11 Oca 2017

Sosyal Medya Bağımlılığı

sosyal medya

Sosyal medya konusu dipsiz bir kuyu gibi yaz yaz bitmez. Fakat benim bunu yazma sebebim şu; snapchatte 2 binin üzerinde takipçim var. Çok fazla aktif olarak bir şeyler paylaşmıyorum. Fakat özelden atılan her soruya, her mesaja mutlaka dönüyorum.

Takipçi sayısı arttıkça benden bir şeyler beklenmeye başladı. Özellikle snapchatte sohbet edelim, soru cevap gibi videolar çekmelisin deniyor. Ela'ya yaptığım alışverişler paylaşılsın isteniyor. Bunun gibi bir kaç şeylerde var. Vaktim olsa aslında paylaşabileceğim faydalı şeyler var.

Takip ettiğim bloggerlar arasında bunları yapan var. Ürün paylaşımları çoğu zaman işe yarıyor. Bu konuda faydalandığım yorumlarına güvendiğim bir çok makyaj bloğu var.
Buna lafım yok.
Fakat bunların yanında tüm gün canlı canlı sohbet eden, gece çocuklarını uyuttuktan sonra saatlerce günün nasıl geçtiğini anlatan, kocasıyla çıktığı tatilin her saniyesinde snapten canlı canlı sohbet eden üşenmeyip aynı konuların çekimlerini instagram stories yükleyenler var. Bunların hepsini ayrı bir mesai isteyen işler olarak görüyorum. Sosyal medya özellikle blog yazarları için oldukça önemli. Fakat söz uçar yazı kalır mantığında olan biriyim ve oraya harcadığım zamanı bloğuma yazı yazarak harcamayı tercih ederim. Malum çalışan bir anneyim işten geldikten sonra sofra, yemek, çocuklarla vakit geçirme derken 2-3 sayfa kitap okuyup ancak yatabiliyorum. Vaktim olsa oturup sohbet eder miyim diye bende kendime soruyorum. Paylaşımlarımı arttırırım ama sohbet konusunda kendimi aşırıya kaçmamak için engellerim diye düşünüyorum. Bir insanın kendini saatlerce sosyal medya dünyasına kaptırmaması taraftarıyım.

Sosyal medya gerçekten büyülü bir dünya yaşamadığın her şeyi kolayca yaşıyormuş gibi insanlara aktarabilirsin. Ben çok mutluyum, süperim, iyiyim gibi egonu hiç zorlanmadan herkese yayabilirsin. Birileri de benim neden böyle bir hayatım yok diye kolayca bunalıma girer.

Geçtiğimiz günlerde sahte psikolog adı altında hamile bir bloggerı linç ettiler. Evet kadın bence de suçlu, sahte diplomanın affedilir yanı yok. Fakat benim takıldığım sadece sosyal medya da gördüğün birine bu kadar öfke nasıl duyulur ona şaşırdım. Kadının kocasına çocuğuna kadar laf söyleniyor. Yetmiyor yanında ki arkadaşının ailesine kadar rahatsız edilip dil uzatılıyor. Sadece şaşkınlık ve korkuyla izledim. Tanımadığın birine duyulan bu öfkeden kendilerinin rahatsız olmaması bana çok garip geldi. Bu dünyaya kendini bu kadar kaptıran insanlardan gerçekten korkmak gerek.

Başka bir örnekte anneler sayfasında gördüm. Cumhurbaşkanı hakkında ters bir şeyler yazmış diye kadının bebeğine bile beddua eden kadınların yorumlarını okudum. Kadını nasıl tehdit ettiklerini yazmak bile istemiyorum. Kadın salya sümük özür diledi buna bile hakaretlerle yanıt verdiler.

Geçen gün de instagram stories de karşıma takip ettiğim iki kadının birbirleri ile isim vermeden kavgalarına şahit oldum. İkisi de yorumlarıyla kendisine destek olan takipçilerinin mesajlarını yayınladılar. Aman Allah'ım sen benim zayıflığımı kıskanıyorsundan tutunda, alışveriş poşetinde görünen markalar yüzünden görgüsüzlüklerine kadar birbirlerini linç ettiler. Hemen takipten çıkardım.

Hukuk, hak, adalet umurlarında değil seve seve linç girişiminde bulunabiliyorlar. Ve ne yazık ki bundan da oldukça mutlu oluyorlar.

Bunların dışında sosyal medyadan emeği ve üretimleri ile para kazananlar, takipçilerini yardım konusunda ayaklandıran kişilerde var onları her zaman takdir ediyorum. Mesela lösemi hastası Arda vardı sadece 3 günde Arda için ciddi rakamda para toplandı ve tedavi için yurt dışına gitmesi sağlandı. İstenildiğinde gerçekten birlik oluyor ve çok güçlü oluyoruz.

İşte bu ikisi arasında kalabilmek çok önemli. Sınırı iyi koymak gerek. Sınır koyma çabam yok çünkü benim gerçekten çok fazla vaktim yok. Fakat olur da bir gün vaktim olur bu yazdıklarımı unutup snapchatte saatlerce çekirdek yiyerek sohbet edersem karşıma dikilip ağzıma iki tokat çarpabilirsiniz 😂

Anı yaşa diye bir kavram var ve biz bunu sosyal medya bağımlılığımız yüzünden kaybetmek üzereyiz.

Bu konuda sizler ne düşünüyorsunuz? Sosyal medya bağımlılığınız ne durumda merak ediyorum.

Sevgiler,
snapchat hesabım gulsahonen çıkın gelin sadece Ela var :))))
instagram: @gulsahonen




19 yorum:

  1. Gülşah selam. Ben de senin gibi düşünüyorum açıkçası. İş yerinde de, evde de telefonu elime alıp saatlerce sosyal medya ile ilgilenecek avktim yok. İşte zaten yapmamak lazım; ama, evde de iki çocuğum var ve onlarla geçirdiğim vakit daha kıymetli. Ama yine de sosyal medyanın hayatımda kapladığı yerden rahatsızım. Daha da azaltabilmeliyim; fakat, bu sefer de binbir emekle, hiçbir sahtekarlığa başvurmadan bir yerlere getirdiğim blog ve instagram hesabı çok etkileniyor diye dengede tutmaya çalışıyorum.
    Ha çocuksuz ya da bekar da olsam bu kadar Instagram ya da snapchat'in içinde olmak ister miyim bilmiyorum. Yapılacak çok daha yararlı şeyler varken. İnsanla bu sanallığa kendilerini fazlasıyla kaptırdıkları için o bahsettiğin anlamsız kavgalar çıkıyor zaten.
    Tez vakitte herkese akıl mantık diliyorum... Öptüm çok, sevgiler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bak çok doğru yazmışsın bazen kapat gitsin diyorum ama senin bahsettiğin konu aklıma geliyor blog işi maalesef reklamda isteyen bir iş bloguna okuyucu cekmek için sosyal medyaya ihtiyaç var. arasını bulabilen insanlarız buna şükür diyelim :) çok optummmm

      Sil
  2. Evet cok doğru noktaya değinmişsiniz, şu zamanda sosyal medya insanların vazgeçilmezi :)

    YanıtlaSil
  3. Sosyal medya ile aram Facebook ve Instagram ile sınırlı. Snapchat'i telefonuma yüklemedim bile. Yanlış anlaşılmasın, mantığını çözemedim. Anlattıklarının bir kısmına instagramda şahit oluyorum ama o kadar saldırgan olabileceklerini duyunca yuh dedim.
    Aralık'ın ayında yıllık izin almıştım. O ara telefonumu da servise göndereyim aradan çıksın demiştim. Evdeki dandik bi telefona taktım kartımı. İnanır mısın hiç de intertmiş sosyal medyaymış eksikliğini duymadım. 3 kitap bitirdim desem.
    Yalan yok sosyal medyayı sınırlı da kullansak belli bir zamanımızı alıyor. Bende durumlar böyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen katılıyorum bu saatten sonra komple hayatımızdan cıkaramayız fakat sınırlamakta fayda var. Cocuklara eve kitaplara daha cok vakit kalacağına eminim.

      Sil
  4. sonuna kadar sana katılıyorum.. facebook,instagram snapchat tüm sosyal medya hesaplarına sahibim ama orada saatlerce zaman geçirebilir miyim bende bilmiyorum.Çünkü çaışan bir bayan ve anne olarak o kadar zamanım yok. Belki de diyeceklerdir takipçin yok ondan o konuda bir şey diyemiyorum evet takipçim yok ve olsun diye de çok uğraşmıyorum. Asıl mesleğim özel eğitim öğretmenliği bloğumda ve instagramda (en çok instagramı kullanıyorum)asıl uzmanlık alanımla ilgili paylaşımlarda bile çok bulunmak istemiyorum çünkü ben işimi okulda öğrencilerime karşı yapıyorum....
    velhasıl çok uzattım galiba şu an bende bağımlılık yok diyebilirim ama insanoğluyuz yarın öbür gün kızlar büyüyüp bol zamana kavuştuğumda ne olur bilmiyorum..
    sevgiler...
    blogdakicin.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende uğraşmıyorum uğrasmalımıyım acaba diye düşündüğüm zamanlarda oluyor fakat ona bile vakit yok :) çocuklar büyüyünce topluca bagımlı olursak birbirimizi dürtelim :)))

      Sil
  5. Facebook, twitter,snapchat hiç anlamadığım, üyeliğimin olmadığı sosyal medya ortamları. Snapchat e kızlar girip kendilerini köpek, geyik yapıyor o kadar. Ig de ise çok yeniyim.
    Ama gerçekten bağımlılık yapabiliyor. Uzak durmak en iyisiymiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet 5dk bakayım dediğim süre 1 saat olabiliyor anlamıyorsun ortasını bulmaya çalışmak gerek.

      Sil
  6. Öyle binlerce takipçim olsun, likelar havada uçuşsun, fenomenmiş bilmemneymiş bana garip geliyor. Evet sosyal medyayı seviyorum, bazen çokça zamanda geçiriyorum ama bazen günlerce uğramadığım oluyor. Çünkü gerçek bir hayatım var ve devam ediyor. Ve dediğin gibi çalışıyorum. Çocuklarım var. Sorumluluklarım var. Bloguma bile yeterince zaman ayıramadığım anlar oluyor.

    Şu linçleme işini hayretle seyrediyorum çoğu zaman, sayfasına bakıyorsun sevgi demiş, saygı demiş, özlük hakları demiş.. Sonra gitmiş sen neden bunu yapıyorsun bıdı bıdı demiş. Üstüne hakaret etmiş. Pesss diyorum sadece..
    Kendini bilmemekle alakalı böyle şeyler... Hadsizlik....
    Ben böyle düşünüyorum en azından...

    Sevgiler canım ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. blog benim için her zaman bır tık daha önde öylede olmalı diye düşünüyorum.
      Sosyal medya karakteri bozuk insan tiplerini topluca görebileceğin bir yer. Tabii dediğim gibi güzel amaçlar uğruna kullananları takdir ediyorum hakkını vermek gerek.

      Sil
  7. Gülşah bu sosyal medya bizi bizden aldı. Şimdi bir de scorb var, sırf türkler yaptı desteklemek için yükledim. Ama vaktim olsa daha çok vakit geçirirdim, eğlenceli de olmuyor değil. Bizim gibi çalışan çocuklu anneler için ise zaman kaybı gerçekten.
    Bloğa taşıyamamak yayınlamam bile kaşla göz arasında oluyor çoğu zaman. Hatta yorumlara bile dönemiyorum diyebiliyorum.
    Senin yorumlarını hep çok sevmişimdir bunu da çok sevdim yine. Bağımlılıkla, aktif olmayı karıştırmamak lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. scorb duymadım bak :) valla bende donemiyorum bazen sonra da vicdan azabı cekiyorum :(
      bende senin yazılarını hep sevdim cnm blog aleminin dostlukları daha kalıcı oluyor.

      Sil
  8. Doğru kullanıldığında sosyal medya süper birşey. Yıllardır görmediğin arkadaşlarını bulabiliyorsun. Farklı kanallardan haberleri ediniyorsun. Ama telefon ele yapışmış halde yaşayanları anlamıyorum. O kadar çok insan telefonunu tuvalette düşürüp bozuyor ki. Yani ne işi var orda telefonun...Ve öfke. Ne kadar doğru bir tespit. İnsanlar tanımadıkları yüzünü sadece ekranlarda gördükleri insanları klavye başında linç ediyorlar adeta...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ekrana bakmaktan asosyal oluyorlar işte öfkeleri bu yüzden. Kendinden iyi gorunenlere saldırmayı hak goruyorlar şükretme sebeplerini bir anda unutuyorlar kısaca kötüye gidiyor durum

      Sil
  9. Sürekli konuşma ile geçen hesapları bende takip etmek istemiyorum gerçekten. Kafa boşaltmak için girdiğim yer daha çok sıkıyor bazen. Instagramı bu yüzden seviyorum sanırım, görsele dayalı olduğundan (: Klavye başında kahraman kesilenlerden de nefret ediyorum !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende instagramı daha cok seviyorum hatta video kısmına bile bakmıyorum fotolara bakmak daha iyi geliyor :)

      Sil
  10. .Ben oraya hiç bulasmadim o kadar zaman ayiramam sanirim. Yeterince vaktimiz geçiyor internette zaten. Ben artik es dost akraba ile yazisacaksam whats app i kullaniyorum. Diger sosyal hesaplari da blog için bir araç olarak görüyorum.

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe