26 Eyl 2016

Omega- 3 Desteği

omega 3 desteği

Balık yemeği sevmeyen biri olarak çocukluğum omega 3 kapsülleri ile geçti diyebilirim. Tadlarını da hala hatırlıyorum iğrençti :) 

Şimdi bende çocuklarıma dışarıdan bu desteği sağlamaya çalışıyorum. Balık yağı şuruplarına hiç bir zaman karşı olmadım kadın doğum ve görüştüğüm çocuk doktorlarından da hayır asla kullanmamalısın diyen olmadı. Çünkü vücudumuzun ihtiyacı olan omega 3 ü dışarıdan besinlerle almak her zaman mümkün olmuyor. Özellikle benim gibi iştahsız 2 çocuğunuz varsa durum biraz daha vahim.

Möller' balık yağları ile 2 sene önce bir blog etkinliğinde tanışmıştım. Sakız kokusuna vurulup denediğimde de tadına bayıldım. Tabii Yağız' dan bana kalmadı. Ela 3 yaş altı diye ona kullanmadım ama markadan aldığım bilgiye göre kullanılabiliyormuş. Daha sonra Ela içinde 1 şişe bitirdik. Her yıl araştırıp farklı markalar denedim. Ama Möller's balık yağını geçen yıl Ela ve Yağız tadından dolayı daha sorunsuz içtiği için bu yılda kullanmaya başladım. Bazı balık yağı şurupları Yağız'da mide bulantısı yapmıştı. Möller's de böyle bir şey olmadı. Tabii bu sefer kendime de kapsül almayı ihmal etmedim. Belki şu aşırı unutkanlığıma bi çare olur :)

Gerçekten memnun kalarak kullandığım Möller's balık yağı şurubunu özellikle araştırmanızı tavsiye ederim. Aklınıza takılan soru olduğun da markadan çok kolay bilgi alabiliyorsunuz.

Sevgiler,

Omega 3 hakkında;
Omega-3 nedir?

"Omega-3 vücut tarafından yapılamayan ve dışarıdan yiyeceklerle alınması gereken doymamış yağ asitlerinden biridir ve kendi içinde de EPA ve DHA olarak ikiye ayrılmaktadır."

Hangi besinlerde bulunuyor?

"Omega-3, bir diğer ismiyle 'alfa linolenik asit', yağlı balıklarda, ceviz, badem, soya filizi, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, keten tohumu ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunuyor."

Hangi yaş grubu almalı?

"Vücudun Omega-3 yağ asidine ihtiyacı daha anne karnında başlar, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılıkta da ihtiyaç devam eder."

Vücuda faydaları nelerdir?

"Başlıca faydası vücudun enerji üretimine katkıda bulunması. Bu nedenle Omega-3'ten zengin bir beslenme programı yorgunluğu giderip, kavrama gücünü ve hareket kabiliyetini artırarak kalp, şeker, tansiyon, romatizma, migren ağrıları ve cilt problemlerine iyi geliyor.

Anne sütü de doğal bir Omega-3 kaynağı olduğu için ilk altı ay sadece anne sütüyle beslenmenin önemini bir kez daha vurgulamakta fayda var.

Kalp hastalıklarında da Omega-3 kötü kolesterolü (LDL) düşürüp, iyi kolesterolü(HDL) artırıyor. Vücutta yağın depo formu olan trigliserit seviyesini de düşürerek kalp ve damar sağlığını koruyor.

Bu özelliğini kanın pıhtılaşmasını önleyerek akışkanlığını sağlamasından. Kanın yoğunlaşması damarların daralmasına bu da kalp, böbrek, beyin başta olmak üzere vücuttaki pek çok organın fonksiyonlarını yitirmesine neden oluyor."

Kanser türlerine karşı da etkili mi?

"Kanserde vücut gün içinde birçok mikroorganizmanın saldırısına uğrar ve burada bağışıklık sistemi devreye girer.

Kötü huylu hücreleri ve mikroorganizmaları baskı altında tutabilmek ve yok edebilmek için bağışıklık sistemi Omega-3 yağ asidinden güç almaktadır. Göğüs, prostat ve kolon kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türünde Omega-3'ün yararlı olduğu biliniyor.

Diyabette ise kan şekerimizi dengeleyen hormon insülin, yetersiz salgılanmaktadır ve Omega-3, insülinin yararlılığını artırarak ve tip II diyabette bulguları azaltmaktadır."

Çocuklar daha çok mu tüketmeli?

"Zeka gelişiminde balığın özellikle çocuklarda zekayı geliştirici özelliğinin vurgulanması beyindeki yağın ana bileşiminin Omega-3 yağ asitleri içeren DHA olmasıdır.

Düzenli olarak Omega-3'ten zengin besinler tüketenlerde beyin yaşlanması daha da yavaşlamaktadır. Bunun yanı sıra Alzheimer, depresyon ve şizofreni gibi rahatsızlıklarda da belirtileri önlediği biliniyor."

Omega-3 içeren yiyecekleri ne sıklıkla tüketmeliyiz?

Haftada en az iki kez buğulama veya ızgara olarak balık yiyin Her gün iki, üç ceviz veya 8-10 adet badem yiyin Her gün bir tabak yeşil yapraklı sebze yemeği veya salata tüketin Yoğurt veya salatanızın içine bir yemek kaşığı kadar keten tohumu serpin Haftda en az iki kez kurubaklagil tüketin Balık tüketemiyorsanız günde bin mg'lık balık yağı takviyesi alın Kanın pıhtılaşmasına karşı ilaç kullanıyorsanız, balık ve balık yağı tableti fazla kullanmayın 

Dyt. Özlem Sert Aydın

11 yorum:

  1. Benimkiler küçükken biz de kullanmıştık. Balık yerdi ikisi de ailecek severiz ama gerektiği kadarını yine de alamıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla bende balık yağı hapları ile büyüdüm şimdikilerin en büyük avantajı tadları iyi şuruplar içiyorlar :)

      Sil
  2. sanırım ben de kullanmıştım oğlum için ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. her çocuğun yolu balık yağından illa geçiyor :)

      Sil
  3. Balık, ceviz, keten tohumu....hepsini not ettim, Gülşah'cığım balık nasıl yiyeceğim hem sevmem, hem biliyorsun vejeteryanım. Bakacağız çaresine:)))Çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sende kapsül balık yağı haplarından al abla bende balık sevmem ancak boyle destekliyorum işte :)

      Sil
  4. bende çocukken balya adıyla satılan kapsüllerden bolca içmiştim
    eşim balığı biraz abartılı seviyor (haftada en az iki sefer yapar ) bu yüzden bizim çocuklarda da balık sevgisi çok onlara şimdiye kadar hiç kullanmadım kapsül şurup filan ama gerekirse aklımda olsun teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. balık seviyorlarsa çok iyi bizimkiler de bana çekmiş ikiside pek sevmiyor mecbur dısardan destek alıyorum :)

      Sil
  5. Tavsiyen üzere şurubunu kızıma, kapsülünü de kendime aldım bugün. Benim kız 28 aylık ve 3 hafta önce kreşe başladı. Kutunun üzerinde 4-10 yaş çocuklar içindir diyor ama 12 ay ve üzerine yarım tatlı kaşığı verilebileceği ve şişe açıldıktan sonra 3 ay içerisinde tüketilmesi öneriliyor. Senin 2 çocuk olduğu için bir şişeyi rahatlıkla bitirmişsinizdir ama yaptığım hesaba göre benim kıza yaşından dolayı yarım tatlı kaşığı vericem. Öyle olunca da 3 ayı geçiyor. Markayı aradım, eczacıları beni arayacakmış. Bir arkadaşım da hastayken verme, virüsleri veya mikropları güçlendirebilir dedi. Onu da sorucam. Cevap gelirse yazarım burdan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla şişede ki şuruptan eşim bile içiyor ben Ela ya ayrı Yağız a ayrı şurup aldım eşimde onlardan otlanıyor :) aynur.yardimci@farmavita.com.tr bu mail adresinden Aynur hnm ulaşabilirsin gerekli her bilgiyi veriyor. Dr.um bana hastayken falan verme demedi hiç ilk defa duydum bunu kendi dr umuza da sorarım bi merak ettim :)

      Sil
  6. Bu markanın çok iyi olduğunu duymuştum. Aslında seven seas portakallı hastasıydı benim çocuklar. O üretimden kalkınca uzun yıllar içmedi. Bunu da deneyebiliriz. Teşekkürler canım.

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe