20 Eki 2015

Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım?

prof.dr.bengi semerci


Yağız artık 9 yaşında ve merak ettiği şeyler var.Bazen çocuklar soru sorduğunda ne cevap vereceğini nasıl açıklanması gerektiğini bilemeyiz.

Hele ki cinsellik konusu bizim toplumumuzda hep ayıp olarak algılanır.Ben annemle babamla oturup bu konuları konuşmayı bırakın merak ettiğim birşeyi bile sormaya utanırdım.Gerçi şimdiki çocuklar kadar da herşeyi merak etmezdim oda ayrı bir konu :)

Ama zamane çocukları herşeyi açıkça sorabiliyorlar.Ve ayıp sorulmaz öyle şey dediğiniz anda da bunu dışardan yada internetten araştırma yoluna gidecektir.Yağız ın bir kaç araştırmalarına şahit olunca dedim bu böyle olmayacak.Yağız gelip sormuyorsa ben gidip anlatırım.Ama neyi nerden başalyıp anlatırım bilmediğim için araştırma yaparken Prof.Dr.Bengi Semerci nin kitabına denk geldim.Güzel yorumları da okuyunca hemen aldım.

Çocuklar için bir sürü kitap okudum ama bu kitap bambaşka aradığım herşeyi buldum içinde.Çoğu kitap genel olarak bilgi verir ama bu kitapta ben resmen çocukla nasıl konuşulması gerektiğine dair paragraflar buldum.

Çocukların ilk önce "çocuk nasıl doğar "merakını giderdikten sonraki evrede sizi neler beklediğini, nasıl açıklamak gerektiğini detaylı anlatıyor.Kız çocuklarına vücutlarının nasıl gelişeceğini ,adet dönemlerinde neler olacağını ve tüm bunları çocuğunuza nasıl ve ne zaman açıklamanız gerektiğini aklınızda soru kalmadan bu kitaptan öğrenebilirsiniz.

Bununlada bitmiyor ergenlik döneminde karşılaşılacak sorunları açıklamalarıyla anlatılmış.Koruma yöntemlerine kadar her bilgi var.Ve kitabın sonunda Yağız yaşındaki bir çocuğa çizimle anlatılabilincek insan vücudunun evreleri var.

Kısaca ben bu kitaptan çok şey öğrendim.Ve mutlaka her ebeveynin okuması için elimden geldiğince çevremde yayacağım.Benim için zamanın da ve doğru bilgilerle çocuk yetiştirmek herşeyden çok önemli.

Not:Kitap der ki erkek çocuğuyla babası kız çocuğu ile annesi konuşup bilgi vermeli.Kocam nasıl konuşur Yağız la hiç bilemiyorum endişeliyim bu konuda :)

sevgiler,
kitapçıanne



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 yorum:

  1. hah haaaa neden endişelisin hadi söleseneee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahahahhaha ayarı tutturamayıp çok fazla detay verir diye :)

      Sil
  2. Kızkardeşime söyleyeceğim, hemen bu kitabı alsın, benim yeğenim de (kız çocuğu) 9 yaşında ve kendisinin annesinin karnından çıktığını öğrendiğinden bu yana annesi söylemediği halde kendi kendine bunun çok can yakıcı bir şey olacağına kanaat getirmiş, ben gelecekte çocuk doğurmayacağım deyip duruyor!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle okusun bu kitabı bahsettiğin konuya benzer diyalogları nasıl acıklamak gerektiğini aynen yazmışlar çok işine yarayacaktır.

      Sil
  3. bu konular son bir haftadır bizim evde de ara ara gündeme geliyor. Biz üstü kapalı cevaplarla geçiştiriyoruz. Bu kitapTan bana lazım. ;)
    Ahhh ahhh anne olmak hiç bitmeyen çocuk sorunları ile uğraşmak demkmiş. Ama herşeye rağmen çoook güzel bir duygu. :D

    YanıtlaSil
  4. Babalar anneler kadar ayrıntıcı olmadığı ve çocuklara karşı sonuçlarını düşünmeden bazen hareket edebildikleri için o tedirginlik bende de var. Bizim için şu an erken 7'yi yeni bitiriyoruz. 1-2 sonra başlayacak demekki araştırmalar. Listeme ekledim. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  5. Güzel bir kitaba benziyor, ben de klasörüme ekledim :) Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  6. Bir baba için çok zor bir konu. Umarım kitap faydalı olur.

    YanıtlaSil
  7. Bu kitabı görmem çok iyi oldu.. Şu an büyük oğlum 5 yaşında.. 3,5 yaşından beri soruyor bazı şeyleri.. Erkek olduğu için ve babası sürekli şehir dışında çalıştığı için zorlanabiliyorum. Hemen listeme ekledim. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe