklara kan yapsın diye içirilen süt- pekmez karışımının aslında bu amaçla içildiğinde hiçbir işe yaramadığını savunuyor. Gerekçeleri ise; Pekmezin aslında kan yapıcı özelliğinin içerdiği demirden kaynaklanması.. Demir kanda bolca bulunan alyuvarların gelişimi için önemli bir etken maddedir fakat sütte bulunan kalsiyum yüzünden demir emilemez  ve doğrudan vücuttan atılır.  Yani sütün içerdiği kalsiyum pekmezin içerdiği demirin emilmesini engelliyor ve böylelikle aslında kan yapsın diye süte katılan pekmez kan yapıcı etkisini yitiriyor. Sadece süte katılmış bir tatlandırıcı görevi görüyor. Bir zararı yok fakat bu şekilde tüketildiğinde kan yapımına bir faydası da yok. 
Ya da güne daha dinç başlamak için süt pekmez karışımı içmek yerine bir tatlı kaşığı pekmez doğrudan tüketildiğinde içeriğindeki glikoz ve fruktoz daha çabuk kana karışacak ve metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlayacaktır. Süte karıştırılan pekmez ise, sütteki kalsiyumun emilimi zorlaştıracağından gün içinde yorgunluk yaratacak ya da uyku hali ağır basacaktır. 
Bu bilgiyi okuduğumdan beri çocukların sütlerine pekmez karıştırmayı bıraktım.

Bebeklere hangi pekmez verilmeli?
* Pekmez, eğer bu gıdaya karşı alerjileri yoksa çocukların ve bebeklerin sağlıklı bir yetişkin haline gelebilmeleri için, kalsiyum ve demir mineralleri sağlaması ve yoğun enerji deposu olması nedeniyle vazgeçilmez natürel bir besinidir. Yalnızca 100 mililitre civarında pekmez 10 mg demir içermektedir ve bu içerik diğer gıdalara oranla bağırsaklarda çok hızlı emilen ve kana da çabuk karışan bir özelliğe sahiptir. Bunun yanında lezzetli ve tatlı olan pekmez, potasyum ve magnezyum içermesi bakımından da bebek besini olarak tercih nedenidir.
Bebekler için doktoruna danışılarak çoğunlukla "dut, üzüm ve harnup (keçiboynuzu) pekmezi" tercih edilmektedir.
Bebekler 6 aya kadar yalnızca anne sütüyle doyurulduklarından yedinci ay itibariyle kahvaltılarına ilave olarak ya da ayrıca 1 tatlı kaşığı ölçülerinde pekmez yiyebilirler. Bebeklerde denenen tüm yiyeceklerde olduğu gibi pekmezde de alerjik bulguların izlenebilmesi için mutlaka bebeğe tattırıldıkdan sonra bir gün ara verilmelidir.

Keçiboynuzu Pekmezinin Faydaları:
Keçiboynuzu pekmezi daha çok cinsel veya sperm sorunu yaşayan kişilerin çözüm için sık sık başvurduğu bir şifa kaynağıdır. Fakat bunların dışında birçok hastalığa da faydalıdır. İçerdiği zengin vitamin ve besin kaynakları özellikle solunum yolu hastalıklarına çok iyi gelmektedir.
·         Kalsiyum açısından zengindir, kemik sağlığına çok faydalıdır.
·         E vitamini içerdiği için astım, bronşiti grip, nezle gibi hastalıklara faydalıdır.
·         Öksürüğü giderir ve rahatlama sağlar.
·         Balgam söktürücü özelliği vardır.
·         Sindirim sistemi sorunlarını çözer, şişkinliği giderir, bağırsakları temizler.
·         Yüksek derecede sodyum ve potasyum içerdiği için karaciğer için çok faydalıdır.
·         Kansere yakalanma oranını %90 oranında düşürdüğü söylenebilir.
·         Kalp sağlığı için önemlidir, kalp çarpıntısını önler.
·         Doğal bir enerji kaynağıdır.
·         Kanı temizleme ve damar tıkanıklıklarını giderme özelliği vardır.
·         Çeşitli alerjik hastalıklara karşı engelleyici ve tedavi edici özelliği vardır.

Üzüm Pekmezinin Sağlığa Faydaları:
Üzümlerden yapılmaktadır. Üzüm pekmezinin sağlık açısından faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
·         Üzüm pekmezi kan yaparak, kansızlık sorunu olanların çok sık kullandığı besinlerdendir.
·         Üzüm pekmezi sporcuların sık kullandığı enerji verici bir besin kaynağıdır.
·         Üzüm Pekmezi damar sağlığına katkıda bulunur, kanı temizleme özelliği sayesinde damarların tıkanmasına engel olur ve damar sertliğinin oluşmasına izin vermez.
·         Sindirim sistemi için faydalı olan üzüm pekmezi mide, bağırsak, böbrek sağlığını korur, kabızlığı giderebilir.
·         Yetişkinler dahil, özellikle çocukların gelişme döneminde çok fazla ihtiyaç duydukları kalsiyum ihtiyacını giderir.
·         Kas sağlığını koruyan üzüm pekmezi, sinir sistemi üzerinde de olumlu etkisi vardır.

Tahin Pekmezinin Faydaları:
Tahinden yapılan bir pekmez türüdür. Tahin pekmezi sağlık açısından bir çok faydası vardır. Diğer pekmez türlerinden farklı olarak tahin pekmezinin farklı sağlık sorunlarının giderilmesine yardımcı olabilir.
·         Tahin pekmezinin hücreleri yenilediğine inanılır, bunun yanında serbest radikallerin hücrelerde meydana getirebilecekleri hasar riskini azaltırlar.
·         Tahinin ham maddesi olan susam protein açısından çok zengindir, özellikle çocukların gelişme dönemine katkıda bulunur.
·         Tahin pekmezi yaşlanmayı yavaşlatır, enerji kaynağıdır.
·         Tahin pekmezinin diğer özelliği cinsel gücü arttırmasıdır.
·         Sindirim sitemi sağlığı için çok faydalı olan tahin pekmezi aynı zamanda etkili bir idrar söktürücüdür.
·         Bağırsakların çalışmasına yardımcı olan tahin pekmezi, kabızlığı gidermeye yardımcı olabilir, midenin hazım sorunlarını giderir.
·         Tahin pekmezi kalp ve damar sağlığını korur.
·         
       Son olarak pekmezin faydaları olduğu kadar zararları olduğunu da unutmayalım.

Pekmezin Zararları: Pekmezin üretim, saklanma ve tüketim koşullarına göre bazı yan etkileri ve zararları olabilir. Bu zararları şu şekilde sıralayabiliriz;
·         Çok fazla kaynatılan veya pişirilen pekmez sağlık açısından risk taşır, bazı sağlık uzmanları bu tür pekmezlerin kansere neden olduğunu söylemektedirler.
·         Pekmezin kapağı açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında muhafaza edilmelidir, aksi durumunda özelliğini yitirir.
·         Aşırı tüketimden kaynaklanan sindirim sistemi bozuklukları, şişkinlik, ishal ve göğüs ağrısına neden olabilir.
    
       kaynak
       kaynak
       kaynak

      Sağlıklı günler dilerim.



7 yorum:

  1. ben de bu sıralar dut pekmezine takmış durumdayım bence en etkililerinden biri de dut pekmezi araştırmalarıma göre :)

    YanıtlaSil
  2. Çocukken sevmediklerim arasında tahin pekmez de vardı. Büyüyünce de kahvaltılık kaseyi bitirmeye başladım.
    Benim kızlar da koskanın tüp tahin pekmezini yerken evde yapılanı yemiyor sıpalar.

    YanıtlaSil
  3. Nasıl bir şifadır. Neyse ki oğluma pekmezi sevdirmeyi başarmışım :) Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Ben b anlamda şanslıyım o zaman. Pekmezi özellikle kışın suyla karıştırarak meyve suyu niyetine çok içirirdim. Normal oraka da severler. Küçük hala pekmez suyu talep eder benden...

    YanıtlaSil
  5. çok sevrim böyle bilgilendirici yazıları. kalemine,araştırmana sağlık...bir çok şey öğreniyoruz bu tip yazılardan.

    YanıtlaSil
  6. 4 yasindaki kizima veriyorum.hamilelere onerilirmi acaba harnup pekmezi

    YanıtlaSil
  7. Hamilelerde harnup pekmezi icebilirmi simdiden tskrler

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe