16 Ara 2016

Çocuklarda Sınav Stresi


sınav kaygısı
 
 Ülkemde ki eğitim sistemini sevmediğimi, çocuklar için uygun olmadığını her defasında söylüyorum. Fakat bu sistemi değiştirebilecek güce sahip değilim. Bende çocuklarımın bu eğitim sistemi savaşından en az hasarla çıkmaları için elimden geleni yapıyorum.
  Ben not ve sınava çok önem vermesem de Yağız maalesef sınıf ortamından ve yapısından dolayı inanılmaz hırslı bir çocuk. Sınav öncesi ya istediğim notu olamazsam kaygısını ve sınav stresi ni fazlasıyla yaşıyor. Bende bu stresi hafifletmek için nasıl yaklaşmam gerektiğini araştırıp notlar alıyorum. Sizlerle de paylaşmak isterim.

  Çocukların gelişim dönemlerine göre anne babaların zorlandıkları dönemlerin başında eğitim dönemi gelmektedir. Eğitim denilince akla ilk gelen şeylerden biri de sınav ve sınav stresi dir. Her anne baba sınava hazırlanan çocuğuna destek olmak ister, önemli olan doğru doğru ve başarıyı artıracak desteği vermektir. Hangi sınava girerse girsin, öğrenciye bunun bir son olmadığını hissettirmek gerekmektedir. Başarılı olan öğrencilerle yapılan görüşmelerde’’ailelerinin onlara her alanda destek oldukları ve bu başarıda ailelerinin önemli katkılarının olduğu’’ndan söz etmektedirler. 

   Ders çalışma ve sınavlara hazırlanma süreci, çoğu zaman anne baba ile çocuklar arasında çatışma yaratır. İki tarafında karşıdakinin duygularını anlamaya çalışmaması çatışmayı gereksiz yere büyütür ve uzatır. Hiçbir anne baba bilerek hatalı davranışta bulunmaz, çocukların geleceği konusunda endişe duymak en doğal anne baba duygusudur. Çocuğu sınava hazırlanan anne babalara bu süreçte büyük görevler düşmektedir. Anne ve babaların tutum ve davranışları çocukların yaşadığı sınav kaygısını
 artırabilir de azaltabilir de. Bu nedenle aşırı düzeyde kaygı yaşayan çocuğu olan ebeveynlerin bu kaygıda rollerinin olup olmadığına bakmaları gerekmektedir.

 Sınava hazırlık bir takım işidir ve bu takımda anne babanın rolü çok büyüktür. Sınava hazırlık dönemi, öğrencilerin anne baba desteğine en fazla ihtiyaç duydukları dönemdir. Bu dönemde fazla mükemmeliyetçi bir tutum sergilenmemesi uygun olur. Sınavlarda başarılı olmanın yanında başarısızlığın da sonuçlar arasında yer aldığı unutulmamalıdır.

 Başarı için aile içi iletişim ve olumlu diyalog önemlidir. Aile içinde kurulan bu olumlu ilişki çocuğun motivasyonunu artıracaktır. 
 Anne baba bazen sınava hazırlanmayı çocuğun sorumluluğundan alıp kendi sorumlulukları arasına katar. Unutulmamalıdır ki sınava hazırlanma sorumluluğu sadece öğrenciye aittir. Ailenin yapması gereken sadece uygun şartları sağlamak ve onu sınav konusunda bilinçlendirmektir. 
 Her bireyin yetenekleri ve kapasitesi farklıdır. 
 Anne babalar çocukları arasındaki farkı daha iyi gözlemleyebilirler.
 Anne babalar öncelikle çocuklarını iyi tanımalılar ve onun kapasitesinin farkında olmalıdırlar.
 Anne babanın yüksek başarı beklentisi, hataları sürekli vurgulayan eleştirel yaklaşımları, dayak ve benzeri uygulamalarla çocuğu sindirmeleri, çocuklarını ‘’haylaz,tembel,pısırık,beceriksiz’’ gibi olumsuz yargı içeren sıfatlarla nitelemeleri çocuğun kendine olan güvenini zayıflatır.
 Anne babalar kimi zaman çocuklarının sınırlarını iyi değerlendiremezler ve çocuklarından kapasitelerinin üzerinde başarı beklerler. Çoğu zaman bu noktada anne ve babanın kendi özlemleri işin içine karışır,zamanında kendilerinin yapamadıklarını çocuklarının yapmalarını beklerler.

     Burada yapılması gereken en önemli şey çocuğun kapasitesinin objektif biçimde değerlendirilmesidir. Kesin bir değerlendirme yapmak çok kolay değildir ancak çocuğun daha önceki başarı ve başarısızlıklarına bakmak yol gösterici olabilir.

Anne babaların görevi yalnızca çocuklarının iyi bir eğitim almasını sağlamak değildir,aynı zamanda yaşamı sevdirmek ve yaşama sevincini aşılamaktır.Bazen çocuğun ders çalışması sağlanmaya çalışılırken ilişkilerin bozulduğu gözlenmektedir.

   Anne babalar bazen çocukları aracılığı ile farkında olmadan birileriyle yarışırlar.Kendi çocuğu,kardeşinin çocuklarından daha başarılı olmalıdır.Yarışa sokulan çocuklar açık ya da gizli isyan ederler.Çocukları için neden bu kadar aşırı kaygılandıkları sorulduğunda anne babaların cevabı hazırdır;çocuklarını ve onların geleceklerini düşündükleri için…

   Çoğu zaman öğrencilerin aşırı strese girmelerindeki sebeplerden biri ve önde geleni, anne babanın sınava yüklediği anlamdır ve bunu çocuğa, sanki sınavı kendileri için kazanması gerektiği gibi yanlış bir şekilde hissettirmeleridir.
   Öğrenciyi bu düşünceye iten anne babanın  ‘’ biz senin için dünyanın parasını harcadık,

   sende bizim için bu sınavı kazanmak zorundasın’’ bakış açısıdır.

Ne olur çocuklarınızın sınav stresi içinde yok olup gitmesine izin vermeyin.

Sevgiler,



5 yorum:

  1. 4.sınıfla birlikte sınav stresi bizim de hayatımıza girdi. Dengeleri kurmak gerçekten zor.

    YanıtlaSil
  2. Zavalli çocuklar en güzel yillarinda yaris ati gibi kosup duruyorlar 😕😕😕

    YanıtlaSil
  3. En güzel çağımız hep bu tip streslerle geçmedi mi ? Çocuklarımıza en büyük kolaylıklar gelir dilerim ki.

    YanıtlaSil
  4. Şu son dönemde gündemimizde bu sınav stresi ve bende sınav odaklı eğitim sistemini hiç sevmiyor ve onaylamıyorum. Ama malesef şartlar böyle olunca siz yapmasanızda çevrenin etkisiyle bir yarışın içine girebiliyorsunuz. Güzel bir yazı olmuş elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. 4.sınıfta kzım var ve sınavlara hazırlıkta bayagı bir ugrasıyorum

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe