31 Ağu 2016

Okul Gündemi

okul seçimleri

Gergin dönemlerden birindeyim. Ülke gündemi, ev gündemi, tatil derken okulların açılması yaklaştı. Ve beni ciddi bir telaş sardı. İçimden bir ses "amannnn su akar yolunu bulur kasma kendini" dese de anne tarafımda ki endişeli ses hiç susmuyor.

Yarın Ela'nın anaokulunda ilk günü olacak. Ya ağlarsa? sanki hiç çocuğumun ağladığını görmemiş gibi telaşlıyım. Ağlaması değil aslında beni düşündüren kısmı susmaması, zor ikna olması. Böyle bir şey de onu okulda tutmamız mümkün değil ve itiraf edeyim ben Ela'nın okula başlamasına da hazır değilim. Tuvalet eğitimi, diş çıkarma, emzik bırakma gibi süreçlerine de hazır değildim yine aynı yerdeyim :) Sanırım büyüyor olması beni korkutuyor. Anneanne ile evde 1 sene daha kalabilir ama artık evde çok sıkılıyor. Yaşıtlarıyla ilişki kurması içinde buna ihtiyacı var. Daha çok kendinden büyüklerle takılıyor bu da yaşından büyük şeyler öğrenmesine sebep oluyor :) Neyse umarım sorunsuz bir okul hayatına geçiş sağlayabiliriz. Yağız 3 ay ağlamıştı Ela ile nasıl olur hiç bir fikrim yok.

Yağız'a gelince bu sıra çok düşünceli. Konuşalım mı dedi geçen gün oturduk karşılıklı "ben 5.sınıfa geçmek istemiyorum" dedi. Hazır değilmiş anası kılıklı :))

Yeni okul, yeni arkadaşlar, tanımadığı her derse ayrı öğretmen sanırım hepsi onda kaygı yaratıyor. Valla bende yaşıyorum ama çaktırmamaya çalışıyorum. Ortaokul korktuğum bir dönem ergenlik girişi, büyüme atakları, sabit fikirlerin bolca olduğu bir dönem. Başına buyruk davranmak isteyeceği bir hayata geçiyor. Gel de korkma. Tabii kendimce kendi kaygılarımdan uzak çok da akıl vermeden konuştuk. Her cümlemi tarta tarta konuşmak bazen beni çok zorluyor ama biliyorum ki aklımdakileri söylesem çocuk iyice telaşlanacak :) Oluruna bırakalım bence ilk gün tanıdık bir kaç arkadaşını görünce rahatlarsın diyerek konuyu kapattık. Sonra yine geldi "ben liseye de geçmek istemiyorum sınavla okul belirlenmesine karşıyım" dedi. Valla bende karşıyım oğlum demek isterdim ama sustum. "Anlıyorum ama liseyi konuşmak için erken hem belki o zaman kadar sınav sistemi değişir" gibi laflar ettim. İçimden bolca inşallahhh diyerek.

Kendi kendime de konuşuyorum bizler okul heyecanı ile yanıp tutuşurduk hiç bir zaman sınav kaygım olmadı. Eğitim sistemi rahattı. Notlarım iyise ona göre liseye gidebilirdik bunu bile lise de öğrendik. Şimdikiler daha ortaokul başlamadan liseyi tek sınavla nasıl kazanıcam ya kazanamazsam kaygısında neden çünkü bu sıkıntılı süreci yaşayan öğrenciler kendinden küçüklerle bunu paylaşıyor. Hoş paylaşmasa bile daha ilkokulda sınav sistemini zaten okullar kafalarına kakalıyorlar. Her çocuk böylemi bilmem ama Yağız yaşına göre fazla kaygılı ve bunu beni çok korkutuyor. Anın değil geleceğin stresini resmen çok önceden yaşıyor. Çocuksun sen git oyna düşünme hiç bir şey diyorum ama bu onun yapısı bu ve değişmesi çok zor. Benim korkum büyüyor olması, onun korkusu başarısız olmak. Ne diyeyim yine iç sesim boşver oluruna bırak diyor anne tarafım endişeli. İçeride kavga büyük anlayacağınız.

Dilerim tüm çocuklar önce mutlu bir çocuk olmanın tadını çıkarıp ondan sonra başarıyı hedeflemeyi öğrenebilirler. Aksi takdirde yeni nesil bizlerden daha fazla sinir, stres sahibi olacaklar.

Her iki sıkıntılı sürecide aynı anda yaşamam ne hoş değil mi ya :) Yeni öğretim yılında tüm anne babalara bolca sabır ve sükunet dilerim ;)

Sevgiler,




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 yorum:

  1. gerçekten iki zor dönemin üst üste gelmesi biraz zorlayacak gibi siz ama inşallah en az sorunla atlatırsınız hep yüzlerinin güldüğü eğitim dönemleri olur :)

    YanıtlaSil
  2. Çocuklar,ailelerin kaygılarını hissedebiliyor.O yüzden her ne kadar ifade etmiyorsanız bile farkındadırlar.Siz önce kendinize telkinler vererek sakinleşebilirseniz ve sınavlara girmenin hayatın sonu olmadığına çocuğunuzu ikna edebilirseniz daha iyi olur diye düşünüyorum.Sevgiyle ...

    YanıtlaSil
  3. hayırlı olsun gülşah. ben de çok korkmuştum çocuk hazırmış hazır olmayan benmşim. umarım az sorunla atlatırsınız

    YanıtlaSil
  4. Hayırlı olsun canım umarım hiç zorluk çıkarmadan hemen alışır Ela.
    Bu arada orta okul kaygısı bu sene bizde de var. Şimdilik Emir tatilin keyfini çıkartıyor, onun yerinede ben kaygılaniyorum

    YanıtlaSil
  5. Bence Ela 1 gün ya da maksimum 2 gün yabancılık çeker, hiç endişelenmeyin.Her ikisi için de her şeyin güzeli, hayırlısı oldun.

    YanıtlaSil
  6. Hayırlısı olsun. kolaylıklar diliyorum.

    YanıtlaSil
  7. Seneye bizde de başlayacak 5.sınıf telaşı. Ben şimdiden endişeliyim. Umarım her ikisi için de güzel bir başlangıç, harika bir eğitim yılı olur :)

    YanıtlaSil
  8. Okurken o anası kılıklı kısmında yüzümde 32 dişimin birden gözüktüğü bir sırıtma hali oluştu. Umarım çocuklarınız için en iyisi olur :)

    YanıtlaSil
  9. Sizin burdan anlattıklarınıza göre bence Ela kolay alışır okuluna. Rahat bir çocuğa benziyor. Konuşma konusu ise öğretmenin olumlu olmasına kalmış sanırım. Benim Deniz de erkek çocuğu olmasına karşın çok konuşurdu (hala konuşuyor) öğretmeni kulaklarımı bitirdin diye takılırdı. Ama hiç sorun yaşamadık...

    YanıtlaSil
  10. Kıyamam Yağız 3 ay ağlamış:(( madem o kadar tepki verdi keşke alsaymışsın Gülşah'cım, anaokulu ne de olsa, mecburiyet yok, ama olmuş bitmiş:)şimdi tasası sana mı düştü diyeceksin...:))umarım Ela ağlamaz, iyi düşün iyi olsun canım. Güzel haberlerini beklerim. :)
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  11. Basarilar ikisine de. Benim küçük oglum da4. Sinifa gidecek kiz yuvaya abi lisede ama meslek okuluna mi gitsem diye düsünüyor.

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe