21 Eki 2015

Tiyatro ve Çocuk


çocuk tiyatro oyunları

 Tiyatronun çocuk gelişimine katkıları kulak arkası edemeyecek kadar çok güçlü. Ama maalesef kalite zaman geçirme, çocukları eğlendirme, gezmeye götürme denildiğinde aklımıza ilk avm içindeki şişme oyun alanları geliyor.

 Yağız 3 yaşında anaokuluna başladığında sevemediği tek ders DRAMA ydı. Çok şaşırmıştım bir çocuk neden hayal kurduğu, bol bol oyunların oynandığı bir dersi sevmez ki? O dönemde internette bir kaç yazı okumuştum ve sonuç tiyatroya götürmem gerektiğine çıktı. Ne yalan söyleyim o güne kadar tiyatroya bende gitmemiştim. Ve sonra biz belli hafta sonları Bursa devlet tiyatrosunun çocuk oyunlarının sıkı takipçisi olduk. Hiç sıkılıp gidelim dediği olmadı. Bir dönem izlediği oyunları evde de gerçekleştirmeye çalıştı. Oyuncaklarını dizip onlara aynı oyunu sergilemeye çalıştığını da gördüm.

 Bu vesile ile Yağız drama dersine bayağı alışmış oldu :) Yıl sonunda da özgüveni tavan yapmış şekilde sahnede gösteriler yaptı.

 Sonra ne oldu biliyor musunuz? Anaokulun da yapılan sinema günleri nedeniyle tiyatroya değil sinemaya gitmek istemeye başladı. Tiyatrodan da bayağı uzaklaştık. Okulların yaklaşımı bu konu da çok ama çok önemli ama maalesef her okul ve her anne baba tiyatrolara gerekli önemi göstermiyor. Buna bende dahilim katkısına fazlasıyla inandığım halde hafta sonları bir türlü fırsat yaratamıyorum.

 Dün bir mail aldım. Tiyatro alkış ailesi yeni sezon programını ve çocuk tiyatrosu ile ilgili sosyal projelerinin tanıtım videosunu paylaşmışlar. Şahane çocuk oyunları var ama maalesef Atacan Kültür Merkezinde yani İstanbul da. Saat ve oyun bilgileri için sitelerine göz gezdirebilirsiniz. www.tiyatroalkis.com

 Bu vesile ile bende hemen Bursa daki çocuk oyunlarına baktım. Pazar günü Bursa Devlet Tiyatrosunda Sihirli Kapı oyunu var. Ela'yı da bu pazar tiyatro ile tanıştıralım bakalım :)

 Bana tekrar tiyatroyu hatırlattıkları ve gündemime almamı sağladıkları için kendilerine çok teşekkür ediyorum. Onlar bana bende size hatırlatmış olayım :)

 Sizde hemen bu hafta sonu şehrinizde hangi çocuk oyunları sergileniyor bir göz atın belki hep beraber gaza geliriz ve çocuk tiyatrolarının önemini bir kez daha hatırlamış oluruz.

 Videolarını da paylaşmak isterim.


sevgiler,



20 yorum:

  1. benim oğlum da severdi küçükken tiyatroyu şimdi gitmez oldu maalesef.. gerçi ben bile vakit bulup gidemiyorum o nasıl gitsin..

    YanıtlaSil
  2. Ben tiyatroyu çok severim evlenmeden önce çok sık giderdim. Çocuk olunca ara verdim ama sonrasında da ikisini her yıl sürekli götürdüm tiyatroya. Şimdi ara dönemdeyiz. Çocuk oyunlarını çocukça buluyorlar. Büyük oyunları da biraz fazla gelebilir diye çekiniyorum. Geçen yıl gitmedik bu yüzden ama bu yıl bir denemeli.....

    YanıtlaSil
  3. Uzun zaman oldu tiyatroya gitmeyeli. Ben de yiğenleri alıp gitsem ne güzel olur. Sevgiler... http://bizimmutfakdan.wordpress.com/

    YanıtlaSil
  4. haklısın tiyatro gibi sanatın her dalıyla tanıştırmalı çocukları
    resim müzik tiyatro çok önemli çocuk gelişimi için
    ruhun da beslenmesi lazım
    sizin gibi annelerin çoğalması dileğimle

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Gülşah hatırlatman için teşekkürler gerçektende iyi oldu. Üniversitedeyken çok giderdim tiyatroya çok da severim. Görkem'i 2-3 defa götürebildim. Birisi İstanbul'daydı ve ordaki çocuk tiyatroları bi harika bayıldım çok kaliteli. İstanbul'daki çocuklar çok şanslı...

    YanıtlaSil
  6. Evde bile izletmek faydalıymış

    YanıtlaSil
  7. bizde en son Emirle karlar kraliçesini izlemeye gitmiştik. O günden bu zamana kadar başka tiyatroya maalesef ki gidemedik. Senin dediğin gibi aslında daha sık çocukları götürmek gerekli. Size iyi eğlenceler canım. Bu hafta sonu biz gidemeyiz. Ama inşallah bir daha hafta sonu gitmek bize de nasip olur.

    YanıtlaSil
  8. tiyatro her yaşta önemli..çocuklara küçük yaşta bu sevgiyi aşılamalıyız..

    YanıtlaSil
  9. Bir kere tadını alan vazgeçemez. Başarılar diliyorum.

    YanıtlaSil
  10. uzun zaman oldu tiyatroya gitmeyeli, size iyi eğlenceler

    YanıtlaSil
  11. Ben tiyatroyu çok severim. Tiyatroda hayat vardır...

    YanıtlaSil
  12. Çocuk yaşta ilgi alanlarının çabuk değişmesi normal bence, siz altyapıyı kurmuşsunuz. Geriye ilerleyen yıllarda yaşına uygun oyunlarla pekiştirmek kalmış sadece.

    YanıtlaSil
  13. çok güzel bir deneyim bakalım nasıl bir tepkisi olacak.

    YanıtlaSil
  14. Bende tiyatro seviyorum ama çok ters,yakın olanlarda hep aynı gösteriyo...

    YanıtlaSil
  15. ben kendimi bu konuda cok şanslı hissediyorum. Beşiktaş belediyesi Sık sık ücretsiz tiyatro gösterileri yapıyor. Ben de çoluk çocuk eşim evde oturana kadar gidelim tiyatro izleyelim diyoruz. Çocuklar üzerindeki etkisi yadsınamaz. Hayata bakış açıları, sanata bakış açıları değişiyor. Hayatın tv den ibaret olmadığını bilen bireyler oluyor. Mutlaka ayda 1 bile olsa gidilmeli

    YanıtlaSil
  16. o güne kadar tiyatroya sen de mi gitmemiştin. nasıl olur bu yaaa. çocukken de mi gitmedin aaa :)

    YanıtlaSil
  17. Çocukken tiyatronun keyfi inanılmaz oluyor, kızkardeşim benden 8 yaş küçüktür o yüzden onu götürürdük çocuk tiyatrosuna, ben de işte ilkokulda filanım....Alis Harikalar Diyarında'ya götürmüştük rahmetli babamla, ben de çok keyif almıştım...mutlaka çocuklar bolbol tiyatroya gitmeli...

    YanıtlaSil
  18. Dramanin çocuk gelişiminde önemi büyük gerçekten. Çok güzel bir paylaşım olmuş

    YanıtlaSil
  19. Tiyatroyu çok severim hatta evlenmeden önce amatör olarak yapıyordum. İzlemesinden daha keyifli oynaması. O günlerimi özlüyorum o kadar eğlenirdik ki! Oğlumu da yönlendirmek istiyorum bugüne kadar yaşı tutmuyordu yavaş yavaş başlayabiliriz sanırım.

    YanıtlaSil
  20. Bende tiyatro'yu çok seven ancak yeterli zaman ayıramayan bir anneyim ne yazık ki.Hafta sonları ödevler,alışveriş ve büyükşehir karmaşası derken geçip gidiyor :/

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe