12 Oca 2017

Güvenli İnternet Kullanımı İle Çocuklarınızı Tehlikelerden Koruyun

Güvenli İnternet

Artan internet kullanımı ve gelişen teknoloji nedeni ile artık çocuklarımız internet ile iç içe yaşamaktadırlar. Çocukların her an internete girmesi ve istedikleri sayfalarda gezmeleri onların araştırma yönlerinin ortaya çıkması açısından faydalı olsa bile tehlikeli ve zararları yanları daha çok olduğu da bir gerçektir. Çocuklarımızın zararlı sitelerden ve zararlı bilgilerden uzak durmalarını sağlamak için 2011 yılında çıkarılan bir yasa çerçevesinde internetin olumsuz yanlarından çocuklarımıza korumak güvenli internet kullanımı ile mümkün hale gelmiştir.

Çocuklarımızı İnternetin Tehlikelerinden Nasıl Koruruz?

İnternetin birçok faydalı ve yararlı yanı olması nedeni ile çocuklarımızı internetten uzaklaştırmak hiç doğru bir tutum değil. Ancak çocuklarımızın internette gezerken ya da oyun oynarken cinsel, siyaset, küfür ve şiddet içerikli sitelerden uzak durmalarını sağlamalıyız. Bunu aileler kendi imkanları ile yapmaları oldukça zordur. Bu nedenle 2011 yılında çıkarılan güvenli internet hizmetini kullanarak çocuklarımızı zararlı sitelerin içeriklerinden koruyabiliriz. Özellikle de aileler çocukları şu içerikli sitelerden uzak tutmaları gerekmektedir.

    Cinsel içerikli sitelerden
    Şiddet içerikli sitelerden
    Küfür içeren sitelerden
    Siyaset yapan ve yanıltıcı sitelerden

Güvenli İnternet Nasıl Kullanılır?

Günümüzde birçok aile kullanmış olduğu internetini çocuklarının gelişimine olumsuz yönde etki edeceği nedeni ile güvenli internet kullanımına geçtiklerini biliyoruz. Güvenli internet kullanımına geçmek isteyenler öncelikle bağlı oldukları internet dağıtım şirketi ile iletişime geçmeleri gerekiyor. Sonrasında internet kimin üzerine bağlı ise o kişi müşteri hizmetleri ile yapacağı görüşme sonrasında güvenli internet kullanıma geçmektedir. Bunun yanı sıra kullanmış olduğunuz pc üzerinden de bunu gerçekleştirebilirsiniz.

Örneğin Türk Telekom bu konuda hizmet veriyor. Üstelik bilgisayarınıza yazılım yüklemenize de gerek yok! Hizmet size Aile Profili ve Çocuk Profili olmak üzere iki alternatif sunar. İstediğiniz zaman Güvenli İnternet Hizmetini alabilir, istediğiniz zaman profilinizi değiştirebilir, isterseniz bu hizmetten vazgeçebilirsiniz.

İlaveten Google ‘ın güvenli arama özelliği de 100% olmasa da sonuçları filtreleyen bir özelliğe sahip. Bunu aktif ederek de kullanabilirsiniz. Google hesabınız açıkken ayarlar > arama ayarları yolunu izleyerek güvenli aramayı aktifleştirebilirsiniz.

İnternetin Çocuklar Üzerindeki Olumsuz Etkilerinin Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarımız gerek tablet, bilgisayar ve telefonlar ile her an internet ile iç içelerdir. Çocuklarımızın internete bu kadar yakın ve iç içe olmasının olumsuz yanları da elbette ki vardır. Çocuklar oyun oynamak için interneti kullandıklarında şiddet ve küfür içeren oyunları oynarlarsa bu oyunlar çocuklarımızın gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Çocukların gelişimini olumsuz yönde etkileyen bu oyunlar nedeni ile çocuklarda davranış bozukluklarına rastlamamak ne yazık ki imkansızdır. İnternet sitelerinde yer alan cinsel içerikli video ya da görsel resimler nedeni ile çocuklarımız çok erken yaşta cinsel içerikler ile tanışmaktadırlar. Bu da çocukların gelişimini olumsuz etkilemekte, hatta cinsel tercih seçim bozukluklarına da neden olmaktadır. Çocuklarımızın daha sağlıklı bireyler olmasını istiyorsak, mutlaka internet kullanımlarını incelemeli ve çocuklarımızın daha sağlıklı sitelerde gezinmelerini sağlamalıyız.

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Kullandığınız farklı bir yöntem mi var? Yorum bölümünde paylaşarak herkesin bilgilenmesini sağlayabilirsiniz.


Bu yazı Teknojest sitesi sahibi Poyraz Şahin tarafından yazılmıştır.

8 yorum:

  1. Öyle anlamlı ve özen gösterilmesi gereken bir konu ki (:

    YanıtlaSil
  2. Bu konuda ben de blogda yazmıştım.Sizin yazınız da çok hoş olmuş.Kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. çocukları böyle şeylerden korumak o kadar zor ki evde tedbir alsan dışarıda görüyor bir şekilde..

    YanıtlaSil
  4. İnternet üzerinde bi çok tehlike var çok haklısınız benim büyük kızıma youtube'u bile açmıyorum ona benzer bir uygulama indirdim benim belirlediğim kanalları izleyebiliyor bi tek bence reklamlar da çok tehlike içeriyor çok titiz ve bilinçli olarak şüpheci davranmamız gerek.

    YanıtlaSil
  5. Harika bir yazı olmuş gelip hemen takibe aldım senide severek okuyacağım yazılarını sevgiler:))

    YanıtlaSil
  6. Çok faydalı bilgiler Gülşah. Poyraz şahine de teşekkürler. Çocuklarımızı neler bekliyor sanal alemde bilmiyoruz. Bundan yoksun da bırakamıyoruz, en iyisi kontrollü faydalandırmak

    YanıtlaSil
  7. Bu məsələ məni də çox narahat edir hər zaman. Bunu öyrənməm yaxşı oldu.Ən azından Google-dan güvənli aramayı aktivləşdirməyə çalışacam.Faydalı yazı üçn təşəkkürlər.

    YanıtlaSil
  8. harika bir yazı olmuş gerçekten de

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe