5 Eki 2016

Etkili Anne Baba Eğitimi

etkin dinleme

Kitabı bitireli çok oldu ama hala evde elimin altında tutuyorum. Çünkü gerçekten uygulanabilecek yöntemleri var. Yöntemler dışında çocukların bazı davranışları neden yaptığını ve davranışlarıyla size ne mesajı vermek istediğini anlayacak bilgiler mevcut.

Kitabin ilk sayfaların da "daha mutlu ve sağduyulu çocuklar yetiştirmek için kaybeden yok " diye bir açıklama var. Bu kitabın tümü için bile sadece bu yorumu yapmak yeterli diyebilirim.

Yöntem, taktik, uygulama benim çocuğuma sökmez demeyin. Kitapların etkilerine ve artılarına her zaman inanmışımdır. Kitaba göre çocuk büyütülmez ama bu böyle bilgi dolu kitapları okumaya gerek yok anlamına gelmez/gelmemeli.

Çocuklarıyla ilişkilerini geliştirmek isteyen herkesin  dikkatle okuyacağı bu kitap tüm dünyada iki milyondan fazla satmış. Uzmanlar tarafından alanında en iyi kitap olarak anılıyor.

Etkin dinlemenin önemine fazlasıyla inandığım için ve kitap içerisinde ki örneklerin uygulanabilirliği kolay olduğu için her ebeveyne ve eğitimciye tavsiye edebilirim.

Kitapta en sevdiğim bölümlerden örnek vermek istiyorum.

SORUNU ÜSTLENME İLKESİ

*Anne babalar çocuklarına hazır yardım paketleri sunarsa, o çocuklar anne babalarına her zaman için bağımlı kalır ve kendi sorun çözme becerilerini geliştirme fırsatı bulamazlar. Ve daha sonrasında da ne zaman bir sorunla karşılaşacak olsalar derhal anne babalarına koşacaklardır.

* Bir ebeveyn çocuğunun sorununu üstlenmemeyi kabul edebilirse, o zaman "rahatlatıcı", "kolaylaştırıcı" ya da "yardım etken" rolüyle çocuğun kendi sorun çözme sürecinde ona yardım ettiği için çok daha iyi bir konumda olacaktır.
* Çocuklar belli başlı sorunlarda yardıma ihtiyaç duyarlar fakat uzun vadede, en etkin yardım türü, mantığa aykırı gibi görünse de, bir tür "yardım etmeme" yaklaşımıdır. Daha keskin bir ifade ile bu çocuğun kendi çözümlerini arayıp bulması için sorumluluğun kendisine bırakıldığı yeni bir yardım şeklidir.

Etkin dinleme bir çocuğun kendisine kulak vermesini ve kendi çözümlerini üretmesini mümkün kılar. Tavsiye, mantık, talimat ve bunun gibi mesajlar çocukta güven eksikliğini beraberinde getirir. Anne babalar, bu yolla, çocuklarının kendilerini daha çok yönlendirebileceğini, sorumluluk duygusu kazanacaklarını ve daha bağımsız olacaklarını göreceklerdir.

Düşünün çocuğunuz size derdini anlatıyor ama bizler hemen çözüm sıralıyoruz.  Etkin dinlemede böyle bir şey yok. Sadece dinliyor çocuğa onu anladığımızı hissettiriyor ve çözümü kendi bulmasını sağlıyoruz. Yani soru soran kısmında değil anlayan kısmında bulunmamız gerektiğini vurguluyor. Çok kolay gibi görünse de bizlerin yapısına biraz ters :) çünkü maalesef bizler tanımadığımız insanlara bile bilmediğimiz konular hakkında yorum yapan, öneride bulunan, hatta çözüm için kendi fikrimizi karşı tarafa kabullendirmeye çalışan insanlarız. Çocuklara daha beterini yapıyoruz bunu kabul edelim. Fakat bu tarz kitaplar biraz olsun bakış açınızı değiştirebilir.

"Çocuklar ana babalarını çok sık işten atarlar. Ergenlik çağına erişince anne ve babalarını defterden siler, onlarla olan ilişkilerine son verirler. Oysaki çocukların karşı geldikleri esas şey büyüklerin kendileri değil, onların özgürlüklerini ellerinden alma çabalarıdır. Anne babalar çocuklarına değerlerini baskı yaparak değil, onlara uygun yaşayarak öğretebilirler."

Aslında biliyor ama bir türlü uygulayamadığımız bir sürü yöntem var. Burada devreye kendimizi yetiştirme ve yeniden eğitme çabamız giriyor. Başarılı olabilirsek ne mutlu bize ;)

Kitabı okudukça çocuğunuza güvenmeyi öğreneceksiniz. Daha kabullenici olacaksınız. Ve çocuğunuza yardımcı olmaktan zevk alacaksınız. Daha da önemlisi süper anne baba olmak zorunda kalmayacaksınız. Ve dinleyen anne baba olmak için ister istemez kendinizi mücadele ederken bulacaksınız. En azından bende etkileri bu şekilde oldu.

Sevgiler,
instagram/gulsahonen





5 yorum:

  1. daha anne olmadan sayenizde ne kadar güzel bilgileniyoruz :)

    YanıtlaSil
  2. Kitap önerisi için teşekkürler ;)

    YanıtlaSil
  3. Kitaba göre çocuk büyütülmez algısı değişmeli bence.Tabi ki robotik çocuk yetiştirilmez ama bu tür kitaplar insana perspektif katar :) Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. Benimde buna benzer bir kitabım vardı bebeklikten itibaren açıklamalı kezlerce okumuşumdur ... Şimdi kız kardeşimde... Öğrenmenin sonu yok... Sunumun ve tavsiyen için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  5. Gülşah hep diyorum idolümsün :) İki çocuklu olmana rağmen kitap okumana hayranım :) bu aralar pek okuyamıyorum ama bu kitabı çok merak ediyorum ilk fırsatta okuyacağım tavsiye için teşekküler

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe