5 Eki 2015

Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlıkları

  
çocuklarda tırnak yeme alışkanlığı


 Bu konu da Yağız ile değil Ela ile çok sorun yaşadık. Doktorlar 3-4 yaştan önce pek görünmez diyorlar ama Ela tırnak yemeğe 17-18 aylıkken başladı. Sebebini de çok düşünmeye gerek yok emzik bırakma ( TIK TIK ve TIK TIK) savaşımız etken oldu. En yoğun sinir, kaygı, öfke, ağlama krizlerini o dönemde yaşadık. Sonrasın da da uyku düzenimiz alt üst oldu ve tırnak yeme alışkanlığı edindi. 

 Uyku düzenimiz hala yok. Ama son 1 aydır tırnak yeme alışkanlığını da bıraktı. Nasıl oldu derseniz çok fazla müdahale etmedik. Zaten çocuklar yapma dediğin de inadına yapan varlıklar olduğu için çok müdahale şansımız olmadı. Ama yalan değil minicik tırnaklarını yerken gördükçe içim gitti. Son zamanlar da baktım ayak tırnaklarını yemeğe çalışıyor hemen aklıma sakız geldi ve sakız verdim ikna oldu ve dikkati dağıldı. Sonuç artık tırnak yemiyoruz ama bulsa 1 günde 2 kutu sakız çiğneyecek duruma geldik :) 

İnternetten topladığım bilgiler kadarıyla;

Tırnak Yeme Alışkanlığının Nedenleri:
Tırnak yeme davranışı incelendiğinde, daha çok belirli bir grup sebepten kaynaklandığı gözlemlenmektedir. Bu sebepler aşağıdaki maddelerde gruplandırılmıştır.
- Üzüntü ve sıkıntı duyguları
- Gerilim ve kaygı duyguları
- Öfke ve saldırganlık duyguları
- Korku
- Değersizlik ve güvensizlik duyguları
- Aile içi iletişim sorunları


Tırnak Yeme Konusunda Aileye Öneriler:
1-3–4 yaşına kadar görmezlikten gelin görmezden gelerek çocuğu alışkanlığında vazgeçirebilirsiniz. Çünkü bu tip alışkanlıklara bir bakıma ailenin dikkatini çekmek için başlanabiliyor. Çocuğunuz bu tür bir hareketin sizin tepkinizi çekeceğini biliyordur.
2-Çocuğunuza gerekli sevgi ve şefkati gösterin. Çünkü eğer çocuk yeterince ilgi ve sevgi görmüyorsa bunun yarattığı üzüntüyü tırnak yiyerek dışa vurabilir
3-Çocuğunuzun hangi durumlarda tırnak yediğini belirlemeye çalışın. Ör: Gergin olduğunda veya korktuğunda tırnaklarını yiyorsa sakinleştirme yoluna giderek tırnak yemesini engelleyebilirsiniz.
4-Bu davranışı söndürmek için alternatifler üretin. Tırnak yemeye başladığı anda yiyecek verilerek meşgul edilmeli ya da heyecanlı anlarında(Ör: Televizyon izlerken) sakız çiğnetmek tırnak yemesini önleyebilir
5-Çocuğunuza ellerini meşgul edecek uğraşlar verin. Sık sık "tırnağını yeme, çek elini" şeklinde yapılan ikazlar onu tedirgin eder. Çocuğun ilgisini çeken özellikle elleriyle uğraşacağı bir etkinliğe yöneltmek gerekir
6-Çocuğunuzun tırnaklarını düzgün kesin, törpüleyin, kremleyin, el bakım seansları düzenleyin (özellikle kız çocukları için çocuğun gururunu okşayarak, tırnak yemenin onu ne denli çirkin yapabileceği yenmemiş tırnağın güzel olduğu fazla üzerinde durmadan telaşsız biçimde anlatılmalıdır.  )
7-Çocuğunuza karşı baskıcı ve eleştirel yaklaşmayın. Çocuğunuza azarlamak, korkutmak, ceza vermek gibi zorlayıcı yöntemler uygulamayın. Çünkü çocuğu azarlamak, korkutmak, ceza vermek gibi zorlayıcı yöntemler kimi zaman daha ağır duygusal problemlerin çıkmasına neden olabilir
8-Çocuğunuzun kendisine olan güvenini pekiştirin. Başarılı olduğu alanlara dikkatini çekin.
9-Çocuğunuzu bu alışkanlığın üstesinden gelebileceğine inandırın. Çocukla konuşarak kendi kendine bu alışkanlığı bırakabileceği söylenerek ya da çeşitli ödüller verilerek tırnak yemesi önlenebilir Ancak bunun kısıtlı ve uygun şekilde kullanılması gerekir. Aksi takdirde çocuk yeni ödüller almak için bunu kullanabilir.
10-Çocuk ile konuşarak parmak ve tırnağa acı fakat zararsız bir sıvı sürülebilir. Bu hem hatırlatıcı ve hem de tırnağını ağzına götürdüğü zaman acı ile birleştiğinde bu alışkanlığı terk etmeye yardımcı olabilir. (Oje kullanmaya, çocuğunuzun tırnak yediğini fark ettiğiniz anda başlamalısınız. Eğer tırnak yeme alışkanlık haline geldi ise bu defacı oje tek başına yeterli olmayabilir.)
11-Çocuğunuzu korku, kaygı yaratacak durumlardan uzak tutun. Küçük çocukların kaygı, korku verici televizyon filmlerini izlemeleri, kavgalı olaylarda bulunmaları çocuğu heyecanlandıracağı için sakıncalıdır.
12-Çocuğa zaman verilmeli fazla zorlanmamalı Önemli olan sizin ona sabırla yaklaşmanız ve vazgeçirme süreci zamana yaymanız Sabırlı, kararlı olun.

Son söz ve bir önlem olarak tırnak yemenin ve ısırmanın çok kötü bir alışkanlık olmadığı ve bunu isteyenlerin kolaylıkla terk edebilecekleri çocuklara anlatılmalıdır. Çocuk buna inandırıldığı zaman bu alışkanlıktan vazgeçmek için çaba gösterecektir. Çünkü dış etkenler çocuğun bu alışkanlıktan vazgeçmesine fazla etkili olmamakla bazı hallerde alışkanlığın kökleşmesine ve başkalarını kızdırmak ve huzursuz etmek için bir araç olarak kullanılmasına neden olmaktadır.
En etkili tedavi yöntemi,  Çocuğun gerginlik ve uyumsuzluk nedenleri iyice araştırılmalı ve bunlar saptanarak çözüm getirilmeli.


 Çocukları edindiği alışkanlıktan vazgeçirmek için önce anne baba olarak bizim sakin kalıp geçici bir durum olduğuna inanmamız gerekiyor.

Sevgiler,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 yorum:

  1. Bende de vardı küçükken ne çekmiştim. Hiç güzel görünmezdi tırnaklarım.

    YanıtlaSil
  2. Görmezden gelmek çok iyi olacaktır. Bazen aileler çocuğa onu yapma, bu etme derken aslında o konuyu pekiştirdiklerini, istemeden de olsa çocuğu yapma-etme dedikleri şeylere teşvik ettiklerini fark etmiyorlar..

    YanıtlaSil
  3. Tadı acı olan ojeler işe yarıyor bence de :) Eline, emeğine sağlık Gülşah ablacığım yine çok güzel bir yazı olmuş :*

    YanıtlaSil
  4. aile ortamı çok etkili bu konuda bence ama bazen hakikaten inatlaşabiliyorlar :-(

    YanıtlaSil
  5. biz de oje ile aştık bu sorunu şimdilik.

    YanıtlaSil
  6. Emziği zorla bıraktırmasaydın keşke bence emsin istediği kadar baksana psikolojisi bozulmuş onun bile:)))emziği bırakınca tırnak yemeye başlamış, emsin ne olacaktı ki???? Gerçi olan olmuş artık...hiç müdahale etmeyince kendiliğinden emziği de zamanla bırakırdı, tırnak yemeyi de bırakır, insanlara 'yapma, yeme' dedikçe daha baskı oluyor, baskı psikolojilerini bozuyor ben kendimden biliyorum bende saç yolma hastalığı vardı, 'yolma' denmesi bana fayda etmez tersine üzerimdeki baskıyı ve yolma isteğini arttırırdı. Kendi kendime üstesinden geldim.

    YanıtlaSil
  7. Zamanında hepimizin yaptığı (: Canımız acıyınca bırakıyoruz ya da tipi hoşumuza gitmeyince (:

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe